ORLEN 74. Rajd Polski 2017

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: ORLEN 74. Rajd Polski 2017

Postprzez holi » piątek, 26 maja 2017, 19:42

Panowie Drogi będą zamknięte dzień wcześniej od 16. Informacja z pierwszej ręki, powiedział to zaprzyjaźniony ORGANIZATOR. Nie jest to widzi mi sie organizatorów ale wymóg FIA. Polski często miał problemy z kibicami więc tak zdecydowali, to samo jest w Argentynie o ile sie nie mylę. No niestety....
holi

Postprzez FiestaWRC2016 » piątek, 26 maja 2017, 21:30

Witam czy jest to naprawde mozliwe ???? Pytam bo jak zamierzaja zorganizowac logistyke mieszkancom zamykajac drogi( zaznacze ze) wszystkie drogi dojazdowe do oesu dzien wczesniej o 16????
pozdr
FiestaWRC2016

Postprzez Motulski » piątek, 26 maja 2017, 21:37

Nie ma szans :wink: Jeżeli nawet już to dopiero będzie szarpanka z kibicami o w jazd na oes i ogólny bałagan ! Jeszcze może się to im odbić grubą czkawką.
http://oesrecords.pl/rajdy/
Motulski
A5

Postprzez tomek87 » piątek, 26 maja 2017, 21:47

Panowie, zalecam spokój.

W Polsce drogi mają prawo zamykać tylko służby, o ile nie jest to teren prywatny.
Jak będą stać jacyś kolesie, można ich traktować jak powietrze.
tomek87

Postprzez amigo » piątek, 26 maja 2017, 23:11

No nie ma to jak w Polsce wszystko na głowie, a jak pojadą kibice za granice to dostosowują się pokornie do tamtych realiów, W Polsce nie ma kultury u kierowców to jak ma być kultura u kibiców.. W Polsce jak jedziesz na 50 te 50 km/h to za tobą aż się gotuje. W DE jest 30 i wszyscy jadą 30 i nikt się nie gotuje co z wami ludzie jest nie tak? Jest zakaz to się stosujcie do niego i tyle ale co tam my cwaniaki zrobimy jakiś my i po zakazie. Niestety takie nasze podejście do wszystkiego i jeszcze trzeba z 2-3 pokolenia, żeby to wyplenić.
amigo
N1

Postprzez amigo » piątek, 26 maja 2017, 23:13

tomek87 napisał(a):Panowie, zalecam spokój.

W Polsce drogi mają prawo zamykać tylko służby, o ile nie jest to teren prywatny.
Jak będą stać jacyś kolesie, można ich traktować jak powietrze.

Fajnie jakbyś tak za tym powietrzem dostał madacik tak na ochłodę 500.... Dla tych co niszczą uprawy kładami tak po 2000-3000 na dzień dobry i odrazu kultura by na rajdzie nastała.
amigo
N1

Postprzez Hubertos » sobota, 27 maja 2017, 00:04

A gdzie twoje poczucie własnej wartości i godności? Lubisz być wiecznie pod butem, @amigo? Jakby Ci kazali położyć się na drodze to też byś wykonał polecenie? A gdzie się podziała kultura organizacji rajdów, gdzie każdy może bezpiecznie i w pozytywnej atmosferze przeżyć 4 dni. Niszczenie upraw i łamanie prawa zawsze będzie złe, ale nikt nie powiedział, że każde prawo jest dobre. Poza tym, już kilkanaście razy pisałem dlaczego ludzie walą terenówkami i quadami przez pola uprawne.
Hubertos
A6

Postprzez trebor » sobota, 27 maja 2017, 05:24

amigo napisał(a):No nie ma to jak w Polsce wszystko na głowie, a jak pojadą kibice za granice to dostosowują się pokornie do tamtych realiów, W Polsce nie ma kultury u kierowców to jak ma być kultura u kibiców.................

Poczytaj, co piszesz. Wbijasz sie po południu na os, ustalasz stawkę z właścicielem terenu, płacisz i cieszysz się życiem :D Czy to brak kultury? Popatrz, ilu ludzi nocuje przy oesach! Tak jest fajnie i zupełnie nie rozumiem, czemu org chce to ograniczyć.
Rozumiem jednak, ze drogi nie będą zupełnie zamknięte, gdyż chociażby do Rally Campów jakoś doturlać się trzeba.
Moim zdaniem ograniczenie zupełnie bez sensu.
trebor
N2

Postprzez posejdon » sobota, 27 maja 2017, 08:20

Kolega amigo to chyba człowiek organizatora ;-).

Odkąd RP jest na Mazurach zawsze traktowałem go jako ciekawą wycieczkę wypełniającą urlop. Nawet już się do tego przyzwyczaiłem. Szkoda, że wspaniały org chce za wszelką cenę mi tą wycieczkę spier*olić. W zeszłym roku już były jakieś wąty z tym zamkniętym Baranowem ale w tym to już przesada. Myślałem, że jak zwykle spędzę sobie kilka dni w spokoju nad jeziorem i przy okazji obejrzę świetne zawody sportowe. Niestety zapowiada się gonitwa na przemian ze staniem w korku, żeby w ogóle dostać się w pobliże trasy.
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez Jersey » sobota, 27 maja 2017, 09:49

Czołem Państwo Wywrotowcy. Rajd Polski jest imprezą zorganizowaną przez kogoś! Tak, tak, przez znienawidzony przez Was PZM, ale to nie znaczy, że wybierając się na tą imprezę możecie wszystko i wszędzie. Na płatny koncert chyba nie przychodzicie z drabiną, żeby z za płotu podziwiać artystów tylko dlatego że nie zapłacę i ch..j, nikt nie będzie mi mówił jak mam żyć. Nie podoba się nie przyjeżdżajcie, nie kombinujcie, obejrzycie sobie w TV. Poza tym co za problem zapłacić za parking i jednorazowy wstęp z tego co pamiętam to nikt nikogo na siłę w PW nie trzymał. Nie ma nic za darmo, chcecie mieć rajd dołóżcie tą cegiełkę od siebie i po problemie. Racja jednorazówki mogły by być nieco tańsze, ale w końcu to WRC i to jedno z lepszych w kalendarzu.
Jersey
N1

Postprzez posejdon » sobota, 27 maja 2017, 11:26

Nie jest problemem płacenie. Ten karnet za 150 to nie jest jakaś wielki koszt. Problemem jest niepotrzebne napięcie, jakie jest wytworzone wokół całego wydarzenia. Po kiego te blokady?
Pierwszy z brzegu przykład - Chmielewo. Przyjeżdżam w czwartek wieczorem, chcę podjechać do sklepu w Złotym Rogu i ch*j. Nie ma wjazdu. Jadę więc od razu od Olszewa i ustawiam się w korku bo to pierwszy możliwy dojazd od strony Mikołajek i, zapewne, wszyscy będą nim naparzać. Rozbijam się na kĘpingu przygotowanym przez orga koło Chmielewa a rano chcę przemieścić się na hopki pod koniec oesu. I co robię? Napierdzielam 4 kilometry z buciora, po drodze je*any przez każdego napotkanego safety, żebym zszedł z drogi bo za 4 godziny "bedzie wyścik szed". No chyba, że nie będzie mi się chciało dymać prawie godzinę na piechotę i postanowię pojechać autem. Wtedy znów ustawię się jak pokorne cielę w koreczku i tymże sposobem prawie cały rajd przesiedzę w samochodzie. No a jednak nie o to chyba nam wszystkim chodzi.
Każdy z nas jeździ na rajdy po to, żeby miło spędzić czas (chyba, że są wyjątki ale ja jeszcze nie spotkałem) a na tym RajCie jest to utrudnione tylko z tego względu, że ktoś gdzieś chce zgarnąć trochę kasy.
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez Witcher1990 » sobota, 27 maja 2017, 12:18

No właśnie Posejdon i inni czy blokada drogi dojazdowej w praktyce będzie też oznaczać właśnie taką sytuację, o której pisze Posejdon? Tzn kilka godzin przed startem odcinka nie będę mógł iść jego trasą??
Witcher1990
A6

Postprzez holi » sobota, 27 maja 2017, 14:52

FiestaWRC2016 napisał(a):Witam czy jest to naprawde mozliwe ???? Pytam bo jak zamierzaja zorganizowac logistyke mieszkancom zamykajac drogi( zaznacze ze) wszystkie drogi dojazdowe do oesu dzien wczesniej o 16????
pozdr

Tak mi powiedział zaprzyjaźniony ORGANIZATOR, nie wiem jak to będzie wyglądać w praktce ale tak będzie jak mówił. Rajd dzieli sie na 2 rodzaje kibiców, Ci którzy nocuja w domkach i hotelach i Ci którzy spią na odcinkach w namiotach. O ile tym pierwszym nie będzie przeszkadzać to że drogi są dzień wcześniej zablokowane to tym drugim w tym mnie psuje to cały rajd... Nie dojadę dzień wcześniej w moje wybrane ciekawe miejsce bo droga będzie zablokowana, nie wiem gdzie będziemy spać (chyba na parkingu i większość tak będzie musiała zrobić) Cel jest prosty, po pierwsze organizatorzy zgromadzą większość kibiców w jedno miejsce które jest pewnie nie ciekawe, a druga sprawa to taka że większość osób będzie musiała kupić wejściówki. Jestem mega zły. Prześledziłem pare odcinków z mapami google i mapami rajdu i okazuje się że nie ma jakiś bocznych dróg o których organizator zapomniał... Lipa straszna.
holi

Postprzez holi » sobota, 27 maja 2017, 14:56

Witcher1990 napisał(a):No właśnie Posejdon i inni czy blokada drogi dojazdowej w praktyce będzie też oznaczać właśnie taką sytuację, o której pisze Posejdon? Tzn kilka godzin przed startem odcinka nie będę mógł iść jego trasą??

Iść będziesz mógł, nie będziesz mógł wjechać samochodem. Ciekawy jestem jak sprawe rozwiążą z mieszkańcami i z ludzmi innymi niż kibice.
holi

Postprzez ToKu » sobota, 27 maja 2017, 15:20

Ok, ja info organizatora zrozumiałem tak, że odcinki będą zamykane dzień wcześniej, a nie że wszystkie zakazy wjazdu będą działać dzień wcześniej. Pierwsza opcja organizycyjnie w mojej ocenie trudna, ale wykonalna. Druga chyba niewykonalna.

Czy ktoś "półoficjalnie" wie, że drogi boczne z zakazami również będą zamykane dzień wcześniej?
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata