Z zachodnich stron internetowych, trochę z prasy. Zajrzyj sobie na
www.rallycars.com tam są opisane wszystkie WRCaki od kuchni, jest też trochę o działaniu samoblokujących się dyfrów w dziale background. Co do dzialania sprzęgła wiskotycznego to w dużym uproszczeniu jest jak piszę. Ciężko mi w to było na początku też uwierzyc bo w szkole uczyli że czym większa temperatura tym mniejsza gęstość substancji, ale o sposobie działania sprzęgła wiskotycznego czytałem w kilku źródłach (auto motor i sport, auto świat, motomagazyn, motor, oraz kilka pism anglojęzycznych, nie pamiętam tytułów bo to było cosik dawno. W co drugim teście jakiegoś SUVa opisują działanie sprzęgła wiskotycznego) i we wszystkich opisywali to podobnie, więc na 99% to prawda. No cóż, w końcu są substancje np. żywica epoksydowa które przy wyższych temperaturach krzepną szybciej. Prędzej mało wiarygodnym jest opisany przeze mnie sposób działania aktwnego dyfru. Kumpel skąś wygrzebał jakieś informacje na ten temat i mi przekazał. Opisałem to tutaj ponieważ według mnie opisany sposób działania jest sensowny i logiczny, ale wcale nie zdziwię się jeśli to nie do końca prawda. Jestem przekonany na 85 %, ale jak do tej pory nie znalazłem informacji na ten temat w innch źródłach.
Pozdro!
P.S. Slyszałem że podobno nowa WRX w wersji STi ma tylny dyfer aktywny, a środkowy taki jak był w poprzedniej wersji WRXa, czyli pasywny ale z płynnym rozdziałem momentu obrotowego pomiędzy przednią a tylną oś. Jeśli chodzi o Focusa RS to sto razy lepiej zrobiliby gdyby zamiast tej elektronicznej kosztownej zabawki dali napęd 4WD, nawet bez żadnych blokad. W ruchu ulicznym nikt nie liczy ułamków sekund, a napęd 4x4 zapewniłby lepsze prowadzenie i bezpieczeństwo. Śmiem twierdzić że w tym aucie ten aktywny dyfer to nic innego jak kosztowny fajerwerk, z tej samej rodziny co 6 biegowa skrzynia w Punto 1.2 czy w Corolli 1.6. Bezsens i absolutny przerost formy nad treścią. W sprzedaży są mocniejsze auta z napędem na przednią oś (Volvo S80 - 272 KM, Saaby - do 250 KM, Alfa 156 GTA - 250 KM, czy Peugeot 607 Pescarolo, wprawdzie nie wiem czy wszedł do sprzedazy ale ma mieć 400 KM) które skutecznie przekazują moc na afalt bez takich zabawek, co najwyżej mają częściowo blokowane dyfry lub dyfry o zwiększonym tarciu... W tym aucie to bez sensu. Cholera, znów prawie książkę napisałem, już się zamykam...