Mistrzostwa Europy!

Dyskusja o startach Polaków w Mistrzostwach Europy - również tych byłych:)

Moderator: SebaSTI

Re: Mistrzostwa Europy!

Postprzez Sylwek_GSi » czwartek, 25 lut 2016, 08:54

Hubertos napisał(a):Za dużo tych rajdów :D , nie dość że na żywo, to jeszcze pełno filmów w necie. Niektórym to po prostu spowszedniało.

Racja, jak można powiedzieć że WRC jest nudne i to tego nazywać siebie kibicem rajdowym :lol: Przecież to zaprzeczenie same w sobie.
Dla tych co lubią widowisko i rajdy są nudne powstały zawody driftingowe. nie wiem możne ćwierć mili :lol: Tam jest "widowisko" - smród palonej gumy czy jazda bokiem wszędzie. Jak ktoś lubi widowisko to niech sobie patrzy na jazdę figurową, jak ktoś woli sport pozostają rajdy lub wyścigi.
Sylwek_GSi
A5

Postprzez corados » czwartek, 25 lut 2016, 09:11

8 polskich załóg w rajdzie do ME to chyba jakiś rekord! Nie licząc oczywiście Barum i Rajdu Polski, tyle załóg zgłoszonych do rajdu na tym poziomie jeszcze nie mieliśmy, poza gospodarzami jesteśmy chyba najliczniejszą reprezentacją na Kanarach.
corados
A6

Postprzez adamlen » czwartek, 25 lut 2016, 10:15

corados napisał(a):8 polskich załóg w rajdzie do ME to chyba jakiś rekord! Nie licząc oczywiście Barum i Rajdu Polski, tyle załóg zgłoszonych do rajdu na tym poziomie jeszcze nie mieliśmy, poza gospodarzami jesteśmy chyba najliczniejszą reprezentacją na Kanarach.

I to załogi z potencjałem na walkę o wygrane w swoich klasach. Oby tak było przez cały sezon ERC.
Co do porównania Kajto i Ostberga to faktycznie mimo iż Ostberg jest w WRC cienki na asfalcie to ma nie porównywalnie większe doświadczenie, więcej kilometrów przejechanych poza tym jak pokazuje Evans po jeździe w WRC przesiadka na auto niższej klasy daje dobre rezultaty.
Rozum podpowiada, że Ostberg będzie górą w klasyfikacji rajdu, ale myślę, że na paru oesach Kajto będzie szybszy, a jeśli wygrałby z Norwegiem rajd była by to całkiem spora sensacja.
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez corados » czwartek, 25 lut 2016, 10:23

Największą różnicę w rywalizacji Kajto-Ostberg mogą stanowić opony. Z całym szacunkiem ale Michelin jest jednak trochę z przodu w porównaniu z Pirelli.
corados
A6

Postprzez woocasch » czwartek, 25 lut 2016, 13:18

corados napisał(a):Największą różnicę w rywalizacji Kajto-Ostberg mogą stanowić opony. Z całym szacunkiem ale Michelin jest jednak trochę z przodu w porównaniu z Pirelli.

I tak i nie, Michelin jest z przodu gdy jest założony w aucie WRC, w przypadku R5 różnice stają się dużo mniejsze. A nawet nie wiem czy Pirelli nie zyskuje w wielu przypadkach.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez viper » czwartek, 25 lut 2016, 17:55

woocasch napisał(a):
corados napisał(a):Największą różnicę w rywalizacji Kajto-Ostberg mogą stanowić opony. Z całym szacunkiem ale Michelin jest jednak trochę z przodu w porównaniu z Pirelli.

I tak i nie, Michelin jest z przodu gdy jest założony w aucie WRC, w przypadku R5 różnice stają się dużo mniejsze. A nawet nie wiem czy Pirelli nie zyskuje w wielu przypadkach.

Michelin jest założony w wiekszosci wrc bo umowa jest z wrc. Jak by była z pirelli to te by przeważały. Moim zdaniem nie ma wielkiej różnicy miedzy tymi oponami. W jednych warunkach są jedne z przodu a w drugich drugie. Suma sumarum spokojnie jest to różnica która odrobine lepszy kierowca jest wstanie zniwelować.
Co do rywalizacji kajta z ostbergiem zasada jest prosta. Wielu mówi ze ostberg się wozi a teraz sie o tym przekonamy bo jest kilku szybkich, a do starcenia nic nie ma, choć dla mnie ostberg jest po prostu inteligentny kierowca i nie pcha sie tam gdzie wie ze ryzyko sie nie opłaca.
Ostatnio edytowano czwartek, 25 lut 2016, 19:29 przez viper, łącznie edytowano 1 raz
viper
S2000

Postprzez miszczu140000 » czwartek, 25 lut 2016, 18:50

Największą rużnice będą stanowić umiejętności zawodników raczej Ostberg będzie faworytem w końcu 4 kierowca WRC 2015 mimo że niejest specjalistą od asfaltów rużnice może stanowić sam samochód nie wiem czy Kajto dostanie r5 2 generacji a nawet jeśli to pewnie r5 Ostberga będzie bardziej priorytetowo traktowana przez msport niż r5 kajta
miszczu140000
N3

Postprzez Śmiechol » czwartek, 25 lut 2016, 19:28

miszczu140000 napisał(a):

Największą rużnice będą stanowić umiejętności zawodników raczej Ostberg będzie faworytem w końcu 4 kierowca WRC 2015 mimo że niejest specjalistą od asfaltów rużnice może stanowić sam samochód nie wiem czy Kajto dostanie r5 2 generacji a nawet jeśli to pewnie r5 Ostberga będzie bardziej priorytetowo traktowana przez msport niż r5 kajta

Kajto jedzie tą nową R5tką.
Śmiechol
N2

Postprzez Mad Max » czwartek, 25 lut 2016, 20:07

miszczu140000 napisał(a):rużnice może stanowić sam samochód nie wiem czy Kajto dostanie r5 2 generacji a nawet jeśli to pewnie r5 Ostberga będzie bardziej priorytetowo traktowana przez msport niż r5 kajta
Od początku była mowa że Kajto ma jeździć w tym sezonie Fiestą drugiej generacji to raz, a dwa że obsługuje go Krakowski oddział MSportu więc na rajdzie będą pracować dwie różne ekipy więc o priorytetowym traktowaniu raczej mowy być nie może
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez iceman150 » czwartek, 25 lut 2016, 22:16

Tym bardziej, że dla Ostberga samochodu nie podstawia M-sport. No i nigdzie nie wyczytałem aby to była fiesta evo2
Rok 2004, konferencja prasowa w Nowej Zelandii:
- [reporter]: Znamy już te wszystkie wady waszego samochodu, ale czy możesz powiedzieć o nim coś dobrego?
- [Marcus]: Tak, to kabriolet.
iceman150
N3

Postprzez Mariusz » czwartek, 25 lut 2016, 23:00

W najlepszym przypadku pojedzie Fiestą evo1 :) evo2 jeszcze nie istnieje.
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez czarnyolek » piątek, 26 lut 2016, 19:23

iceman150 napisał(a):Tym bardziej, że dla Ostberga samochodu nie podstawia M-sport. No i nigdzie nie wyczytałem aby to była fiesta evo2

Ostberg ma własną fiestę R5 evo
czarnyolek
N3

Postprzez iceman150 » piątek, 26 lut 2016, 20:49

A no tak zwyczajowo napisałem to Evo2 :) Ale dziękuję za zwrócenie uwagi :)
Rok 2004, konferencja prasowa w Nowej Zelandii:
- [reporter]: Znamy już te wszystkie wady waszego samochodu, ale czy możesz powiedzieć o nim coś dobrego?
- [Marcus]: Tak, to kabriolet.
iceman150
N3

Postprzez viper » piątek, 26 lut 2016, 21:01

Ostberg będąc w m sporcie będzie jechał topowym egzemplarzem w ramach reklamy. Nie wierze żeby jechał jakim starym sztruclem w starej specyfikacji.
viper
S2000

Postprzez Witcher1990 » piątek, 26 lut 2016, 21:40

viper napisał(a):Ostberg będąc w m sporcie będzie jechał topowym egzemplarzem w ramach reklamy. Nie wierze żeby jechał jakim starym sztruclem w starej specyfikacji.

własną Fiestę EVO

Poza tym startuje w innych barwach, nie m-sportowych
Witcher1990
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polacy w ME