I el. WSMP, DSMP i VW Golf

Co słychać w wyścigach: płaskich i górskich...

Moderator: SebaSTI

Postprzez sir luke » poniedziałek, 18 kwi 2005, 12:35

To ja tez dorzuce swoje 3 grosze
Co do wyjazdu safety cara to decyzja podjeta zostala z pewnej ciekawosci wladz wyscigu, cytuje "zobaczymy jak wyjdzie", "mozna sprobowac". I wiem ze do konca nie wyszlo tak jak mialo. Slyszalem tez, ze nie ktorzy zawodnicy stracili troche na tym.

Sedziuje wyscigi 4 rok z rzedu ale mam do Was, zawodnikow, pytanie odnosnie wyjazdu safety w czasie wyscigu. Na ostatnim okrazeniu, przed zjazdem safety, uslyszalem w radio komunikat, chyba glownego sedziego, ze w polowie okrazenia kierowca safety ma zaczac dawac sie wyprzedzac pojazdom jadacym za nim. Czy to w ogole jest dozwolene zeby jakis pojdazd mogl wyprzedzic safety cara? Gdy cala kolumna dojechala do mojego stanowiska na przedzie jechalo 6 wyscigowek, potym safety car i potem kolejne wyscigowki. W zadnym regulaminie nie znalazlem czy cos takiego jest dozwolone.
Co Wy na to ?
Sędziowanie to moja pasja
sir luke

Postprzez GrzegorzChyla » poniedziałek, 18 kwi 2005, 13:03

sir luke napisał(a):Czy to w ogole jest dozwolene zeby jakis pojdazd mogl wyprzedzic safety cara? Gdy cala kolumna dojechala do mojego stanowiska na przedzie jechalo 6 wyscigowek, potym safety car i potem kolejne wyscigowki. W zadnym regulaminie nie znalazlem czy cos takiego jest dozwolone.
Co Wy na to ?

Już nie pamiętam w którym regulaminie i na który rok to przeczytałem.
Pewnie F1 tuż po wprowadzeniu SC.
W każdym razie Safety Car wjeżdża na tor wtedy, kiedy to jest potrzebne.
Jeżeli trafi przed lidera wyścigu to OK, nic nie trzeba robić.
Jeżeli trafi w inne miejsce to przepuszcza kolejno samochody aż do chwili kiedy za nim będzie jechał lider wyścigu.
Czyli może być dopuszczone wyprzedzanie SC przez zawodników, ale tylko na wyraźny znak SC.

Grzegorz
GrzegorzChyla
N3

Postprzez :alfan: » poniedziałek, 18 kwi 2005, 13:52

sir luke napisał(a):Co do wyjazdu safety cara to decyzja podjeta zostala z pewnej ciekawosci wladz wyscigu, cytuje "zobaczymy jak wyjdzie", "mozna sprobowac". I wiem ze do konca nie wyszlo tak jak mialo. Slyszalem tez, ze nie ktorzy zawodnicy stracili troche na tym.

Że nie bardzo wyszło - nie da się zaprzeczyć, wygladało to tak, jakby Balcer i Norkiewicz przez jakiś czas prowadzili w wyścigu. Ale co do tego, że niektórzy na tym starcili - organizatorom wielu serii o to chodzi, bo wtedy nieraz wyścig zaczyna się od nowa, a kibice się cieszą. Doskonale widac to zwłaszcza w NASCAR, choć tam jest to eksploatowane do przesady. Wiem, że niektórzy :wink: cokolwiek narzekali, na utratę wypracowanej przewagi, która potem momentalnie zniknęła, ale cóż - na swiecie tak bywa i fajnie, że u nas też spróbowano.
404 podpis niedostępny
:alfan:
A5

Postprzez sir luke » poniedziałek, 18 kwi 2005, 14:08

Zgadzam sie z tym co napisal GrzegorzChyla, ale moim zdaniem to wyprzedzanie przez zawodnikow powinno nastapic od razu po wyjezdzie Safety cara tak aby na nastepnym pełnym okrazeniu samochody jechaly we wlasciwej kolejnosci zajmowanych miejsc. W poznaniu safety car byl wyprzedzany natomiast pod sam koniec tak ze ci ktorzy go wyprzedzili nie mieli szans by dojechac na koniec sznurka samochodow. Jak juz napisalem cos nie wypalilo i wina lezala chyba po stronie glownego sedziego wyscigu, ze nie dal sygnalu do Safety by od razu go wyprzedzali tylko czekali z tym nie wiadomo na co.
Sędziowanie to moja pasja
sir luke

Postprzez Conic » poniedziałek, 18 kwi 2005, 19:52

Tak tak było co oglądać i zkim sie ścigać ale Mop i ekipa mogła by pamiętac na drogi raz ze Enka powinna mieć wkład filtra powietrza na wyścigu i nie bedziecie musieli tajniakiem wyciągać z Banego A grupki chować pod skafanderek :lol: i dzięki przychylności znajomych zkomisji po tajniaku wkładac do enki pozdrawiam Trzaban 8) chyba ze jak juz to robcie to tak zeby 10 innych osób nie widziało
Conic
N1

Postprzez Conic » poniedziałek, 18 kwi 2005, 19:57

Więc panie Miłoszu pie.....ć takie badanie techiczne 2 pierwszych autek
jak takie tricki padają :lol:
Conic
N1

Postprzez cotic » poniedziałek, 18 kwi 2005, 20:51

:shock: Conic...jak to przeczytałem normalnie SZOK :shock:
www.bth.pl/sponsoring/ +48697969707 gg: 642954 lukasz@bth.pl
cotic
N3

Postprzez nick555 » poniedziałek, 18 kwi 2005, 21:02

W imieniu gwiazdorskiego teamu dzięki za śrubkę :) następnym razem się poprawimy. jak bedzie nastepny raz... :)
Skupuję stare radzieckie zegarki. Jak coś masz niepotrzebnego, zapraszam, może się dogadamy.
nick555
A6

Postprzez Buncol » poniedziałek, 18 kwi 2005, 21:28

Nie znam sie na wyscigach, proste pytanie, co to za TTka w barwach Ramu?
Obrazek
Buncol
A6

Postprzez Conic » poniedziałek, 18 kwi 2005, 22:49

ta tetetka do TTDTM w specyfikacki 2003 przydgotowane do DSMP naprawde wymiata :D
Conic
N1

Postprzez brerro » poniedziałek, 18 kwi 2005, 22:57

conic masz racje ja też widziałem ten numer z filtrem oraz reakcje szanownej komisji :D na twoja reakcje
brerro

Postprzez Conic » poniedziałek, 18 kwi 2005, 23:10

o prosze kolejny świadek zdarzenia 8) znamy sie brerro odezwij sie pozdro
Conic
N1

Postprzez mm » poniedziałek, 18 kwi 2005, 23:25

:shock: a ja nie wiem o co Wam chodzi??
i nic takiego nie widzialem - ani samochodu Banego, ani jego filtra, ani zadnej reakcji komisji, jak rowniez NIE posiadam zadnych znajomosci oraz przychylnosci komisji technicznej!!!! I wierze, ze nikt takowych nie posiada...

co do safety cara to chyba bylo troche zamieszania... tym bardziej, ze zaczal migac w trakcie zielonymi lampami, na PO przestaly powiewac zolte flagi - wtedy czesc zawodnikow zaczela wyprzedzac, ale po jakis 20 sekundach znowu pojawily sie tablice i flagi... nie mniej bylo to dosc interesujace doswiadczenie.

czy juz cos wiadomo na temat eliminacji w Moscie (czy zawody odbeda sie, czy bedzie tam dlugidystans - rozne plotki slyszalem)?
a moze ktos posiada jakies linki do strony tego toru lub byl tam i moze podzielic sie doswiadczeniami o torze?
I jeszcze jedno pytanie do tych co byli na zawodach w Czechach (np. w Brnie) - ile tam startuje zalog w dlugodystansowym i jaka moga miec pojemnosc toru - czyli jaka jest szansa zalapac sie do wyscigu (bo moze sie okazac - przy duzej frekwencji- ze te wolniejsze samochody beda mialy za slabe czasy...)?

pozdrawiam
mm
N3

Postprzez Conic » poniedziałek, 18 kwi 2005, 23:26

q.....a nic uczciwości na tym świecie powini blomby nawet na wentylki zakładac bo qwa wszendzie matacze łapy wsadzą i ścigaj sie z takimi eeeee szkoda gadac tak na prawde to sie mozna tylko na pol-carach wzorować perfekcyjna jazda i czysty sprzęt i ich czasy powiny byc wyznacznikiem!!!
Conic
N1

Postprzez Conic » poniedziałek, 18 kwi 2005, 23:31

Miłosz podwazyłęś w tym momencie swoją uczciwoś świadków było naprawde duzo i reakcja komisji tez zajebista hehe i dobrze wiesz ze Ski.... skitrał filterek ! co nie moze zparzeczysz ?
pozdrawiam 8) a jak juz takie nomerki odchodza to co dalej???????????????????????
Conic
N1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wyścigi