Platforma i odpowiedzialność

Tematy trochę mniej związane z motoryzacją, jednak to forum nie służy do nabijania postów. Proszę zapoznać się z regulaminem na forum ogólnym.

Moderator: SebaSTI

Postprzez żółtodziób » sobota, 12 lis 2005, 02:10

nie wiem, pewnie masz racje z tymi niemcami. dalej jednak uważam ze jedna waluta generalnie podnosi konkurencyjnosc, znosi różnice w kursach itd

Nie wiesz, ale zdanie masz wyrobione... brawo... Z takim pojęciem to możesz prowadzic wykłady dla młodzieżówki SLD. W jaki speosób jedna waluta zwięk,sza konkurencyjność? Spadają koszty wytwarzania? NIE! ułatwiony jest przepływ dóbr i kapiutału? Zasadniczo NIE (złotówka jest w pełni wymienialna, więc różnica polegałaby tylko na tym że nie trzeba przeliczać transakcji, co Zresztą kłopotliwe nie jest). Czy wzrasta dzięki temu jakosć prtodukitów? NIE!!! Czy dzieki jednej walucie poprawi eulega sfera marketingowa? TEŻ NIE!!!

Konkurencyjnosć gospodarki zwiększa się, w momencie, kiedyt waluta danego państwa jest słabsza od waluty innego. Załóżmy że eksportujemy na teren Niemiec krasnale ogrodowe, któeych koszt wytworzenia wynosi 50 PLN. Chcemy na każdym zarobić drugie 50 PLN, cena wyniesie 100 PLN. Jeżeli PLN jest mocny i 1 EU kosztuje powiedzmy 4 PLN to cena krasnala wyniesie 25 EU. Osłabienie kursuy złotego i cena 1 EU w okolicach 5 PLN spowoduje, że sprzedajac krasnala za te same 100 PLN wystawimy cenę 20 EU. Wspólna waluta zablokuje nam możliwość zwiększania konkurencyjności za pomocą kursu waluty narodowej, a więc de facto OBNIŻY KONKURENCYJNOSĆ PRODUKTU. Poczytaj sobie parę mądrych książek, trochę gazet, załóż sobie rachgunek w biurze maklerskim i poobracaj trochę akcjami to moze cośkolwiek zroziumiesz i przestaniesz wypisywać farmazony.

i wydaje mi sie, że jesli wszyscy dookoła chcą euro to my tez powinnismy.

Za ten cytat powinni przyznać ci antynobla... nie wiem gdzie trzeba mieć mózg żeby z czymś takim wyskoczyć. W socjologii to się nazywa "społeczny dowód słusznosci", a potocznie "owczy pęd". Największa częsć ludnosci na świecie mówi po chińsku i co? i dlatego wszyscy powinni się uczyć chińskiego? buahahhaaaaa... A wiesz jakie płytki najlepiej się w PL sprzedają? Mandaryna, Zafajdana Żaba, może powiesz że każdy powinie tego gówna słuchać bo przecież wszyscy słuchają?

Nie wiem gdzie trzeba mieć oczy żeby nie dostrzegać ze Polska to nie "wszyscy", mało tego Polska jest daleko za wszystkimi. Sytuacja jest taka , że musimy dogonić inne państwa, bo obecnie jesteśmy daleko w tyle. Wspólna waluta ograniczy nam możliwości pobudzania popytu, kiedy tobędzie nam potrzebne, a już jest potrrzebne.

===============================================

Jest jeszcze jedna sprawa, która każdemu rozsądnemuu człowiekowi powinna dać do myślenia. mianowicie reakcja Brukseli na zapowiedź poddania pod referendum przyjecia Euro. UE zareagowała niemal histerycznie. Ciekawe dlaczego? Dlatego że nas bardzo lubią i nie chcą żebyśmy się sami pokrzywdzili? Chyba nie, bo jak chodziło o dotacje dla rolników to kombinowali żeby dać nam jak najmniej forsy.

Wyjaśnie dlaczego, bo się boją że Polska będzie korzystać z tego narzędzia, będzie wysyłać do nich tanie produkty, jednocześnie nie przyjmując niczego do siebie. Pisałem już o wysyłaniu krasnali na zachód, teraz napiszę o przysyłaniu telewizorów do Polski. W sklepie w PL są dwa tlewizory, jeden wyprodukowany w kraju, drugi w UE. koszt wyprodukowania polskietgo to 200 PLN, zaś Europejca to 50 Euro. Przy kursie 4 PLN za 1 Euro ceny na półkach będę podobne, ponieważ 50 Euro to 200 PLN. Jeżeli PLN osłabnie, i za 1 ERuro trzeba będzie zabulic 5 PLN to ten wyprodukowany na terenie UE będzie musiał podrożeć, większość ludzi wyubierze w takiej sytuacji krakowy produkt. Dlatego UE tak bardzo by chciała odebrać nam możliwość kreacji pieniądza, dlatego właśnie Anglicy nie byli głupi i dalej mają funty, dlatego właśnie kilka krajów chętnie wypisałoby się z Euro. Dlatego wmawia nam się że będziemy mieli z tego jakieś korzyści, dlatego nie szanuję polskich polityków którzy mają parcie na euro, bo działają oni tak na prawdę w onteresie obcych państw.
żółtodziób
A8

Postprzez rutino78 » sobota, 12 lis 2005, 02:31

z podnoszeniem konkurencyjnosci chodziło mi o to, że znika ryzyko kursowe wewnątrz unii czyli ceny stają się rzeczywiste, niezalezne od tego ile kaczynski chce dodrukowac pieniędzy. czego na szczęście Balcerowicz i rada polityki pieniężnej nie przewiduje. nie przewiduje równiez "wzbudzania popytu" jak eufemistycznie nazwałes sterowanie kursem waluty bo to jest drukowanie pieniędzy, złoty ma byc tyle warty ile ktos chce za niego zapłacic. inaczej stanie sie smieciem i becikowe stanie sie gówno warte:)
dążenie słowackich, czeskich, litewskich ekonomistów do znalezienia się w strefie euro nie nazwałbym owczym pędem.
ps. mam nadzieje ze miałes niezłego kaca po tym jak pis przegłosowało giertycha na szefa komisji ds słuzb specjalnych
syn marcinkiewicza dostał sie na SGH na krzywy ryj, Prawie jak Sprawiedliwosc:)
mąż minister finansów ukradł grant naukowy doktorowi
dla ciebie to nie jest oszustwo, ty na to mówisz pragmatyzm :)
miło ze mamy rząd popierany przez rydzyka
rutino78
N3

Postprzez bounder » sobota, 12 lis 2005, 10:47

rutino78 napisał(a): czego na szczęście Balcerowicz i rada polityki pieniężnej nie przewiduje.

Balcerowicz za półtora roku odchodzi, RPP ma być zlikwidowana, a ustawa o NBP zasadniczo zmieniona więc w sumie jeśli chodzi o politykę monetarną, to na razie nic nie wiadomo
rutino78 napisał(a):syn marcinkiewicza dostał sie na SGH na krzywy ryj, Prawie jak Sprawiedliwosc:)

Mogę wiedzieć skąd masz taką informację :?:
bounder
N3

Postprzez rutino78 » sobota, 12 lis 2005, 13:28

rutino78
N3

Postprzez bounder » sobota, 12 lis 2005, 14:00

Wiesz co to jest SHP :?:
Napisałeś, że dostał się na krzywy ryj, a jednak nie. Spełniał wymagania pktowe i jest na SHPie. A to, że do SHPu dostają się ludzie, którym brakuje np 10 pktow, a nie dostają się ludzie, którym zabrakło jednego to tak jest od kilku lat. W statucie szkoły jest taki zapis i jest to całkowicie legalne. Więc polecam najpierw dokładnie zapoznać się ze sprawą.
bounder
N3

Postprzez rutino78 » niedziela, 13 lis 2005, 13:45

wg prawa wszystko jest legalne. tylko że o tym, kto z tej drogi moze skorzystac decyduje rektor, w praktyce dostają się dzieci prominentów.
w radiowej trójce wczoraj w wiadomosciach podali, że expose marcinkiewicza było w wielu fragmentach identyczne z expose poprzedniego premiera :D
rutino78
N3

Postprzez żółtodziób » niedziela, 13 lis 2005, 16:15

z podnoszeniem konkurencyjnosci chodziło mi o to, że znika ryzyko kursowe wewnątrz unii czyli ceny stają się rzeczywiste, niezalezne od tego ile kaczynski chce dodrukowac pieniędzy.

Albo wykaż związek konkurencyjnści z ryzykiem kusowym albo puknij się w łeb. Od razu dodam, że realna jest tylko druga opcja.

czego na szczęście Balcerowicz i rada polityki pieniężnej nie przewiduje.

Balcerowicz jest jakimś guru dla ciebie? Bo dla mnie jest to kolo tak samo ograniczony jak Lepper, tyle że po drugiej stronie barykady. Neomonetarysta... to wszystko już było przerabiane dziesiątki lat temu...

nie przewiduje równiez "wzbudzania popytu" jak eufemistycznie nazwałes sterowanie kursem waluty bo to jest drukowanie pieniędzy, złoty ma byc tyle warty ile ktos chce za niego zapłacic

buahahaaaaa... ale ty głupi jesteś... po ddruku to pewnie ludzie kupują złotówki z przymusui nie płaca tyle ile chcą co? Pieniądz jest towarem uniwersalnym, jego wartość to wypadkowa popytu i podaży. Tak samo jak w przypadku produktów podażą steruje producent tak samo NBP steruje podażą pieniądza. Dodruk pieniędzy wcale nie przekreśla wolnego rynku i jeśli ma służyć jego regulacji, stabilizacji wzrostów to należy te środki wykorzystywać.

inaczej stanie sie smieciem i becikowe stanie sie gówno warte:)

USD jakoś nie stał się śmieciem, mimo że stracił do EU w ostatnich latach bardzo dużo. Gówno wiesz o mechanizmach w gospodarce a się mądrzysz.

dążenie słowackich, czeskich, litewskich ekonomistów do znalezienia się w strefie euro nie nazwałbym owczym pędem

tjaaaa... największe autorytety światowej ekonomii to lekonomiści z litwy, czech i słowacji, te kraje to normalnie demony wzrostu gospodarczego... Greenspan to przy nich cienki bolo... LOL!!!

ps. mam nadzieje ze miałes niezłego kaca po tym jak pis przegłosowało giertycha na szefa komisji ds słuzb specjalnych

Na giertychu nie ciaży żaden wyrok, nie jest umoczony w żadną aferę, poza tym jest to pomimo poglądów z którymi można się nie zgadzać człowiek konsekwentny. Kaca miałem większego jak przegłosowywali Leppera na v-ce marszałka, ale na tym właśnie polega polityka, czego PO do dziś nie rozumie.

syn marcinkiewicza dostał sie na SGH na krzywy ryj, Prawie jak Sprawiedliwosc:)
mąż minister finansów ukradł grant naukowy doktorowi

To że wybiórcza będzie szukać dziury w całym to było wiadomo od samego początku. Dla mnie jest to taki sam szmatławiec jak Fakt czy Super Express, a sam redaktor wszystkich redaktorów mmm mmm mmmichnik to jest człowiek poumaczany w najciemniejsze interesy w PL, afera Rywina pokazała to najdobitniej.

miło ze mamy rząd popierany przez rydzyka

Ot, cały argument... Tusk też już się wypstrykał z argumentów i teraz bredzi coś o moherowej koalicji... opozycja za to jest mohelowa, tyle że nawet Lepper ma na tyle rozumu żeby nie wyjeżdżać z takimi głupotami, bo sejm to nie piaskownica zeby się wyzywać. Jebie mnie to, czy będzie popierał rydzy czy lepper, ja chcę żeby państwo miało stabilny rząd, który będzie w stanie przeprowadzic reformę finansów, slużby zdrowia i zadb o interes polskich przedsiębiorców. Z PO to nie jest możliwe, więc trzeba z Lepperem.
żółtodziób
A8

Postprzez rutino78 » poniedziałek, 14 lis 2005, 00:30

jezeli znika ryzyko kursowe to warunki do biznsu sa stabilniejsze. teraz eksport czy import się opłaca albo nie, zalezy co naopowiada nasza pani minister. w strefie euro ten problem w wewnetrzyn rynku znika. znikają tez koszty transakcyjne czyli wymiana waluty. euro ma tez wpływ na inwestycje bo inwestor nie musi ryzykowac kupujac złotówkę, ze rząd uchwali becikowe. bo rzad w strefie euro becikowego nie uchwali, tzn nie przekroczy pewnego poziomu deficytu. prosciej nie umiem.
gdyby nie Balcerowicz bylibyśmy ukrainą. nie będe tego rozwijał, dla kazdego nieburaka jest to oczywiste.

pieniądz nie jest towarem tylko środkiem dzieki któremu wymienia sie dobra. dlatego dodruk pieniędzy spowoduje jedynie spadek jego wartosci. wstyd wyjasniac tak oczywiste rzeczy, cud że umiesz pisac i korzystac z internetu.
dolar to nie złotówka, w uproszczeniu dominacja usa nad swiatem polega m.in. na tym ze dolar jest dla reszty swiata waluta rezerwową, dlatego on nigdy nie upadnie, albo upadnie ostatni. dlatego amerykanie robią z dolarem co chcą, choc niepokoi to ekonomistów

ekonomistów z litwy, czech, słowacji i polski cenię wyzej niż ciebie i tobie podobnych gazetowych mądrali

tak jak sie spodziwałem, ujawnienie brudów marcinkiewicza i innych to szukanie dziury w całym. jestes bezstronny jak rosyjska "prawda"

nieuwaznie czytałes o aferze rywina, to michnik zrobił afere ze ktos przyszedł do niego z nieuczciwą propozycją. nie lubie jak takie kundelki naskakują na michnika, który siedział w więzieniu zebys mógł się tu teraz mądrzyc.
obserwuję scenę polityczną od początku lat 90tych i wydaje mi sie ze takeigo scierwa jak lpr, pis i sa jeszcze przy władzy nie było. to tyle co mysle o naszym "stabilnym" rządzie i koalicji
rutino78
N3

Postprzez żółtodziób » poniedziałek, 14 lis 2005, 01:36

jezeli znika ryzyko kursowe to warunki do biznsu sa stabilniejsze. teraz eksport czy import się opłaca albo nie, zalezy co naopowiada nasza pani minister

No i to jest własnie bullshit bullshitów, jak minister naopowiada głupot to gospodarka i tak sie zdestabilizuje pomimo stabilnej waluty. Poza tym sorki, ale .... Stabilniejsze warunki dla biznesu to nie jest większa konkurencyjność, to własnie zakonserwowanie starych układów. Mniejsi tracą szansę podkopania większych, więksi robią co chcą. Realia są takie że to my jesteśmy tymi mniejszymi, niezależnie co naopowiadał niedoszły premier z Krakowa.

w strefie euro ten problem w wewnetrzyn rynku znika

dla nas właśnie się zaczyna, bo w wolnej i otwartej konkurencji z Niemcami czy Francuzami nie mamy szans. Dlatego właśnie UE tak bardzo chce nas "uraczyć" wspólną walutą, żebyśmy nie próbowali numerów z obniżaniem wartości złotówki.

znikają tez koszty transakcyjne czyli wymiana waluty

Jasneeee... straszliwe, wielkie, nieokiełznane koszty transakcyjne... Teraz tak wlaśnie uczą w technikum?

euro ma tez wpływ na inwestycje bo inwestor nie musi ryzykowac kupujac złotówkę, ze rząd uchwali becikowe

Jest dokładnie odwrotnie, masz chyba jakiś ścierk zamiast mózgu. Osłabienie złotego to właśnie większa skłonnośc do inwestycji. Po drugie uczepiłeś się tego becikowego jak Tusk moheru, najpierw może przeczytaj w jakiejś obiektywnej gazecie ile budżet państwa uszczupli się przez sławetne becikowe. robisz z tego wielkie halo jak by to miało oznaczać bankruxctwo dla państwa. Owszem, to jest pomysł przynajmniej równie głupi jak twoje pozbawione podstaw merytorycznych wywody, ale i tak 10 razy więcej rok rocznie wypływa z budzetu w wyniku afer gospodarczych, w skali kraju nie są to duże pieniądze.

pieniądz nie jest towarem tylko środkiem dzieki któremu wymienia sie dobra. dlatego dodruk pieniędzy spowoduje jedynie spadek jego wartosci. wstyd wyjasniac tak oczywiste rzeczy, cud że umiesz pisac i korzystac z internetu

Brawa, fanfary, chylę czoła przed nieskończoną głupotą. Czy ja napisałem gdzieś że tak nie jest? Oczywiście że tak właśnie jest, tyle że mnie nie nasrał do łba żaden neomonetarysta i nie dałem się zwariować. Tłumaczę od samego początku ŻE WŁAŚNIE O TO CHODZI, że na delikatnym obniżeniu wartości złotego możemy sporo wygrać. Juz ci mówiłem żebyś skończył studia ekonomiczne i wdrożyłsię w rynki finansowe, to może dojdziesz do własntych weniosków zamiast ślepo powtarzać brednie wyczytane w Gaz Wyb... Co do "towaru uniwersalnego" to bardzo przepraszam, liczyłem na twoją inteligencję, ale nie powinienem. Liczyłem że skumasz czaczę i zrozumiesz że pieniądz ma za zadanie równoważyć towar w gospodarce i pofdlega takim samym prawom popytu i podaży jak realne dobra. Ale to wyższa szkoła jazdy, musiałbyś skonczyć technikum...

gdyby nie Balcerowicz bylibyśmy ukrainą. nie będe tego rozwijał, dla kazdego nieburaka jest to oczywiste.

Przelicz sobie dochód na głowę mieszkańca Polski i Ukrainy, porównaj wskaźniki bezrobocia, zamiast ślepo zapatrywać się w Balcerowicza. Bo to co dla ciebie jest oczywiaste nie ma żadnego potwierdzenia w faktach. W rzeczywistości bliżej nam do Ukrainy niz ci się wydaje.

dolar to nie złotówka, w uproszczeniu dominacja usa nad swiatem polega m.in. na tym ze dolar jest dla reszty swiata waluta rezerwową, dlatego on nigdy nie upadnie, albo upadnie ostatni. dlatego amerykanie robią z dolarem co chcą, choc niepokoi to ekonomistów

A to w której gazetce przeczytałeś? W Wybiorczej czy w pamiętnikach Kazimierzowskiego Mohela? Of course, dolar jest rezerwową waluta dla wielu państw, tyle ze to nie ma żadnego znaczenia. Te państwa są zbyt słabe żeby przeciwstawić się tendencji kursu dolara, gdyby dolar "popłynął" to one by połynęło razem z nim, ot tyle... Amerykanie robią z dolarem nie co chcą, tylko to, co jest akurat dla nich korzystne. to samo z deficytem, zamiast pieprzyć farmazony to sprawdź sobie dane. Relacja naszego degficytu do PKB to ledwie ułamek tego co mają w USA. Zresztą nie wylko USA,kraje Beneluxu też żyją na totalną krechę.

ekonomistów z litwy, czech, słowacji i polski cenię wyzej niż ciebie i tobie podobnych gazetowych mądrali

Wytatuuj sobie na plecach ich podobizny, a balcerowicza wymaluj sobie na czole...

tak jak sie spodziwałem, ujawnienie brudów marcinkiewicza i innych to szukanie dziury w całym. jestes bezstronny jak rosyjska "prawda"

Jeśli to nazywasz brudami to jak nazwiesz to co wyprawiał Piskorski ze swoją ekipą i SLDowcami w Warszawie? Wybiórcza akurat bezstronna nie jest, jakoś nie byli tacy skuteczni w dochodzeniu co to jest "grupa trzymająca władzę" jak w podsumowywaniu punktów Marcinkiewicza juniora...

nieuwaznie czytałes o aferze rywina, to michnik zrobił afere ze ktos przyszedł do niego z nieuczciwą propozycją. nie lubie jak takie kundelki naskakują na michnika, który siedział w więzieniu zebys mógł się tu teraz mądrzyc.

Sam jesteś kundelek i taki, pólkrwi ratlerek... Michnik zrobił g..o a nie aferę, przypomniał sobie o nagraniu pół roku po fakcie, co przez ten czas robił z tym nagraniem? Powiem co robił, szantażował nim kilka osób. Jak pięknie Michnik przek komisją krył całączerwoną ośmiornicę... żenada. A co do tego czy bym w pierdlu siedział to nie jestem taki pewien, ktoś kto teraz chla wódkę z Urbanem i jaruzelskim, największymi zdrajcami narodowymi sam się prosi żeby nazwać go wtyką.

obserwuję scenę polityczną od początku lat 90tych i wydaje mi sie ze takeigo scierwa jak lpr, pis i sa jeszcze przy władzy nie było. to tyle co mysle o naszym "stabilnym" rządzie i koalicji

Biorąc pod uwagę że pisze to zwolennik Szyszkowskiej , Ikonowicza i innych ytakich pokemonów to akurat dobrze swiadczy o tej ekipie.
żółtodziób
A8

Postprzez rutino78 » poniedziałek, 14 lis 2005, 01:43

ale bełkot
rutino78
N3

Postprzez rutino78 » poniedziałek, 14 lis 2005, 02:08

Stabilniejsze warunki dla biznesu to nie jest większa konkurencyjność, to własnie zakonserwowanie starych układów. Mniejsi tracą szansę podkopania większych, więksi robią co chcą.

to jakas paranoja, piszesz nie na temat

żebyśmy nie próbowali numerów z obniżaniem wartości złotówki.
wtedy mamy benzyne po 6 zł, gratulacje

"Po drugie uczepiłeś się tego becikowego jak Tusk moheru"

to obok 3mln mieszkan symbol zakłamania populistycznego rządu

co do drukowania pieniędzy przeczysz sam sobie i chyba niewiele rozumiesz, o czym swiadcza równiez twoje wywody o manipulowaniu kursem złotego
"pieniądz ma za zadanie równoważyć towar w gospodarce"
sam z siebie wymyslasz takie definicje? pieniądz nie ma zadania, jest tylko środkiem wymiany dóbr

"Przelicz sobie dochód na głowę mieszkańca Polski i Ukrainy, porównaj wskaźniki bezrobocia"
spójrz równiez na umieralnosc i srednią pensje (100usd wg wikipedii). dla ukrainców polska to zachód i twoja gadanina podparta wybiórczymi wskaznikami tego nie zmieni
kiedy ja pisałem o szyszkowskiej i ikonowiczu?

"Wytatuuj sobie na plecach ich podobizny, a balcerowicza wymaluj sobie na czole... "
jak zwykle brakło argumentów
rutino78
N3

Postprzez Kimi » poniedziałek, 14 lis 2005, 21:40

Jeśli będą dodrukowywać pieniądze to osłabi to naszą walute i złoty nic wart nie będzie .
Kimi
N3

Postprzez Glitol » wtorek, 15 lis 2005, 08:46

żółtodziób: Giertych nie umoczony w przekręty :?: :!: :?: :!: :D Ciekawe rzeczy piszesz. Bo to chyba nie on razem z Kotlinowskim był w Radzie Nadzorczej Wielkopolskiego Banku Rolniczego (chyba tak się nazywał) kiedy Hatka był łaskaw wyprowadzać pieniądze z banku do swoich firm (ma postawione zarzuty).
Ozdoba polskich dróg - pijany chłop w rowie przykryty rowerem
Glitol
A5

Postprzez Sergiey » wtorek, 15 lis 2005, 12:55

rutino78 napisał(a):wtedy mamy benzyne po 6 zł, gratulacje

A z tą benzyną to nie jest czasem tak, że większość ropy kupujemy od Rosji, której to ropa jest stosunkowo tania, ale juz ceny benzyny muszą być sztucznie w Polsce regulowane do poziomów unijnych w taki celu, żeby np. nie brakło nam tej ropy jak juz od nas odkupią sąsiedzi?
gg://1569993 Gadu-Gadu
---
Auto racing, bull fighting, and mountain climbing are the only real sports ... all others are games.
Ernest Hemingway
Sergiey
A5

Postprzez rutino78 » wtorek, 15 lis 2005, 13:15

kupujemy od rosjan nieco taniej niz na wolnym rynku ze względu na infrastrukture, czyli rurociąg. ale rozliczamy się w dolarach.
cena jest zależna od potrzeb biednego naszego panstwa, które narzuciło wysokie podatki na paliwo.
Unia sie wtrąciła jak belka obniżył na chwile akcyze bo to był nagły kryzys, niedobór paliwa na rynku. w normalnej sytuacji byłoby swietnie jakby sąsiedzi u nas tankowali i dawali nam zarobić.
co do paliwa to polecam stronke http://www.oilpeak.pl
rutino78
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hyde Park