ORLEN 74. Rajd Polski 2017

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: ORLEN 74. Rajd Polski 2017

Postprzez Seraf » sobota, 10 cze 2017, 11:33

Właśnie siedzę prze google maps i z mapkami poszczególnych oesów na A3 i dorysowuje sobie drogi których na mapkach nie ma ;)
I już boleśnie się przekonałem że podążanie na PW to strzał w kolano i trzeba iść kilometr albo lepiej a w jakimś lesie można stanąć kilkadziesiąt metrów od odcinka autem.
Zastanawiam się czy nie kupić sobie poloneza bo w zasadzie idzie wszędzie lepiej jak SUVy hehe
Jeden rajd tak zaliczyłem z chłopakami to może i w tym roku nie głupi pomysł i już pomijam jakość asfaltowych dróg na mazurach hehe

Dla naszej ekipy największa frajda jak znaleziona droga doprowadza bardzo blisko odcinka i jest tam bardzo mało aut hehe A są takie partie w lasach że hoho :D
Jedyne dni w roku kiedy jeździmy wg mapy papierowej anie GPS hehe
Seraf
N3

Postprzez Mateos » sobota, 10 cze 2017, 12:03

A jak się ma taka jazda po lesie kontra leśnicy/straż leśna ? Mieliście jakieś przygody z nimi w poprzednich latach?
Mateos
N2

Postprzez Hubertos » sobota, 10 cze 2017, 12:19

Osobiście się nie spotkałem, a w 2014 wjechałem na Gołdapi z 3 km w las. Ale wydaje mi się, że Straż Leśna może dać mandat w wysokości 500 zł za wjazd do lasu. Chyba nawet nie musi być zakazu wjazdu, by mogli taki mandat wstawić, ot państwo prawa. Nie wiem czy czasem @Toku nie dostał takowego mandatu.
Hubertos
A6

Postprzez Seraf » sobota, 10 cze 2017, 12:53

Nigdy nie dostałem mandatu ale może mam takie szczęście choć od ponad 10 lat jeżdżę na mazury i nigdy mi mandatu nikt nie wlepił.
Ale już widzę że jest dużo więcej dróg zablokowanych jak w tamtym roku.
Tylko skąd oni wezmą tyle ludzi do zabezpieczenia?
Seraf
N3

Postprzez holi » sobota, 10 cze 2017, 13:48

https://www.youtube.com/watch?v=5XyJ44Y0c2M czy w miejscu 1:35 mamy PW? ktoś się oriętuje?
i drugie pytanko moje
https://www.youtube.com/watch?v=Odeh49M9a90 0:13 jaki to był odcinek? w tym roku też to leci?

Z góry dzięki za odpowiedz.
holi

Postprzez kostek45 » sobota, 10 cze 2017, 14:10

1. Mamy nawet camping z PW. Podejrzewam multum ludzi, zabezpieczenie jak na wojnie i oglądarę jak KSW z ostatniego najwyższego rzędu na Stadionie Narodowym.
2. Chyba zeszłoroczne Babki. Jeśli tak to nie leci.
kostek45
A5

Postprzez Hubertos » sobota, 10 cze 2017, 15:30

Drugie miejsce to jest Chmielewo, ale nie wiem czy leci.
Hubertos
A6

Postprzez Mad Max » sobota, 10 cze 2017, 15:42

Hubertos napisał(a):Drugie miejsce to jest Chmielewo, ale nie wiem czy leci.
Tak to Chmielewo, jakieś 2,5km przed metą odcinka
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Tomek75xnl » sobota, 10 cze 2017, 16:05

I właśnie przez takich "pseudokibiców" którzy latają jak opętani po polach i nie potrafią się podporządkować i grzecznie oglądać rajdu w wyznaczonych PW są odwoływane odcinki.A potem jest płacz i lament ,dlaczego organizator odwołał odcinek.Ludzie,zastanówcie się trochę
Tomek75xnl

Postprzez Yrtat » sobota, 10 cze 2017, 16:07

Tak jak Mad Max mówi, to Chmielewo i oczywiście leci. Podczas przejazdu przed odcinkiem zastanawialiśmy się czy tam nie oglądać rywalizacji bo miejsce naprawdę spoko. Wybraliśmy jednak hopę. Wg mnie i nieraz to pisałem cały odcinek jest super.
https://www.google.pl/maps/place/53%C2% ... 3778?hl=pl

I coś takiego znalazłem :D
https://www.google.pl/maps/@53.8479039, ... 4096?hl=pl
Yrtat
A5

Postprzez Hubertos » sobota, 10 cze 2017, 17:23

Tomek75xnl napisał(a):I właśnie przez takich "pseudokibiców" którzy latają jak opętani po polach i nie potrafią się podporządkować i grzecznie oglądać rajdu w wyznaczonych PW są odwoływane odcinki.A potem jest płacz i lament ,dlaczego organizator odwołał odcinek.Ludzie,zastanówcie się trochę

Przepraszam bardzo, ale polecam się dokształcić w temacie jak można rajd oglądać. Nawet sam dyr. Rajdu Polski Jarosław Noworól poinformował, że rajd można oglądać wszędzie, natomiast on zaleca PW. Jak widać ani prawo, ani nawet sam pan dyrektor nie zabraniają dowolnego dobierania miejsc.

Do tego nie łączyłbym stania poza PW z niszczeniem pól uprawnych, czy przyrody. Ty się kolego lepiej zastanów nad tym co piszesz i czy to ma jakikolwiek sens. Wyobraź sobie, że gdyby organizator nie zablokował każdej najmniejszej drogi, to może niektórzy niepokorni nie decydowaliby się na dewastację pól, czy lasów. Polecam włączyć mózg, a nie tylko ślepo wykonywać rozkazy, to nie jest wojsko.
Hubertos
A6

Postprzez SOKÓŁ » sobota, 10 cze 2017, 17:56

Hubertos napisał(a):
Tomek75xnl napisał(a):I właśnie przez takich "pseudokibiców" którzy latają jak opętani po polach i nie potrafią się podporządkować i grzecznie oglądać rajdu w wyznaczonych PW są odwoływane odcinki.A potem jest płacz i lament ,dlaczego organizator odwołał odcinek.Ludzie,zastanówcie się trochę

Przepraszam bardzo, ale polecam się dokształcić w temacie jak można rajd oglądać. Nawet sam dyr. Rajdu Polski Jarosław Noworól poinformował, że rajd można oglądać wszędzie, natomiast on zaleca PW. Jak widać ani prawo, ani nawet sam pan dyrektor nie zabraniają dowolnego dobierania miejsc.

Do tego nie łączyłbym stania poza PW z niszczeniem pól uprawnych, czy przyrody. Ty się kolego lepiej zastanów nad tym co piszesz i czy to ma jakikolwiek sens. Wyobraź sobie, że gdyby organizator nie zablokował każdej najmniejszej drogi, to może niektórzy niepokorni nie decydowaliby się na dewastację pól, czy lasów. Polecam włączyć mózg, a nie tylko ślepo wykonywać rozkazy, to nie jest wojsko.

Widzę że moja odpowiedź zaginęła ale tak właśnie jest kolego jak pisze Hubertos tu nawet nie trzeba za bardzo myśleć co by Ci Twoi "pseudokibice" musieli się podporządkowywać :lol: wystarczy nie blokować odcinków 4 km od jego trasy a będzie cacy. To nie są Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Śląska że można zakotwiczyć na jednym odcinku i oglądać 3 albo 4 przejazdy i przejść cały OS Jak by na to nie patrzeć to jest najważniejszy rajd w Naszym kraju i wypadało by zobaczyć kilka miejsc
SOKÓŁ
A6

Postprzez @luki rally@ » sobota, 10 cze 2017, 18:10

Panie Tomek,możesz dać przykład tych rzekomo odwoływanych odcinków ? Z powodu kibiców stojących poza PW ? Jak chcesz sobie tam oglądać to jest ich 73,ja nie skorzystam i nie nazywaj kogoś "pseudokibicami",jezeli ktoś stoi poza PW. Tam też wolno. Bo jak tak do tej pory stałeś, to Ci gwarantuję że nie widziałeś 50% widowiskowych miejsc w tych zawodach.
@luki rally@
N3

Postprzez Hubertos » sobota, 10 cze 2017, 18:18

Poza tym, co ma kwestia bezpieczeństwa do punktów widokowych. PW mają za zadanie utrzymać ludzi w jednym miejscu, a nie w jedynym bezpiecznym miejscu na odcinku specjalnym. To kwestia braku jakiegokolwiek zaufania co do kibiców, ale i safeciarzy, którzy potem zabezpieczają cały odcinek. Przecież jeżeli nie ustawisz się w niebezpiecznym miejscu, czyli za hopą, czy na zewnętrznej, to niby jaki miałby być powód odwoływania odcinka specjalnego. Rok temu problemy na testowym np., wynikały z tego, że organizatorowi nie podobało się, że ludzie stoją poza PW, nie stali oni w niebezpiecznych miejscach. Możesz stać 10 m od drogi, na skarpie, a organizator i tak zwali potem całą winę na Ciebie, bo akurat masz ochotę stać poza tłumem "januszy" i imprezowiczów. Później ci "niepokorni" są szkalowani w mediach, czy w informacjach prasowych, a tak naprawdę to nie robią nic złego. Stąd się później biorą posty takie jak kolegi @ Tomek75xnl . On widzę, że uległ tej propagandzie skierowanej przeciwko normalnym kibicom rajdów samochodowych.

@luki rally
Dokładnie tak jak piszesz. OS Mazury z 2015 odwołano, bo pewnie rolnik zablokował drogę, ale oczywiście media i organizator zwalił winę na ludzi, którzy nie chcą się podporządkować poleceniom służb. Dalej łykajcie tą papkę.
Hubertos
A6

Postprzez zaszybki » sobota, 10 cze 2017, 22:09

Na tym zakrecie na Starych Juchach był rok temu PW? Bo jakoś tak ludzi mało..a chciałbym się tam wybrac teraz i nie wiem czy nie będzie młynu jak teraz będzie pW

https://www.youtube.com/watch?v=ZZZ9LEwbSS8
zaszybki
N2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata