13.02.2010 - Łapanów, Rally Sprint

Dla tych, którzy zaczynają i tych, którzy już wygrywają - dajcie sobie znać, gdzie się można poganiać!

Moderator: SebaSTI

Postprzez Zajcev » środa, 3 lut 2010, 01:14

no nic, zapowiada sie ciekawa impreza:)
nasz pierwszy start na drogowych odcinkach:D
Zajcev
N4

Postprzez Kris_WRC » środa, 3 lut 2010, 20:35

Korzystając z okazji, że wypowiada się tutaj organizator chciałbym zapytać o trzy nurtujące mnie sprawy:

Po pierwsze : Jest to nie KJS tylko RallySprint, czy w związku z tym próby będą dłuższe niż 1 km ?

Po drugie: Jaki charakter będą miały mety odcinków, czy będą to mety lotne (byłoby super) czy mety stop?

I po trzecie: Gdzie będzie zlokalizowana strefa serwisowa, droga dedukcji wnioskuje, że jeśli nie ma próby na placu przy barze "Alf" :) to będzie własnie tam. Mam racje?

Pozdrawiam
Kris_WRC
A6

Postprzez gabo15 » środa, 3 lut 2010, 22:52

Krzychu, po pierwsze wszystkie imprezy tego typu opierają się na regulaminie KJS-owym, jako imprezie nie będącej regularnym rajdem i nie posiadającej jego obostrzeń. Nie szukajcie tu rozwiązania problemu odcinków 1 kilometrowych bo ich nie znajdziecie. Wzorzec regulaminowy dopuszcza 1 kilometr na drodze publicznej i 2 kilometry na zamkniętym placu, w jednym i drugim przypadku z pełnym zabezpieczeniem. I jak na razie dla amatorów inaczej nie będzie. To co powyżej to już opiera się na regulaminie RD3L i podlega jego obostrzeniom, i bez klatki regulaminowej na dłuższym dystansie niestety nie wystartujesz.
Co do pytania drugiego, odcinek Dąbrowica będzie posiadał metę lotną.
Strefa serwisowa wraz z komasacją będzie zlokalizowana na placu przed warsztatami szkolnymi. Na koniec, generalnie impreza będzie miała charakter Szkoleniowej Jazdy Samochodem, o której zasadach niebawem przeczytacie w regulaminach.
Pozdrawiam serdecznie - MarekM
gabo15

Postprzez Kris_WRC » środa, 3 lut 2010, 23:05

Super! Bardzo dziękuje Panie Marku za wyczerpującą odpowiedź. W razie nurtujących szczegółów bedziemy w telefonicznym kontakcie jak zwykle z reszą :)

Z jednej strony trochę szkoda, że nie da się obejść długościowych przepisów, ale to już chyba i tak za dobrze byśmy mięli :) W każdym razie co by kto nie mówił to wielki, wielki pokłon dla Pana i całej ekipy za próby drogowe!!! Rzadkość w 3 RD, a ja to mam raptem 14 km od domu :) Będzie miło niewątpliwie :) Odliczamy dni:)

Pozdrawiam Serdecznie
Kris_WRC
A6

Postprzez Kris_WRC » sobota, 13 lut 2010, 22:26

No i po ptakach... Impreza spoko, tylko czasy oczekiwań masakrycznie długie.. spaliśmy w autach, no ale cóż. Pogoda zaskoczyła wszystkich, śniegu było więcej niż ktokolwiek sie spodziewał, no ale ogólnie wrażenia pozytywne, tym bardziej, że udało się przyjechać na drugim miejscu w klasie, choć jazda na to nie wskazywała... Podsumowując bardzo fajna i ciekawa impreza!! Szkoda tylko kilku wtop organizacyjnych, ale to przysłoniły próby drogowe, które były na prawde super. Jak ktos miał odpowiednie opony to sobie pojechał fajnie, reszta troche się męczyła na podjazdach, bo autka nie za bardzo chciały sie wdrapywać po lodzie, no i wielu trasa po prostu przerosła. Moja ocena dla imprezy 4- bywały lepsze i gorsze. Troche podciagnac organizacje i bedzie super!!
Kris_WRC
A6

Postprzez Ohlins » sobota, 13 lut 2010, 22:57

są gdzieś jakieś wyniki bo nie mogę znaleźć.... ??
Ohlins
A6

Postprzez Kris_WRC » sobota, 13 lut 2010, 23:03

bedą przemku na safetypoludnie.pl , ale raczej nie spodziewałbym sie, zeby to było szybko :-) Ogólnie Bochnia wzięła wszystko :) Wojtek Kokoszka wygrał :-) ja z jarim mattim drugi plac w klasie wywalczyłem, a klase 3 wyjął Wojtek Wilk :) Nie powiódł się taktyczny manewr ze zmianą samochodu, ale i tak na warunki jakie były to miejsce nie jest złe...
Kris_WRC
A6

Postprzez oldtimer » sobota, 13 lut 2010, 23:29

Okiem kibica impreza zorganizowana dobrze,na pogodę organizator nie miał wpływu dlatego duży podziw dla wszystkich którzy pracowali przy organizacji,zmarzli wszyscy ale ludzie z zabezpieczenia najbardziej,dlatego im największe podziękowania.Wiadomo,będą tacy którzy będą narzekać ale biorąc pod uwagę warunki organizator spisał się na medal.
oldtimer
N3

Postprzez Zajcev » sobota, 13 lut 2010, 23:47

Impreza nawet spoko, tak jak koledzy wczesniej pisali, troszke przesadzony czas oczekiwania, no ale coz, skoro nie dalo sie inaczej;) musielismy przebolec:)

szkoda ze meta lotna byla tylko na Dąbrowicy, przy takich warunkach, przydałaby się na każdej próbie:)

Pozdrowienia dla wszystkich od zalogi z bialego Peugeota 106:)
Zajcev
N4

Postprzez gabrally » niedziela, 14 lut 2010, 00:57

Materiał MAXXSPORT z Łapanowa: http://www.youtube.com/watch?v=xw-loPEaJco
Coraz częściej zastanawiam się, czemu zamiast rajdów nie wybrałem szachów. Na przykład. ;)
gabrally
N4

foto

Postprzez gabo15 » niedziela, 14 lut 2010, 17:23

gabo15

Postprzez Kris_WRC » niedziela, 14 lut 2010, 22:00

http://www.youtube.com/watch?v=0SeFKCFo ... re=channel Kolejny film z Łapanowa. Przy okazji apel o fotki jakies i moze kolejne filmy :)
Kris_WRC
A6

Postprzez zzzaba » poniedziałek, 15 lut 2010, 10:05

Po sobocie pozostanie wielki niesmak.

Oczywiście na początek ogromne uszanowania dla pomysłodawców i pasjonatów, którzy chcą szkolić młodą kadrę rajdową i podjęli się zorganizowania tej imprezy. WIELKIE BRAWA dla sędziów na PKC, startach i metach za zbudowanie super atmosfery, pomoc i doping.

Równocześnie wyrazy współczucia dla zawodników, którzy zostali oszukani przez ZSS.

„Czytajcie regulaminy”, tak? No właśnie – czytamy! Kto nie czyta, nie może się powoływać na to, że nie wie – „nieznajomość prawa szkodzi”.

Nie zważając na wielki bałagan organizacyjny i niemiłosierne opóźnienia, wszyscy chcieli się między sobą zmierzyć w uczciwej walce. Jedni spokojnie, drudzy żywiołowo, inni „jak się dało” przejeżdżali kolejne odcinki. Słuchali sędziów, jechali bardziej lub mniej ostrożnie, wzajemnie ostrzegali się przed niebezpiecznymi miejscami na odcinkach. Na mecie okazało się, że wszystkie kary za niezatrzymanie się na mecie STOP zostały anulowane. I po zawodach.

Po co czytać regulaminy, skoro nie obowiązują? Na jakiej zasadzie ZSS może anulować kary bez wydania oficjalnego komunikatu? Po co meta STOP, skoro wiadomo, że trudno będzie się na niej zatrzymać?

Po co się ścigać, skoro nie wygrywa ten, kto lepiej panuje nad pojazdem?

Zdecydowane NIE dla sędziów, którzy zapomnieli o zasadzie fair play – uczciwej rywalizacji według określonych WCZEŚNIEJ zasad.

ZSS popełnił karygodny błąd.

"Ścigamy się o pietruszkę"? To może w ogóle zrezygnujmy z pomiaru czasu? Wyznaczmy start i metę "mniej-więcej" i jazda! Jeśli mamy się uczyć jeździć sportowo, to uczmy się dobrze. Nie tylko cisnąć gaz do oporu, ale też odpuszczać, kiedy warunki nie sprzyjają. I przede wszystkim uczmy się fair play.

Panowie Bębenkowie zwracali uwagę, że będą problemy z zatrzymaniem się, i że przejechanie odcinków "czysto", bez kar, zapewni dobry wynik. Ale nie - to sędziowie z ZSS "skorygowali" wyniki. Tak się nie robi! To niesprawiedliwe w stosunku do tych, którzy kar nie mieli, pojechali bezbłędnie (choć może trochę wolniej).

Bardzo żal mi tych zawodników, którzy powinni otrzymać puchar, a wrócili z pustymi rękami. Nie dziwi mnie brak sprzeciwu ze strony tych, którzy dzięki decyzji ZSS zajęli lepsze miejsca - pazerność ludzka nie zna granic.

Nie rozumiem powodów wydania tej decyzji. Ubolewam, że nie zebrała się grupa, która skłonna byłaby napisać protest. I na koniec zastanawia mnie to, że w regulaminie uzupełniającym nie uwzględniono naszego prawa do protestu...
zzzaba

Postprzez olo77 » poniedziałek, 15 lut 2010, 10:51

chociaz jestem baaaardzo zadowolony z imprezy popieram kolege!!
Skoro jest wytyczona trasa regulamin,sędziowie i pomiar czasu to kazdy walczy a o pietruszke mozemy sie umówic w piatek wieczorem i poupalac do woli
Pozdrawiam wszystkich i czekam na kolejne imprezy
olo77
olo77
N3

Postprzez oldtimer » poniedziałek, 15 lut 2010, 11:10

Nie chwal dnia przed zachodem-pochwaliłem organizatorów a tu taki pasztet.Nie dziwmy się że w RSMP gdzie chodzi o wielkie pieniądze dzieją się czasami "cuda" jezeli na takim szczeblu robi się cyrk z wynikami.Panowie albo jest regulamin albo wyniki ustalacie przy"zielonym stoliku".
oldtimer
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do KJS