przez Ford Anglia » środa, 12 lut 2003, 20:59
Po raz kolejny poruszam temat relacji z MS.
Co mnie do tego skłoniło...myślę , że uwidacznia się w nich brak profesjonalizmu i w pewnym sensie odwalanie swojej pracy po przysłowiowych łebkach. Przypomnijmy sobie zatem relacje z Rajdu Szwecji. Myślę, że Szanowny Pan Gac...powinien zapoznawać się wcześniej z materiałem filmowym, a nie przychodzić do studia na ?pał?? i pleć co mu ślina na język przyniesie. Podpatruje codziennie pracę profesjonalnych dziennikarzy...stad wnioskuje ze Pan Gac przychodzi całkowicie nieprzygotowany. Plecie trzy po trzy....robi kilkusekundowe przerwy. Nie nadąża z komentarzem za obrazami pokazywanymi na ekranie. Opisuje zawodnika, którego realizator pokazał kilka sekund wcześniej. Myślę , ze nagrywając relację , można by zaczerpnąć pomocy jakiegoś technika...i ewentualne YYYYYYYYYYYY, czy EEEEEEEEEE i te wszędobywalskie ?przepraszam?....albo martwą ciszę na zastanowienie się nad następnym zdaniem, wyciąć i komentarz nagrać ponownie. Przecież to nie wymaga jakiegoś heroicznego poświęcenia! Przy okazji należało by się spotkać z jakimś lingwistą na konsultacje językowe, bowiem ?Markus Grenholm, Tomi Mekinen Kolin Macrej? i inne dziwactwa..... powodują , ze skupiam się na nieodpowiednich akcentach i zaczynam skarpetkami ciskać w TV. Przecież Euro-Sport, to potężna stacja , dlaczego nie zakwestionują kompetencji Pana Gaca? Nie twierdze, że się nie nadaje...ale myślę, że raz na miesiąc można się wysilić i zamiast lakonicznego konspektu, przygotować obszerniejsze notatki. Słuchając relacji na Euro Sporcie...dochodzę do wniosku, ze cała relacja jest prowadzona na jednym poziomie rytmicznym...a co za tym idzie z biegnącym czasem staje się jeszcze bardziej nużąca. .. Brakuje zwiększenia nasilenia głosu...i innych potęgujących doznania didaskali.
Dla mnie ta relacje to 6 za w skali do 10 za materiał filmowy....i 2 za komentarz.
Przyjrzyjmy teraz na relacje na TV 4 . Tam płynność słowa jest dalece bardziej zaawansowana. Widać , że komentarz Pana Borowczyka ,jest zdecydowanie bardziej przemyślany i odpowiednio zaakcentowany. Co prawda zdarzają się wpadki typu Peugeot 206 T16 i inne.. ale nie ma róży bez kolców. Przynajmniej Groenholm jest tym kim powinien być. Sam materiał zdjęciowy też jest bardzo dobry... znowuż z małymi wyjątkami . W minionym Rajdzie Szwecji, kamera zespołu TV 4 gościła przez kolejne OS w teamach Tomka Kuchara ( i chwal im za to), oraz Krzysztofa Hołowczyca i Łukasza Sztuki. No tak...ale gdzie były mistrz polski Janusz Kulig? Czy na widok ekipy TV 4 brał nogi za pas? Pojawił się w relacji, dopiero wówczas, gdy okazało się, że zwyciężył w PC! Już na samym materiale filmowym, widoczne było jego zaskoczenie. Ale zostawmy już sprawę Janusza w spokoju! Czy ktokolwiek wie???? Ktokolwiek widział?? jakikolwiek wywiad z Michałem Sołowowem? Ja nawet nie wiem jak wyglądały barwy jego samochodu....
W tym przypadku przyznaje 8 albo nawet 9 za materiał filmowy....i pełne 8 za komentarz!
Pozostaje jeszcze apel do Szefów stacji TV!
Szanowni Prezesi: Kibic Rajdowy ( to kibic oddany całym sercem swojej dyscyplinie) , jest zbudowany na wzór każdego innego człowieka. Musi chodzić do pracy no i sypiać.. a zapewniam , że nie jest sową ani nietoperzem....a nocne godziny relacji powodują że nie raz tak się właśnie czuję! Nie pozwalają się wyspać a powtórki...całe szczęście, że są!!!! Prawdziwy kibic....nie położy się spać....będzie wytrwale czekał....aby zobaczyć poczynania swoich idoli....
Ford Anglia deLuxe