Moderator: SebaSTI
rallyspeed napisał(a):Ciekawe co sądzicie o kontroli trakcji w sporcie wyczynowym.
W F1 ma byc za rok zabroniona, w rajdach jest w WRC, w eNkach pomaga aktywny dyferencjał, teraz kierowcy mają łatwiej. Ciekawe czy bez tych systemów jeździliby bardziej widowiskowo, a może mniej bezpiecznie?Na pewno przy wszystkich pasywnych dyfrach byłoby taniej.
MSG Racing napisał(a):rallyspeed napisał(a):Ciekawe co sądzicie o kontroli trakcji w sporcie wyczynowym.
W F1 ma byc za rok zabroniona, w rajdach jest w WRC, w eNkach pomaga aktywny dyferencjał, teraz kierowcy mają łatwiej. Ciekawe czy bez tych systemów jeździliby bardziej widowiskowo, a może mniej bezpiecznie?Na pewno przy wszystkich pasywnych dyfrach byłoby taniej.
Wielu kierowców F1 mówi, że ten system niewiele pomaga. Co mówią Kierowcy rajdowi ?
prezes-tk napisał(a):Sorry. Uznałem Twoją wypowiedź jako spostrzeżenie z codziennej jazdy jakimś seryjnym autem wyposażonym w różną elektronikę.
Nie pomyśłałem w tym momencie o tym, co widać na ekranie podczas relacji TV. A to dlatego, że koło mojego domu drogowcy "naprawili" ulicę, zasypując dziury piaskiem i co kawałek miga mi właśnie ta lampka.
Pozdrawiam
Prezes-tk
PostWysłany: Czw Kwi 12, 2007 8:13 pm Temat postu:
Kontrola trakcji w F1 to inna filozofia niż w zwykłym aucie. W seryjnych wozach TC jest głównie dodatkiem extra, działającym stosunkowo prosto i bardzo brutalnie. W F1 cała elektronika mapping silnika jest budowana niejako wokół TC, system ten nie powoduje całkowitego braku uślizgu tylnej osi, a jedynie powoduje że koła ślizgają się w ograniczonym zakresie. Bez TC auta F1 będą też śmigać bardzo szybko, po prostu kierowca w nodze będzie musiał czuć uślizg tylnej osi, ale powyżej 100km/h docisk jest na tyle duży że można swobodnie depnąć w podłogę i napewno uślizgu nie będzie, chyba najbardziej na mokrym będzie widać różnicę.
W autach rajdowych kontrole trakcji też istnieją, ale osobiście w np. w WRC nie wiem do końca jak działają, przy 4 lapach napędzanych system ograniczają do minimum wg. mnie.
żółtodziób napisał(a):pewnie bym cholery dostał jak by mi coś migało przed oczami
Widzę że jesteś zorientowany - skąd w 4 łapie TCS bierze informację o prędkości samochodu lub ewentualnie o zerwaniu przyczepności przez wszystkie koła (no bo jeśli jedno miele to załatwia się sprawę dyframi)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości