Uddeholm Swedish Rally

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Uddeholm Swedish Rally

Postprzez Seraf » czwartek, 15 lut 2018, 13:48

Ja obstawiam że o podium będą walczyli:
Neuville - za ubiegły rok będzie chciał coś udowodnić,
Latvala - testowy może nie najlepiej ale rajd to rajd ;),
Tanak - zobaczymy czy już wjeździł się w auto jeśli tak to będzie blisko wygranej,
Ostberg - najbardziej wjeżdżony w tym roku w rajdach na śniegu, zobaczymy czy opanuje C3 jeśli tak to będzie podium,
Mikkelsen - już na tyle zna auto że może walczyć o podium,
Ogier - jeśli będzie na podium to ze względu na regularność anie prędkość,

Reszta za podium choć:
Sunninen - może będzie parę dobrych czasów,
Paddon - zobaczymy, ale wątpię żeby dał radę być wyżej niż miejsca 6-10,
Meeke - wielka niewiadoma, choć wątpię żeby był w czołówce,
Breen - miejsca 7-10,
Lappi - być może powalczy o pierwsza 5,
Evans - raczej będzie mocno odstawał od reszty stawki i jedyne co może zrobić to dojechać do mety bez błędów i liczyć na błędy rywali ;)

Ogólnie mocno się zdziwię jak wygra Ford lub Citroen ;)
Seraf
N3

Postprzez Rules » czwartek, 15 lut 2018, 22:25

Oczywiście mu tego nie życzę, ale stawiam na spektakularny dzwon Ostberga.
Rules
N3

Postprzez Kajtofan » piątek, 16 lut 2018, 09:13

Witcher1990 napisał(a):Coś cicho, czyżby cisza przed burzą? :) To może rozpocznę typując wyniki:
1. Latvala- pokazał już rok temu, że Yarisem da się wygrywać w odpowiednich warunkach. W tym roku Toyota będzie mega mocna, jeśli JML nie będzie miał awarii powinien wygrać.
2. Tanak- mimo wszystko raczej nie wjeździ się tak szybko w nowego WURca żeby poważnie zagrozić Latvali w wygranej.
3. Mikkelsen- będzie szybki jak zawsze w Szwecji. mógłby walczyć o wygraną ale poprzednie lata pokazały, że nawet jak cisnął był troszkę za czołówką. Tak więc moim zdaniem po nieudanym Monte i niezbyt dobrej znajomości samochodu, przyjdzie taki moment, że odpuści.
4. Ogier/Neuville. Ogier ma słabą pozycję, Fiesta nie jest poprawiona w stosunku do tej z zeszłego roku więc nie zdominuje tak jak w WV. Neuville może spokojnie wygrać ale ma też sporo przygód, a w takich warunkach może go wciągnąć jakaś zaspa.
5. Ostberg

Takie moje typy.

Generalnie zgoda, oprocz pkt 2. Uważam, że Tanak jest szybszym kierowcą od Latvali i będzie walczył o wygraną.
Kajtofan
N3

Postprzez ZbyszekChaosu » piątek, 16 lut 2018, 09:43

Patrząc na pierwszy OS to boję się, że Tanak zaliczy spektakularny dzwon. Wygrywa odcinek z dużą przewagą podczas gdy jego bardziej doświadczeni koledzy jadący w tych samych warunkach (Latvala i Ogier) wyraźnie zwolnili.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez deiman » piątek, 16 lut 2018, 10:30

Zastanawiajace jest dla mnie, ze Tanak mowi, ze auto jest bardzo dobre, ale jeszcze potrzebuje troche czasu, zeby je zrozumiec. Natomiast od pierwszego rajdu ma w nim topowe tempo.
Mysle, ze JML po uporaniu sie z podsterownoscia przycisnie. Lappi jest nieobliczalny i kto wie na co go tutaj stac. Czekam tez na czasy Neuville'a i Mikkelsena.
deiman
A5

Postprzez piotrg » piątek, 16 lut 2018, 11:35

Działa wam all live ?
Kupić amerykańca w dieslu to jak pójść do prostytutki żeby się całować ...
piotrg
N3

Postprzez iceman150 » piątek, 16 lut 2018, 11:39

Po pierwszych oesach martwi mnie nieco tempo fordów. Tak naprawdę wszyscy regularnie są z tyłu stawki. Wiem, wiem że to pierwsze odcinki i o ile Ogier odkurza to jego straty uważam i tak za stosunkowo duże. Do tego liczyłem że Suninen pokaże się tutaj z dobrej strony a tymczasem nie zachwyca.
Plus za postawę to Breen, który jedzie równo, ale i całkiem szybko oraz Ostberga.
Lappi widać, że będzie tu groźny, ale Hyundai odrobił lekcję i będą tutaj bardzo mocni. Ciekawe czy taki bratobójczy pojedynek nie przekreśli przyjaźni Neuvilla i Mikkelsena ;)
Rok 2004, konferencja prasowa w Nowej Zelandii:
- [reporter]: Znamy już te wszystkie wady waszego samochodu, ale czy możesz powiedzieć o nim coś dobrego?
- [Marcus]: Tak, to kabriolet.
iceman150
N3

Postprzez Witcher1990 » piątek, 16 lut 2018, 12:31

Wiadomka Ford to nie WV, którego Ogier sobie zbudował do wygrywania nawet czyszcząc trasę w Szwecji. Wtedy były też inne przepisy (1 dzień odkurzania) a Fiesta z tego roku nie miała większych zmian w stosunku do zeszłego roku, a konkurencja nie spała. Maclcolm zrobi upgrade w połowie roku.

Myślę, że musimy patrzeć na tempo Seba na drugich pętlach i w niedzielę gdy już nie będzie czyścił- o ile będzie miał dalej motywację jechać szybko.

Po Evansie w Szwecji to należało się spodziewać dokładnie tego co się stało, a Suninen nie ma chyba doświadczenia na śniegu? Nawet jeśli to sam mówił, ze musi zmienić podejście na ten sezon bo ma 5 rajdów a nie 2 i ma zdobywać punkty dla M-sportu a nie dzwonić :)
Witcher1990
A6

Postprzez speedyzxz » piątek, 16 lut 2018, 12:38

Ogólnie pozycja Suninena może nie wygląda zachwycająco, ale ma raptem 20sekund straty do lidera. Sytuacja jest nadal otwarta :D
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez kuba.es » piątek, 16 lut 2018, 13:53

ZbyszekChaosu napisał(a):Patrząc na pierwszy OS to boję się, że Tanak zaliczy spektakularny dzwon. Wygrywa odcinek z dużą przewagą podczas gdy jego bardziej doświadczeni koledzy jadący w tych samych warunkach (Latvala i Ogier) wyraźnie zwolnili.

Teraz jeszcze puszczają chłopakowi nerwy z powodu czyszczenia trasy, więc ryzyko dzwona tym większe. Rozumiem rozgoryczenie ale wg mnie jego poziom sportowy znacznie przewyższa poziom mentalny. Aż przypomniała mi się klasa Loeba, który latami odkurzał ale brał to na klatę i wygrywał pomimo przeciwności.
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Postprzez Gąsior » piątek, 16 lut 2018, 14:15

piotrg napisał(a):Działa wam all live ?

Mi wczoraj nie działał na TV (Samsung) i musiałem puścić przez kompa. A tak poza tym przez apkę chyba kilkanaście razy musiałem się wylogować i zalogować - wtedy się "odświeża" i działa.
Gąsior
N3

Postprzez ZbyszekChaosu » piątek, 16 lut 2018, 17:30

Wygląda na to, że o wygraną powalczą Mikkelseen i Neuvile. Podejrzewam, że jak jutro warunki się zmienią to Breen i Paddon zaczną tracić. Jeśli Ostberg nie wyjdzie na prowadzenie to będzie pudło, jak zacznie wygrywać odcinki to będzie dzwon. Dalej będą Finowie ale w kolejności nieznanej. Zaskoczyła mnie słaba dyspozycja Ogiera.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez deiman » piątek, 16 lut 2018, 18:39

Mnie słaba dyspozycja Toyoty.
deiman
A5

Postprzez Kajtofan » piątek, 16 lut 2018, 19:43

Już wiadomo dlaczego Ogier tyle tracił: :D
Obrazek
Założyli mu pług. 8)

A na poważnie, to w tych warunkach jazda na szerokich kolcach (kiedyś jeździli na wąskich oponach) na początku stawki jest wyjątkowo niesprawiedliwa.
Na drugiej pętli było jeszcze gorzej, bo historyki jeżdzą na wąskich oponach i pierwsze auta na szerokich, dodatkowo traciły czas bo musiały poszerzać koleiny. Tanak tracił ponad 1 sek/km, a Ogier nawet ponad 2 sek/km. Kiedyś na wąskich kołach z powodu odśnieżana traciło się max 0,5 sek/km.

Niestet, ale wyniki tego rajdu zwłaszcza dla Ogiera, ale też i dla Tanaka i Latvali są kompletnie wypaczone....

Dodatkowo Ogier jutro też będzie pługiem (jedzie jako drugi, po Solbergu) ...
Kajtofan
N3

Postprzez DonCorrado » piątek, 16 lut 2018, 21:11

Nikt w dniu dzisiejszym nie zmienił zasad rywalizacji, są znane od dawna.
Widzę też, że niektórzy już rozdali puchary :mrgreen: jakbyście mogli dorzućcie jeszcze punktacje na powerstage 8)
DonCorrado
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata