Zwyciestwo Ogiera takie 'nie Ogierowe', nie byl najwieksza petarda rajdu, nie odjezdzal konkurencji i nie zdominowal zawodow. A jednak, chyba wiedzial kiedy nie musi cisnac. Mi ciagle bardzo szkoda Neuville, popelnil blad, nie ma co szukac usprawiedliwien, ale to jednak zawsze boli. Tym bardziej, ze jechal naprawde fantastyczny rajd, siedem wygranych odcinkow mowi za siebie. Dobrze, ze Tanak utrzymal sie na podium, walczyl dzielnie i sadze, ze w tym sezonie niejeden raz powalczy o zwyciestwo. Generalnie jak widac Fiesta tez da sie wygrywac, co mnie absolutnie nie dziwi. Ogier tez musi sie jeszcze troche wjezdzic w samochod, ale tytul numer piec jest bardzo prawdopodobny. Chociaz jestem ciekaw porownania Fiesty z Hyundaiem w tych, nazwijmy to, bardziej wymiernych rajdach.
Latvala tez pojechal troche nie jak Latvala, spokojnie i do mety. Moze znalazl sposob na wyniki

tak czy siak, Toyota nie wyglada na odstajaca od stawki, chociaz mysle, ze w normalnych warunkach rajdu w tym roku nie wygraja. Zamiast Hanninena widzialbym Mikkelsena, bo co jak co, ale Juho niczym szczegolnym juz nie zaskoczy ani nie zablysnie, choc to trzecie miejsce w generalce bylo bardzo na plus.
Citroen to absolutni przegrani rajdu, jesli wezmiemy pod uwage, ze najwyzej sklasyfikowany Breen jechal DS3 z 2016. Wbrew temu co sie tutaj mowi, uwazam, ze to Breen moze byc najjasniejszym punktem Citroena w tym sezonie, gosc wie jak dojezdzac do mety, ale jednoczesnie potrafi niezle tempo pokazac. Mimo wszystko, uwazam, ze Citroen nie jest juz tym czarnym koniem jakim byl przed startem sezonu. Meeke pewnie zablysnie tempem nie jeden raz, ale jak mam byc szczery, nawet watpie by cos w tym roku wygral, nie mowiac o tym, ze to gosc, ktory nigdy nie przestanie popelniac bledow. Lefebvre to dosc kontrowersyjny wybor, dajmy mu czas, (drugie miejsce na PS na plus), ale drugim Loebem raczej Stephane nie jest. Bardzo licze na to, ze Citroen pojdzie po rozum do glowy i na przyszly rok sciagnie Mikkelsena. Wyobrazam sobie, ze Ogiera tez beda kusic, zapewne w pierwszej kolejnosci, bo przeciez Mikkelsen nie jest Francuzem ani mistrzem swiata
Zgodnie z oczekiwaniami, nowa era, nowe samochody i przetasowania w skladach daly efekt - jest ciekawie i mam ochote na wiecej

"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)