ORLEN 74. Rajd Polski 2017

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: ORLEN 74. Rajd Polski 2017

Postprzez woocasch » poniedziałek, 12 cze 2017, 14:43

Mam do was pytanie nie dotyczące tras, ale wydarzeń "pobocznych". Otóż w programie rajdu w czwartek o 12:00 w parku serwisowym zaplanowane jest coś co nazywa się "Meet the Crews", czy to jest sesja autografowa (nie wiem czy dobrze to nazwałem) czy raczej taki punkt programu jest na rynku przed startem. Mam na myśli, gdzie miało miejsce to wydarzenie: https://www.motorsport.com/wrc/photo/ma ... n-9816291/
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Witcher1990 » poniedziałek, 12 cze 2017, 15:00

Amigo ale to by się komuś musiało chcieć, to by trzeba się napracować przez 1-2 lata żeby impreza przyniosła zarobki za jakiś czas. No ale kto o tym tak myśli? najważniejsze to nażreć się tu i teraz od kibiców bo "co mnie obchodzi co będzie za rok". 3 letnie plany mieli dobre ale z taką organizacją to moim zdaniem już nie ma tu ratunku. Jeszcze po pierwszym roku można było coś zrobić, teraz "restart" już raczej nie pomoże, a wyrobiona zła renoma zostanie na długo. Fajnie, że coś się zmienia ale to ciągle pół środki i trochę na to za późno. To powinno być już w 2009 a na pewno w 2014. No ale PZM to banda komuchów, rajd sponsorują spółki Skarbu Państwa i trudno zmienić mentalność i podejście "dziękujcie nam wspaniałym za Rajd". RSMP zajechane, Polski w WRC już myślałem, że nawet w tym roku nie poleci. Ale to moim zdaniem kwestia czasu aż padnie, małą widzę szansę na ratunek.
Witcher1990
A6

Postprzez Tomek K » poniedziałek, 12 cze 2017, 15:31

woocasch napisał(a):Mam do was pytanie nie dotyczące tras, ale wydarzeń "pobocznych". Otóż w programie rajdu w czwartek o 12:00 w parku serwisowym zaplanowane jest coś co nazywa się "Meet the Crews", czy to jest sesja autografowa (nie wiem czy dobrze to nazwałem) czy raczej taki punkt programu jest na rynku przed startem. Mam na myśli, gdzie miało miejsce to wydarzenie: https://www.motorsport.com/wrc/photo/ma ... n-9816291/

Meet the crews to jest z tego co kojarzę coś innego. Bodaj spotkania na koniec każdego dnia na podium w parku serwisowym. Zwykle pierwsza trójka + czasem szef danego teamu. Po testowym też jest, stąd godzina 12. Sesja autogafów jako taka była zwykle przed ceremonią startu, na rynku.

EDYTA: http://www.rajdpolski.pl/pliki/zawodnicy/2017/maps/ceremonial_start_autograph_signing_session.pdf
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez amigo » poniedziałek, 12 cze 2017, 16:58

Może ja się nie znam ale czy wynajęcie i stawianie i rozbieranie trybun na torze to opłacalny biznes? Przez tyle lat Rajdów moim zdaniem już dawno powinny powstać trybuny dla kibiców. Więc dlaczego tego nikt nie zrobił? Pamiętam jak jednego roku park serwisowy pływał i Kubica powiedział kilka dosadnych słów to zrobili za rok odwodnienie i utwardzenie. Chyba to promocja dla mazur i mikołajek to powinni co roku inwestować jakieś pieniądze, żeby po 10 latach było widać różnicę.
amigo
N1

Postprzez Hubertos » poniedziałek, 12 cze 2017, 17:56

Ale trybuny na Mikołajkach są, więc nie wiem o czym mówisz.
Hubertos
A6

Postprzez FiestaWRC2016 » poniedziałek, 12 cze 2017, 21:24

Hubertos 2 lata temu bylem na Valaska Rally w Czechach i dokladnie wiem o czym mowa byla to runda mistrzostw czech a na tzw PW byla zrobiona trybuna dla kibiców i to darmowa PW nawet spoko sekwencja zakretow lewy prawy ale najwazniejsze to ze czesi mysla o kibicach
FiestaWRC2016

Postprzez Hubertos » poniedziałek, 12 cze 2017, 21:36

No rozumiem o co Wam chodzi, na GSMP Jahodna też jest taka mini trybunka. Tyle, że ja po tych organizatorach tego typu rozwiązań bym się nie spodziewał :D . Przecież te mendy zabraniały wnoszenie drabinek nieraz do PW, czy to na Polskim, czy to na Barbórce.
Hubertos
A6

Postprzez amigo » poniedziałek, 12 cze 2017, 23:36

Hubertos napisał(a):Ale trybuny na Mikołajkach są, więc nie wiem o czym mówisz.

https://www.youtube.com/watch?v=JRRu66iwYR0

Gdzie ty tu widzisz trybuny?

Są trybuny stawiane tylko na rajd i rozbierane po rajdzie, a to kosztuje i to pewnie nie mało. Dlatego przez tyle lat nikt nie wpadł na pomysł wybudowania trybun. Od razu uprzedzam, że nie chodzi o trybuny wokoło tory ale taka jedna główna kryta i ze 2 mniejsze otwarte czyli bez zadaszenia.

Ja o tych trybunach pisałem już z 3 lata temu to mnie kilka osób wyśmiało. A ja to widzę na OS jak ludzie się zachowują itp. postawcie 1 trybunę dla testu i telebim obok do tego żarcie to zobaczycie, że ludzie tam będą siedzieć i nikt nie będzie łaził po polach itp.
amigo
N1

Postprzez Hubertos » poniedziałek, 12 cze 2017, 23:55

:D :D :D :D :D
Ale czego Ty kolego oczekujesz przepraszam? Własnie dobrze, że w Mikołajkach nie ma stałych trybun, bo byłoby to bezsensu. Masz jedną imprezę w roku, kiedy taka trybuna ma sens, więc takie tymczasowe są jak najbardziej uzasadnione. Codo trybun na zwykłych odcinkach specjalnych to podtrzymuję, JEST TO KOMPLETNIE BEZ SENSU. Odcinek specjalny to nie tor wyścigowy, więc widzisz każde auto maksymalnie 2 razy, jeśli są 2 pętle. Postawienie takiej trybuny i zapewnienie jej stabilność na pewno jest drogie, nie da się postawić takiej trybuny wszędzie, bo mogłaby przestać być stabilna w trakcie deszczu. Tego typu rozwiązania mają sens na zapętlonych odcinkach, a takich na rajdach szutrowych w zasadzie to nie ma. Chyba, że mamy do czynienia z takimi Mikołajkami.
Hubertos
A6

Postprzez Szarejkowe Wzgórza » wtorek, 13 cze 2017, 01:01

CAMPING - Szarejkowe Wzgórza - Rajd Polski 2017
Gdyby ktoś jeszcze poszukiwał noclegów zapraszamy na pole namiotowe do Szarejek.
Mieścimy się na trasie Olecko-Gołdap - wszędzie od nas blisko.
Duży teren, piękne widoki, rajdowa atmosfera, wc, prysznice, ciepła woda, wifi.
ZAPRASZAMY.
Kontakt:
Szarejkowe Wzgórza
http://www.szarejki.pl
tel. 508 203 204, 601 312 306
recepcja@szarejki.pl
Szarejki 13 (za kościołem w lewo), 19-420 Kowale Oleckie
Szarejkowe Wzgórza
Szarejkowe Wzgórza

Postprzez stachniak14 » wtorek, 13 cze 2017, 11:05

Cześć,

znalazłem na stronie dobrą rozpiskę dla kibiców w kwestii odcinków specjalnych.
Wynika z niej, że dla kibiców, którzy nie planują skakania po odcinkach najlepiej kupić jednorazowe wejście na odcinek w kwocie 30 zł.
Cały rajd (bez testowego) wychodzi wtedy 90 zł i jest to bardzo uczciwa cena.

Czy w poprzednich latach nie było problemów z zakupem biletów jednorazowych przy wejście na odcinek?

https://www.topracingshop.pl/data/inclu ... C_2017.pdf
Paweł Stachniuk
stachniak14
A6

Postprzez antch » wtorek, 13 cze 2017, 11:30

Z mojego doświadczenie wynika, że takie bilety były wręcz wciskane kibicom idącym na odcinek więc z ich zakupem nie było problemu. Ja zawsze szedłem 10 m od punktu sprzedaży i z nich nie korzystałem ale tak to wyglądało jak ktoś przechodził obok stolika z biletami.
antch
N1

Postprzez markop1981 » wtorek, 13 cze 2017, 16:03

Mam pytanie czy chcąc skorzystać z pola campingowe trzeba zakupić nalepkę za 100zł i posiadać rally pass tak gdzieś doczytałem. Czy orientujecie się czy wystarczający jest do tego bilet za 30 zł na jeden odcinek? Przecież jak wjadę na camping to nie wyjadę przed zakończeniem dnia, wiec po co płacić za rallypassa za 149zl??
markop1981

Postprzez Witcher1990 » wtorek, 13 cze 2017, 16:30

Jak czytam, że się trybuny nie da rozstawić to mnie śmiech ogarnia i zastanawiam się czy nie jesteście przypadkiem z PZM bo tam też się nic nie da :D Ludzie mamy 21 wiek, trybuny składa się z gotowych elementów i zajmuje to 2-3 godziny a może mniej sprawnej ekipie. Nawet po osie mogliby to rozmontować i przenieść w inne miejsce. Wystarczy mała trybuna, nie musi być jak w Mikołajkach, jaki problem wkopać ją w ziemę/ umieścić w betonowym wkopanym bloku a z drugiej przywiązać do drzewa/kampera? Ludzie serio to jest problem? Śmiech na sali... To nawet ja na forum w 30 sek potrafię rozwiązać. Jakby chcieli to by nawet zrobili trybuny np nad trasą po hopie w bezpiecznym miejscu tak żeby nie szło jej strącić. Płacisz za wejscie dodatkową mamonę ale cały odcinek oglądasz z najlepszej perspektywy. Ale ja już nic nie piszę, mogą z tego zrobić świetną imprezę i może gdyby im się chciało ją zrobić to mógłbym podrzucać pomysły. Ale taka wiedze kosztuje, a im i tak się nie chce i tylko co chwila ktoś mi próbuje na maxa utrudnić oglądanie rajdu.

Czy wy zdajecie sobie sprawę jak ogromny jest potencjał rundy WRC? Widzicie ile ludzi jest w Portugalii? Widzicie tłumy na WRX? Ale to trzeba chęci do pracy, to trzeba zrobić dla kibiców, trzeba wypromować, trzeba przeczekać 1-2 suche lata. Sky is the limit.
Witcher1990
A6

Postprzez kuba.es » wtorek, 13 cze 2017, 17:26

stachniak14 napisał(a):Cześć,

znalazłem na stronie dobrą rozpiskę dla kibiców w kwestii odcinków specjalnych.
Wynika z niej, że dla kibiców, którzy nie planują skakania po odcinkach najlepiej kupić jednorazowe wejście na odcinek w kwocie 30 zł.
Cały rajd (bez testowego) wychodzi wtedy 90 zł i jest to bardzo uczciwa cena.

Czy w poprzednich latach nie było problemów z zakupem biletów jednorazowych przy wejście na odcinek?

Też zainteresował mnie ten temat i dzwoniłem w tej sprawie na infolinię RP. Jest dokładnie tak jak piszesz. Ja usłyszałem że ceny jeszcze nie są na 100% ustalone ale zależnie od oesu będzie to od 20 do 50 zl. Tak czy siak opłaca się to komuś, kto nie ma ochoty zmieniać oesów w trakcie dnia (jak np ja).
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata