Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez lordpix » czwartek, 17 lis 2011, 14:43

Wspomniałem o Suzuki bo ktoś wcześniej o tym pisał. Jasne, że Mini zapowiada się lepiej, ale Suzuki też nie zapowiadało się źle. S1600 wyszło im ładnie więc można było sądzić, że dadzą rade z WRC. No ale zostawmy ich już:)

Wiem, że zmiana regulaminu co rok to zło, ale jednak jakieś zmiany starali się robić (silnik, dyfry etc). Tyle, że jak już za to się brali, to mogli pójść troszkę dalej. Tak pokierować rozwojem aut aby stały się bardziej widowiskowe (mogą być nawet wolniejsze a przez to tańsze).
Z drugiej strony nie ma co gdybać. Jakbym umiał przewidzieć co się sprzeda i spodoba to byłbym bogaty i zarządzał jakimś teamem. Skoro tak nie jest, to pewnie ludzie wolą auta szybkie ale nudno jeżdżące.

zenzen23 - chyba bliżej już nie będziemy tych mistrzostw prywaciarzy niż teraz. Jak popatrzymy na tabelki to niby jest tych teamów trochę ale i tak wiadomo, że są tylko 2:(
gg: 3984793
https://picasaweb.google.com/lordpix moje zdjęcia
lordpix
N3

Postprzez wrc1600 » czwartek, 17 lis 2011, 23:44

Mini weszlo w troche trudnych czasach, podobnie jak Suzuki ale ma juz jakies wyniki i wydzwiek medialny. Wyglada na to ze Prodrive ma funkcjonowac jak MSport i nie sie co dziwic braku funduszy. Mini to nie team fabryczny podobnie jak MSsport i musi sobie sam zapewnic czesc srodków na testy i starty. Przy niepelnym sezonie trudniej pozyskac sponsorów i przygotowac sie do nowego sezonu. Z tego co wiem BMW wywiazalo sie z umowy i niebawem ma dostarczyc ulepszony silnik a Prodrive nie moze przekonac sponsorów. Duzy problem stanowi kiepska medialnosc rajdów na wyspach, sky tv wyrazilo wstepne zainteresowanie pod warunkiem ze bedzie brytyjczyk w Mini i pewnie sukcesy ale do tego jeszcze daleka droga. Rajdy mozna ogladac tylko w espn za oplata i maja podobno tylko 10000 abonentów ogladajcych rajdy. Poza tym brytyjczycy maja w F1 swoje teamy i kierowców i tu zwrócona jest uwaga spolecznosci motoryzacyjnej i potencjalnych sponsorów.
SS10 LARDIER ET VALENCA - FAYE (51.70 km)
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
9. S. Ogier +1:49.5
wrc1600
N3

Postprzez filantrop » piątek, 18 lis 2011, 10:02

Matthias Schmidt napisał(a):filantrop - nikt nie mówi, że Ogier jest słabym kierowcą. Ale trzeba przyznać, że zachwyty niektórych, tych, którzy uważają że Ogi będzie kolejnym iluśtamkrotnym mistrzem świata są trochę nie na miejscu. Owszem, wygrał JWRC w pierwszym sezonie. Wygrał 7 rajdów w WRC w karierze. Ale kilka z tych zwycięstw było odniesione lepszą pozycją na trasie, "wykiwaniem" Loeba, czy zwyczajnie skorzystaniem na jego pechu.
Ogier jest dobry, ale ma za sobą de facto dwa sezony. W takim momencie mało kto (tylko Loeb :)) jest w stanie zdobywać tytuły itd. Ogier to nie jest jeszcze megadriver, choć talent ma duuuży.

no tak ale zobacz z drugiej strony ile razy ogier "musiał" być tym drugim bo wiadomo kto miał być namber łan...ogier to typowy talent a nie rzmieślnik jak to ma miejsce w przypadku mikko czy częściowo jari matti, ogier wsiadł do wrc i od razu zaczął podpinać się pod czołówkę czego nie można powiedzieć o mikko. czy koś jeszzce pamięta ile sezonów spędził w fordzie, subaru i ponownie fordzie zanim wygrał swój pierwszy rajd czy nawet os? się pytam się? oczywiście wszyscy z nich to wspaniali kierowcy, nawet maciek wilson ale...
filantrop
N2

Postprzez deiman » piątek, 18 lis 2011, 11:44

filantrop napisał(a):no tak ale zobacz z drugiej strony ile razy ogier "musiał" być tym drugim bo wiadomo kto miał być namber łan...ogier to typowy talent a nie rzmieślnik jak to ma miejsce w przypadku mikko czy częściowo jari matti, ogier wsiadł do wrc i od razu zaczął podpinać się pod czołówkę czego nie można powiedzieć o mikko. czy koś jeszzce pamięta ile sezonów spędził w fordzie, subaru i ponownie fordzie zanim wygrał swój pierwszy rajd czy nawet os? się pytam się? oczywiście wszyscy z nich to wspaniali kierowcy, nawet maciek wilson ale...

Nie chce mi sie po raz kolejny pisac tego samego.

deiman napisał(a):
(...)Do rajdu Niemiec, Loeb nie otrzymywal zadnej pomocy. Mlodszy z francuzow mogl cisnac do woli i rzeczywiscie robil to znakomicie, ale nalezy zauwazyc, ze popelnil kilka bledow, ktore kosztowaly go wygrana w rajdzie. Gdyby ich nie bylo, na polmetku mistrzostw to on prowadzilby w klasyfikacji i wtedy moze do tych polecen by nie doszlo, albo doszloby z korzyscia dla niego. Tyle, ze tak się nie stalo i tutaj winny jest sam sobie Ogier. Chyba każdy się zgodzi, ze do rajdu Niemiec nie było mowy o „hamowaniu” młodszego Seba? Jak wtedy wyglądała klasyfikacja? (...)

Wrocmy do „udogodnien” od szefa teamu, ktorych de facto Loeb … nie otrzymal. Mialo tak się stac i była o nich mowa druegiego dnia rajdu Niemiec, ale zlapal kapcia, co zepchnelo go na 2 pozycje. W Australii rowniez do polecen nie bylo, tak jak z reszta we Francji. Wszyscy pamiętamy dlaczego. W Hiszpanii natomiast Ogiera zawiodl silnik ( zdarza sie ), ale wczesniej sam popelnil blad. Prawda? Tak wiec obecny stan klasyfikacji jest wynikiem czystej walki, przynajmniej jesli chodzi o Citroena. (...)

Zgadzam sie natomiast ze stwierdzeniem, ze Ogier to typowy talent. Tak czy siak, wazne jak kto konczy, a nie zaczyna. Byc moze bedzie 3 krotnym mistrzem, byc moze nie bedzie nim nigdy. Oceniajac go natomiast za dotychczasowe osiagniecia i biorac pod uwage czas, ktory spedzil w WRC, jest prawie geniuszem, ale czas pokaze czy nie pojawi sie jeszcze wiekszy.
deiman
A5

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 18 lis 2011, 14:43

Latvala jest rzemieślnikiem??? Tutaj już filantrop przegiąłeś. O ile tak ewentualnie można nazwać Hirvo, tak na pewno nie Latvalę! Bez przesady. Taki "rzemieślnik" nie wygrywa rajdu w wieku 22 lat!
I nie pisz głupot, że Ogier ciągle musiał być tym numerem DWA. Tak się stało dopiero po jego wykombinowanych zwycięstwach i głupich komentarzach w stronę zespołu. No to teraz ma co chciał i w tym głupim zespole już jeździć nie będzie. A wcześniej Ogier liczył się w walce o tytuł.

Poza tym może nie pamiętasz, ale w 2009 Ogi tylko raz stanął na pudle (tak jak JML w 2007). Poza tym się rozwalał, był w drugiej piątce, itd. Jak JML w 2007. Więc skoro go uważasz za typowy talent, to za takiego należy też uznać Latvalę. A Ogier miał dodatkowo silne wsparcie zespołu.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez speedyzxz » piątek, 18 lis 2011, 22:39

No dajcie spokój, kierowcy będący w fabrycznym zespole rzemieślnikami? :D
O tak szczególnie Latvala z rekordem świata, którego mu Loeb nie odbierze :wink:

Bo talent to jedno, ale trzeba umieć go wykorzystać
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez Jarek55511 » piątek, 18 lis 2011, 23:12

Ostatni występ Fiest w barwach Abu Zabi i pożegnalny występ Forda :?:
To jak będzie tak to będzie jeden Team fabryczny Citroena? Loeb i Hirvonen a jak jednak Ford zostanie to Latvala i Tanak a Ogier :?:
Jarek55511
S1600

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 19 lis 2011, 00:04

Na razie nie wygląda na to, by Ford odchodził. Raczej pozostaną.
Latvala numerem 1, a obok niego Ogier lub Tanak. Jeśli Ogier nie zostanie kierowcą Forda, najprawdopodobniej będzie w Volkswagenie.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez lordpix » sobota, 19 lis 2011, 00:35

Latvala w żadnym wypadku nie jest rzemieślnikiem. Do tego określania pasuje mi Sołowow.

Ford może i zostanie, ale ciekawe jak to wpłynie na ich formę. Niepewność to nic dobrego. Jednak zapowiadają się mistrzostwa świata dla 2 ludzi. A jak dojdzie do podziału na kierowca nr 1 i nr 2 to widowisko będzie przednie. :?
Trzeba jeszcze też pamiętać co mówił Wilson swego czasu. Chcą zostać w WRC, a kierowcy są dla niego mało ważni teraz.
Niby racja, jak nie zostaną w WRC to po myśleć o kierowcach, z drugiej strony można to połączyć. Jednocześnie rozmawiać z Fordem i z kierowcami. Może znajdzie się jakiś z kasą i szybko problem się rozwiąże? Można też jakoś się dogadać (tak mi się zdaje) i szukać kierowców na zapas. A tu z wypowiedzi wynika, że ważne żeby się wozić, a wyniki to można olać. W końcu Matthew zawsze zgodzi się zając 1 miejsce.
Jakoś dla mnie to mało profesjonalne. Powinni dążyć do maksymalnie najmocniejszego składu a nie czekać co się wydarzy i wybrać spośród "resztek". Wiem, że kierowcy nie mają dużo opcji i pewnie i tak większość poczeka na Forda, ale jednak zawsze jest taka możliwość, że dobry nabytek znudzi się tym czekaniem i zajmie się "chowem bydła". Wiem przesadzam, ale może zrobić z sobą coś innego nie mając kontraktu w ręce.
gg: 3984793
https://picasaweb.google.com/lordpix moje zdjęcia
lordpix
N3

Postprzez postmortem90 » sobota, 19 lis 2011, 01:31

http://cmr.rally-zone.pl Obrazek
postmortem90
N2

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 19 lis 2011, 11:25

Tak, tak racja. Była mowa o powrocie Abartha w 2013 lub 2014, już nawet zapomniałem o tym :)

Ale na ile to jest prawdziwe?
Matthias Schmidt
N4

Postprzez deiman » sobota, 19 lis 2011, 17:07

Wiadomosc jest z 26.05.2011

Na wrc.com pojawil sie fajny wywiad z Ogierem. Podoba mi sie jego chec ciaglej poprawy i to, ze zdaje sobie sprawe w ktorych obszarach jest troche slabszy.
To samo tyczy sie JML, chociaz ten ma nieco wiecej pokory. Nie wiem ktorego uwazam za lepszego, ale chcialbym obu widziec w Fordzie w 2012. Martwi mnie tylko praca nad nowymi autami. Citroen na pewno nie spi, w M-sporcie raczej tez nie bo budzet mieli na caly sezon i prace rozwojowe musialy byc wliczone, ale niepownosc co do przyszlosci pozytywnie raczej na zespol nie dziala a chcialbym, aby tytul zdobyl ktos inny niz Loeb, poki ten jeszcze startuje i jest w formie.
deiman
A5

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 19 lis 2011, 21:29

O ile Ford nie położy swojej formy głęboko w ziemi, to wydaje mi się całkiem realne, że to w 2012 może zostać przerwana passa Loeba.
Bądźmy realistami - na pewno tym kierowcą nie będzie Hirvonen, bo Citroen wie dobrze kogo ma faworyzować. Ale Latvala pokazał w tym roku, że jeśli będzie prezentować ciągle szybkość i stałość osiągów, spokojnie może mierzyć w tytuł.
To samo tyczy się zresztą Ogiera, o ile przejdzie do Forda.
Passa Loeba trwa wprawdzie w najlepsze, ale Super Seb może być już zmęczony. W przyszłym roku będzie mieć 38 lat. A pamiętam jak w 2007 mówił, że na pewno nie pojeździ tak długo jak Gronholm.
Wydaje się, że niedługo może być kres jego passy, sądzę też, że nawet w 2012 zakończy karierę. Widać, że ma pomysły na life after life :D jaką jest choćby stworzenie Sebastien Loeb Racing. Osiągnął już wszystko, jego rekordy pozostaną na długo, więc może spokojnie kończyć karierę :)

A co do Latvali, masz deiman rację. Nie dość, że ma w sobie pokorę, to jeszcze jest skromny.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Sylwek_GSi » poniedziałek, 21 lis 2011, 09:30

podgrzeje troche atmosfere wokół domniemanego odejścia Forda z WRC. Osobiście nie wierze w to żeby Ford wycofał się z tego sportu jest jednak kilka faktów, które mogą sugerować taką możliwość:

1. Coraz mniejsze zaangażowanie firmy Abu Dhabi, w tym roku jak dobrze pamiętam w oficjalnej nazwie zespołu nie występuje juz słowo Abu Dhabi, w 2010 było inaczej, ponadto w Rajdzie Du Var fiesty jadą po raz ostatni w tych barwach.
2. Coraz mniejsze zangażowanie Stobarta, w efekcie w Walii oglądaliśmy po raz ostatni logo tej firmy na samochodach Forda, sam Stoart na przestrzeni ostatniego roku znacznie ograniczył wydatki w swój zespół.
3. Odejście Mikko Hirvonena - tutaj nie ma sie co dziwić - przyszłość Forda nie jest jasna, a szansa jazdy w tak mocnym zespole Citoena moze sie prędko nie powtórzyć.
4. Likwidacja zespołu Minchis, Villagra podobno rezygnuje z WRC,
5. Plotki o kontrakcie Ogiera nie z Fordem a jednak z VW (oznacza to niemal stracony 2012 rok dla Ogiera, gdyby Ford był pewny pozostania słuszniejsze było by przejście do Forda a potem ewentualnie do VW)
6. Wielokrotnie dochodziło już do podobnej sytuacji z przedłużeniem kontraktu M-Sportu z Fordem, jednak nie przypominam sobie, żeby trzeba było czekać aż tak długo na tą decyzję. W tym roku wszystko się przedłuża, co może sugerować iż władze Forda nie są do końca pewne przedłużania kontraktu.
7. Jedynymi narazie pewnymi kierowcami Forda Fiesty WRC na sezon 2012 są Block i Prokop.
Sylwek_GSi
A5

Postprzez Seraf » wtorek, 22 lis 2011, 00:10

Ja myślę że FORD zostanie wkońcu już są tyle lat a Ogier wcale nie msui wybrac VW albo FORDa. Odnośnie obsady w przyszlym roku to widzę to tak:
Citroen: Loeb i Hirvonen
Ford: Latvala i Tanak
Mini: Ogier i Meeke
Solbergowie wspólny zespół Citroenami czyli Solberg WRT: Petter i Henning
M-Sport junior: Ostberg i Wilson
Monster: Block
Barwa: Nasser
plus Nowikow, Kuipers
a jesli VW naprawde ma zamiar wystawić Polo w niektorych rajdach to myślę że Ogier i Petter znaleźliby tam miejsce ;) i wtedy Sordo by byl w Mini ;)
Chociaz ja widzę to tak że Polo będzie testowal Hanninen i Mikkelsen a w 2013 wejda tam Petter i Ogier. A Petter moglby nawet w trakcie sezonu 2012 raz jezdzic dla VW a raz np Citroenem i mysle ze taki uklad by byl dla niego wymarzony i mieliy porownanie z Citroenem przy okazji ;)
Kościuszko pewnie znowu powalczy w PWRC i moze uda sie wygrac jakis rajd i bedzie mniej awarii ;)
Seraf
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata