66 Rajd Polski 2009

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Postprzez machoony » wtorek, 23 cze 2009, 23:17

GrYzLy: mialem na mysli miejsca wdluz oesow. wbiajsz sie na oes i szukasz miejscowki, parkujesz i grilujesz. jesli masz navare badz cos w ten desen to dasz rade wjezdzajac komus na pole, nie skoszone pole badz wysoka trawe. normalnym autem baaardzo ciezko znalezc miejsce przy oesie.

jesli chodzi o parkowanie na dojazdowka to tez bedzie problem bo stoja zakazy zatrzymywania i postoju (z grozba o odholowanie) bo obu stronach drogi. niezaleznie czy dojazd (boczna asfaltowa droga) ma 500m czy 4km. taki o, przymus parkowania w wyznaczonych parkingach.

bladybyk: tam jest sam las. tam jest pieknie i namiot mozesz postawic bezpiecznie kilka, kilkanascie metrow od drogi w lesie. dla tych co wjazda tam autem (bo jest kilka bocznych sciezek na zostawienie auta) prosba aby parkowa tak aby inni tez sie zmiescili.

na oesie paprotki, tam gdzie wydupil kosciuch trawa jest skoszona (oczywiscie bez tego malego bagienka co bylo na srodku), jest sciete jedno drzewo! dzieki czemu lepiej widac hope ale miejsca jest tyle samo co w zeszlym roku. polecam podjechac kilkaset metrow wdluz oddcinka - szeroko, twardo, szybko :)
http://www.it-technologies.pl
machoony
A5

Postprzez GrYzLy » wtorek, 23 cze 2009, 23:19

machoony napisał(a):GrYzLy: mialem na mysli miejsca wdluz oesow. wbiajsz sie na oes i szukasz miejscowki, parkujesz i grilujesz. jesli masz navare badz cos w ten desen to dasz rade wjezdzajac komus na pole, nie skoszone pole badz wysoka trawe. normalnym autem baaardzo ciezko znalezc miejsce przy oesie.

rozumiem ze na grabowce majac cywilne auto jestem w stanie znalezc miejsce zjezdzajac gdzies w bok na polane/droge/cokolwiek czy raczej no way?
"Mam nadzieję, że ten francuski wynalazek wytrzyma." L.Kuzaj
GrYzLy
N3

Postprzez Kruk » wtorek, 23 cze 2009, 23:20

Zapoznanie z trasą jak najbardziej, ale zawsze wydawało mi się, że testowy jest po to, aby w możliwie podobnych warunkach do tych jakie będą na właściwym rajdzie, sprawdzić ustawienia samochodu (twardość i wysokość zawieszenia, długość skrzyni biegów, balans hamulców itd.). Jeśli kierowca uzna, że mu coś nie pasuje to ostatni moment na zmiany i poprawki.
To córka mojego kolegi.
http://www.dlamartynki.com.pl/ Wszystkich ludzi dobrego serca prosimy o pomoc każdy grosz i wszelka inna pomoc to dla nas nadzieja.
KONTO:55 1690 0013 3068 0011 5720 0002 Dominet Bank z dopiskiem , dla Martyny.
Kruk
A6

Postprzez Stig » wtorek, 23 cze 2009, 23:21

Dzięki machoony za info. Z tego wynika, że wirtualnego kibica autoklubu i zeszłoroczne onboardy, przynajmniej na znaczną część "Finlandii", można sobie w buty wsadzić.
"Bo po to jest warto na polu tym stać | I moknąć w deszczu, i w słońcu się grzać, | Włazić w pokrzywy i przez błoto brnąć, | By ujrzeć na szutrze bok"
Stig
N2

Postprzez Banan » wtorek, 23 cze 2009, 23:24

Kruk napisał(a):Zapoznanie z trasą jak najbardziej, ale zawsze wydawało mi się, że testowy jest po to, aby w możliwie podobnych warunkach do tych jakie będą na właściwym rajdzie, sprawdzić ustawienia samochodu (twardość i wysokość zawieszenia, długość skrzyni biegów, balans hamulców itd.). Jeśli kierowca uzna, że mu coś nie pasuje to ostatni moment na zmiany i poprawki.

No tak, ale co ma zapoznanie z trasa odcinka testowego do sprawdzania ustawien samochodu? Zapoznanie odbywa sie cywilnymi samochodami i jest po to, aby od pierwszego przejazdu w czwartek jechac pelnym gazem i sprawdzac samochod przed rajdem, a nie tracic czas na opis trasy.
http://www.bielawadrift.pl Bielawa Drift TEAM "...jedna pasja, jeden team"
Banan
A8

Postprzez machoony » wtorek, 23 cze 2009, 23:44

GrYzLy napisał(a):
machoony napisał(a):GrYzLy: mialem na mysli miejsca wdluz oesow. wbiajsz sie na oes i szukasz miejscowki, parkujesz i grilujesz. jesli masz navare badz cos w ten desen to dasz rade wjezdzajac komus na pole, nie skoszone pole badz wysoka trawe. normalnym autem baaardzo ciezko znalezc miejsce przy oesie.

rozumiem ze na grabowce majac cywilne auto jestem w stanie znalezc miejsce zjezdzajac gdzies w bok na polane/droge/cokolwiek czy raczej no way?

na grabówkce cywilem zaparkujesz w lesie, jest troszke drog dojazdowych - jesli inni kibice nie zastawia tych drog tylko dla siebie.

na grabowce przed lasem, na poczatku oesu jest kilkanasie gospodarstw gdzie mozna zostawic auto i rozbci namiot (pytanie co na to gospodarz) i sa tez ciekawe miejsca do ogladania.

Stig: nie wiem jak wyglada wirualny kibic. nie dokonca pamieta i mam mozliwosci rzucic okiem na zeszloroczne mapy.
na moim filmie ten las (jak dla mnie finka :) to od 8 km do 12 km (wyjazd z lasu, blisko punktu kibica), na moim filmie 41sek.
tam jest duzo miejsc ciakwych. cala partia 4km to "prawy, lewy, prawy, lewy" na predkosci
machoony
A5

Postprzez machoony » środa, 24 cze 2009, 00:05

zaczela sie masakryczna burza :(
machoony
A5

Postprzez GrYzLy » środa, 24 cze 2009, 00:11

machoony, bardzo Ci dziekuje, czy mozesz jeszcze okreslic na ktorych odcinkach uwazasz ze bedzie mozna tak zaparkowac, cywilnym samochodem gdzies z boku na polanie/lesie...
GrYzLy
N3

Postprzez machoony » środa, 24 cze 2009, 00:20

z tego co dzisiaj przejechalem: wydminy, tros, paprotki, grabowka to zdecydowanie grabowka.
jesli chodzi o postawienie samochodu obok robitego namiotu to bedzie ciezko. raczej trzeba podjechac w dobra miejscowke, rozbic namiot odjechac autem na jakas "mniej uczeszczana dojazdowke" badz u gospodarza i potem z buta wrocic do namiotu.

wg mnie sprawa ciezka, chciaz chcemy w tym roku tak zrobic. kolejnym minusem jest zapowiadana pogoda. w tej chwili jest masakryczna burza.

proponuje aby wypowiedzial sie ktos kto w zeszlym roku tak ogladal rajd.
machoony
A5

Postprzez GrYzLy » środa, 24 cze 2009, 00:23

mnie raczej chodzi o wjechanie na oes przed zamknieciem, i zostawienie samochodu, jedzie ze mna kobieta w ciazy, ktora nie moze pokonywac duzych odleglosci z buta, stad tyle mojego dopytywania, ostatecznie bedziemy parkowac na przygotowanych parkingach
GrYzLy
N3

Postprzez Stig » środa, 24 cze 2009, 00:23

@machoony, zrobiłem mały poglądowy obrazek:
Obrazek
Porówanie tras z zeszłogo roku (baza) i tegorocznej (blady kolor). W większości się pokrywa, ale na "Finlandii" widać spore różnice. Wiem, wiem, że to dalej ten sam las i niemalże identyczne trasy, ale zawsze warto wiedzieć, czy posiłkować się onboardami w poszukiwaniu ciekawego miejsca, czy nie bardzo.

Gdyby nie fakt, że w zeszłym roku OS Paprotki był puszczony inaczej niż na mapie, to poszedłbym ciemno w tegoroczne mapy. A tak wolę się upewnić ;)
"Bo po to jest warto na polu tym stać | I moknąć w deszczu, i w słońcu się grzać, | Włazić w pokrzywy i przez błoto brnąć, | By ujrzeć na szutrze bok"
Stig
N2

Postprzez MSG Racing » środa, 24 cze 2009, 00:29

Z całym szacunkiem ale jak komuś po polu pojeździcie autem to nie chciałbym być w waszej skórze. Zresztą gratulacje niszczenia czyjejś własności która pewnie jest używana do produkcji rzeczy które na co dzień kupujecie i używacie. Żeby potem właściciel pola nie zaczął robić awantury w gminie która potem nie da zgody na jazdę po tej drodze. Część rajdów a raczej OS'ów u nas już w podobny sposób wymarła.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez machoony » środa, 24 cze 2009, 00:32

GrYzLy napisał(a):mnie raczej chodzi o wjechanie na oes przed zamknieciem, i zostawienie samochodu, jedzie ze mna kobieta w ciazy, ktora nie moze pokonywac duzych odleglosci z buta, stad tyle mojego dopytywania, ostatecznie bedziemy parkowac na przygotowanych parkingach

to w takim wypadku dasz rade gdzies zostawic auta ale wtedy miejscowka nie bedzie "mega wypas" :) raczej odradzam wydminy, tros chyba tez nie wchodzi w gre.
jutro przejade wiece odcinkow i bede wiedzial wiecej.
proponuje ci przejechanie oesu (zajmuje ok 30 min spokojnym tempem, cywiulnym samochodem) i wybranie miejscowki. wyjdzie na to ze po godzinie bedziesz mial juz miejsce na zaparkowanie i wybrana miejscowke do ogladania.

oesy w wiekszosci sa waskie, jest duzo szczytow wiec milo jesli ludzie zachowaja zdrowy rozsadek i beda jezdzili spokojnie i najlepiej wdluz (nie pod prad) odcinka :/

Stig: na tym oesie miedzy 8 a 12 kilometrem nie wazne ktory zakret wybierzesz jest pieknie. jesli ci sie nie spodoba podejdziesz jeden zakret dalej/blizej i bedzie ladnie.
to sa generalnie 4km ladnej szerokiej drogi o konfiguracji zakret w zakret.
machoony
A5

Postprzez machoony » środa, 24 cze 2009, 00:35

MSG Racing napisał(a):Z całym szacunkiem ale jak komuś po polu pojeździcie autem to nie chciałbym być w waszej skórze. Zresztą gratulacje niszczenia czyjejś własności która pewnie jest używana do produkcji rzeczy które na co dzień kupujecie i używacie. Żeby potem właściciel pola nie zaczął robić awantury w gminie która potem nie da zgody na jazdę po tej drodze. Część rajdów a raczej OS'ów u nas już w podobny sposób wymarła.

wlasnie na tym to polega aby rozstawic sie tak aby bylo bezpiecznie i nikomu nic nie niszczyc i dac obejrzec rajd innym.
machoony
A5

Postprzez bercik » środa, 24 cze 2009, 08:17

W tamtym roku spaliśmy na Grabówce a potem na Paprotkach prawie na końcu odcinka. Zrobiło sie nam takie fajne pole namiotowe. Byliśmy na 2 auta a potem dojechały 2 z mielca, 3 gdzieś ze Śląska(nie pamiętam numerów rej.) i jeszcze jakiś bus na koniec. Całkiem fajnie było. Myślę że warto mieć ze sobą troszke "lewej" kasy żeby w razie co zapłacić za rozbicie się na łące :D
Aha w obydwu przypadkach spalismy na wykoszonych łąkach i nie został po nas nawet ślad
bercik
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata