ORLEN 74. Rajd Polski 2017

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: ORLEN 74. Rajd Polski 2017

Postprzez posejdon » wtorek, 20 cze 2017, 13:43

Blokada jest w takim miejscu, że chyba da radę przemieszczać się między oesem a jeziorem. Auto można zostawić np. w Dziubielach i ten kilometr z hakiem podejść.
https://www.google.pl/maps/dir/53.81075 ... !3e0?hl=pl

W Sołtmanach też jest zejście do wody. Niestety dokładnie w miejscu gdzie będzie Rejli Kąping.
W Dobkach na Świętajnie można popływać i parę lat temu udostępniono tam wybieg dla koni, na którym można było nocować. Tylko woda zimna jak 150 bo to zacieniona strona i chyba głęboko się robi dość szybko :wink:
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez PeKa » wtorek, 20 cze 2017, 15:18

W Dobkach na Świętajnie można skorzystać z agroturystyki Dunajówka. Dojeżdża się tam odcinkiem. Dostęp do jeziora, prąd właściciele udostępniają. Jadę tam trzeci raz z rzędu. Bezpośrednio przy odcinku i jakiś kilometr od krzywej hopki. Na drugi przejazd można z tego miejsca wyjechać autem do skrzyżowania przy hopce i tam, bocznymi dróżkami w inne miejsce, z którego da się uciec przed oficjalnym otwarciem dróg.
PeKa
N2

Postprzez amigo » wtorek, 20 cze 2017, 22:54

Colin Clark napisał, że miałeś pojechać w tym roku trzy rajdy. Prawda to?
W pewnym momencie był pewien projekt, nad którym pracowałem i gdyby M-Sport dysponował autem, gdy o tym rozmawialiśmy, to bardzo możliwe, że bym w nich wystartował, ale tak się nie stało.
Nie będzie ci się przykrzyło za Rajdem Polski? Mówiłeś, że to jeden z najlepszych rajdów...
Tak. Jeden z moich ulubionych, jeśli nie najbardziej ulubiony. Uważam, że to bardzo dobra impreza, która daje dużo naszemu krajowi i motorsportowi, ale ostatnio jestem skoncentrowany na czymś innym. Na pewno będę śledził, ale nic więcej. Żeby nie było, że ktoś sobie pomyśli, że przyjadę do Mikołajek! Już w ubiegłym roku była plotka, że miałem przyjechać, ale się nie stawiłem no i jak zwykle wyszło, że jestem burak (śmiech). Nie. Od razu mogę powiedzieć, że mnie tam nie będzie. Raczej na pewno.

Takie małe coś z wywiadu Cezarego Gutkowskiego z Kubicą o WRC.
amigo
N1

Postprzez Witcher1990 » środa, 21 cze 2017, 11:13

Tak się zastanawiam nad team orders, które jakiś czas temu zapowiedział Malcolm. Czy jeśli w RP 2gi będzie Tanak (ze stratą np 5 sek) 1wszy będzie Ogier to Wilson zabroni im się ścigać? Lub jeśli pierwszy będzie Tanak a Ogier drugi to czy np każe mu przepuścić Francuza? JML kiedyś nie posłuchał w Portugalii i nie przepuścił Hirvonena co w zasadzie można powiedzieć kosztowało Mikko tytuł. Mamy decydującą fazę sezonu, takie ruchy są możliwe. Co wy na to?

Wilson nie będzie miał oporów żeby to zrobić ale Ott raczej się zbuntuje ale może i Ogier nie będzie zadowolony, pamiętacie jak się wkurzył gdy nie mógł gonić Loeba w Rajdzie Niemiec. Z drugiej storny Tanak spokojnie jest w stanie wygrać w Polsce, Finlandii i WB (choć tutaj pozycja mu przeszkadza), w rajdach asfaltowych moim zdaniem aktualnie może walczyć o podium, w reszcie szutrowych rund również więc 3 wygrane+ 3PS to już 36pkt odrobione nawet gdyby Ogi dojeżdżał drugi... Ale jest jeszcze TN i JML :) Robi się ciekawie, coś mi sie wydaje, że w tym roku do końca sezonu nie będzie wiadomo kto wygra MŚ:)
Witcher1990
A6

Postprzez woocasch » środa, 21 cze 2017, 12:39

Faktycznie ciekawe jak by Malcolm postąpił, ale kurczę akurat Polski ze swoimi szybkimi trasami i małymi różnicami czasowymi jest trudnym rajdem do odpuszczenia czy zabronienia się ścigać. W przypadku, że między Ogierem i Tanakiem jest mała różnica, ale za nimi też ze stratą 5sek jest Neuville to przez przypadek może wygrać ten trzeci. Ogólnie pierwsza czwórka w klasyfikacji sezonu jest blisko siebie i teraz każda zerowa zdobycz punktowa będzie bardzo bolesna. Dobrze to widać po Ogierze, w każdym rajdzie zbierał ponad 10pkt i dlatego ma przewagę nad Thierrym. Na nim ciągle mszczą się dwa pierwsze rajdy. Gdyby tam zdobył w sumie około 20 punktów to byliby z Sebem niemal na zero. Podobnie jest z Tanakiem, też ma jedno zero na koncie.
Jeżeli Tanak i Ogier będą prowadzić to ja dałbym wygrać temu, który będzie szybszy, ale to nie moja decyzja :) Może się okazać, że na koniec sezonu to Tanak będzie bliżej tytułu niż Ogier. Mocne/ostre team orders będę zapewne po Finlandii.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez ToKu » środa, 21 cze 2017, 16:51

Na terenie gminy Mikołajki (OS Chmielewo i Baranowo) pojawiły się znaki:

https://www.fotosik.pl/zdjecie/cf98cbee3c961619

https://www.fotosik.pl/zdjecie/6fe26640970e03ff

z których by wynikało, że naprawdę planują zamknąć drogi dzień wcześniej. :shock:

Jak tam w innych gminach? Co z Pozezdrzem, Orzyszem, Kruklankami i Paprotkami? Ktoś wie?

EDIT: Co do Pozezdrza Gmina się wypowiadała:

http://pozezdrze.pl/wiadomosci/750/wiad ... rlen_74_ra
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez ToKu » środa, 21 cze 2017, 17:05

I jeszcze z ciekawostek, to ze strony oficjalnej rajdu zniknęły dokładne mapy odcinków. Są tylko te overview. Co to oznacza? Czyżby nie udało się postawić wszystkich planowanych zakazów? Pozezdrze (Gmina, link powyżej) informuje tylko o paru zakazach, a ja na mapce naliczyłem 17. Czyżby chodziło o brak możliwości dokonania porównania mapek z informacjami ze stron gmin?
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez piotrg » środa, 21 cze 2017, 17:58

Witcher1990 napisał(a):Tak się zastanawiam nad team orders, które jakiś czas temu zapowiedział Malcolm. Czy jeśli w RP 2gi będzie Tanak (ze stratą np 5 sek) 1wszy będzie Ogier to Wilson zabroni im się ścigać? Lub jeśli pierwszy będzie Tanak a Ogier drugi to czy np każe mu przepuścić Francuza? JML kiedyś nie posłuchał w Portugalii i nie przepuścił Hirvonena co w zasadzie można powiedzieć kosztowało Mikko tytuł. Mamy decydującą fazę sezonu, takie ruchy są możliwe. Co wy na to?

Wilson nie będzie miał oporów żeby to zrobić ale Ott raczej się zbuntuje ale może i Ogier nie będzie zadowolony, pamiętacie jak się wkurzył gdy nie mógł gonić Loeba w Rajdzie Niemiec. Z drugiej storny Tanak spokojnie jest w stanie wygrać w Polsce, Finlandii i WB (choć tutaj pozycja mu przeszkadza), w rajdach asfaltowych moim zdaniem aktualnie może walczyć o podium, w reszcie szutrowych rund również więc 3 wygrane+ 3PS to już 36pkt odrobione nawet gdyby Ogi dojeżdżał drugi... Ale jest jeszcze TN i JML :) Robi się ciekawie, coś mi sie wydaje, że w tym roku do końca sezonu nie będzie wiadomo kto wygra MŚ:)

Z tym Tanakiem to chyba się trochę zagalopowałeś :), wygrał dopiero 1 rajd w karierze a ty mu majstra szykujesz :), już nie raz był blisko wygrania i zawsze coś się wydarzyło. Chyba każdy mu kibicuje ale porównywanie go do utytułowanego i systematycznego francuza jest jak dla mnie na ta chwilę niedorzeczne :). Myślę że Malcolm nie będzie się wahał ani chwili by pomóc Ogierowi a Tanak to przyjmie na klatę. On wie że dostał szansę od Malcolma, bez Malcolma mało znaczy na rynku, nie ma takich pleców sponsorskich jak Ogier, wie że jest nadal na dorobku i jego czas jeszcze przyjdzie, przyjmie z pokora każdą decyzje bossa który nie oszukujmy się wiele dla jego kariery rajdowej zrobił.
Kupić amerykańca w dieslu to jak pójść do prostytutki żeby się całować ...
piotrg
N3

Postprzez krupson » środa, 21 cze 2017, 20:37

Kubica jedzie?
www.motosp.pl
krupson
N1

Postprzez MRT93 » środa, 21 cze 2017, 21:31

ToKu napisał(a):Na terenie gminy Mikołajki (OS Chmielewo i Baranowo) pojawiły się znaki:
(...)
Jak tam w innych gminach? Co z Pozezdrzem, Orzyszem, Kruklankami i Paprotkami? Ktoś wie?

Wszystkie OS mają być zablokowane od 16:00 dnia poprzedzającego.

ToKu napisał(a):I jeszcze z ciekawostek, to ze strony oficjalnej rajdu zniknęły dokładne mapy odcinków. Są tylko te overview. Co to oznacza?

Są te same mapy co wcześniej. Jak jesteś na mapie overview, to naciśnij na jakiś oes. Wyświetli Ci się szczegółowa mapa oesu, ale na niej i tak nie ma wszystkich leśnych dróg. Mając Google Maps + MapsMe jesteśmy w stanie dotrzeć na większość oesów bez przeszkód :)
MRT93

Postprzez Mad Max » środa, 21 cze 2017, 23:06

Tymczasem na motorsportforum.com ktoś wrzucił linki z materiałami do których trzeba posiadać hasło
https://wetransfer.com/downloads/d6ec42 ... 350/8a2f43
https://wetransfer.com/downloads/0dbc0c ... 416/8b156e

Poza tym stwierdzam że drugi przejazd Orzysza nie dojdzie do skutku bo średnia wyjdzie za duża - końcowa część od Ogródka to jakaś porażka - oni tam będą osiągać prędkości ponaddźwiękowe - non stop pedał w podłodze a hamulca to oni użyją może ze trzy razy.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Motulski » czwartek, 22 cze 2017, 02:17

ToKu napisał(a):Na terenie gminy Mikołajki (OS Chmielewo i Baranowo) pojawiły się znaki:

https://www.fotosik.pl/zdjecie/cf98cbee3c961619

https://www.fotosik.pl/zdjecie/6fe26640970e03ff

z których by wynikało, że naprawdę planują zamknąć drogi dzień wcześniej. :shock:

EDIT: Co do Pozezdrza Gmina się wypowiadała:

http://pozezdrze.pl/wiadomosci/750/wiad ... rlen_74_ra

Ten zakaz od 16:00 jeszcze wyjdzie bokiem organizatorom. Oj coś czuję, że będą szarpanki z kibicami !
http://oesrecords.pl/rajdy/
Motulski
A5

Postprzez Mateos » czwartek, 22 cze 2017, 08:09

Według RG2 odcinki są zamknięte "po staremu" 3 godziny przed startem...
Mateos
N2

Postprzez Mad Max » czwartek, 22 cze 2017, 09:25

Mateos napisał(a):Według RG2 odcinki są zamknięte "po staremu" 3 godziny przed startem...
Odcinek specjalny a droga dojazdowa to dwie różne rzeczy - nie zapominaj że w "ground zero" mieszkają ludzi i ich też trzeba powstrzymać przed rajdem po poruszaniu się po odcinku.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Mateos » czwartek, 22 cze 2017, 09:51

W sumie racja. Tyle, że w poprzednich latach takich blokad nie było, ale co jest tego powodem zostało już przewałkowane $$$
Mateos
N2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata