LOTOS 73. Rajd Polski 2016

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: LOTOS 73. Rajd Polski 2016

Postprzez Mad Max » czwartek, 5 maja 2016, 09:55

Wiesz to nie jest tak że nie chce zmieniać starych nawyków bo bardzo chętnie obejrzał bym więcej niż dwa przejazdy w ciągu dnia, ale co roku powtarza się ta sama historia że po rajdzie zaczynają się "opowieści dziwnej treści" w postaci jakie kto miał przejścia w trakcie rajdu i co roku się zastanawiam czy ja na pewno byłem na tym samym rajdzie, ale jeśli do mojej grupy dołączają osoby które latały po odcinkach i mówią że mają dość tego "okołorajdowego Bangladeszu" to już o czymś to świadczy. W 2012 ze względu na to że rajd był na jesieni, kupiliśmy karnety z myślą żeby jednak oglądać coś więcej i mimo że nie było aż tak kiepsko z dostępem do odcinków powiedzieliśmy sobie wspólnie że to był pierwszy i ostatni raz takiego oglądania, i do dnia dzisiejszego nie żałuję tej decyzji.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Witcher1990 » czwartek, 5 maja 2016, 10:02

Żółty- przykład z płytą jest nieco nietrafiony. Bo sam rajd czyli jazda kierowców i wrażenia wizualne są świetne i na najwyższym poziomie i za to zapłacisz każdą kasę. I to chcesz kupić. Ale cała reszta leży- parkingi, dojazdy, oznaczenia, bilet, mapki itp. Tego nie chcesz bo utrudnia Ci życie a musisz za to płacić.

Myślę, że ta sytuacja bardziej przypomina służbę zdrowia- chcesz się leczyć (czasami nawet trafisz specjalistę) ale generalnie jesteś wkurzony że zabierają Ci 1/3 pensji na składki a do lekarza czekasz pół roku. No a i tak nie ma gwarancji na cokolwiek :)
Witcher1990
A6

Postprzez Mad Max » czwartek, 5 maja 2016, 10:08

Ja bym to bardziej porównał do kiepsko zorganizowanego koncertu światowej klasy zespołu - za całość każą Ci zapłacić sporą kasę, ale na koncert trzeba dojść 3km od parkingu bo pomimo że koncert odbywa się na środku pola to nie dało się zrobić parkingu bliżej, oglądasz go z boku a nie od przodu bo tak było łatwiej dojść i fanów rozlokować, VIP z przodu oczywiście i w ogóle oni inną drogą się dostali, siku robisz jak popadnie a kupe pod krzaczek bo tojsroj to szczyt marzeń itp. itd. etc.

Zmieniła się ekipa która ma obsługiwać kibiców - ja daje kredyt zaufania ostatni raz - jak będzie widać zmianę podejścia i postępowania to i moje podejście na pewno się zmieni.

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez żółtodziób » czwartek, 5 maja 2016, 11:25

Witcher - tak zwanej służby zdrowia proponuję do tego nie mieszać.

1. PZM jaki by nie był jeszcze nie wymyślił sposobu na branie łapówek od kibiców
2. Niedogodności są o wiele mniejsze, każdy komu powiedzieli że ma rok czekać w kolejce do tzw. specjalisty potwierdzi. Najgorzej zorganizowany rajd to szwajcarski zegarek w porównaniu do SZ
3. Z usług lekarza jesteś zmuszony korzystać. Z oglądania rajdu nie.
4. Póki co "biedni" PZMociarze nie strajkują tak jak nie raz i nie dwa robili to "biedni" lekarze. Warto czasem przyjrzeć się czym jeździ i jak mieszka ta jakże dyskryminowana grupa zawodowa. Zarabiają zdecydowanie ponad przeciętną, co by jeszcze nie było takie bulwersujące gdyby nie to że znaczna część z nich to osoby zwyczajnie niekompetentne, a znaczna część tych niekompetentnych to jeszcze skończone chamy.
5. Ostatnio kiedy zawołałem karetkę jechała 10-15 minut ze szpitala odległego o 2 km o godzinie 12 w nocy. Żałowałem że sam człowieka do szpitala nie zawiozłem.
6. Nawet jak nie korzystasz z usług państwowej SZ to i tak składki musisz płacić.

Dlatego sorry, ale udało się Tobie udowodnić, że na tle codziennych w tym kraju patologii PZM to jeszcze mały pikuś.

Mad Max - no to powiem w taki sposób - da się zobaczyć 3 różne odcinki jednego dnia. Moja ocena organizacji rajdu na podstawie tego jakie informacje dostaję jako kibic i tego ile się trzeba nakombinować jest niska. ale prawda jest taka,że nawet w 2014 kiedy liczyłem na to że w informatorze który dostałem dopiero pierwszego dnia rajdu (razem z karnetem, bo wcześniej dostałem tylko kawałek papieru , który trzeba było na karnet jeszcze wymienić) i zostałem kompletnie zaskoczony tym, że nie ma tam żadnych użytecznych informacji udało się zaimprowizować na tyle, że zobaczyliśmy sobie w czwartek i sobotę po 3 oesy. W piątek nie, bo była ta nieszczęsna Litwa, na którą zdecydowaliśmy od razu że nie jedziemy, bo przeczuwaliśmy katastrofę no i nie pomyliliśmy się. Dlatego właśnie uważam, że ludzie albo szukają wymówki, albo bazują na jakich grubo przesadzonych informacjach. Nie zamierzam tutaj bronić organizatora, bo moim zdaniem to co robi to przegięcie, w ogóle w tych rozważaniach nie bierze pod uwagę,że niektórzy nie mają już 20 albo 30 lat, a inni by chcieli przyjechać z rodzinami, ale się nie da, bo jak dzieciak poniżej 10 lat przejdzie na jeden PW i z powrotem to padnie. Toj srojow rzeczywiście brak, ale oglądanie na dziko wcale nie spowoduje, że będzie można swoje potrzeby załatwiać w bardziej cywilizowany sposób. Zresztą może wszystko jest idealnie pomyślane - bo jak będziesz wszędzie dymać te 3 km na każdy PW i z powrotem to wypocisz tyle wody,że będziesz potrzebował jedynie uzupełniać płyny, najeść porządnie też się nie zdążysz jeśli będziesz chciał obejrzeć 3 OSy dziennie, więc i "drugi bieg" raczej Cię nie zaskoczy*. W każdym razie mówiąc ogólnie oczywiście organizacja jest przegięta i to zdrowo, ale może nie warto polegać na tym co ludzie mówią. Zdecydowanie da się obejrzeć dobre widowisko kupując karnet i korzystając z PW. Dlatego właśnie ja nie "kupuję" tłumaczenia,że nie kupiłem karnetu bo organizator coś-tam-coś-tam. W dużej części przypadków jest tak, że ludzie nie kupują karnetów bo wychodzą z założenia, że po co, skoro da się obejrzeć wszystko bez płacenia, a później po prostu szukają uzasadnienia dla swojego postępowania. Nie mówię, że akurat ty tak robisz, ale chodzi o to,że trzeba zasłyszane opinie dzielić przez 2, bo czasem ludzie nie mają szczerych intencji. Najlepiej będzie wyrobić sobie własne zdanie na temat, a potem dopiero się wypowiadać. Ja mogę powiedzieć, że dla mnie oglądanie RP w takiej formie jak przez ostatnie 2 lata jest bardzo męczące. 10 lat temu pewnie by mi to w ogóle nie robiło, ale teraz to po takim rajdzie muszę sobie jeszcze jeden dzień przeznaczyć na odpoczynek. Ale mimo prawie czwartego krzyżyka byłem w stanie obejrzeć prawie wszystko co chciałem i co zaplanowałem.

*Tych którzy nie załapali uświadamiam, że to zdanie to czysta forma sarkazmu, a nie żadna próba obrony organizatora.
żółtodziób
A8

Postprzez ToKu » czwartek, 5 maja 2016, 11:42

Ja porównałbym rajd do biletowanego pokazu fajerwerków. Bilety na najlepsze miejsca. Jak nie jesteś nimi zainteresowany (miejscami), to sobie sam organizujesz ławeczkę, dach lub po prostu kawałek chodnika. Za tzw. free.

Tak, zdarzają się biletowane pokazy fajerwerków:

http://www.polishexpress.co.uk/nie-mial ... -nowy-rok/
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez SOKÓŁ » czwartek, 5 maja 2016, 12:03

Panowie cały czas jest mowa o wydaniu na karnet 150 (płacić czy nie płacić ) :wink: Ale tak szczerze powiedziawszy opcja z parkingiem i wejściem na Arenę Mikołajki to koszt 218 zł więc różnica wynosi 68 zł (jeden nocleg) Czytając ostatnie kilka stron chyba mnie przekonaliście żeby faktycznie polatać bez kupowania karnetu a kasa z niego pokryje koszty benzyny(rok temu 2035km) DZIĘKI!!!
SOKÓŁ
A6

Postprzez antch » czwartek, 5 maja 2016, 14:33

Pomijając aspekt "moralny" to cała dyskusja o cenach biletów/karnetów nie ma sensu bo są one zupełnie niepotrzebne żeby sobie na spokojnie obejrzeć cały rajd i stać gdzie się tylko chce. Bez zbędnego kombinowania da się stanąć w dowolnym miejscu na odcinku, w strefie kibica bądź nie i nikt tych biletów nie będzie sprawdzał. A jak się trafi ktoś nadgorliwy (mi się to w ostatnich 3 latach nie zdarzyło) to wystarczy przejść 100 metrów dalej i kłopot z głowy. Więc jak ktoś chce to niech kupuje a jak nie to nie. Bilet z tego rajdu to jest tylko ewentualna pamiątka i cegiełka na organizację bo innej funkcji on nie ma. Gdyby były tańsze to kupiłbym żeby się na organizację dorzucić. Skoro są w takich cenach w jakich są to mnie na to nie stać i oglądam sobie rajd na spokojnie bez biletu. A najlepszy widok na Super Oes jest z nasypu przy Gołębiu, na który wejście rok temu też było za free. Tyle ode mnie.
antch
N1

Postprzez Wloch a ty? » czwartek, 5 maja 2016, 17:28

Jakby bilety był po 20 zł za dzień to kupił by je każdy żeby nie kombinować i rajd by zarobił więcej, a tak to zarabia gość który zafunduje później wycieczkę i tak własnie będzie spożytkowana wasza śmieszna cegiełka na organizacje. :lol:
Z rajdowym pozdrowieniem
kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem

https://www.facebook.com/WLOCH.rally
Wloch a ty?
N3

Postprzez Yrtat » czwartek, 5 maja 2016, 20:55

Yrtat
A5

Postprzez SOKÓŁ » czwartek, 5 maja 2016, 21:18

Yrtat napisał(a):Kilka fotek Dominika Kalamusa
https://www.facebook.com/Kalamus/posts/1221207911237411

Jeżeli Domin robi Media Booka to może i z jego ręki wyjdą PW a to już nie będzie w byle jakim miejscu i zrobione z głową coś mi się wydaje :)
SOKÓŁ
A6

Postprzez Mad Max » czwartek, 5 maja 2016, 22:46

SOKÓŁ napisał(a):
Yrtat napisał(a):Kilka fotek Dominika Kalamusa
https://www.facebook.com/Kalamus/posts/1221207911237411
Jeżeli Domin robi Media Booka to może i z jego ręki wyjdą PW a to już nie będzie w byle jakim miejscu i zrobione z głową coś mi się wydaje :)
O ile się nie mylę to w zeszłym roku też robił ten przewodnik dla mediów.

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez żółtodziób » piątek, 6 maja 2016, 09:11

Wloch a ty? napisał(a):Jakby bilety był po 20 zł za dzień to kupił by je każdy żeby nie kombinować i rajd by zarobił więcej, a tak to zarabia gość który zafunduje później wycieczkę i tak własnie będzie spożytkowana wasza śmieszna cegiełka na organizacje. :lol:

A ja uważam, że nawet jak by był po 10 zeta to i tak by się znalazło od metra powodów żeby nie płacić. Te 150 PLN dla większości to nie jest duży pieniądz. Jak czytam,ze ktoś sobie za to sfinansuje benzynę na 2000 km to nawet nie chce mi się tego komentować - chyba jak przyjedzie skuterem. Moim zdaniem kwota tutaj nie gra roli, rolę gra podejście. Zdaniem niektórych zawsze ktoś jest zły, albo Microsoft bo za dużo śpiewa sobie z a Windowsa (zupełnie jak by nie istniał Linux - tyle,ze trzeba poświęcić czasi i nauczyć się nim posługiwać nie tylko narzekać jakie wszystko drogie... no i pograć też się za bardzo nie da), albo PZM albo Donald Tusk lub Jarosław Kaczyński (a nie zapłacę abonamentu, bo nie bedę platfusom/pisowcom - niepotrzebne skreślić - nabijał kasy). Celowo wymieniłem tych, za którymi sam nie przepadam. Tyle że ja nie używam Windowsa, na Rajd Polski jeśli będzie się zapowiadał bajzel jak zwykle to być może się nie wybiorę, a osób naszych "wodzusiów" nie wiążę z opłatami które trzeba było uiszczać zawsze, nawet w czasach głębokiej komuny. Powód jak pisałem jest prozaiczny - większość nie płaci bo ma taką możliwość, kwota nie ma tutaj nic do rzeczy. Co nie zmienia faktu, że przy innym podejściu organizatora zapewne sprzedaż karnetów była by większa. Założę się jednak o każe pieniądze, że i tak by się znaleźli tacy, którzy by nie płacili i to wcale nie w małej ilości. I jedna prośba - nie pisz proszę o żadnej "waszej" cegiełce. O czymś takim napisał jeden gość i wypadło to słabo, dlatego liczba mnoga nie jest tutaj uzasadniona. Co nie zmienia faktu, że sposób spożytkowania owej "cegiełki" będzie taki jak piszesz.
żółtodziób
A8

Postprzez SOKÓŁ » piątek, 6 maja 2016, 10:24

żółtodziób napisał(a):Jak czytam,ze ktoś sobie za to sfinansuje benzynę na 2000 km to nawet nie chce mi się tego komentować - chyba jak przyjedzie skuterem.

żółtodziób Jeżeli to było w moją stronę to 4 osoby w aucie x 200 PLN wychodzi 800 sfinalizuje przejazd tych +/- 2000km ?? Ewentualnie z leciutką dopłatą 60 zł mam opłacony nocleg w centrum Mikołajek :wink:
SOKÓŁ
A6

Postprzez żółtodziób » piątek, 6 maja 2016, 12:53

Na głowę może tak i to pod warunkiem że zbierzesz 4 osoby. Nie jest to nierealne, ale u mnie będzie sukces jeśli uda mi się zabrać kogokolwiek. Poza tym nawet dzieląc wszystko na 4 i tak jeśli dodasz noclegi plus wyżywienie - i tak zostawisz conajmniej 500 PLN. No i tej logiki właśnie nie pojmuję - warto się tłuc 2000 km, warto wydać 500 PLN, ale zapłacić 150 za karnet to już nie warto.
żółtodziób
A8

Postprzez karluum » piątek, 6 maja 2016, 12:57

Tylko, że przy tych cenach karnetów toi wyjazd rodzinny (4 osoby) + noclegi i jakieś wyżywienie kończy się kwotą 1200 - 1500 PLN. Co jest sporą kwotą. Gdyby z tych karnetów trzeba było opłacić promotora/FIA to ok, jeszcze jestem w stanie to zaakceptować ale te koszty bierze na siebie ministerstwo sportu. Więc pytanie jest takie: czy cena tych karnetów musi być taka wysoka? Do organizacji rajdu dorzuca się gmina Mikołajki, ministerstwo sportu, prócz Lotosu jest kilka sponsorów, jest też niemałe wpisowe. Sprzedaliby 50 tysięcy wejściówek za 50 złotych to przychód byłby na poziomie 2,5 mln PLN. 500k PLN dorzuca się Ministerstwo, drugie tyle Mikołajki, 500k chyba z wpisowego będzie. Bo 4 mln PLN jest to budżet o którym mówił Witkowski.
Więc nie wierzę, by się nie dało się obniżyć cen karnetów...
karluum
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata