Wales Rally GB

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Wales Rally GB

Postprzez Dominik Adamczyk » sobota, 14 lis 2015, 15:15

W moim subtelnym odczuciu Kubica miał w tym sezonie tyle pecha co szczęścia we wczorajszym obrocie. Największym błędem Kubicy w rajdach jest to że źle zarządza swoją karierą WRC - ale czy można mieć o to do niego pretensje? Według mnie to gość o ogromnych umiejętnościach który powinien martwić się tylko o "kręcenie kółkiem" i widać że brakuje mu wsparcia.

Dziwi mnie to że na fachowym forum ludzie od lat zafascynowani rajdami nie umieją dostrzec geniuszu i piękna walki Kubicy. Przerzućcie się na giełdę lub biznes jeżeli interesują was tylko wyniki :wink: . Kubica jest bez wątpienia postacią tragiczną, jego kariera i przeciwności losu z jakimi ciągle walczy i walczy to coś co ludzie uwielbiają i dlatego go podziwiają. Nie wiem czy osiągnie sukces ( mistrzostwo WRC) ale wiem że robi wszystko co w jego mocy: szuka, nie kalkuluje, ryzykuje i ciężko pracuje żeby to osiągnąć.

Uważam że analityczne (A analizy opieracie o dane których nie macie) patrzenie na sport uniemożliwia wam dostrzeżenie jego piękna.

Peace.
Dominik Adamczyk

Postprzez mwieczor » sobota, 14 lis 2015, 15:31

Dominik Adamczyk napisał(a):Największym błędem Kubicy w rajdach jest to że źle zarządza swoją karierą WRC - ale czy można mieć o to do niego pretensje? Według mnie to gość o ogromnych umiejętnościach który powinien martwić się tylko o "kręcenie kółkiem" i widać że brakuje mu wsparcia.

Rozszerzyłbym to. Złym zarządzaniem było uczestnictwo we włoskich KJS-ach jako kierowca F1. Niestety, jak się jest na najwyższym profesjonalnym poziomie, to czasem z pewnych przyjemności trzeba zrezygnować. W rajdy mógł się bawić po zdobyciu tytułu w F1.
Nie wiem, czy "brakuje mu wsparcia", czy jak mówią inni jest uparty i apodyktyczny - może musi zrozumieć, że nie jest alfą i omegą i pozwolić o części organizacyjnej decydować innym ?
mwieczor
N2

Postprzez pagor » sobota, 14 lis 2015, 15:52

Sat 13:48 - SS12: Paddon and Prokop
The pair have collided on the road section after SS12. Each went the wrong way after the stage. After one had turned back they met each other at a hairpin and connected head-on. Paddon's car has frontal damage but he's off to SS13. No news yet on Prokop's car.

Nie wolno się śmiać z czyjegoś nieszczęścia, ale wygląda to dość komicznie...
pagor

Postprzez Thomas » sobota, 14 lis 2015, 15:53

Niestety znów problemy z oponami i kapeć na ostatnich 5km, rewelacyjne są te Pirelki, a takie były nadzieje na początku roku :? Levebre był blisko, do złapania
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez deiman » sobota, 14 lis 2015, 15:57

Co sie stalo z Ostbergiem? Skad taka strata?
deiman
A5

Postprzez Zajcev » sobota, 14 lis 2015, 15:57

pagor napisał(a):Sat 13:48 - SS12: Paddon and Prokop
The pair have collided on the road section after SS12. Each went the wrong way after the stage. After one had turned back they met each other at a hairpin and connected head-on. Paddon's car has frontal damage but he's off to SS13. No news yet on Prokop's car.

jak dobrze pamiętam to podobna sytuacja już miała miejsce w WRC?
Zajcev
N4

Postprzez HenriS12B » sobota, 14 lis 2015, 16:01

Sądząc po wielu buńczucznych wypowiedziach Ogiera nt. tego kto jest najlepszym driverem w WRC, to myślę że byłby skłonny nie wnioskować do ZSS o korektę jego czasu, ale możemy zapomnieć, że Jost da zielone światło na takie fanaberie, a szkoda
HenriS12B
N2

Postprzez Dominik Adamczyk » sobota, 14 lis 2015, 16:02

deiman napisał(a):Co sie stalo z Ostbergiem? Skad taka strata?

Mads Østberg wpadł do rowu i stracił 1.40. - Niemal wykonaliśmy obrót. Pomogli nam kibice.
Dominik Adamczyk

Postprzez Mad Max » sobota, 14 lis 2015, 16:05

Zajcev napisał(a):
pagor napisał(a):Sat 13:48 - SS12: Paddon and Prokop

jak dobrze pamiętam to podobna sytuacja już miała miejsce w WRC?
Jordania 2008 Loeb vs Rautenbach - podobnie jak w tym wypadku był wynik remisowy, obaj dalej nie pojechali
Obrazek

Obrazek
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Dominik Adamczyk » sobota, 14 lis 2015, 16:22

Gdyby rajdy były tak popularne jak piłka nożna to jutro cały świat (internety) śmiałby się z Prokopa że chłop chce na Dakar jechać z taką orientacją :wink:
Dominik Adamczyk

Postprzez Thomas » sobota, 14 lis 2015, 16:29

ma ktoś jakiegoś streama do 13 osu? podobno jest jakaś relacja?

edit: ok, jest na WRC+ ;)

złom znowu nawala, dobrze, że przed nimi serwis
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez Dani » sobota, 14 lis 2015, 17:16

Robert 3 OSy jechał z zepsutym dyfrem, początkowo myślał, że opony tak nawalają.
Dani
N3

Postprzez Mariusz » sobota, 14 lis 2015, 18:01

Dominik Adamczyk napisał(a):Dziwi mnie to że na fachowym forum ludzie od lat zafascynowani rajdami nie umieją dostrzec geniuszu i piękna walki Kubicy.

To jest jak ze sztuką, niektórzy będą się zachwycać a inni będą mówić że to jakieś bohomazy.
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez TomMaz » sobota, 14 lis 2015, 18:32

Jeżeli to przedni dyfer (a pewnie tak) to chłopaki jadą do domu , RK mówi że nie mają trzeciej skrzyni.

Ehh przykre podsumowanie sezonu które jest jakby jego pigułką. Problemy ze sprzętem i oponami oraz drobne błędy i dobre tempo. Moim zdaniem 3 lata wystrczyły żeby Kubica był w stanie kończyć rajdy szutrowe w pierwszej piątce a na asflatach walczyć o wygraną, jeśli chodzi o tempo. Oczywiście nie ze sprzętem i funduszami którymi obecnie dysponuje.

Oby nie był to zupełny koniec rajdów w wykonaniu RK , a jedynie połączenie ich z programem wyścigowym.

Moim zdaniem to czego dokonał do tej pory Kubica i jak potrafi jechać w starciu z czołowymi kierowcami WRC z fabrycznych ekip , biorąc pod uwagę ograniczenia fizyczne i sprzętowe, wciąż jest bardzo imponjące.

edit*

Ponoć jednak RK ma jechać dalej , samochód już prawie poskładany... No i pojechali :)

Jeśli chodzi o kibiców to widoki jak w Mikołajkach:

https://scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-x ... e=56F17799
TomMaz
N3

Postprzez kuba.es » sobota, 14 lis 2015, 19:10

A ja mam nietypowe pytanie/prośbę bo bardziej spostrzegawczych. Nie widział ktoś gdzieś jakiegoś w miarę czytelnego zdjęcia i20 wrc Abbringa? Chodzi mi o kadr z boku auta. Szukam i szukam a nigdzie nie widzę. Jest to dość trudne zadanie z uwagi na fakt, że za długo się niestety nie najeździł.
Bardzo mi na tym zależy, jestem w stanie nawet zaoferować browarka na najbliższym możliwym rajdzie, dzięki z góry :)
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata