nick555 napisał(a):Rafał wyjaśnij może na forum o co chodzi z tymi twoimi tylnymi hamulcami bo podejrzewam że nie wszyscy czaja o co chodzi

Ja po Szczyrku spędziłem ze dwie godziny w sieci żeby znaleźc dokładnie o co chodzi

:):) Aha no i pięknie to wygląda z tymi czarnymi felgami co masz.
Alfa 75 uznawana jest za ostatnią "prawdziwą" Alfa Romeo. Jest to ostatni model Alfy napędzany na tylną oś. Ale to nie wszystko. W samochodzie aż roi się od rozwiązań przeniesionych żywcem z wyścigów. Zresztą to właśnie w wyścigach Alfa odnosiła swoje największe sukcesy będąc na tym polu jedną z najbardziej utytułowanych marek.
Konstruktorzy postanowili obniżyć masę nieresorowalną kół przenosząc co się dało bliżej osi samochodu. Z przodu nie ma więc sprężyn na kolumnie McPhersona, lecz drążki skrętne. Znajdziemy tam również seryjnie dwutłoczkowe Brembo (auto z 1988!) oraz dwuwahaczowe rozwiązanie zawieszenia przedniego ze stabilizatorem oraz regulowalnym drążkiem reakcyjnym. Alfa 75 ma w serii regulowane prawie wszystkie ustawienia zawieszenia włącznie z wysokością (którą ustawia się na drążkach skrętnych).
Tył to również niezwykle ciekawy patent. Dzięki skrzyni biegów umieszczonej z tyłu rozkład mas jest bliski 50/50. Skrzynia osadzona jest na osi dedion. Przy skrzyni (nie przy silniku) znajduje się sprzęgło, co oznacza ni mniej ni więcej, że wał napędowy kręci się zawsze identycznie z obrotami silnika!
A co z tymi tylnymi hamulcami ? Po tym wprowadzeniu już powinniście się domyślać. Ze względu na obniżanie masy nierosorowalnej zostały one przesunięte wgłąb. Nie widać ich na pierwszy rzut oka, ale są tam. Tarcze wraz z zaciskami znajdują się tuż przy skrzyni biegów. Tarcze są skręcone ze skrzynią, a dopiero za tarczami znajdują się półosie idące w kierunku kół.

nick555 napisał(a):Kaktus i rafał co do przechodzenia pierwszego zakrętu bez odjęcia: da się nawet naszym Kitem. Pierwszy prawy podobnie, na trójce jechał ale podejrzewam że tylko wyścig. A tak dla ciekawości to którym biegiem jedziecie przy kapliczce?
Ja trójką przy kapliczce. Czwórka tylko na dojściu do PO2. Gdybym miał delikatnie krótszą skrzynię to przed PO6 (nawrót za kapliczką) pewnie zdążyłbym włożyć 4, ale nie przy obecnej konfiguracji (150 KM, odcięcie 3-jki przy 140 km/h).