Kajetan Kajetanowicz

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Kajetan Kajetanowicz

Postprzez martin.h » niedziela, 24 sty 2016, 11:40

tomass_85 napisał(a):Według mnie i tak ważniejszym parametrem będzie moment obrotowy

A czym jest moment obrotowy? Te parametry plus obroty są ściśle ze sobą powiązane ;)

KaMiLL WRC, porównywałeś wykresy? To, że moc max wzrosła o 8-10 KM, nie znaczy, że wykres mocy się nie poprawił i w przy pewnych obrotach moc wzrosła rzeczywiście o te 30 KM, i myślę, że o to chodzi bo wyczarować nagle z silnika 30 KM mocy maksymalnej raczej łatwo nie jest przy takich konstrukcjach ;)
Beskidy na rowerze -> https://plus.google.com/u/0/photos/118155666108479221380/albums
martin.h
A6

Postprzez Kajtofan » niedziela, 24 sty 2016, 16:41

tomass_85 napisał(a):Według mnie i tak ważniejszym parametrem będzie moment obrotowy.

No właśnie na odwrót.
Podniesienie wartości maksymalnego momentu obrotowego może nie mieć żadnego wpływu na czas rozpędzania rajdówki.
Za to podniesienie wartości mocy maksymalnej będzie zawsze miało przełożenie na osiągi auta rajdowego.
Jest tak dlatego, że maksymalna moc osiągana jest przy obrotach z których kierowca rajdowy cały czas korzysta, natomiast maksymalny moment jest przy dużo niższych prędkościach obrotowych silnika (zwłaszcza w silnikach turbo), z których kierowca normalnie i tak nie korzysta w trakcie przyspieszania.
Kajtofan
N3

Postprzez posejdon » niedziela, 24 sty 2016, 16:44

tomass_85 napisał(a):Według mnie i tak ważniejszym parametrem będzie moment obrotowy

Najważniejsza to jest krzywa momentu czyli moment w funkcji prędkości obrotowej. Co z tego, że masz 800 Nm maksymalnego momentu skoro dostępne są one w jednym peaku między 6200 a 6220 obr/min?
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez Kajtofan » niedziela, 24 sty 2016, 17:28

posejdon napisał(a):Najważniejsza to jest krzywa momentu czyli moment w funkcji prędkości obrotowej. Co z tego, że masz 800 Nm maksymalnego momentu skoro dostępne są one w jednym peaku między 6200 a 6220 obr/min?

Właściwie, czy to krzywa momentu obrotowego czy mocy nie ma znaczenia, bo i tak mając jedną krzywą możesz sobie narysować drugą (moment obrotowy jest ilorazem mocy i prędkości obrotowej).

Jednak to krzywa mocy jest bardziej "obrazowa" i bardziej oddaje osiągi samochodu, zwłaszcza jak porównujesz samochody z silnikami o różnych maksymalnych prędkościach obrotowych np. turbo benzynę i turbo diesla.
Kajtofan
N3

Postprzez nikt ważny » poniedziałek, 25 sty 2016, 21:31

Szkoda ze Kajto budżetu na WRC 2 Lotos nie sypnął bo te ERC to znowu dreptanie w miejscu ....podobnie jak Go trzymali na 4 MP .....
"Mnie nie interesuje, co mówią inni ludzie, ponieważ ludzie tak naprawdę mówią wiele rzeczy, a tak naprawdę nie mają pojęcia o czym mówią." Robert Kubica
nikt ważny
N1

Postprzez Sebekrally » poniedziałek, 25 sty 2016, 22:30

Czy ty wiesz o czym mówisz? Drobienie w miejscu? Gość ma szansę zostać dwukrotnym MISTRZEM EUROPY coś o czym może pomarzyć większość kierowców rajdowych na naszym kontynencie. W wrc2 rozmieniłby się na drobne i nie ma pewności (ja jestem prawie pewien) że wielkiej roli by tam nie odegrał. Kajto ma już swoje lata i nie ma czasu na zbieranie przez 3 lata doświadczenia by móc walczyć o czołowe lokaty w WRC2. Ambicjonalnie i od strony "przygody" WRC2 jest super ale bądźmy realistami.
Sebekrally
A5

Postprzez Tomek K » poniedziałek, 25 sty 2016, 23:13

Popieram...naprawdę się chyba lekko od dobrobytu poprzestawiało. Jakie ERC to stanie w miejscu? Nie przypominam sobie, żeby Kajto ostatnie dwa sezony był absolutnym hegemonem i zdobywał tytuł w połowie sezonu. Poza tym są nowe rajdy, jak Kanary czy Rzeszowski, jedzie Lipawe, z która ma "niewyrównane" rachunki, może Ypres, gdzie do tej pory poza epizodem w Subaru go nie było. Tak jak już podkreślali inni - Lotos wypracował sobie taki kapitał w ERC i Eurosporcie, że właśnie teraz byłoby im go szkoda zmarnować. Oczywiście liczę na start w Polskim, i chyba nawet lepiej żeby to był start w WRC-2 niż WRC.
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez nikt ważny » wtorek, 26 sty 2016, 01:17

zawsze myślałem że starty w WRC nawet w niższej klasie do ukoronowanie kariery i marzenie każdego kierowcy rajdowego ...cenicie sezon w ERC wyżej niż WRC 2 :shock: Jestem przekonany że przy szybkości ,systematyczności a przed wszystkim rajdowej inteligencji Kajto odegrał by w WRC2 jedną z głównych ról .....wiecej wiary w Rodaka szczególnie że Kubica w pierwszym sezonie w WRC2 też nie należał do autsajderów :)
"Mnie nie interesuje, co mówią inni ludzie, ponieważ ludzie tak naprawdę mówią wiele rzeczy, a tak naprawdę nie mają pojęcia o czym mówią." Robert Kubica
nikt ważny
N1

Postprzez wanderer » wtorek, 26 sty 2016, 01:45

Sebekrally napisał(a):Czy ty wiesz o czym mówisz? Drobienie w miejscu? Gość ma szansę zostać dwukrotnym MISTRZEM EUROPY coś o czym może pomarzyć większość kierowców rajdowych na naszym kontynencie. W wrc2 rozmieniłby się na drobne i nie ma pewności (ja jestem prawie pewien) że wielkiej roli by tam nie odegrał. Kajto ma już swoje lata i nie ma czasu na zbieranie przez 3 lata doświadczenia by móc walczyć o czołowe lokaty w WRC2. Ambicjonalnie i od strony "przygody" WRC2 jest super ale bądźmy realistami.

Jak na razie nie zapowiada się, że KK będzie miał w ERC jakąś konkurencję (nie licząc rund które tradycyjnie są mocno obsadzone) ale sponsorzy powinni być zadowoleni.

Co do WRC2, to Kajetan sam studził zapędy przed tym sezonem że mógłby odegrać znaczącą rolę w mistrzostwach świata, bo wiadomo jacy są Polscy kibice. Ale to już lekka przesada, że 4 krotny Mistrz Polski i Mistrz Europy jest przez co niektórych uznawany za zbyt starego do MŚ i że potrzebuje zbierać nie wiadomo ile doświadczenia. W pierwszym sezonie raczej niczego by nie wygrywał, ale wstydu by nie przyniósł jak co niektórzy rajdowi turyści, co przesiadają się na coraz mocniejsze fury, choć niczego nie osiągnęli, a PRowcy już robią z nich następcę Kubicy bo... dojechał do mety. :wink: Wszystko zależy do dobrego PR-u i od tego czy udałoby się zebrać budżet na utrzymanie takiego zespołu jaki Kajto miał w ERC.
wanderer
A6

Postprzez adamlen » wtorek, 26 sty 2016, 10:07

Wszystko zależy do dobrego PR-u i od tego czy udałoby się zebrać budżet na utrzymanie takiego zespołu jaki Kajto miał w ERC.

Jeśli chodzi o zespół, to zawsze byłem pod wrażeniem jak to wygląda u Kajta. Kilkanaście osób, świetnie wyglądający serwis. Nawet na zagranicznych forach byli zdziwieni jak to profesjonalnie wygląda. Breen również wypowiadał się w tym tonie w jednym z wywiadów pod koniec sezonu. Widać, że tutaj Lotos nie szczędził kasy na prezentację.
Także chwalony ostatnio w innym wątku serwis Kubicy z tegorocznego Monte Carlo (który jednak uważam, że był słabszy niż rok temu w Monte) nie ma porównania do tego czym dysponował LOTOS RALLY TEAM w ERC:

http://www.ewrc.cz/images/2014/photos/r ... no_036.jpg
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez Sebekrally » wtorek, 26 sty 2016, 10:46

Nic nie ujmując Kajtowi, ale on jest szybki w rajdach które zna, patrz rok 2014 gdzie przegrał z takim "średniakiem" jak Seep Wiegand i nie mówci mi proszę że on jechał fabryczną skodą bo że jest delikatnie mówiąc średni to wszyscy wiedzą. A WRC wymaga mega jazdy na opis macie tam starych wyjadaczy którzy znają wszystkie konfiguracje poszczególnych rajdów i jestem pewien, że Kajetan mógłby walczyć o TOP 5 maxymalnie a to już nie jest żaden szał w WRC2.
Sebekrally
A5

Postprzez woocasch » wtorek, 26 sty 2016, 11:51

Może i racja, że Kajto jest szybki, a nawet bardzo szybki w rajdach które zna, ale można na to popatrzeć też z innej strony. Umiejętności do szybkiej jazdy w pierwszym starcie w danym rajdzie są, ale jaki ma sens jechanie na 100% jeżeli to ma się skończyć wycieczką poza drogę i brak cennego doświadczenia. KK w 2014 poznał rajdy w ERC, zebrał frycowe, raz był szybki od pierwszego odcinka, drugi raz był wolniejszy od Wieganda, ale co z tego? Za Wiegandem stała fabryka, czyli Skoda miała zapewne cały zestaw gotowych ustawień do każdego startu. A Kajto uczył się i w 2015 dało to pożądany efekt. Zgarnął tytuł i to jest najważniejsze. Gorzej gdyby przez 3 lata gadał o nauce i ciągle stał w miejscu. Dlatego wg. mnie ewentualny przeskok do WRC2 to musiałby być znowu plan na 3 lata. Rok dla poznania specyfiki MŚ i rajdów, drugi na wbijanie się na podium, a trzeci już na startowanie bez wymówek i walka z czołówką.
Ja ciągle mam nadzieję, że w tym roku oprócz ERC uda się wystartować w Rajdzie Polski Fiestą R5, rajd byłby znajomy dla KK a porównanie do stawki WRC2 jakieś by było :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Mirek_W » wtorek, 26 sty 2016, 12:46

Sebekrally napisał(a):Nic nie ujmując Kajtowi, ale on jest szybki w rajdach które zna, patrz rok 2014 gdzie przegrał z takim "średniakiem" jak Seep Wiegand

* Janner 2013 - przegrał klasę z Harrachem o jakieś 2 sekundy?
* Acropolis 2014 - był szybszy niż mistrz Lappi;
* Cypr 2014 - prowadził, bił się z MERCami jak równy z równym;
* Korsyka 2014 - wygrał kwalifikacyjny;
* Irlandia 2015 - 6,4 sekund za Breenem... :roll:
* Estonia 2015... tu komentarz zbędny...

Inna sprawa, że każdy kierowca będzie się lepiej czuł w rajdzie, który już kiedyś jechał. Nie rozumiem co w tym dziwnego.
Mirek_W

Postprzez viper » wtorek, 26 sty 2016, 15:06

Sebekrally napisał(a):Czy ty wiesz o czym mówisz? Drobienie w miejscu? Gość ma szansę zostać dwukrotnym MISTRZEM EUROPY coś o czym może pomarzyć większość kierowców rajdowych na naszym kontynencie. W wrc2 rozmieniłby się na drobne i nie ma pewności (ja jestem prawie pewien) że wielkiej roli by tam nie odegrał. Kajto ma już swoje lata i nie ma czasu na zbieranie przez 3 lata doświadczenia by móc walczyć o czołowe lokaty w WRC2. Ambicjonalnie i od strony "przygody" WRC2 jest super ale bądźmy realistami.

Myśle ze szanse na drugi tytuł w me wolałby zamienić na nie pewny sezon w wrc2
Prawda jest taka ze to kolejny stracony rok w drodze do startów w ms. Najpierw kisil się bez sensu kilka lat w Polsce zdobybywajac 4 tytuły a teraz kolejny rok w me, dlatego żaden polski kierowca nie dojdzie tak daleko jak Kubica, bo za nim udowodni co jest wart to po prostu będzie za stary. Myśle ze łącznie z tych lat ostatnich latach przy zdrowym podejściu spokojnie od 3 lat mógł iść dokładnie droga Kubicy tzn. Rok w wrc2 i dzisiaj 2 lata już w wrc by miał np ale lotos poszedł w kubice. Z oczywistych względów oczywiście, ale niestety na karierę kajetanowicza duży wpływ miał Kubica :) trochę się zrymowało
viper
S2000

Postprzez Loeb1987 » wtorek, 26 sty 2016, 17:07

viper napisał(a):

Myśle ze szanse na drugi tytuł w me wolałby zamienić na nie pewny sezon w wrc2
Prawda jest taka ze to kolejny stracony rok w drodze do startów w ms. Najpierw kisil się bez sensu kilka lat w Polsce zdobybywajac 4 tytuły a teraz kolejny rok w me, dlatego żaden polski kierowca nie dojdzie tak daleko jak Kubica, bo za nim udowodni co jest wart to po prostu będzie za stary. Myśle ze łącznie z tych lat ostatnich latach przy zdrowym podejściu spokojnie od 3 lat mógł iść dokładnie droga Kubicy tzn. Rok w wrc2 i dzisiaj 2 lata już w wrc by miał np ale lotos poszedł w kubice. Z oczywistych względów oczywiście, ale niestety na karierę kajetanowicza duży wpływ miał Kubica :) trochę się zrymowało

Równie dobrze mógł skończyć na emeryturze jak poprzedni mistrz RSMP ;)
Loeb1987
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP