miszczu140000 napisał(a):ze sportowych to no ale Polski Fiat dojechał na 3-mc w rajdzie Polski w 1973 wiem że to śmieszne
a tak na poważnie to nasze auta to biły Skody (i nie mówie o okresie kiedy się nim zainteresowało VW) a szczytem marzeń to był Polonez i to było chyba najlepsze auto za wschodniej kurtyny
Co do sportu, to poczytaj ile różnych rajdów w swojej klasie wygrała Skoda i to na dłuuuugo przed tym, gdy VW pojawiło się w Mlada Boleslav

Może i Polonez był szczytem marzeń, może był najlepszym autem za wschodniej kurtyny, ale FSO i FSM niestety za bardzo bazowali na licencjach i jest jak jest. Skoda mimo wszystko robiła własne samochody i może wg Ciebie były gorsze, ale sprzedawały się one nie tylko w ówczesnej Czechosłowacji i jak historia pokazuje potencjał marki i zaplecze techniczne, plus przemyślana czeska polityka sprawiła gdzie jest teraz Skoda, a gdzie FSO

@ wanderer
To, że Citroen miał mniejszy budżet na rajdy niż za czasów Loeba to było widać, fakt. Ale pamiętaj, że w latach 2014-2016 mieli też program w WTCC, więc budżety były odpowiednio podzielone. Od 2017 skupiają się tylko na WRC, więc kasy powinno być więcej niż rok czy dwa lata temu. Choćby z tego powodu powinien się znaleźć budżet na Mikkelsena. Możemy sobie gdybać, zgadza się, ale nie można się zasłaniać tym, że były już podpisane kontrakty, bo to jest typowa ściema. Przecież jak Ty podpiszesz nową umowę na kablówkę, to nikt Cię nie zamorduje za zerwanie/renegocjowanie umowy. Co najwyżej zapłacisz kary umowne i tyle. Widać osoby decyzyjne w Citroenie po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw doszły do wniosków do jakich doszły i mają skład jaki mają. Dlatego jeżeli na koniec sezonu będą zamykać stawkę producentów to się nie zdziwię i to będzie tylko ich własna wina. Jeżeli odbiją się od tego niemal dna to tylko lepiej dla nich i dla nas, jako kibiców. Nikomu źle nie życzę, tylko uważam, że z Mikkelsenem w zespole byłoby im łatwiej wrócić na szczyt. Do końca sezonu mamy jeszcze 11 rajdów, więc gdyby zaczęli już rozmawiać to może w drugiej połowie sezonu jest szansa na starty Andreasa u Francuzów - ja nie mam nic przeciwko, a Ty ?