Uddeholm Swedish Rally

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Uddeholm Swedish Rally

Postprzez Taurus » poniedziałek, 8 lut 2016, 19:19

mam pytanie do osób które były na rajdzie szwecji. jak tam wygląda oglądara? można dojechać każdą drogą na os, czy tylko niektórymi, czy oglada się tylko w wyznaczonych strefach tak jak ma to miejsce w walli?
Taurus
N3

Postprzez K.M. » poniedziałek, 8 lut 2016, 20:14

Z tego co pamiętam to zapis o 51% rozegranych OS już dość dawno nie obowiązuje w regulaminie WRC.
Od tego roku została wprowadzona zmiana w regulaminie WRC dotycząca sposobu przyznawania punktów aby właśnie unikać sytuacji, że pojadą 2 czy 3 OS i zawodnicy wyjadą z pełnymi punktami:

5.3.3 Attribution of reduced points
Should one of the rallies not be able to be run in its entirety, Championship points shall be awarded based on the established classification:
- Full points if more than 50% of the scheduled length of special stages has been run,
- Half points being awarded if between 25% and 50% of the scheduled length of special stages has been run.
- No points will be awarded if less than 25% of the scheduled length of special stages has been run.

Jak widać może być rozgrane 25% OS i cały czas zawodnicy jadą po punkty, nie po pełną pulę punktów ale ....
Osobiście, nie wyobrażam sobie aby warto było jechać poniżej 25% trasy.

KM
K.M.

Postprzez suchoklates » poniedziałek, 8 lut 2016, 21:54

Pewnie kibice, zawodnicy i cała rzesza ludzi nie wyobrażają sobie, po co rozgrywać 25% rajdu. Natomiast ci, którym zależy na pokazaniu swojej reklamy w rajdowym kontekście w telewizji (i przy okazji czerpiący z tego wymierne korzyści) nie wyobrażają sobie by nie rozegrać chociaż jednego OeSiku. Łatwiej zrobić relację z zawodów, gdy chociaż jakaś ich część się odbyła ;)
Suchoklates
- Fahrwerk / Suspension -

Elbflorace
Formula Student Team TU Dresden e.V.

http://www.elbflorace.de
suchoklates
N1

Postprzez Tomek K » wtorek, 9 lut 2016, 00:32

Taurus napisał(a):mam pytanie do osób które były na rajdzie szwecji. jak tam wygląda oglądara? można dojechać każdą drogą na os, czy tylko niektórymi, czy oglada się tylko w wyznaczonych strefach tak jak ma to miejsce w walli?

Cały elaborat masz w odpowiednim temacie o wyjazdach na WRC. Jeśli jedziesz to mimo wszystko udanego wyjazdu.
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez Taurus » wtorek, 9 lut 2016, 01:24

dzięki. jednak jedziemy
Taurus
N3

Postprzez gregortest » wtorek, 9 lut 2016, 08:21

A ja odwołałem wyjazd..
Może się okazać, że za dużo nie będzie co oglądać.... :?
znajomi przysłali fotki..lipa...
gregortest
A5

Postprzez Mad Max » wtorek, 9 lut 2016, 14:39

Rajd Szwecji do Kłodzka tam ponoć zima i śnieg gwarantowana...
uwielbiam ten rajd ale uważam że jazda w takich warunkach mija się z celem, o ile WuRCe jeszcze jakoś przejadą o tyle w niższych klasach to będzie przeprawówka w koleinach

foto od Maćka Szczepaniaka - start do SS 2/9
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... 928&type=3

SS12/16 fot. Maciek Niechwiadowicz
Obrazek

plus kilka innych smaczków
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Loeb1987 » wtorek, 9 lut 2016, 15:13

Jakie opony dostają jeszcze na rajd? Prócz długiego kolca oczywiście.
Loeb1987
A6

Postprzez Tomek K » wtorek, 9 lut 2016, 15:57

Problem w tym, że chyba żadne. Tylko kolec.
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez madman » wtorek, 9 lut 2016, 16:20

Żadne, nie ma opcji polecieć na szutrówkach. Gdzieś czytałem, że rajd rozegrany może być tylko na śniegu/lodzie, stanowi o tym umowa z lokalnymi władzami ponoć.
"To że trzeba hamować poznawałem po tym, że wszyscy kibice zaczynali uciekać." - K. Hołowczyc
madman
N3

Postprzez Dani » wtorek, 9 lut 2016, 20:01

Wg mnie nie ma szans, że ten rajd pójdzie. Przecież po kilkunastu km jazdy na kolcach w takim błocie momentalnie one odpadną, wjadą kierowcy w odcinek lodowy bez kolców i zacznie się hardcore- ruletka. Musi się gwałtownie zmienić pogoda.
Dani
N3

Postprzez DonCorrado » wtorek, 9 lut 2016, 20:28

Pojedzie, nie pojedzie ... zobaczymy. Dziś inne rzeczy o tym tak naprawdę decydują, do końca będą "tym rzeczom" podporządkowani ...
DonCorrado
A6

Postprzez martin.h » wtorek, 9 lut 2016, 21:14

Kilkukrotnie Szwecja miała problem ze śniegiem i to co robią teraz to dla mnie cyrk, w przyszłym roku rajd na 100% wypada z kalendarza i jeśli FIA myśli o rajdzie zimowym to albo zabezpieczy się w postaci solidnej pogody (czyli 100% śnieg) albo możliwością rozegrania rajdu po szutrze.

Swoją drogą ciekaw jestem kiedy ogłoszą, że rajd nie jedzie bo jest to już przesądzone :roll:
Beskidy na rowerze -> https://plus.google.com/u/0/photos/118155666108479221380/albums
martin.h
A6

Postprzez ryjas » wtorek, 9 lut 2016, 22:44

Im dłużej zwlekają tym na większe koszty narażają wszystkich startujących, sponsorów itp.
To jest wielka strata, że nie ma zimowego rajdu. Nawet jesli zostanie rozegrany to nie będzie to rajd zimowy.
Monte wyszło super. Chociaż tyle.
ryjas
N3

Postprzez Karol » wtorek, 9 lut 2016, 23:05

Podobno są naciski ze strony promotora i Red Bulla, że rajd musi wystartować i coś muszą w relacji pokazać. Przecieki twitterowo-internetowe mówią, że przynajmniej 2 zespoły niechętne są na start w takich warunkach.
Generalnie nawet jeżeli byłaby zgoda dla organizatorów od lokalnych władz na jazdę bez lodu po szutrze, to i tak wątpię by poprawiło to sytuację. Drogi są zbyt rozmoknięte, przecież po przejeździe czterołapów zostałaby ruina z dróg.
Opcję są trzy: przemęczenie na 51 % długości trasy i pełne punkty, odwołanie bądź skrócenie kolejnych odcinków i połowa punktów albo permanentne odwołanie. Biorąc pod uwagę naciski promotora, pewnie rajd jednak pojedzie (chociaż sam w to mocno wątpiłem dwa dni temu).
https://www.facebook.com/10tonsband?fref=ts
Karol
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata