Starty Kubicy w Rajdach

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Re: Starty Kubicy w Rajdach

Postprzez karluum » środa, 27 sty 2016, 12:56

Tomek K napisał(a):Wypadek to akurat był już na dzień dobry i wcale nie taki lekki. Na Kanarach, gdy prowadził z Kopeckim. Potem była przygoda na Azorach (rolka).

Ale na Korsyce już to poskładał do kupy i gdyby nie awaria to była szansa na zwycięstwo.
karluum
A5

Postprzez karluum » środa, 27 sty 2016, 12:59

jarexcc napisał(a):tak masz rację ale w WRC2 był tytuł, nie było wypadków bo było dużo szczęścia( bo wycieczki po za trasę były i częste Finlandia czy Portugalia czy wtedy byłby tytuł, NIE, nie byłoby ) które R.K opusciło to fakt, ale kto sieje wiatr ten zbiera burze

Citroen był pancerny, a i prędkości były trochę niższe. Ford w tej kwestii był jednak trochę delikatniejszy.
karluum
A5

Postprzez jarexcc » środa, 27 sty 2016, 12:59

Tomek K napisał(a):Wypadek to akurat był już na dzień dobry i wcale nie taki lekki. Na Kanarach, gdy prowadził z Kopeckim. Potem była przygoda na Azorach (rolka).

tak w tamtym roku jak pisałem więcej szczęścia, a co do limitu związanego z ręką R.K, no chyba wie że ma ograniczenia i to powoduje że nie może i nie powinien jeździć na limicie, więc samo nasuwa się pytanie, to jaki cel temu przyświeca ??

1. aż taka rehabilitacja, na siłę aby sprawność była większa ( odważna droga takie podejmowanie ryzyka wypadków)
a może druga odpowiedź
2. udowodnię wszystkim że jestem najlepszym nawet z tymi ograniczeniami, bez względu na wszystko od samego początku ( to taki troszkę samobójcze)

przecież Kubica zna swoje ciało, zna siebie, wie sam najlepiej gdzie jest problem z ręką, to dlaczego ten margines przekracza, albo brnie w sport a którym jest bez szans, pasja ( ją można realizować na innym szczeblu, albo jednak bezpieczniej) a możne jednak to co charakteryzuje wybitnych sportowców liczy się tylko tytuł Mistrz Swiata ( pozostaje nam tylko F1 i WRC żadne DTM czy V8 czy inne mistrzostwa to mało warte tytuły) za to dla Roberta ogromny szacunek, i wielkie współczucie, że dla takiego sportowca los był tak okrutny, tutaj ukryłem tą 3 odpowiedź
jarexcc
A5

Postprzez viper » środa, 27 sty 2016, 14:56

DonCorrado napisał(a):Robcio mówił o "torowym zapoznaniu", że ani On w WRC po zapoznaniu z trasa, ani Ogier po zapoznaniu z torem nie bedzie mistrzem od razu ... + doświadczenie.
Każdy ma swój sposób na nauke, jeden zakuwa, inny wciąga kreche, tak samo tu, jeden woli szukać limitu bo w zasadzie to jest dla niego problem, a inny się będzie woził jak wujek po trasie, śmieszy w tym wszystkim to, że ktoś na forum nie komentuje, a wręcz wytyka komuś sposób podejścia do rajdów, dodając przy tym, że wie co zostało zle zrobione :) Nikt jeszcze nie przewidział przyszlosci, historia oceni wszystkich :)

Jak nie przewidział , a od 2 lat to , dlaczego po mnie jeżdżą na tym forum.
To ja przewidziałem ze bez mety podnieta pojedynczymi oesami przy dzwonach niczego nie da Kubicy. To ja powiedziałem ze żadna fabryka nie zainteresuje się Kubica jeżeli nie będzie kończył rajdów i na koniec to ja powiedziałem , ze jak nie będzie kończył rajdów to wiedza o odcinkach będzie mu uciekała. Wtedy byłem za każdym razem nazwany hejrerem, wiec nie mów mi ze nikt tego nie przewidział.bylu tu jeszcze kilku chłopaków co sobie zgadzają ze mną i nawet na pw. pisali ale nie chcą się w dawać z wami w dyskusje.
Zobacz zawodnicy nie jadą rajdu w danym roku, ale wiedza ze go pojada za rok i jadą uczyć się trasy i ja poznawać na zapoznaniu. Na tym polega zbieranie doświadczenia. Kubica po trzech latach startów wiele odcinków z mistrzostw świata powinien mieć przejechane 12 razy ( 2 zapoznania +2 oesy ) dzisiaj nie wiem czy znajdzie się kilka odcinków które kompletnie od a do z przejechał. To co się dzisiaj dzieje z Kubica to jest pokłosie tego jak na to zapracował przez 3 lata w wrc i wrc2. Pozycje wyjściowa miał idealna po tytule w wrc2 nawet miał ofertę z citroena. Tylko zaczął szukać dziury w całym , a ze on perfekcyjny nie przygotowany do wygrywania itd. Spaprał to i dzisiaj żałuje bo się buja po włoskich stajniach z których nawet do połowy rajdu auto nie działa. Nie opowiadaj mi bajek, ze Robert biedny i nie miał szansy , bo ją miał tylko nie podjął właściwej decyzji z jemu tylko wiadomych powodów i w to nie wnikam.
Sam Daje przykład o torze ze by wygrał. Oczywiście ze by wygrał bo wyścigi są dużo prostsze to raz i jedzie się w nich na pamięć. Zapomniał tylko dodać ze Jeżeli dałbyś jednemu zawodnikowi zrobić 12 okrążeń w ciagu 3 lat a drugiemu tez 12 ale jeden z nich zrobiłby 12 a drugi może 6 to jak myślisz kto będzie miał większe doświadczenie na temat toru. Kubica nie ma doświadczenia i wiedzy o wielu oesach bo jak miał je zdobywać to się wolał ścigać z własnym " ja" i ambicjami, a efekt wiemy jaki był.

jarexcc bardzo dobrze pisze. W ciagu 3 lat on liznął odcinki bo nie kończył kompletnie rajdów i tak miał fuksa ze jest rally2, bo inaczej z tego co liznął miałby jeszcze 50% mniej.
karluum napisał(a):Rok 2014 to rok w którym wyszły jego ograniczenia i błędy w opisie. Polecam wam wywiad z Mełgwą w 2012 roku w którym RK mówi - ja muszę się nauczyć jeździć z moimi ograniczeniami. W RRC nie było z tym takich problemów, z tym co on przyszedł wystarczyło na tytuł WRC2 i wypadków nie było.
A w aucie WRC to inna sprawa, Gdyby prokopował w 2014 a przyśpieszył w 2015 to problemy tak i tak by się pojawiły. Być może nie byłoby 10 wypadków ale 5. Ale by były.
Niestety - ręka wydaje mi się problemem nie do przeskoczenia, ta jazda na pełny gwizdek służyła temu by się przekonać jak można jeździć na limicie z jedną ręką.

W rajdach nie da się jeździć na limicie masz jeździć na 90% a te 10 % zostawiasz właśnie na takie sytuacje jaka go np. spotkala w MC.
Natomiast jedna rzecz zaczyna mnie razić. Coraz cześciej zrzuca się temat na rękę, wiec panowie zdecydujcie się, albo robicie z niego kierowcę zawodowca , który ma aspiracje na fabrykę , albo inwalidę bawiącego się w rajdy i wtedy nikt nic nie powie. Jeżeli ręka nie nadaje się doscigania na najwyższym poziomie w wrc , bonzowie braknie szybkości reakcji w pewnym momencie, ale wystarcza w wrc2 to ma dwie możliwości. Albo przejść do wrc2 albo zmienić dyscyplinę. Inaczej w oczach fabryk sam się pogrąża.
viper
S2000

Postprzez karluum » środa, 27 sty 2016, 15:11

Żmijo. Przy Ogierze nie da się jeździć na 90%. Takie tempo to tempo Prokopa. Trzeba jeździć na 99% a jak się chce go pokonać to na 101% A wtedy się pojawiają błędy. Jego interesuje walka o najwyższe cele...
Tak - zwala się na rękę bo jej brak widać było przy ostatnim wypadku na MC. I tu masz rację - być może trzeba zmienić dyscyplinę, bo te ograniczenia nie pozwolą na walkę o najwyższe laury...
karluum
A5

Postprzez mwieczor » środa, 27 sty 2016, 15:47

karluum napisał(a):Tak - zwala się na rękę bo jej brak widać było przy ostatnim wypadku na MC.

Tak z innej beczki - czy nie byłoby jakimś pomysłem użycie auta RHD ? wtedy lewa ręka jest tam, gdzie w LHD prawa.
Ciekawe, czy możliwa by była homologacja wurca RHD ?
mwieczor
N2

Postprzez DonCorrado » środa, 27 sty 2016, 16:15

viper napisał(a):[
Zobacz zawodnicy nie jadą rajdu w danym roku, ale wiedza ze go pojada za rok i jadą uczyć się trasy i ja poznawać na zapoznaniu. Na tym polega zbieranie doświadczenia. Kubica po trzech latach startów wiele odcinków z mistrzostw świata powinien mieć przejechane 12 razy ( 2 zapoznania +2 oesy ) dzisiaj nie wiem czy znajdzie się kilka odcinków które kompletnie od a do z przejechał. To co się dzisiaj dzieje z Kubica to jest pokłosie tego jak na to zapracował przez 3 lata w wrc i wrc2. Pozycje wyjściowa miał idealna po tytule w wrc2 nawet miał ofertę z citroena. Tylko zaczął szukać dziury w całym , a ze on perfekcyjny nie przygotowany do wygrywania itd. Spaprał to i dzisiaj żałuje bo się buja po włoskich stajniach z których nawet do połowy rajdu auto nie działa. Nie opowiadaj mi bajek, ze Robert biedny i nie miał szansy , bo ją miał tylko nie podjął właściwej decyzji z jemu tylko wiadomych powodów i w to nie wnikam.
Sam Daje przykład o torze ze by wygrał. Oczywiście ze by wygrał bo wyścigi są dużo prostsze to raz i jedzie się w nich na pamięć. Zapomniał tylko dodać ze Jeżeli dałbyś jednemu zawodnikowi zrobić 12 okrążeń w ciagu 3 lat a drugiemu tez 12 ale jeden z nich zrobiłby 12 a drugi może 6 to jak myślisz kto będzie miał większe doświadczenie na temat toru. Kubica nie ma doświadczenia i wiedzy o wielu oesach bo jak miał je zdobywać to się wolał ścigać z własnym " ja" i ambicjami, a efekt wiemy jaki był.

Miał propozycje z Citroena, więc tego nie przewidziałes, nie przewidziałes tez ze odmowi, wydaje mi sie, ze gdyby nie ostatni wywiad to oglosil bys sie prowodyrem tego, ze Kubica ze wzgledu na Twoje rady dal sobie spokoj z fabryka po WRC2 i chcial isc Twoja droga rajdowa jaka i Ty przebyles zgdonie z Twoimi sugestiami :D
DonCorrado
A6

Postprzez Jersey » środa, 27 sty 2016, 16:40

"Nie chcę więcej słyszeć o tym, że się rozbija. Nie robi tego, bo ma ograniczenia, nie robi tego, że robi głupie błędy. Rozbija się dlatego, że ciśnie. A właśnie takich kierowców chcemy oglądać. Jeżeli kierowca się nie rozbija, to znaczy, że nie ciśnie. Mógłby kończyć rajd za rajdem, ale on chce wygrywać. Tego nauczył się w Formule 1" - Colin Clark.
Polemizujcie z tym Colin jednak wie co mówi!
Jersey
N1

Postprzez TomMaz » środa, 27 sty 2016, 16:53

viper,

W ostatnim wywiadzie podkreśla że nie podpisał umowy z Citroenem głównie dlatego że nie miał w tym momencie pilota więc nie wiem czy trzeba się tak bardzo domyślać tego co nim kierowało.

Jak liczysz zapoznania jako przejazdy odcinków to praktycznie wszystkie przejechał...

Najlepsze jest stwierdzenie "wyścigi są dużo prostsze" gdyby tak było to każdy kierowca rajdowy radziłby sobie w nich świetnie... I tu Kubica podaje przykład WTCC którego mimo zdobytego doświadczenia Loeb jakoś nie zwojował. Wiadomo że często mieścił się na podium jednak biorąc pod uwagę przewagę sprzętową to zasadniczo rywalizował tylko z kolegami z zespołu. Lopez jest pewnie dobrym kierowcą , ale nie na tyle żeby załapać się do jakiś bardziej uznanych serii. Tor nie jest prosty tylko o czasach decydują zupełnie inne czynniki niż w rajdach - to też dobrze tłumaczy Kubica w wywiadzie. Na poziomie F1 kierowce z absolutnego topu i przeciętniaka (jak na standardy F1) dzieli pewnie przy jednakowych warunkach 0,2 sekundy na okrążeniu. Jak kierowca rajdowy pójdzie do wyścigów i pojedzie okrążenie wolniej o 1s od kierowcy wyścigowego to jest zajarany i mówi jakie to proste. Tylko nie zauważa że ta 1s na torze to jest przepaść, a dodatkowo im bardziej się poprawiasz , to obcięcie kolejnych setek sekundy jest coraz trudniejsze. To tak jakby porównywać piłkę nożną i siatkówkę niby w jednym i drugim jest drużyna i piłka tylko piłkarz z miejsca nie zagra dobrze w siatkę i na odwrót. A co jest trudniejsze piłka nożna czy siatkówka ? :)

Natomiast zgadzam się że Robert jeżdżąc wolniej i bardziej uważnie byłby znacznie bliżej fabryki.
TomMaz
N3

Postprzez gregortest » środa, 27 sty 2016, 16:57

kutwa, po jasną cholerę się tak rozpisujecie.??
viper i tak na białe mówi czarne i na odwrót :)
Dajcie sobie luz. szkoda waszych nerwów..
i tak mu nic nie udowodnicie.
a ja już widzę, jak "mędrzec" startował w RSMP :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Napisałem już kiedyś - że może w kjs-ach.
gregortest
A5

Postprzez woocasch » środa, 27 sty 2016, 16:57

Czyli z tego co mówi Colin Clark wynika, że Ogier nie ciśnie bo ile razy w zeszłym roku się rozbił? Ja pamiętam jeden przypadek, który skutkował DNF. A mimo to wygrywa seryjnie rajdy. Powiecie, że to zasługa "kosmicznego" Polo, zapewne auto bardzo pomaga, ale jednak kierowca robi różnicę. RK niestety próbuje Fiestą przekroczyć pewne granice, których nie powinien przekraczać, patrząc na klientowskie auto, opony raczej gorsze od Michelinów i ogólnie mniejszy budżet. Już nie myśląc o rajdowym doświadczeniu.
Mimo, że sposób prowadzenia wywiadów przez Gutowskiego jest denny to Robert faktycznie powiedział kilka ciekawych rzeczy i mam wrażenie - to jest tylko moje osobiste odczucie - z perspektywy czasu widzi, że w 2013 podjął złą decyzję odrzucając propozycję Citroena. Wtedy był na topie, co prawda zabrakło pilota, ale było nieco czasu na szukanie nowego, skoro Szczepaniak nie odmówił mu startów w Fieście to odmówiłby fabrycznego kontraktu w Citroenie. Chciał być profesjonalny a skończyło się to tym, że rok później musiał zakładać własny zespół rajdowy i wyszło to nieco amatorsko. Fakt Petter Solberg też taki zespół "złożył" ale on miał tytuł MŚ na koncie, zjadł na rajdach zęby i wiedział z czym to się je, wiedział jakich ludzi sobie dobrać. Obawiam się, że w tym wszystkim pewne znaczenie miały też cechy charakteru Roberta, który chciał aby wszystko było idealne i on starał się wszystkiego pilnować, a może trzeba było to zrzucić na kogoś innego i samemu skupić się tylko na jeżdżeniu. Wiem wiem, łatwo się pisze sprzed komputera, ale na dzień dzisiejszy sprawy wyglądają nie za ciekawie i chyba ta cała przygoda z WRC tymczasowo dobiega końca. Ale jeżeli za pół roku okaże się, że Robert testuje dla Citroena czy Toyoty i będzie z nimi startować w 2017, to może się okazać, że teraz będzie taka mała cisza przed burzą. Opcja Toyoty to byłoby to, może jakiś start w 24h Le Mans i testy rajdówki w tym roku, a w przyszłym choćby częściowy program w WRC.
Czekam na pozytywne wieści od Roberta bo szkoda, żeby to się tak skończyło.
A tak przy okazji, tak wszyscy chwalą go, chcą go zatrzymać w WRC, a jakoś "spontanicznej" zbiórki kasy na starty w sieci nie widać :(
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Jersey » środa, 27 sty 2016, 17:08

woocasch napisał(a):.....
A tak przy okazji, tak wszyscy chwalą go, chcą go zatrzymać w WRC, a jakoś "spontanicznej" zbiórki kasy na starty w sieci nie widać :(

Tu nie chodzi o budżet na stary w WRC prywatnym samochodem. Kubica już tego nie chce nawet jak LOTOS sypnie pinindzmi, to nie o to chodzi. Teraz Robert oczekuje profesionalnego zespołu takiego który pozwoli mu wygrywać.
4 część wywiadu:
https://youtu.be/fvcEqLQnFR8
Jersey
N1

Postprzez wanderer » środa, 27 sty 2016, 17:41

gregortest napisał(a):kutwa, po jasną cholerę się tak rozpisujecie.??
viper i tak na białe mówi czarne i na odwrót :)
Dajcie sobie luz. szkoda waszych nerwów..
i tak mu nic nie udowodnicie.
a ja już widzę, jak "mędrzec" startował w RSMP :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Napisałem już kiedyś - że może w kjs-ach.

Popieram, bo tego naprawdę nie da się już czytać.
wanderer
A6

Postprzez krzysiek_aleks » środa, 27 sty 2016, 19:20

Argument o "braku pilota" to najśmieszniejszy argument w historii. Nie wydaje mi się, żeby JAKIKOLWIEK polski pilot mu odmówił (poza Gerberem i Baranem, którzy go znają), zwłaszcza gdyby wiedzieli, że idą do fabrycznego zespołu WRC.
krzysiek_aleks
N1

Postprzez DonCorrado » środa, 27 sty 2016, 19:27

krzysiek_aleks napisał(a):Argument o "braku pilota" to najśmieszniejszy argument w historii. Nie wydaje mi się, żeby JAKIKOLWIEK polski pilot mu odmówił (poza Gerberem i Baranem, którzy go znają), zwłaszcza gdyby wiedzieli, że idą do fabrycznego zespołu WRC.

Kogo miał wziąć? Gaca z Eurosport? :lol: :lol: :lol:
DonCorrado
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum ogólne