Podnieść moc w CC/SC można na wiele sposobów. Właściwie dzielą się ona na 2 kategorie: modyfikacje mechaniczne albo swap. Ale może po kolei
Stage 1 - polega on na dokonaiu modyfikacji mechanicnzych dokładnie takich jakie sa opisane w linku, który dał LuiG. Jednak taki 80 konny Sejaczek 1,1 to będzie i więcej palił i może nie być najwygodniejszy do poruszania sie po mieście.
Stage 2 - turbo do silnika 1,1. Taka opcja daje możliwości na osiągnięcie około 110KM. Gdzieś w jakimś GT jest opisany taki sej. Jest on bodajże z Wawy (bordowy z tuningiem stylistyczym)
I tu zaczynają się swapy:
Stage 3 - podstawowy swap na silnik 1,2 z Punto II o mocy 60KM. Niby to nie zbyt dużo w stosunku do 1,1 ale jednak nic nie zastąpi pojemności. To jest silnik 8V, więc ma mocny dół i do miast jest ok. Pozatym ten silnik bardzo dobrze nadaje się do późniejszego uturbienia. Dużo lepiej współgra z turbo niż 16 zaworowe wersje 1,2.
Stage 4 - chyba najrozsądniejsza propozycja, jeżeli chcesz na tym zakończyć modyfikacje silnika. Chodzi o silnik 1,2 też z Punto II ale w wersji 16V o mocach 75-85KM. Daje to 20-30KM więcej a to już naprawdę dużo. W dodatku jest to silnik seryjny wiec o żywotność nie musisz się martwic. Taka modyfikacja była opisana w którymś z WRC.
Stage 5 - to już jak chcesz mieć sporo kucyków więcej. Do CC/SC można włożyć silnik 1,3-1,4 Turbo z Punto I. Minusy tej modyfikacji to to, że bardzooo ciężko znaleźć taki silnik w stanie innym niż półagonalny. A pozatym wiąże się ta przeróbka z dużymiii zmianami w komorze silnika. Trzeba ją kompletnie przebudować (chodzi o inne mocowania) Pozatym ten silnik nie mieści się pod względem wysokości pod maskę CC/SC więc na masce powstanie garb rodem z Muscle Cars. W necie ejst pewna stronka z opisem tej modyfikacji na bazie CC 700 albo 900. Linka nie podam, bo oglądałem ją już dawno i nie pamiętam adresu.
No i Stage 6 czyli Hardcore - chodzi o silnik 1,6 z Bravo/Bravy i dodanie do tego Turbo. Takie CC jest chyba jedno w Polsce (może więcej, ja kojarze tylko 1) Ale to już jak powiedziałem...hardcore.
Według mnie najlepszą opcją jest Stage 4. Silnik seryjny a mocy sporo więcej. Koszt Takiego silnika to 1,5-2k + robocizna. Nie wiem jak jest ze skrzynią ale chyba ta z 1,1 nie pasuje zabardzo. Więc jeszcze koszt skrzyni trzeba dodać..
No i kolejna bardzo ważna sprawa. Silnik to nie wszystko. Nie wolno zapomnieć o hamulcach bo czymś trzeba tego Sejaka czy Cieniasa zatrzymać. Zawieszka też podlega wymianie przy jakiś większych smianach pod maską. Wiadomo, że po kupnie stożka nie musisz zawieszki wymieniać ale jak będzie pod maską o połowe koni więcej niż w 1,1 to jest to inwestycja konieczna.
Pomocy w tych modyfikacjach możesz szukać:
-http://www.centomania.pl/ - tam jest sporo ludzików z nieseryjnymi SC/CC
-www.vtg.pl - oni zbudowali jedno CC chyba 1,2T więc jakieś pojęcie o tym mają
-www.forum.streetracing.pl - jest to forum o modyfikacjach silników więc możesz tam się udać z dokładniejszymi pytaniami.
-możesz się rownież skontaktować z właścicielem tego CC. Ma on pod maską 1,2T i moc okolo 140KM.
http://www.ak-polski.org.pl/galeria/spo ... ki/219.jpg
Wnioskując z tego zdjęcia jest to Piotr Fukowski i należy on do Ak-Polskiego.
Mam nadzieję, że chociaż trochę Ci pomogłem
Sorki, za taki długiiiii post
Pozdrawiam