Starty Kubicy w Rajdach

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Re: Starty Kubicy w Rajdach

Postprzez TomMaz » piątek, 22 sty 2016, 23:15

Jak się patrzy na film to Evans głównie tylne koło przestawił, sam dzwon Kubicy spowodował że drzewo weszło do połowy maski, mogło wygiąć podłużnice, nikt nie będzie tego prostował na 3h serwisie.

Jeszcze co do teorii o sprzegle itd. raczej wciskanie sprzegłą w 4 napędwym samochodzie żeby znaleźć przyczepność nie jest najlepszą ideą. Poprostu było za szybko, sam powiedział że po poprzednim zakręcie stwierdził że miał za dużo przyczepności i można szybciej... podtrzymanie turbo dopełniło dzieła , może bez niego udało by się zmieścić.

Paddon raczej nie używał ręcznego tylko dał za dużo gazu.

Najlepszy i tak jest dzwon Camilliego albo się rozkojarzył albo wymyślił że troche zetnie... bardz pechowo albo głupio bo w ogóle nie wynikało to z prędkości.

Najwięcej szczęścia miał Evans bo by pewnie skończył jak Paddon - bez koła...
TomMaz
N3

Postprzez wrcbartek » piątek, 22 sty 2016, 23:32

Witam wszzstkich w ten czarny piatek, niestety dzis trzeba sobie to powiedziec Robert sie nie popisal i dal sie ograc jak amator na tym lodzie......ale no wlasnie ale.......czy to cos zmienia??? szkoda ze ludzie w lotosie nie widza ze to zadna roznica czy Robert jest na mecie czy go tam nie ma, jest na chwile obecna najlepszym Polskim sportowcem w motorsporcie..... zaden Pan Giemaziak, Malysz ani Dabrowski nie maja szans na dojscie nie tylko do takiego poziomu sportowego ale rowniez do poziomu osobowosci i szacunku u rywali,dziennikarzy czy szefow ekip..... Mysle ze tak samo Orlen jak i Lotos powinny sie promowac glownie przez motorsport, ale trzeba zrezygnowac z dziadkow i zajac sie mlodymi (Dreszer, Walilko, Ptak) i zaczac probowac tworzyc cos wielkiego wykorzystujac potencjal Roberta zeby doprowadzic mlodziakow do swiatowych serii.....ale ja nie o tym....
Robert samym startem wzbudzil tak ogromne zainteresowanie ze reklama Lotosu byla ogromna, a to ze jakis dziennikarzyna w polsce powie ze Robert znowu wypadl, niech se gada, nawet prosilbym go zeby napisal zawodnik lotosu bo to kolejna reklama by byla......
Poza Ogierem kazdy ma przygody dzwony....dobrze by bylo z czasem sobie uswiadomic ze tym co mamy mozemy walczyc od 5 do 8 miejsca i takie powinny byc cele, bardziej skupilbym sie na budowaniu relcacji z kibicami i promowaniu marki
Szkoda ze nikt nie widzi ze na Rajd Polski przyjezdza 200 tys ludzi, to 4 razy tyle co na meczu na Narodowym, ale o tym nikt nie mowi no bo przeciez rajdy to sport niszowy....hahaha jaki????? taki ze tu nie zrobisz wala na grube banki.....pilka nozna (lapowki), skoki narciarskie (kombinacje przy kombinezonach), pilka reczna (katar, czy nawet nasze cudowne zwyciestwo nad Francja, kazdy wie ze gospodarz ma grac jak najdluzej bo to gopodarz robi kase turniejowi) kolarstwo (Amstrong)....tego mozna wymieniac w nieskonczonosc....
tu jest przyklad osoby charyzmatycznej, ktora powinna byc wzorem dla niejednego mlokosa, powinno sie wykorzystac wizerunek Kubicy do promowania ambicji, walki z przeciwnosciami....tu lotos ma pole do popisu....nie robi tego i tego nie rozumiem bo potencjal jest ogromny-przyklad, mam teraz w pracy gosci z serbii kraju gdzie motorsport nie istnieje, pytam sie czy znaja Kubice, odpowiedz jasne, good driver in wrc.........
podsumowujac walnie- nie walnie, wygra 2 oesy czy 10, bedzie 2 czy 8 nie ma znaczenia
Ten koles jest szanowany, wielki, znany i jego obecnosc w wrc jest wazna a przy nim Lotosu jako Polskiej firmy ktora wspiera motorsport i jest szanowana marka na swiecie podobnie jak Kubica
tyle dobranoc
Zrozumcie to blagam i przestanie sie podniecac czy mial ciagnac reczny czy nie mial.... brakuje mu cwaniactwa rajdowego ale gdzie mial sie tego nauczyc..
wrcbartek

Postprzez TomMaz » piątek, 22 sty 2016, 23:40

I tu masz racje, film z testów Kubicy ma na facebooku 125 tys. wyświetleń + 11 tys. wersja angielska. Film z shakedownu 39 tys. wypowiedź przed Monte 27 tys. Jaki kolwiek inny polski sportowiec z szeroko pojętego motorsportu może sobie pomarzyć o takich wynikach w aspekcie promocyjnym. I to wszystko przy minimalnym zaangażawaniu w tego typu działania. Co by było gdyby ktoś się za to profesjonalnie i na poziome wziął.
TomMaz
N3

Postprzez ryjas » sobota, 23 sty 2016, 00:29

TomMaz napisał(a):Paddon raczej nie używał ręcznego tylko dał za dużo gazu.

Dał dał. Widać na filmie z tyłu.

TomMaz napisał(a):Najlepszy i tak jest dzwon Camilliego albo się rozkojarzył albo wymyślił że troche zetnie... bardz pechowo albo głupio bo w ogóle nie wynikało to z prędkości.

Totalnie nie wiem z czego ten jego dzwon wynikał. Idiotyczny.

TomMaz napisał(a):Najwięcej szczęścia miał Evans bo by pewnie skończył jak Paddon - bez koła...

I trzeba mu teraz kibicowac, żeby z tej straty RK była jakaś policzalna korzyść.
ryjas
N3

Postprzez Marcin z Mtl » sobota, 23 sty 2016, 00:32

No nic - dziękuję Robert za dwa lata świetnych sportowych emocji! (bo od dwóch lat znów śledzę mistrzostwa ;) )
Rajdy na surowo - wpadnij, obejrzyj, powspominaj :)
https://www.youtube.com/playlist?list=PLhhfJHl8yZJdyxOSkcyCBqytamF3PJ2Eg
Marcin z Mtl
N3

Postprzez ZbyszekChaosu » sobota, 23 sty 2016, 01:07

Tak przyglądam się temu filmikowi i widzę coś jeszcze o czym chyba nikt nie wspomniał. Poprawcie mnie jeśli się mylę ale z tego co widzę to samochód ślizga się w poślizgu podsterownym a Robert w wyścigowym odruchu dokręca jeszcze kierownicę w stronę zakrętu. Z tego co wszyscy uczą to w poślizgu podsterownym należy prostować kierownicę aby przyczepność odzyskać. Kubica wykazał się więc nieprawidłowym odruchem (wyznawcom powtarzam, że chodzi tu o wyuczony odruch a nie o przemyślane działanie). Ponadto Robert cały czas chciał chyba pokonać ten zakręt z przyczepnością (wyścigowo) podczas gdy inni kierowcy ratowali się różnymi poślizgami.
Obawiam się, że te kilka lat nauki to wciąż zbyt mało dla Kubicy aby dostać się do fabryki. Dzisiejsza sytuacja, tak jak wiele wcześniejszych pokazuje niestety, że nasz zawodnik nie radzi sobie w sytuacjach podbramkowych.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez Kajtofan » sobota, 23 sty 2016, 01:19

ZbyszekChaosu napisał(a):Tak przyglądam się temu filmikowi i widzę coś jeszcze o czym chyba nikt nie wspomniał. Poprawcie mnie jeśli się mylę ale z tego co widzę to samochód ślizga się w poślizgu podsterownym a Robert w wyścigowym odruchu dokręca jeszcze kierownicę w stronę zakrętu. Z tego co wszyscy uczą to w poślizgu podsterownym należy prostować kierownicę aby przyczepność odzyskać.

Dokładnie. I to było przyczyną tego, że w końcowej fazie zakrętu Fiesta pojechała niemal prosto.
Paddon nie jechał wcale wolniej od Kubicy, a może nawet ciut szybciej. Nie pierwszy raz Robert dał ciała w podobnej sytuacji. Wolny zakręt , ślisko, a jego wypluwa przodem jak amatora.
Kajtofan
N3

Postprzez gregortest » sobota, 23 sty 2016, 09:08

Może na WRC działają inne prawa fizyki.

Przy włączonym podtrzymaniu, i przy tej bezwładności ( w WRC jest bardzo duża) a do tego :
To co napisał ZbyszekChaosu i Kajtofan, nie mogło się udać.
Szkoda.
Ale najlepiej czyta się- kolegę wrcbartek.
Brawo :D :D :D
I tego się trzymajmy.
Bo jednak rajdy to najmniej korupcyjno genny sport.
A dlaczego jest lansowana kopana i inne ??? Bo kasa rządzi. I to najlepiej napędza media itp - bo jest z czego wyłożyć.
gregortest
A5

Postprzez Jersey » sobota, 23 sty 2016, 09:49

wrcbartek bardzo dobry tekst, powinnien być gdzieś dalej przekazany.
Jersey
N1

Postprzez ZbyszekChaosu » sobota, 23 sty 2016, 10:43

gregortest napisał(a):To co napisał ZbyszekChaosu i Kajtofan, nie mogło się udać.

Nie napisałem co mogłoby się udać, bo sam do końca nie wiem. Wiem tylko, że większość kierowców przejechał ten zakręt bez przygód a Kubica ma cały czas wyścigowe odruchy co przeszkadza mu w rajdach. Chyba Żótodziób kiedyś o tym pisał.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez gregortest » sobota, 23 sty 2016, 11:13

Źle się wyraziłem.
Mieliście rację - tak prościej.
gregortest
A5

Postprzez Kajtofan » sobota, 23 sty 2016, 11:44

To nie żaden wyścigowy odruch, tylko zwykły błąd. Na poziomie czołówki WRC wg mnie niedopuszczalny.
I Kubica pewnie zdaje sobie sprawę, że masakrycznie dał ciała.
Kajtofan
N3

Postprzez adamlen » sobota, 23 sty 2016, 18:09

Wywiad z Kubicą z dzisiaj. Nieco naświetla może nie tyle przyczynę, co jej okoliczności.

https://www.youtube.com/channel/UCFNv1K ... -fM-IIYcbw
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez DonCorrado » sobota, 23 sty 2016, 19:32

Przepraszam, ze moze niektorych oburze wtrąceniem o Gutowskim choc jest mi obojetny, ale gość stęka jakby to On wlasnie konczyl kariere dziennikarska ... normalnie swiat mu sie wali z dnia na dzien, a nie Robertowi ktory zachowuje zimna pokerowa twarz.
DonCorrado
A6

Postprzez seal » sobota, 23 sty 2016, 19:59

DonCorrado napisał(a):Przepraszam, ze moze niektorych oburze wtrąceniem o Gutowskim choc jest mi obojetny, ale gość stęka jakby to On wlasnie konczyl kariere dziennikarska ... normalnie swiat mu sie wali z dnia na dzien, a nie Robertowi ktory zachowuje zimna pokerowa twarz.

Dajcież spokój Czarkowi, bo się w końcu załamie i przerzuci na skoki ;-)
seal
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum ogólne