Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez PsRally » poniedziałek, 12 gru 2016, 22:29

Świetna wiadomość dotycząca M-Sport i Ogiera. Mocno trzymałem kciuki żeby w M-Sporcie jeździł duet Ogier /Tanak, to naprawdę mocna ekipa i jeśli samochód będzie dobry to może być naprawdę ciekawie :) Ogólnie mam nadzieje że wrócą czasy gdzie do każdego zwycięstwa w rajdzie było kilku pretendentów w różnych autach. Trzeba czekać na Monte... ;)
PsRally

Postprzez miszczu140000 » poniedziałek, 12 gru 2016, 22:42

maciotacio napisał(a):Z tymi tytułami to nie na poważnie pisałem, może powinienem zamieścić emotkę :wink:
O konstruktorkę Wilsonowi ciężko będzie powalczyć, ze składem Ogier-Tanak-Camilli. Chyba, że Camilliego będą wymieniać jeśli jest taka możliwość. Niezmiernie jestem ciekaw czy udało się jeszcze Malcolmowi pozyskać jakiegoś dodatkowego sponsora. Podejrzewam, że auto Ogiera będzie chuchane i dmuchane z każdej strony :D
Dalej mam dziwne przeczucie, że Citroen będzie miał killera w postaci C3ki i Meeke może namieszać jak nie będzie musiał cisnąć przez cały rajd na 100%.
Z czysto kibicowskiego punktu widzenia jeszcze tylko brakuję VW z Mikkelsenem na czele do najlepiej się zapowiadającego sezonu od lat!

Ja tam też bardzo spodziewam się mocnego Hultaja bo pomijając Ogiego to oni mają najmocniejszy skład :wink:
miszczu140000
N3

Postprzez Taurus » poniedziałek, 12 gru 2016, 23:34

dobra dobra ale kto będzie jezdzić teamie dmack ? skoro homologowali opony do wurca to teraz go zapewne wystawią. może jeszcze jeden taki epitet i będzie "nagroda". Poza tym używaj shifta od czasu do czasu może. żółtodziób ostberg tam trafi?
Taurus
N3

Postprzez Kajtofan » poniedziałek, 12 gru 2016, 23:41

No to Matton nie musiał sobie zaprzątać glowy telefonami od Ogiera. I bardzo dobrze bo miałby chłop dylemat, którego asa - Lefebvra czy Breena zastąpić tym natrętem.... :lol: :lol: :lol: Mam nadzieję, że M-Sport zmasakruje punktowo Citroena.
Kajtofan
N3

Postprzez Shaitan » poniedziałek, 12 gru 2016, 23:48

Mam nadzieję, że Citroen świetnie wyjdzie na swoich asach :lol: .

Duże gratulacje dla Wilsona, mój szacunek do jego osoby jest jeszcze większy. Piękny ruch!

Co do samego Ogiera, skala wyzwania mimo wszystko bardzo duża. Tytuł z M-Sportem to byłoby na prawdę coś! Liczyłem co prawda na łatwiejszą drogę w Citroenie, ale wierzę że we Fieście Sebastian również powalczy. Pozostaje życzyć powodzenia mistrzowi!

BTW. Fajnie, że Ott wraca :) .
Shaitan
N3

Postprzez piotrg » wtorek, 13 gru 2016, 00:33

"Podejrzewam, że auto Ogiera będzie chuchane i dmuchane z każdej strony :D"

Co rajd oprócz limitowanych gratów jak buda i silnik - wszystko będzie nowe !:) - Ogier niszczy sprzęt tak jak opony...:) - to i tak wyjdzie taniej niż obsługa poprzedników z wieloma odbudowami w sezonie :). Malcolm stanie na rzęsach by auto było topowe. "Pierwszy plac" naklejony na samochodzie w Monte carlo zrobi robotę w głowie prezesa:). Sama atmosfera w zespole i zaangażowanie obsługi też zrobi swoje. Patrząc też z poziomu mechanika obsługującego auto a mam o tym pojęcie - inaczej i z innym zaangażowaniem (oczywiście profesjonalizm jest w 1 i 2 przypadku) obsługuje się auto zawodnika gdy wiadomo że co byś nie zrobił to i tak h.. i tak h.. (Camili, Ostberg) a co innego mistrza świata któremu tylko potrzeba dobrze przygotowanego narzędzia do pierwszego miejsc na mecie. Wedle powiedzenia będą musieli pracować w rękawiczkach bo klucze im się będą grzały w rękach.
Co do rozdawania tytułów przed sezonem i niedowiarków :) ja jakoś jestem spokojny o końcowy sukces - nie widzę za bardzo konkurenta - wystarczy zobaczyć na punktację po tym sezonie - 268 do 160 :):):), myślę że Ogier spokojnie jest w stanie "z kebabem w ręku" zdobyć fiestą 100 punktów miej niż polo a i tak da mu to tytuł, pamiętajmy też że tylko I dnia będzie otwierał, przecież nie musi od razu deklasować jak dotychczas wystarczy mu 168 do 160 :). A propo konkurencyjności ich produktów przypominam walkę Marcusa i Mikko z Loebem gdzie w dwóch sezonach tylko geniusz tego ostatniego zdecydował o tytułach dla citroena a nie forda- teraz mamy podobnego geniusza tylko że on nie będzie już siedział w samochodzie konkurencji. Jeszcze raz przypominam :) 108 punktów + 2 dni otwierania - to nie wygrywało Polo (było ich 3) tylko człowiek.
Ostatnio edytowano wtorek, 13 gru 2016, 01:06 przez piotrg, łącznie edytowano 4 razy
Kupić amerykańca w dieslu to jak pójść do prostytutki żeby się całować ...
piotrg
N3

Postprzez Kajtofan » wtorek, 13 gru 2016, 00:49

Taurus napisał(a):dobra dobra ale kto będzie jezdzić teamie dmack ? skoro homologowali opony do wurca to teraz go zapewne wystawią. może ta ciota ostberg tam trafi?

Ostberg to idealny kandydat na "trzeciego" w M-Sporcie. Punkty bedzie ciułał gdyby Tanak za bardzo dzwonił.
No,i jest jeszcze Evans....
Kajtofan
N3

Postprzez woytek » wtorek, 13 gru 2016, 01:06

O Dmack-u się mówi, że chcą wystawiać dwie Fiesty, w jednej ma jeździć Elfyn Evans. Problemem może być dostępność nowych Fiest od początku sezonu.
Swoją drogą ciekawe ile czasu potrzebują na zbudowanie nowego WuRCa od zera?
Plus pewnie jakieś testy żeby to wszystko fungowało.
woytek
N3

Postprzez MSG Racing » wtorek, 13 gru 2016, 07:59

woytek napisał(a):
MSG Racing napisał(a):Coraz więcej portali i profili podaje że Ogier podpisał z M-Sportem.
A co do ptaszka to jego dotychczasowi sponsorzy to był tatuś i tylko tatuś.

Tatuś pewnie tak ale Total swoje dołożył. Wiadomo przecież, że bogaty zawsze będzie miał jeszcze więcej a biednemu zawsze wiatr w... oczy. Taka sprawiedliwość społeczna :)

A skoro już jesteśmy przy Hubercie Ptaszku to widać, że nawet sam Mistrz Ogier czekał z decyzją na ogłoszenie planów przez Birdmana :D :D 8) :shock: :wink:

O ile wiem Total to też jego ojciec.
Wilson mówił coś że w połowie roku będzie miał 6 nowych Fiest. Ale Dmacka myślę wystawi zespół w WRC Trophy.
Ciekawe to jest ilu z obecnych kierowców WRC i R5 (poza czołówką) dostanie licencje na najnowsze WRC.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Taurus » wtorek, 13 gru 2016, 09:08

możliwe że masz racje z tym trophy ale po co budowali opony do nowych wurców w takim razie?
Taurus
N3

Postprzez posejdon » wtorek, 13 gru 2016, 10:32

piotrg napisał(a): myślę że Ogier spokojnie jest w stanie "z kebabem w ręku" zdobyć fiestą 100 punktów miej niż polo a i tak da mu to tytuł, pamiętajmy też że tylko I dnia będzie otwierał, przecież nie musi od razu deklasować jak dotychczas wystarczy mu 168 do 160 :).

Gwoli ścisłości - zwróć uwagę, że jeśli Ogier nie zdobędzie tych stu punktów to znajdą się one na koncie innych zawodników. Wynik Twoich oblivzeń należy jednak delikatnie skorygować :wink:
Nie zmienia to jednak faktu, że Wilson złapał Pana Boga za nogi i stoi przed nim historyczna szansa.
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez ZbyszekChaosu » wtorek, 13 gru 2016, 10:38

Dmack wyraźnie mówił że interesuje go najwyższa seria a nie Trophy.
Poza tym kompletnie nie rozumiem co ludzie na tym forum mają do Ostberga. Gość był 16 razy na podium (więcej niż Meek i Tanak razem wzięci), ma serie 23 punktowanych rajdów (więcej ma tylko Loeb, bo np Ogier 21) i wygrał 57 OS-ów (nadal więcej niż Meek, czy Tanak). To, że w tym sezonie zajął 7 miejsce w generalce to znaczy, że ma doła bo to jego najgorszy wynik w karierze (licząc pełne sezony).
Ludzie to, że Malcolm ogłosił Tanaka jako drugiego kierowce a trzeciego jeszcze nie oznacza po prostu, że Ostberg jeszcze decyzji nie podjął, a nie, że Wilson go nie chce. Ogier ma wygrywać rajdy dla M-Sportu a reszta zbierać punkty do konstruktorów i tutaj Mads jest pewniejszym zawodnikiem niż Ott. Czemu więc Ostberg nie chce jeździć Fiestą? Może faktycznie jest coś w plotkach o Katar-Adapta VW. Póki co rozmowy trwają, Ogier ogłosił swoją decyzję, to teraz z producentami może rozmawiać reszta zawodników bez kontraktów.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez DonCorrado » wtorek, 13 gru 2016, 10:44

Ostberg dla wielu to padliniarz, równie dobrze mógłby nie jezdzic bo jego jazda jest taka, ze "jedzie" i tyle, niektórzy by go najchętniej pewnie w zerówce widzieli. Ludzie/kibice szukają idoli, najlepszych, a nie woziwodów. Jakby przełożyć to np. na Dakar, to taki Ostberg całą karierę jest woziwodą innego kierowcy i nic więcej, jeszcze dopłaca do tego. No tyle, że jeździ, ale to po wpisach chyba tylko jego cieszy i jego satysfakcjonuje i nikogo więcej.
DonCorrado
A6

Postprzez rubens » wtorek, 13 gru 2016, 11:11

w M-Sporcie ciekawa sytuacja
mamy dobrego dzika (Ogier) i niezłego koguta (Tanak) - także dwójka bardzo dobra, wg mnie Tanak rozwinął się już całkiem nieźle
i sądzę, że przyszły sezon będzie zdecydowanie najbardziej wyrównany w jego wykonaniu

nie wiem czemu, ale po cichu sądzę, że tą dwójkę uzupełni "pan ładny" i Hyundai wcale nie będzie miał takiego najlepszego, najrówniejszego składu
pożyjemy, zobaczymy ;-)
rubens
N2

Postprzez Jersey » wtorek, 13 gru 2016, 11:14

DonCorrado napisał(a):Ostberg dla wielu to XXXXXXX, równie dobrze mógłby nie jezdzic bo jego jazda jest taka, ze "jedzie" i tyle, niektórzy by go najchętniej pewnie w zerówce widzieli. Ludzie/kibice szukają idoli, najlepszych, a nie woziwodów. Jakby przełożyć to np. na Dakar, to taki Ostberg całą karierę jest woziwodą innego kierowcy i nic więcej, jeszcze dopłaca do tego. No tyle, że jeździ, ale to po wpisach chyba tylko jego cieszy i jego satysfakcjonuje i nikogo więcej.

Uuu ale ostro ktoś to zaraz ocenzuruje. Nie zgadzam się Ostberg to solidny kierowca, wystarczy zobaczyć wyniki z rajdu ERC Wysp Kanaryjskich gdzie na asfalcie do momentu małego moim zdaniem błędu gdzie uszkodził samochód był na 1 miejscu lepiej od Kajta i Lukyanuka, i przypomnę jeszcze raz że to było na asfalcie. Jakbym był szefem teamu to brał bym takiego Ostberga do 3 samochodu, na wygrywanie z czołówką WRC jest może już za słaby ale nadal jest solidnym kierowca.
Ostatnio edytowano wtorek, 13 gru 2016, 11:43 przez Jersey, łącznie edytowano 1 raz
Jersey
N1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata