Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez Mad Max » wtorek, 11 kwi 2017, 23:03

grzesiek811 napisał(a):Może M-sport trochę więcej, ale nie tylko oni mają awarie. Toyota miała problemy w Meksyku, Meeke nie ukończył Korsyki.
Hyundai też miał problemy w Meksyku - choć to jednak specyficzny rajd

adamlen napisał(a):Tak jak teraz o tym myślę to Nasser jest związany zarówno z Toyotą w rajdach terenowych jak i z RedBullem. A więc pasuje i do Forda i do Toyoty. :D
Citroen odpada z tych względów o których pisałem - jeden szejk już u nich jest.
Suma sumarum ja obstawiam Toyotę.
Skoro Toyka nie jest w stanie na czwarty rajd w sezonie przygotować trzeciego auta to skąd nagle wezmą dwa kolejne?? Jedyna opcja to Ford chyba że Nasser nie odpuścił tematu VW ale to jest jeszcze mniej prawdopodobne niż Citroen.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez adamlen » środa, 12 kwi 2017, 13:21

http://revistascratch.com/wrc/noticia/a ... -wrc-37468
Wywiad z Mikkelsenem po Korsyce - generalnie opowiada o startach Fabią i porównanie zespołów Skody i VW a na końcu trochę o rozmowach z zespołami o startach w WRC - bez konkretów.
...
W ten weekend w radiu Colin Clark wspominał, że wystartujesz w Portugalii.
W Portugalii? Tak, prawdopodobnie wystartuję. Być może w Fabii R5, ale mam nadzieję, że w WRC, bardziej prawdopodobna jednak jest Skoda.
Na początku sezonu rozmawiałeś z zespołem DMACK.
Tak, nawet od końca zeszłego sezonu, ale prawda jest taka, że rozmawialiśmy ze wszystkimi. Musimy zdecydować, który z obecnych zespołów może mi dać najlepszą przyszłość na najbliższe lata. To bardzo ważny wybór i na razie nie mam pojęcia gdzie wylądujemy. Nic nie jest jeszcze pewne.
Jakaś wskazówka do koloru twojej nowej "małpki"?
O ile go znasz!
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez deiman » piątek, 14 kwi 2017, 18:36

Finska prasa sugeruje, ze Lappi pojedzie w 3 Yarisie w Portugalii.

Mikkelsen na Instagramie zamiescil wczoraj zdjecie z treningu z podpisem: "Pushing hard to back to WRC car"

Nadan mowi, ze nowe i20 musi zostac poprawione na asfalcie, poniewaz maja mala strate do C3 WRC.

Meeke podczas testow przed Korsyka przejchal okolo 20 -30 km DS3, aby obrac wlasciwy kierunek i wyczucie, do ktorego chcieli dazyc podczas ustawiania C3. Matton mowi, ze ten test pomogl im rowniez zrozumiec, za bardzo polegali na rozwiazaniach technologicznych, ktore spisywaly sie podczas poprzedniej konstrukcji, a ktore nie pasuja do nowego auta - szczegolnie te zwiazane z zawieszeniem.
deiman
A5

Postprzez miszczu140000 » sobota, 15 kwi 2017, 15:30

z twitera @Yves_Matton has said that @AMikkelsenRally will be testing a new generation #WRC car before the end of June, according to RTBF. Koniec Lefebre w C3 WRC ???
miszczu140000
N3

Postprzez grzesiek811 » sobota, 15 kwi 2017, 19:06

Lefebre to jedyny francuski kierowca w zespole, więc nie chce nie wiem czy się go pozbędą ot tak.
A jak jest z regulaminem? Mają trzech kierowców do zdobywania punktów, ale czy muszą to być ci sami kierowcy czy mogą się zmieniać w trakcie sezonu?
grzesiek811
N2

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 15 kwi 2017, 20:00

Niby to jedyny francuski kierowca w Citroenie, ale jednak ten, ktory wyraznie odstaje od Meeke i Breena. A zawsze mozna go wsadzic w DS3 na reszte sezonu i 2018, a potem ewentualnie wsadzic go z powrotem, bo Meeke juz ma 40 na karku i tez wiecznie jezdzic nie bedzie. A z drugiej strony na koniec licza sie sukcesy Citroena, a nie narodowosc kierowcy. Matton tez Francuzem nie jest, nie jest nim tez Marek Nawarecki.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez wanderer » sobota, 15 kwi 2017, 21:21

Matthias Schmidt napisał(a):Niby to jedyny francuski kierowca w Citroenie, ale jednak ten, ktory wyraznie odstaje od Meeke i Breena. A zawsze mozna go wsadzic w DS3 na reszte sezonu i 2018, a potem ewentualnie wsadzic go z powrotem, bo Meeke juz ma 40 na karku i tez wiecznie jezdzic nie bedzie. A z drugiej strony na koniec licza sie sukcesy Citroena, a nie narodowosc kierowcy. Matton tez Francuzem nie jest, nie jest nim tez Marek Nawarecki.

Jest francuzem i tylko to trzyma go jeszce w fabrycznym składzie. Ktoś kiedyś podjął decyzję o wsadzeniu go do wurca bo świetnie mu szło w niższych klasach, ale chyba dział marketingu za bardzo naciskał na francuskiego zawodnika we francuskim zespole i takie są efekty. Gdyby taka sytuacja zaszła w M-Sporcie, to gość zostałby już zdegradowany do poziomu WRC2 i tam musiałby coś udowodnić, tak jak robi to Camilli.
wanderer
A6

Postprzez woytek » sobota, 15 kwi 2017, 21:47

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale jakiś czas temu było jakieś info, że Stephane Lefebvre jest synem kogoś z zarządu PSA. Nie sądzę żeby mi się to przyśniło :shock:
woytek
N3

Postprzez grzesiek811 » niedziela, 16 kwi 2017, 09:46

wanderer napisał(a):Gdyby taka sytuacja zaszła w M-Sporcie, to gość zostałby już zdegradowany do poziomu WRC2 i tam musiałby coś udowodnić, tak jak robi to Camilli.

A była taka sytuacja przecież. Matthew Wilson syn Malcolma jeździł w drugim zespole forda Stobart VK M-Sport. Przejeździł tam dobre kilka sezonów. To były czasy gdy ford był jeszcze oficjalnie w WRC.
Na pierwszego kierowcę nigdy nie awansował i sezon 2011 był jego ostatnim.
Nie wiem co się z nim teraz dzieje czy ściga się w jakiejś serii? Pojawia się czasem w relacjach z WRC w Red Bull TV.

A co do tej narodowości to jest różnie. Np. w MotoGP w zespołach Repsol Honda i Movistar Yamaha nie ma możliwości, żeby nie było w składzie hiszpańskiego kierowcy.
grzesiek811
N2

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 16 kwi 2017, 10:53

To, ze jest Francuzem na pewno bardzo mu pomoglo, to jest naturalne i normalne, ze francuski zespol stara sie sciagac francuskich zawodnikow. Tak czesto dzialaja ekipy fabryczne. Ale koniec koncow wyniki sa najwazniejsze, a Lefebvre zawodzi oczekiwania.

A co do tej narodowości to jest różnie. Np. w MotoGP w zespołach Repsol Honda i Movistar Yamaha nie ma możliwości, żeby nie było w składzie hiszpańskiego kierowcy.

Inna sprawa, ze w MotoGP wiekszosc stawki to Hiszpanie i Wlosi. Nie znam specyfiki tego sportu, wiec nie wiem skad to wynika, ale jednak jest wrazenie, ze najlepsi zawodnicy prawdopodobnie sa z Hiszpanii, badz Wloch.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Taurus » niedziela, 16 kwi 2017, 11:19

bo sa tu duże kraje, gdzie jest ciepło i miliony ludzi jezdzi na motocyklach przez cały rok. dlatego.

mogliby faktycznie tego stefana zamienić na mikkelsena to by widowisko wzrosło. ale przypuszczam, że stefan ma umowę na gajowego z wąsami i ogolić się nie pozwoli. jeszcze tylko pół roku i wszystko sie wyjaśni :)
Taurus
N3

Postprzez Mad Max » niedziela, 16 kwi 2017, 12:43

Matthias Schmidt napisał(a):Inna sprawa, ze w MotoGP wiekszosc stawki to Hiszpanie i Wlosi. Nie znam specyfiki tego sportu, wiec nie wiem skad to wynika, ale jednak jest wrazenie, ze najlepsi zawodnicy prawdopodobnie sa z Hiszpanii, badz Wloch.
Tak jak napisał Taurus - duże kraje o ciepłym klimacie, sporo ludzi jeździ na motocyklach/skuterach itp. do tego kraje "bogate" ze sporą ilością torów wyścigowych i bogatej tradycji motoryzacyjnej - zauważ że każdego roku spora ilość testów przed sezonowych odbywających się w Europie odbywa się we Włoszech Hiszpanii i ew. Portugalii.

wanderer napisał(a):Gdyby taka sytuacja zaszła w M-Sporcie, to gość zostałby już zdegradowany do poziomu WRC2 i tam musiałby coś udowodnić, tak jak robi to Camilli.
Trochę chyba pamięć Cie zawodzi bo w zeszłym roku była taka sytuacja w MSporcie gdzie Camilli pomimo praktycznei braku wyników przejeździł cały sezon jako fabryczny kierowca.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez wanderer » niedziela, 16 kwi 2017, 23:09

grzesiek811 napisał(a):

A była taka sytuacja przecież. Matthew Wilson syn Malcolma jeździł w drugim zespole forda Stobart VK M-Sport. Przejeździł tam dobre kilka sezonów. To były czasy gdy ford był jeszcze oficjalnie w WRC.
Na pierwszego kierowcę nigdy nie awansował i sezon 2011 był jego ostatnim.
Nie wiem co się z nim teraz dzieje czy ściga się w jakiejś serii? Pojawia się czasem w relacjach z WRC w Red Bull TV.

Ale to inna sytuacja, bo nie punktował dla fabrycznego zespołu, tylko dla prywatnego finansowanego przez brytyjskie przedsiębiorstwo logistyczne. Nikt tam nie oczekiwał od niego dojeżdżania na podium.
A w ostatnich pracował przy programie Bentleya w GT3 jako team manager.

Mad Max napisał(a):
Trochę chyba pamięć Cie zawodzi bo w zeszłym roku była taka sytuacja w MSporcie gdzie Camilli pomimo praktycznei braku wyników przejeździł cały sezon jako fabryczny kierowca.

Czepiasz się detali. Jeździł poniżej oczekiwań? Jeździł. Został zdegradowany? Został. Lefebrve też to pewnie spotka, jeśli nie pokaże niczego specjalnego. Pytanie tylko, czy będzie to w połowie sezonu, czy po sezonie.
wanderer
A6

Postprzez ZbyszekChaosu » wtorek, 18 kwi 2017, 08:47

Przecież Mikkelsen może ściągnąć do Cytryny jakiegoś sponsora która zapłaci mu za kilka rajdów, może nawet szejk się dołoży, żeby móc Mikkelsena ściągnąć na przyszły sezon do Cytryny. Nie widzę problemu, żeby w drugiej części sezonu PSA wystawiło 4 auta w europejskich rundach. Nie trzeba od razu wywalać Lefebvre, po prostu kto inny będzie punktował. Natomiast co zrobią w przyszłym sezonie to już inna bajka. Póki kontrakty są podpisane, zobaczymy jak Mikkelsen pokaże się w nowym aucie na tle pozostałych kierowców i wtedy zarząd będzie się zastanawiał kogo ewentualnie wyrzucić lub nie. Zawsze któryś z kierowców może podjąć sam inną decyzję odnośnie swojej przyszłości i wówczas problem sam się rozwiąże.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez Yrtat » wtorek, 18 kwi 2017, 09:36

Z tego co kiedyś było mówione to cytryna miała wystawić 4 nowe WRC w tym dla Qasimiego bodajże od Portugalii, nie zdziwię się ze w jego miejsce mógłby się pojawić Mikelsen.
Yrtat
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata