Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez woocasch » czwartek, 23 lut 2017, 14:35

miszczu140000 napisał(a):ze sportowych to no ale Polski Fiat dojechał na 3-mc w rajdzie Polski w 1973 wiem że to śmieszne :lol:
a tak na poważnie to nasze auta to biły Skody (i nie mówie o okresie kiedy się nim zainteresowało VW) a szczytem marzeń to był Polonez i to było chyba najlepsze auto za wschodniej kurtyny 8)

Co do sportu, to poczytaj ile różnych rajdów w swojej klasie wygrała Skoda i to na dłuuuugo przed tym, gdy VW pojawiło się w Mlada Boleslav :)
Może i Polonez był szczytem marzeń, może był najlepszym autem za wschodniej kurtyny, ale FSO i FSM niestety za bardzo bazowali na licencjach i jest jak jest. Skoda mimo wszystko robiła własne samochody i może wg Ciebie były gorsze, ale sprzedawały się one nie tylko w ówczesnej Czechosłowacji i jak historia pokazuje potencjał marki i zaplecze techniczne, plus przemyślana czeska polityka sprawiła gdzie jest teraz Skoda, a gdzie FSO :)

@ wanderer
To, że Citroen miał mniejszy budżet na rajdy niż za czasów Loeba to było widać, fakt. Ale pamiętaj, że w latach 2014-2016 mieli też program w WTCC, więc budżety były odpowiednio podzielone. Od 2017 skupiają się tylko na WRC, więc kasy powinno być więcej niż rok czy dwa lata temu. Choćby z tego powodu powinien się znaleźć budżet na Mikkelsena. Możemy sobie gdybać, zgadza się, ale nie można się zasłaniać tym, że były już podpisane kontrakty, bo to jest typowa ściema. Przecież jak Ty podpiszesz nową umowę na kablówkę, to nikt Cię nie zamorduje za zerwanie/renegocjowanie umowy. Co najwyżej zapłacisz kary umowne i tyle. Widać osoby decyzyjne w Citroenie po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw doszły do wniosków do jakich doszły i mają skład jaki mają. Dlatego jeżeli na koniec sezonu będą zamykać stawkę producentów to się nie zdziwię i to będzie tylko ich własna wina. Jeżeli odbiją się od tego niemal dna to tylko lepiej dla nich i dla nas, jako kibiców. Nikomu źle nie życzę, tylko uważam, że z Mikkelsenem w zespole byłoby im łatwiej wrócić na szczyt. Do końca sezonu mamy jeszcze 11 rajdów, więc gdyby zaczęli już rozmawiać to może w drugiej połowie sezonu jest szansa na starty Andreasa u Francuzów - ja nie mam nic przeciwko, a Ty ?
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez wanderer » czwartek, 23 lut 2017, 15:32

woocasch napisał(a):Przecież jak Ty podpiszesz nową umowę na kablówkę, to nikt Cię nie zamorduje za zerwanie/renegocjowanie umowy. Co najwyżej zapłacisz kary umowne i tyle.

Wszystko zależy od tego, czy masz skąd wziąć te dodatkowe pieniądze, czy nie masz. I różnica jest też taka, że swoim budżetem możesz zarządzać jak powyżej. A w dużej korporacji, gdzie masz kogoś nad sobą, nie możesz tłumaczyć: będzie szef zadowolony, wybraliśmy najlepszy możliwy skład i zmieścimy się w proponowanym budżecie, a po 2 tygodniach zmienić zdanie, kiedy wszystko jest już dopięte na ostatni guzik. :roll:
wanderer
A6

Postprzez Mad Max » czwartek, 23 lut 2017, 21:55

wanderer sorry a Twoje argumenty do mnie nie trafiają - piszesz że Malcolm sprzedaje swoje samochody i z tego ma dodatkową kasę ale nikt poza nim tego więcej nie robi, a żeby było śmieszniej to przecież nikomu tego nie zabroniono, więc jeżeli brakuje im kasy to niech zaczną sprzedawać swoje auta prywaciarzom, zarobią i na samym aucie i na częściach - przypuszczam też że Malcolm od tak lekką ręką nie wydał sporej kasy na Ogiera (formą części zwrotu mógł być RedBull ale to czy pójdą za Ogim czy nie była szansa 50% na 50% - jak wiadomo RB dołączył do MSportu ale tylko na jedno auto).
Moim zdaniem sezon przerwy w startach będzie bardzo złym rozwiązaniem dla Mikkelsena i powinien zrobić wszystko żeby jeździć nie ważne czym, czy to będzie WRC17 WRC16 czy WRC2 - inna sprawa że jako Vice MŚ nie chce płacić za starty i to jest moim zdaniem zrozumiałe więc nie wiem dlaczego co po niekurzy są zdziwieni.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez prekursor » czwartek, 23 lut 2017, 22:44

Może są zdziwieni bo sami byli vice mistrzami świata i nie musieli płacić za swoje starty :wink: Kajto pojechałby za darmo :wink:
A tu jak widać wystarczy wyczekać a sytuacja sama się wyjaśni. Może Andreas niekoniecznie ocieka samozachwytem.
http://rajdy.autoklub.pl/news/mikkelsen ... abii,74225

I nie wiem dlaczego niektóre osoby nie wspominają, że Norweg zalicza zapoznanie do każdego z rajdu w tym sezonie. Plus wspominał o pojedynczych startach.
prekursor

Postprzez wanderer » piątek, 24 lut 2017, 00:09

Mad Max napisał(a):wanderer sorry a Twoje argumenty do mnie nie trafiają - piszesz że Malcolm sprzedaje swoje samochody i z tego ma dodatkową kasę ale nikt poza nim tego więcej nie robi, a żeby było śmieszniej to przecież nikomu tego nie zabroniono, więc jeżeli brakuje im kasy to niech zaczną sprzedawać swoje auta prywaciarzom, zarobią i na samym aucie i na częściach.

Bo może to nie jest tak łatwa kasa jak się ci się wydaje? Spróbuj postawić się na miejscu szefa zespołu, któremu zarząd stawia za cel wygrywanie rajdów, a nie budowanie aut WRC na wynajem.

Zdaje się, że szef jednej z fabryk (prawdopodobnie Olivier Quesnel) zapytany dlaczego nie wynajmują mistrzowskiego auta prywatnym klientom stwierdził, że dla nich to byłoby zbyt kosztowne, bo musieliby budować oddzielny dział kliencki i dopiero przy odpowiedniej skali udałoby im się na tym zarobić. Coś podobnego sugerował też Protasow, który po jednym starcie zrezygnował z DS3 WRC na rzecz Fiesty ze względu na dostępność części i wyższe koszty. Z podobnego powodu upadły też próby wynajęcia Polo WRC przez Al-Attiyaha na 6 ostatnich rajdów w 2016 roku.
Ostatnio edytowano piątek, 24 lut 2017, 00:18 przez wanderer, łącznie edytowano 1 raz
wanderer
A6

Postprzez MPSport » piątek, 24 lut 2017, 00:17

Pewnie przez cały sezon Mikkelsen będzie jeździł Skodą, oraz będzie uczestniczył w programie rozwojowym Polo R5. Czy ma ktoś z was wiedzę do kiedy Mikkelsen miał obowiązujący kontrakt z VW? Moim zdaniem - jak pisałem wcześniej - kontraktu Mikkelsen z VW nie zerwał i bierze od nich ciągle pieniądze. Pamiętam, że po wycofaniu Subaru z WRC, Petter Solberg mówił, że Subaru musiałoby mu płacić za "siedzenie na kanapie" w sezonie 2009, tyle że Petter kontrakt zerwał bo chciał startować prywatnym Citroënem. Sytuacja z Mikkelsenem jest podobna tyle, że Andreas nie chciał płacić za prywatny samochód.
MPSport

Postprzez Mad Max » piątek, 24 lut 2017, 11:21

wanderer napisał(a):
Mad Max napisał(a):wanderer sorry a Twoje argumenty do mnie nie trafiają - piszesz że Malcolm sprzedaje swoje samochody i z tego ma dodatkową kasę ale nikt poza nim tego więcej nie robi, a żeby było śmieszniej to przecież nikomu tego nie zabroniono, więc jeżeli brakuje im kasy to niech zaczną sprzedawać swoje auta prywaciarzom, zarobią i na samym aucie i na częściach.
Bo może to nie jest tak łatwa kasa jak się ci się wydaje? Spróbuj postawić się na miejscu szefa zespołu, któremu zarząd stawia za cel wygrywanie rajdów, a nie budowanie aut WRC na wynajem.
Łatwa kasa to to na pewno nie jest, ale jest to na pewno sposób za zarobienie paru euro. Jeśli zarząd by mi postawił za cel wygrywanie rajdów to tym bardziej stanął bym na głowie i kombinował jak tylko mogę żeby ściągnąć do siebie możliwie najlepszego kierowcę i jak widać Citroen raczej się do tego nie palił skoro postawiony pod ścianą viceMŚ Mikkelsen jest/był wolny - to w takim razie ile musiała wybulić Skoda skoro go przygarnęła. Stefan i Craig to nie są nie wiadomo jacy kierowcy (bez urazy dla nich ale póki co niczym specjalnym się nie wykazali) żeby kolejny sezon nie mogli dzielić się jednym autem a w innych rajdach startować starszą wersją, powiem więcej taką sytuację większość kierowców wzięła by z pocałowaniem w rękę a jak Matton nie wie jak to się robi to niech zadzwoni do Malcolma który takie akcje ma mocno przetrenowane.
wanderer napisał(a):Zdaje się, że szef jednej z fabryk (prawdopodobnie Olivier Quesnel) zapytany dlaczego nie wynajmują mistrzowskiego auta prywatnym klientom stwierdził, że dla nich to byłoby zbyt kosztowne, bo musieliby budować oddzielny dział kliencki i dopiero przy odpowiedniej skali udałoby im się na tym zarobić. Coś podobnego sugerował też Protasow, który po jednym starcie zrezygnował z DS3 WRC na rzecz Fiesty ze względu na dostępność części i wyższe koszty. Z podobnego powodu upadły też próby wynajęcia Polo WRC przez Al-Attiyaha na 6 ostatnich rajdów w 2016 roku.
Dalej trochę tego nie kupuję bo jakoś prywatne C4 WRC i DS3 WRC latają po odcinkach. Próby wynajęcia Polo przez Nassera upadły ponieważ Nasser chciał przejechać tylko kilka rajdów a VW chciał żeby to był cały sezon, bo chyba mi nie powiesz że odpuścił temat tylko ze względu na koszty - choć to też jest możliwe biorąc pod uwagę to co chciał zrobić VW z chętnymi na Polo2017 - poprzednia wersja pewnie też tania nie była. Protasov najpierw twierdził że DS3 WRC jest za drogie, póxniej przejechał Szwecje w Fiescie WRC po czym reszte sezonu przejechał Fiestą RRC/R5 - czyli co Fiesta WRC też za droga??

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Mariusz » piątek, 24 lut 2017, 17:42

Mad Max napisał(a):Łatwa kasa to to na pewno nie jest, ale jest to na pewno sposób za zarobienie paru euro. Jeśli zarząd by mi postawił za cel wygrywanie rajdów to tym bardziej stanął bym na głowie i kombinował jak tylko mogę żeby ściągnąć do siebie możliwie najlepszego kierowcę i jak widać Citroen raczej się do tego nie palił skoro postawiony pod ścianą viceMŚ Mikkelsen jest/był wolny - to w takim razie ile musiała wybulić Skoda skoro go przygarnęła. Stefan i Craig to nie są nie wiadomo jacy kierowcy (bez urazy dla nich ale póki co niczym specjalnym się nie wykazali) żeby kolejny sezon nie mogli dzielić się jednym autem a w innych rajdach startować starszą wersją, powiem więcej taką sytuację większość kierowców wzięła by z pocałowaniem w rękę a jak Matton nie wie jak to się robi to niech zadzwoni do Malcolma który takie akcje ma mocno przetrenowane.

Ja myślę, że Skoda tak do końca to go nie przygarnęła i Mikkelsen cały czas jest związany z programem VW, a te ostatnie testy to nie były testy Skody tylko Polo R5 pod przykrywką Skody. Dlatego też tak mu bardzo zależało na programie w Polo 2017 WRC, bo to byliby pewnie ci sami ludzie co pracują nad nowym R5 a do tego znajomi z poprzednich sezonów.
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez miszczu140000 » piątek, 24 lut 2017, 20:20

miszczu140000
N3

Postprzez wanderer » piątek, 24 lut 2017, 20:22

Mad Max napisał(a):Łatwa kasa to to na pewno nie jest, ale jest to na pewno sposób za zarobienie paru euro. Jeśli zarząd by mi postawił za cel wygrywanie rajdów to tym bardziej stanął bym na głowie i kombinował jak tylko mogę żeby ściągnąć do siebie możliwie najlepszego kierowcę i jak widać Citroen raczej się do tego nie palił skoro postawiony pod ścianą viceMŚ Mikkelsen jest/był wolny - to w takim razie ile musiała wybulić Skoda skoro go przygarnęła. Stefan i Craig to nie są nie wiadomo jacy kierowcy (bez urazy dla nich ale póki co niczym specjalnym się nie wykazali) żeby kolejny sezon nie mogli dzielić się jednym autem a w innych rajdach startować starszą wersją, powiem więcej taką sytuację większość kierowców wzięła by z pocałowaniem w rękę a jak Matton nie wie jak to się robi to niech zadzwoni do Malcolma który takie akcje ma mocno przetrenowane.
Ty tak trollujesz, czy do ciebie nie dociera, że szefowanie zespołem fabrycznym, to nie jest coś w stylu: tu zakombinuję, tam stanę na głowie i gotowe? ;) Góra zatwierdziła finanse i potem już nie było o czym gadać nawet z czterokrotnym mistrzem świata ze względu na masowe zwolnienia w całym PSA.

Mad Max napisał(a):Dalej trochę tego nie kupuję bo jakoś prywatne C4 WRC i DS3 WRC latają po odcinkach. Próby wynajęcia Polo przez Nassera upadły ponieważ Nasser chciał przejechać tylko kilka rajdów a VW chciał żeby to był cały sezon, bo chyba mi nie powiesz że odpuścił temat tylko ze względu na koszty - choć to też jest możliwe biorąc pod uwagę to co chciał zrobić VW z chętnymi na Polo2017 - poprzednia wersja pewnie też tania nie była. Protasov najpierw twierdził że DS3 WRC jest za drogie, póxniej przejechał Szwecje w Fiescie WRC po czym reszte sezonu przejechał Fiestą RRC/R5 - czyli co Fiesta WRC też za droga??
No to nie kupuj tego, to nie mój problem jeśli nie rozumiesz, że ogarnięcie dodatkowego auta na poziomie zbliżonym do fabrycznego w mistrzostwach świata to jest na początek dość kosztowna inwestycja, zarówno jeśli chodzi o logistykę i zasoby ludzkie. Dlatego VW nie zgodził się na 6 ostatnich rajdów, bo to było za dużo zachodu. A w 2017 roku VW zmienił zdanie i obsłużyliby każdego chętnego, bo mają ludzi, ale nie prowadzą już zespołu fabrycznego w mistrzostwach, więc ogarnęliby temat bez jakichkolwiek inwestycji. Jeszcze pomogłoby im to w pracach nad Polo R5.

A co do Protasova, to nie pisz bzdur, bo dobrze wiesz, ze przebudował swoją Fiestę WRC na RRC, bo chciał zawalczyć o tytuł w WRC2.
wanderer
A6

Postprzez miszczu140000 » piątek, 24 lut 2017, 20:53

A to jest akurat dobra zmiana jeśli będzie niech jeszcze stare wrc dopuszcza http://swiatwyscigow.pl/rajdy/item/1306 ... uktury-wrc ale to z tymi satelita to będzie kiepsko skoro sporo z nich opuszcza rundy poza europejskie jak na moj gust to raczej powinni zająć się WRC 2 i WRC 3 żeby sporo cześć zawodników nie płaciła za starty i jakoś zapełnić taki Meksyk czy Australię
miszczu140000
N3

Postprzez miszczu140000 » niedziela, 26 lut 2017, 12:04

Myślę że to dobra wiadomość bo co jak co ale niektórym seriom wyścigowym z tym nie wychodzi http://m.rajdy.v10.pl/Samochody,WRC,z,s ... 452-1.html
miszczu140000
N3

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 27 lut 2017, 12:37

wanderer napisał(a):Ty tak trollujesz, czy do ciebie nie dociera, że szefowanie zespołem fabrycznym, to nie jest coś w stylu: tu zakombinuję, tam stanę na głowie i gotowe? ;) Góra zatwierdziła finanse i potem już nie było o czym gadać nawet z czterokrotnym mistrzem świata ze względu na masowe zwolnienia w całym PSA.
Myślałem że z Tobą można pogadać normalnie ale po dwóch ostatnich wpisach widzę że masz przypadłość vipera i wiesz wszystko najlepiej, bo inni nie rozumieją...

wanderer napisał(a):No to nie kupuj tego, to nie mój problem jeśli nie rozumiesz, że ogarnięcie dodatkowego auta na poziomie zbliżonym do fabrycznego w mistrzostwach świata to jest na początek dość kosztowna inwestycja, zarówno jeśli chodzi o logistykę i zasoby ludzkie. Dlatego VW nie zgodził się na 6 ostatnich rajdów, bo to było za dużo zachodu. A w 2017 roku VW zmienił zdanie i obsłużyliby każdego chętnego, bo mają ludzi, ale nie prowadzą już zespołu fabrycznego w mistrzostwach, więc ogarnęliby temat bez jakichkolwiek inwestycji. Jeszcze pomogłoby im to w pracach nad Polo R5.
To ludzie z Hyundaja są w takim razie są jakimiś magikami bo w 2015 potrafili w czterech rajdach wystawiać 4 i20 WRC, i jeszcze musieli wywalić na to kasę z własnej kieszeni a ty mi wmawiasz że VW za prywatny szmal nie był w stanie zrobić tego samego na 6 rajdów.

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez miszczu140000 » piątek, 3 mar 2017, 21:11

miszczu140000
N3

Postprzez wanderer » sobota, 4 mar 2017, 00:21

Mad Max napisał(a):
wanderer napisał(a):Ty tak trollujesz, czy do ciebie nie dociera, że szefowanie zespołem fabrycznym, to nie jest coś w stylu: tu zakombinuję, tam stanę na głowie i gotowe? ;) Góra zatwierdziła finanse i potem już nie było o czym gadać nawet z czterokrotnym mistrzem świata ze względu na masowe zwolnienia w całym PSA.
Myślałem że z Tobą można pogadać normalnie ale po dwóch ostatnich wpisach widzę że masz przypadłość vipera i wiesz wszystko najlepiej, bo inni nie rozumieją...

Jeśli wolisz ignorować fakty, to twój problem.

Mad Max napisał(a):To ludzie z Hyundaja są w takim razie są jakimiś magikami bo w 2015 potrafili w czterech rajdach wystawiać 4 i20 WRC, i jeszcze musieli wywalić na to kasę z własnej kieszeni a ty mi wmawiasz że VW za prywatny szmal nie był w stanie zrobić tego samego na 6 rajdów.

Dobrze wiesz, że zorganizowanie wszystkiego pod 6 ostatnich rajdów, w tym dwa które są daleko poza Europą, to przedsięwzięcie dużo większego kalibru niż wystawienie czwartego auta dla Abbringa na cztery europejskie rundy, które nie następują po sobie.

A co do Mikkelsena, oby w końcu dostał jakieś WRC w tegorocznej specyfikacji. W przeciwnym razie cały sezon będzie zanudzał łzawymi wywiadami o tym jak został skrzywdzony i zaprzeczał sam sobie, że starty R5 nie mają sensu by potem twierdzić że czeka na propozycje od Skody.
wanderer
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata