Badanie Kontrolne

Puchar Polskiego Związku Motorowego

Moderator: SebaSTI

Badanie Kontrolne

Postprzez pigal » sobota, 26 mar 2005, 00:55

Jestem swiezo upieczonym licencjonowanym rajdowcem i mam kilka pytan odnosnie BK przed rajdem.
Chodzi mianowice o to co sprawdzane jest na takim badaniu, co powinien miec samochod jak przyjezdza na takie badanie i jak je przejsc pozytywnie.
Chodzi mi o wszystkie szczegoly od strony praktyczniej do jakich mozna miec zastrzezenia.
pigal
pigal
N2

Postprzez laGadula » sobota, 26 mar 2005, 14:17

http://www.pzm.pl/sporty.asp?ID2=menu_r ... aminy.html

załącznik "J" , Regulamin RSP PZM 2005
i przepisy ogólne...

nie wspominając że auto powinno mieć przeglad techniczny , czyli dopuszczone do ruchu drogowego
laGadula
N2

Postprzez rav » sobota, 26 mar 2005, 18:59

Sprawdzają wyposażenie bezpieczeństwa, kwity na klatkę i folię, podstawowe wyposażenie samochodu (trójkąt apteczka) i to co można sprawdzić nie rozbierając samochodu. Jeśli samochód jest pierwszy raz na badaniu sprawdzają dokładniej. Oglądają klatkę w newralgicznych miejscach. Potem wypisują książkę samochodu sportowego, i na następnych badaniach nie są już tak dociekliwi. Sprawdzają też wyposażenie załogi (kaski kombinezony bieliznę).
rav
A6

badanie kontrolne

Postprzez robcio102 » niedziela, 22 maja 2005, 10:30

po pierwsze książka wozu sportowego musi być wypełniona po co robić to w nerwach. 2 homologacjia auta .oględziny klatki zwłaszcza jej mocowanie do nadwozia min 3 śruby w stopkach to jest ich konik .4odzież bielizna z aktualną chomologacjią buty rękawice .5 gaśnice z ważnym badaniem.6 jak masz wyłącznik prądu główny to musi działać nawet jeśli silnik sie kręci powyżej 3500 obr niestety prawdopodobnie większość ma żle to urządzonko podłączone więć zrób sobie taki test.7 mocowanie takich dupereli jak koło zapasowe klucz lewarek apteczka itp.8 szyby tj.folie na nich 9 pod maską przewody paliwowe nie mogą sobie lużno latać akumlator musi miec przykruwkę z jakiegoś plasticzku abu maska w razie dachowania nie spowodowała zwarcia biegunów .10 i wszelkie strzałeczki i nalepeczki wskazujące na sustem gaśniczy, chaki holownicze wyłącznik prądu itp. Jest ale jeśli coś zapomniałem to napewno na badaniu ci powiedzą haha. jeszcze całe mnóstwotakich drobnych dupereli najlepiej podglądać starych zawodników i czytać stronu z regulaminami PZM powodzenia naprawde jest zajebiście warto spróbować
robcio102

badanie kontrolne

Postprzez robcio102 » niedziela, 22 maja 2005, 10:34

wypełniona i podpisana karta BK
robcio102

Postprzez pigal » poniedziałek, 23 maja 2005, 12:31

dzieki robcio102, cenne porady,bo przymierzam sie na wakacje.
pigal
pigal
N2

Postprzez Wilu » wtorek, 24 maja 2005, 22:24

witam mam pytanko pośrednio związane z BT ...

mianowicie problem dotyczy otuliny klatki ... tzn ile jej założyć, żeby przeszło badanie ... jakieś min ... ? tzw. wersja oszczędnościowa

pozdro ...

ps. jeszcze foto klatki

Obrazek
Leeeszek !
Wilu
N4

Postprzez Kaktus » środa, 25 maja 2005, 00:04

Hi!

Otulinki trzeba tyle ile trzeba :)

Ogolnie musi byc wszedzie tam gdzie moznaby udezyc glowa w trakcie dzwona. U mnie jest tylko u gory na klatce.

Widze ze przygotowujecie 205 :) Do N czy A ??

Jak cos to moge przygotowac silnik :)
Mam tez pare sportowych czesci do 205 - ale glownie do Agrupy. Jak cos to kontaktuj sie ze mna na priv.
Kaktus
N2

Postprzez Wilu » środa, 25 maja 2005, 08:00

Kaktus to 205 po Wieśku Bąku ... ale to chyba wiesz ... będzie troszkę odświeżona, a motor ... chyba pozostanie bez zmian ... kurcze brakuje kasy ... auto w klasie a6 ... jak sie uda Wojtech zadebiutuje na Krakowskim ... pozdro ...
Leeeszek !
Wilu
N4

Postprzez Kaktus » czwartek, 26 maja 2005, 01:38

Zmylila mnie klatka, bylem przekonany ze Wiesiek mial z boku zastrzal X a nie pojedynczy. Ale pamiec lubi zawodzic :)
Kaktus
N2

Powrót do Puchar PZM