To i ja przeprowadzę swoją domniemaną analizę.
Citroen - Loeb jeździ regularnie, Duval szybko się rozwija więc skład mocny, tylko nie wiem czy sam samochód będzie taki mocny

. No bo ile można wycisnąć z tej Xsary. Model ten jeździ już parę lat i chyba jest jakiś kres możliwości wyciśnięcia coś z tego. De facto konkurencja pozmieniała już swoje byłe modele. Ale napewno będą groźni aczkolwiek kto wie czy nie będzie tak jak z 206 WRC - nie dali nic więcej z niej wycisnąć, konkurencja poszła do przodu i Peugeot dostał w cztery litery.
Peugeot - Martin jest bardzo mocny, nie lekceważyłbym w żadnym przypadku Gronholma ponieważ jest piekielnie szybki o czym może świadczyć liczba wygranych odcinków specjalnych w ubiegłym sezonie (69, więcej wygrał tylko Solberg

), jeśli 307 WRC b,ędzie mniej awaryjne to jestem spokojny o ten zespół i myślę że mogą zgarnąć zarówno tytuł konstruktorów jak i wsród kierowców, a o opony bym się nie bał - w końcu Solberg jeździ na Pirelli i na tych oponach zdobył mistrza w 2003, w 2004 wice mistrza i wygrał 5 rajdów więc jak widać można. Burns też zdobył mistrza na Pirelli.
Ford - duża niewiadoma, ale nie spodziewał bym się za wiele, myślę że będą mieli przeciętny sezon.
Skoda - na pewno wygra z Mitsubishi, chyba będzie takim cieniem wyżej wymienionej trójki, Gademaister jest doświadczony ale wolniejszy niż Loeb, Martin czy Gronholm, a Kresta nie ma doświadczenia które jest podstawą w MŚ, ale na niektórych rajdach może troszkę zamieszać.
Subaru - pewnoie będą się liczyli w walce o tytuł wsród kierowców, ale nie konstruktorów, Solberg będzie bardzo groźny, ale Sarrazini nie dotrzyma kroku Solbergowi...może na asfaltach.
Mitsubishi - atrakcja i wzbogacenie serialu WRC.