Rajd Arłamów

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Arłamów

Postprzez Jersey » czwartek, 20 paź 2016, 09:31

Marcin z Mtl napisał(a):Jeśli chodzi o Brzezińskiego, to - abstrahując od najnowszych doniesień odnośnie rajdu - tak młody zawodnik, na tym etapie kariery... gdyby zrezygnował, popełniłby sporą głupotę.
No, ale zobaczymy, czy miałby w ogóle z czego rezygnować :)

Dziwię się temu promowaniu Brzezińskiego jako młodego kierowcy ma 31 i jest tylko o rok młodszy od Kubicy. Więc to już stary koń, taki Tanak i Evans w porównaniu z nim to przedszkolaki :)
Jersey
N1

Postprzez Marcin z Mtl » czwartek, 20 paź 2016, 09:41

Jersey napisał(a):Dziwię się temu promowaniu Brzezińskiego jako młodego kierowcy ma 31 i jest tylko o rok młodszy od Kubicy. Więc to już stary koń, taki Tanak i Evans w porównaniu z nim to przedszkolaki :)

Przecież nie o wiek mi chodziło :D
Chociaż wiek też jest w tej chwili jednym z jego dużych sprzymierzeńców.
Tanaka i Evansa nie ma w Mistrzostwach Polski. Brzeziński jest i jest jednym z najmłodszych w czołówce - stażem. Nie wozi się, tylko ma talent i jest na fali wznoszącej. Gdyby odpuścił jeden z rajdów z powodu "widzimisię", to popełniłby gruby błąd. Jaśniej nie umiem ;)
Rajdy na surowo - wpadnij, obejrzyj, powspominaj :)
https://www.youtube.com/playlist?list=PLhhfJHl8yZJdyxOSkcyCBqytamF3PJ2Eg
Marcin z Mtl
N3

Postprzez Mic_123 » czwartek, 20 paź 2016, 10:20

To co J.Brzezinski osiagnal w tak krotkim czasie jest jak najbardziej na plus. W pierwszym pelnym sezonie "otarl sie" o mistrzostwo polski w generalce.
Pytanie tylko czy Polska liga tak slaba, czy on tak dobry. Patrzac jednak na jego starty w MS to w swojej klasie ""wstydu" nie przynosi i tak trzymac.
Porownujac z np T.Kasperczykiem (ktory w ME R5 ledwo podpinal sie pod Nki i Siemanke) po 2 sezonach w PL w R5 to nie ma co porownywac :D
Siemanko i Colin to w nich mozna upatrywac nastepcow Kajta a 31 lat to chyba nie kosmos, jeszcze 8-10 sezonow na najwyzszym poziomie. I obaj na fali wznoszacej :) :)
Co do Arlamowa to chyba jednak sie odbedzie bo nawet leci teraz w opcji RO (Mistrzostwa Podkarpacia) a z wpisowego 500PLN od zalogi to nie uciagna RO bez MP, tak mi sie wydaje.

Jesli nawet JB nie pojedzie Arlamowa to tym samym FN raczej tez, bo na mistrza juz nie ma szans a wg mnie to chlopaki walczyli o pierwszy plac, bo 2gi czy 3ci to kolosalnej roznicy w warunkach PL nie czyni (przy 4 autach R5), a Gabi juz nie jedzie wiec w kl gen nie zmieni to nic a 100 000PLN zostanie kazdemu w kieszeni :D :D .
Pytanie tylko skoro wszyscy z R5 tak licza kase, jaki jest sens jezdzic R5 zamiast w Open czy R4 Impreza/Lancer, wiem wiem bylo juz wiele dywagacji na ten temat ale moze chlopaki sie dogadaja jak Polak z Polakiem :D :D wtedy bylaby wieksza konkurencja bo M.Stec, M.Rzeznik by doszedl i mogloby byc ciekawiej.
Tak samo Rzeznik jest na 2giej pozycji a do liderujacego M.Steca na chyba 18-20 punktow straty (mniejsza z tym ile, wazne ze duzo :D ) i tyle samo przewagi nad 3cim zawodnikiem w klasie.
Mysle ze gdyby te roznice byly plus/minus 2-5 punktow to wszyscy by walczyli do konca i zadne "kwasy" nie spowodowalyby tego strajku. Bo proba bojkotu rajdu jest spowodowana tylko tym ze tak niefortunnie ulozyla sie klasyfikacja punktowa ze niewielu ma o co walczyc.
Licze ze pozostali w nizszych klasach, ktorzy maja o co jednak walczyc (badz potrenowac zwyczajnie) to pojada i rajd sie odbedzie. Do 25.10.2016 powinno byc wiadomo bo wtedy maja przedstawic Liste Zgloszen.
Mic_123
N3

Postprzez stachniak14 » czwartek, 20 paź 2016, 10:43

No to za rok ostatnia runda, niezależnie gdzie się odbędzie powinna mieć mnożnik za punkty i po kłopocie. Dla mnie rozwiązanie bardzo nieuczciwe, ale na tegoroczny Arłamów jak znalazł.
Paweł Stachniuk
stachniak14
A6

Postprzez deyott » czwartek, 20 paź 2016, 11:12

Mic_123 napisał(a):Pytanie tylko skoro wszyscy z R5 tak licza kase, jaki jest sens jezdzic R5 zamiast w Open czy R4 Impreza/Lancer, wiem wiem bylo juz wiele dywagacji na ten temat ale moze chlopaki sie dogadaja jak Polak z Polakiem :D :D wtedy bylaby wieksza konkurencja bo M.Stec, M.Rzeznik by doszedl i mogloby byc ciekawiej.

Też byłbym za tym ale nie wierzę, że tak się stanie. Tym bardziej, że dochodzą mnie słuchy, że jeden z panów jeżdżących Proto przesiada się do R5, Oponeo też niedawno zakupiło R5 (choć w tym przypadku nie ma pewności czy do RSMP). Bardziej liczyłbym na to, że zawodnicy ze słabszych klas zasilą klasę Proto.
stachniak14 napisał(a):No to za rok ostatnia runda, niezależnie gdzie się odbędzie powinna mieć mnożnik za punkty i po kłopocie. Dla mnie rozwiązanie bardzo nieuczciwe, ale na tegoroczny Arłamów jak znalazł.
Pomijając kwestię uczciwości wydaje mi się to bardzo dobrym pomysłem!
deyott
N2

Postprzez d-z rallyfans » czwartek, 20 paź 2016, 11:26

stachniak14 napisał(a):No to za rok ostatnia runda, niezależnie gdzie się odbędzie powinna mieć mnożnik za punkty i po kłopocie. Dla mnie rozwiązanie bardzo nieuczciwe, ale na tegoroczny Arłamów jak znalazł.

Dokładnie tak, pomysł kiedyś tutaj nawet się pojawił i był mocno krytykowany, według mnie to fajny prosty pomysł na ratunek dla ostatniej rundy sezonu, nie ważne jaki to będzie rajd.
d-z rallyfans
A5

Postprzez Mic_123 » czwartek, 20 paź 2016, 12:42

Dla ostatniej rundy wprowadzic wspolczynnik np x1.5, wiec byloby 25pkt x 1.5 plus 3 za PS lacznie 40.5pkt do zgarniecia (jesli dobrze licze :D ) a wowczas nie sadze zeby ktorykolwiek zawodnik byl w komfortowej sytuacji aby taka przewage wypracowac przed ostatnia runda. Zeby bylo sprawiedliwiej to taka runda powinna miec wiekszy oesowy kilkometrarz x1.5 w stosunku do standardowych km okolo 150, czyli gdzis ok 210-220km (czyli wychodzi ze Polska runda ERC powinna zamykac sezon w MP) :)
Mic_123
N3

Postprzez Hubertos » czwartek, 20 paź 2016, 14:05

deyott napisał(a):
Mic_123 napisał(a):Pytanie tylko skoro wszyscy z R5 tak licza kase, jaki jest sens jezdzic R5 zamiast w Open czy R4 Impreza/Lancer, wiem wiem bylo juz wiele dywagacji na ten temat ale moze chlopaki sie dogadaja jak Polak z Polakiem :D :D wtedy bylaby wieksza konkurencja bo M.Stec, M.Rzeznik by doszedl i mogloby byc ciekawiej.

Też byłbym za tym ale nie wierzę, że tak się stanie. Tym bardziej, że dochodzą mnie słuchy, że jeden z panów jeżdżących Proto przesiada się do R5, Oponeo też niedawno zakupiło R5 (choć w tym przypadku nie ma pewności czy do RSMP). Bardziej liczyłbym na to, że zawodnicy ze słabszych klas zasilą klasę Proto.
Pomijając kwestię uczciwości wydaje mi się to bardzo dobrym pomysłem!

Gagacki ma jeździć w RSMP.
Hubertos
A6

Postprzez MSG Racing » czwartek, 20 paź 2016, 14:30

Musiałby być odgórny zakaz R5 ale PZM nie ma jaj na taki ruch. Za to debilnie karać i brać w łapę to potrafią.
A pewnie przesiadki do R5 są za sprawą tego że trzeba być szybszym a najłatwiej się przyspieszyć auto zmieniając. Pewnie jeszcze jakieś finansowe/podatkowe aspekty tutaj też są. Tak czy tak przyszła czołówka będzie wyglądać podobnie może Gagacki się dołączy bo wolny nie jest ale tak szybki też nie.
Dlaczego więcej pkt za ostatnią rundę ktoś uważa za złe? To tak samo z dodatkowymi pktami za power stage. Jeździ się cały sezon żeby walczyć o wygraną a nie 3/4. Nie można zakazać nie startowania zawodnikom, a przynajmniej na tym poziomie rajdów. Byłoby to dobre rozwiązanie bo ostatni rajd nie był zagrożony frekwencją 20 załóg. W WRC jest umowa a gdyby jej nie było to myślę że niektórzy by już zaczęli rezygnować ze startów w ostatnich rajdach.
W Mistrzostwach Polski tak się za bardzo nie da. Dlatego większa ilość punktów jest dobrym rozwiązaniem.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez żółtodziób » czwartek, 20 paź 2016, 17:54

Tak samo jak w momencie likwidacji WRC uważałem,że to bez sensu, że ścięcie najwyższej klasy aut na dłuższą metę nic dobrego nie przyniesie tak teraz uważam dokładnie tak samo w temacie R5. Jak ktoś chce taniego sportu to niech sobie idzie pograć w bierki. Rajdy zawsze byly, są i będą drogie, rozwiązaniem nie jest obgolenie najwyższych klas tylko takie spopularyzowanie dyscypliny, żeby nie było problemu ze źródłami finansowania. Można nie lubić piłki kopanej i polewać z PZPNu, ale oni pomimo tragicznego poziomu sportowego tej dyscypliny w PL jakoś potrafią utrzymać zainteresowanie na takim poziomie, że kryzys - nie kryzys, ale kasa na finansowanie tego sportu jest. I to nawet na poziomie 2giej czy 3ciej ligi. Obcinając najwyższe klasy w końcu dojdzie do tego,że będziemy mieli puchar Fiata Pandy albo innej Dacii Logan a i tak ludzie będą mieli problemy z zebraniem budżetu.
żółtodziób
A8

Postprzez Witcher1990 » czwartek, 20 paź 2016, 18:32

Już BRC pokazało, że droga do obcięcia kosztów nie prowadzi poprzez zrobienie pucharu osiek. I wcale nie było tak, że nagle 20 kierowców walczyło o zwycięstwo bo niby dlaczego miałoby? Ktoś jest szybki w ośce to objedzie wszystkich jak Evans w WRC3. Jak mamy fajny poziom jak rok temu w RSMP to rajdy są wyrównane w R5. I jest dokładnie tak jak mówi Żółtodziub- jak będzie kasa i promocja to będzie pełno drogich i szybkich samochodów, co już widzieliśmy wiele lat temu w MP i WRC, a teraz stale widzimy po 20 kilka supercarów i kilku producentów w WRX
Witcher1990
A6

Postprzez seal » czwartek, 20 paź 2016, 21:21

d-z rallyfans napisał(a):

Dokładnie tak, pomysł kiedyś tutaj nawet się pojawił i był mocno krytykowany, według mnie to fajny prosty pomysł na ratunek dla ostatniej rundy sezonu, nie ważne jaki to będzie rajd.

Przyłączam się do zwolenników!
seal
A5

Postprzez viper » czwartek, 20 paź 2016, 22:25

seal napisał(a):
d-z rallyfans napisał(a):No to za rok ostatnia runda, niezależnie gdzie się odbędzie powinna mieć mnożnik za punkty i po kłopocie. Dla mnie rozwiązanie bardzo nieuczciwe, ale na tegoroczny Arłamów jak znalazł.

nie zależnie jaki rajd bedzie na końcu zawsże bedzie kulał jezeli nie bedzie promocji marketingowej. Zaniżanie aut na poziomie osiek niczego nie zmieni z prostej przyczyny. Weszła era samochodów grupy R, które sa piekielnie drogie zaczynajac już od r2. Auto konkurencyjne to koszt 250 tys plus starty. Mysle że łącznie ze startami to min. 400 tys lekko licząc. To sa pieniądze nie osiągalne dla przeciętnego zawodnika zaczynającego starty. Pieniędzy trzeba szukać, a zeby je znaleźć potrzebna jest karta przetargowa. Zeby wrócić do frekwencji i poziomu zawodnikow sprzed 15 lat trzeba by sie cofnąć dokładnie do tej samej technologi a to z wiadomych względów jest nie realne. Dzisiaj jeżdżą celebryci, ktorzy sie bawią i Żaden mnożnik niczego nie zmieni, bo z pustego to salomon nie naleje. Coraz więcej zawodnikow wymyśla sobie " żebranie " u kibiców. Co chwile widac jakieś wsmpomaganie finansowe za autografy itd. a to nie tedy droga.
viper
S2000

Postprzez Mic_123 » piątek, 21 paź 2016, 08:24

Masz racje ale z drugiej strony w PL cale MP technologicznie stoi na wysokim poziomie, w skandynawii ktora jest stawiana za TOP rajdowy tych aut jest o wiele mniej, w mistrzostwach krajowych jezdza nawet Civiki Type R (u nas to juz w wiekszosci tylko Mistrzostwa Slaska jedynie, chociaz czasem na 1-2 rundy MP cos sie pojawi), czy inne wydumki typu Volvo itp.
To samo na Litwie, Lotwie i Estonii, wg mnie na rownie wysokim poziomie na szutrze zawodnicy jezdza (jakimis "wydumkami") jak w Finlandii, Szwecji i Norwegii ale nie maja budzetu zeby ktorys sie przebil do MS (za wyjatkiem kiedys Marko Martina, ktorego jak zakladam znajomosci pomogly Tanakowi sie znalezc tam gdzie jest, ale to wyjatek Estonski :D )
Jak ktos wyzej napisal "najlatwiej poprawic swoje tempo, zmieniajac fure na szybsza" :D.
Jeszcze jak Kajto w PL startowal, to trzymal to cale towarzycho w ryzach, bo R4 Imprezka wygrywal z S2000 wiec nawet zmiana fury na lepsza nie gwarantowala wygrania z nim.
W sezonie 2013 chyba wszystko wygral za wyjatkiem Rajdu Polski na Mazurach (wtedy w ME jeszcze), wiec klasa kierowcy mowila sama za siebie.
A od 2014 zaczal sie wyscig zbrojen bo podobni klasa kierowcy moga wygrac tylko lepszym sprzetem.
Tak zbaczajac troche z tematu Arlamowa :D
A co do tajdu czy sa juz jakies wstepne info ile zalog zglosilo sie? jakies nieoficjalne chociaz?
Mic_123
N3

Postprzez d-z rallyfans » piątek, 21 paź 2016, 09:32

Na FB krąży informacja że ok 20 załóg
d-z rallyfans
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP