Rajd Arłamów

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Arłamów

Postprzez kostek45 » wtorek, 3 lis 2015, 19:56

http://www.rajdarlamow.pl/2014/wp-conte ... loszen.pdf
Oficjalna lista zgłoszeń.
Nie wiem czy się śmiać czy płakać.
Oby Colin wygrał. :evil:
kostek45
A5

Postprzez Bad-i » wtorek, 3 lis 2015, 20:00

A czy ktos wie co sie stalo z relacjami na necie? (Byly chyba tylko dwie?). Pomijam fakt ze pokazywali tylko kilka zalog
Bad-i
N3

Postprzez wanderer » wtorek, 3 lis 2015, 20:18

Hubertos napisał(a):Widziałem kiedyś wpisy od pracowników TVN Turbo, które mówiły o tym, że materiały z rajdów mają kiepską oglądalność. Tanie programy amerykańskie typu "100 największych idiotów jakich widziała Matka Ziemia" miały być znacznie tańsze i lepiej oglądane :oops: .

Ja się nie dziwię, że tak jest. Kiedyś rajdy przyciągały widzów, bo widać było jak goście za kierownicą (czy to Imprezy 555, Megane Maxi albo taniej przednionapędówki) walczą na niemal każdym zakręcie. Dźwięk silników, te uślizgi, składanie się w zakrętach czy częsta jazda bokiem - to wszystko podobało się widzom, ale rozwój zawieszeń i opon sporo popsuł. Sporo tych cech teraz przejął drifting i nie dziwi mnie, że jakaś Karolina Pilarczyk ma na fejsbuku tyle samo fanów co Kubica. :?

Teraz zamiast takich ujęć. https://www.youtube.com/watch?v=jGRqjuLg7DY

Widać przeważnie nudną jazdę jak po sznurku, a w Polskim wydaniu to już w ogóle... Nie wiem, jak np poniższe ujęcia miałyby przekonać do tego sportu? http://www.rsmp.tv/video/?vid=http://ww ... &videoId=4
wanderer
A6

Postprzez Cairo » wtorek, 3 lis 2015, 21:38

viper napisał(a):To ze rpp zlikwidowano nie odbilo sie zle na frekwencji bywaly rajdy po 70 aut. Rpp jest tak samo drogie i bylo by coraz drozsze bo do rpp wchodzila juz r2 i moim zdanie dobrze ze je zlikwidowano. Problemem frekwencji na arlamowie jest zbyt duza ilosc rajdow a 8 rajd to piate kolo u wozu.

Co do tv to dzisiaj w dobie internetu niestety musi byc relacja live, bo za tydzien juz nikt o tym nie pamieta, a garstka fanatykow nie napedzi ogladalnosci.

W tamtym sezonie też było 8 rund rsmp i 9 rund RPP na więszkości eliminacji było ok 90 załóg a teraz mi mówisz że w tym roku były rajdy gdzie było 70. NO WŁAŚNIE!!!!
Średnio myślę że w przekroju sezonu ok 20% mniej zawodników, uważam, że to bardzo dużo.
www.cairo.com.pl - części do samochodów marki Honda - Kraków
Cairo
N2

Postprzez Cairo » wtorek, 3 lis 2015, 22:04

wanderer napisał(a):
Hubertos napisał(a):Widziałem kiedyś wpisy od pracowników TVN Turbo, które mówiły o tym, że materiały z rajdów mają kiepską oglądalność. Tanie programy amerykańskie typu "100 największych idiotów jakich widziała Matka Ziemia" miały być znacznie tańsze i lepiej oglądane :oops: .

Ja się nie dziwię, że tak jest. Kiedyś rajdy przyciągały widzów, bo widać było jak goście za kierownicą (czy to Imprezy 555, Megane Maxi albo taniej przednionapędówki) walczą na niemal każdym zakręcie. Dźwięk silników, te uślizgi, składanie się w zakrętach czy częsta jazda bokiem - to wszystko podobało się widzom, ale rozwój zawieszeń i opon sporo popsuł. Sporo tych cech teraz przejął drifting i nie dziwi mnie, że jakaś Karolina Pilarczyk ma na fejsbuku tyle samo fanów co Kubica. :?

Teraz zamiast takich ujęć. https://www.youtube.com/watch?v=jGRqjuLg7DY

Widać przeważnie nudną jazdę jak po sznurku, a w Polskim wydaniu to już w ogóle... Nie wiem, jak np poniższe ujęcia miałyby przekonać do tego sportu? http://www.rsmp.tv/video/?vid=http://ww ... &videoId=4

Zawieszenia zawieszeniami, opony oponami ale moje okrutne zdanie jest takie, że jest poprostu zbyt niski poziom, zawodnicy nie walczą, poprostu jadą.

Jeżeli my, 20 letnim civiciem mającym 150KM byliśmy w stanie wcale nie ryzykując w naszym pierwszym sezonie startów wbijać się do pierwszej 10 generalki RPP to znaczy, że nie ma konkurencji. Sam wiem, jak wolno przejeżdzałem wiele miejsc, czasem wręcz śmiesznie wolno, nie znaliśmy ani 1km odcinków specjalnych, jadąc wszystko na opis (niedoskonały zresztą). Nie wiem dlaczego tak jest, ale zawodników w RSMP którzy walczą jest dosłownie kilkunastu. 70% poprostu jedzie do przodu.
www.cairo.com.pl - części do samochodów marki Honda - Kraków
Cairo
N2

Postprzez Kruk » wtorek, 3 lis 2015, 22:26

Ciekawostki listy zgłoszeń ;-)

Ze startujących cały sezon nie będzie pań Kosińskiej i Gryczyńskiej i panów Kasperczyka, Oleksowicza, Byśkiniewicza. Nikt nie wspomina, że zabraknie też Kuchara. W czteronapędówkach nie będzie też Banasiewicza i Łaty.

Z optymistycznych akcentów mamy powrót w ośce Kurdysia i Pogana.

Pan Temple, po rozbiciu ośki, zgłosił się potencjalnie jeszcze szybszym samochodem z napędem na obie osie :shock: .
To córka mojego kolegi.
http://www.dlamartynki.com.pl/ Wszystkich ludzi dobrego serca prosimy o pomoc każdy grosz i wszelka inna pomoc to dla nas nadzieja.
KONTO:55 1690 0013 3068 0011 5720 0002 Dominet Bank z dopiskiem , dla Martyny.
Kruk
A6

Postprzez viper » wtorek, 3 lis 2015, 22:37

Cairo napisał(a):
viper napisał(a):To ze rpp zlikwidowano nie odbilo sie zle na frekwencji bywaly rajdy po 70 aut. Rpp jest tak samo drogie i bylo by coraz drozsze bo do rpp wchodzila juz r2 i moim zdanie dobrze ze je zlikwidowano. Problemem frekwencji na arlamowie jest zbyt duza ilosc rajdow a 8 rajd to piate kolo u wozu.

Co do tv to dzisiaj w dobie internetu niestety musi byc relacja live, bo za tydzien juz nikt o tym nie pamieta, a garstka fanatykow nie napedzi ogladalnosci.

W tamtym sezonie też było 8 rund rsmp i 9 rund RPP na więszkości eliminacji było ok 90 załóg a teraz mi mówisz że w tym roku były rajdy gdzie było 70. NO WŁAŚNIE!!!!
Średnio myślę że w przekroju sezonu ok 20% mniej zawodników, uważam, że to bardzo dużo.

7 bylo zerkinij w kalendarz a nie wprowadzaj zamieszania !!! Rpp to inna bajka nie ten poziom sprzetowy co rsmp, dlatego sila rzeczy musialo byc wiecej auta do tego krotsze rajdy. Pytanie dla kogo mialo byc rpp, bo to byl twor bez celu. Dzisiaj to o wiele lepij funkcjonuje jako 3 liga.
O to wlasnie dymili zawodnicy, ze rajdy mialy byc skrocone a w gruncie rzeczy skrocili ale dolozyli 1 rajd.
Rpp mial poziom bardzo niski w ostatnich latach. Smiem twierdzic ze jeden znajnizszych dlatego wbijales sie do 10. Topowi zawodnicy uciekli do rsmp.
viper
S2000

Postprzez andrew88 » środa, 4 lis 2015, 08:32

Kruk napisał(a):Ze startujących cały sezon nie będzie pań Kosińskiej i Gryczyńskiej i panów Kasperczyka, Oleksowicza, Byśkiniewicza. Nikt nie wspomina, że zabraknie też Kuchara. W czteronapędówkach nie będzie też Banasiewicza i Łaty.

Oprócz wymienionych na liście nie ma także Kręciocha, Suchorzebskiego, Pluty i pewnie wielu innych. Brakuje również Tomasza Gryca, który na początku roku zapowiadał start w Arłamowie. Chyba rychło do rajdów nie wróci...
Szukam wolnego miejsca na europejskie rundy WRC. Oprócz Szwecji i Walii.
andrew88
A6

Postprzez qbus » środa, 4 lis 2015, 09:15

Cairo napisał(a):

Bylo VII i VIII... ;)

Michal fajnie ze oceniasz nie rywalizujac w tym roku, szukacie dziury w calym. Jak byly oddzielne RSMP z RPP to na Arlamowie bylo tak samo malo zgloszen. Ja sie wcale nie dziwie ze malo kto tam jedzie, w wiekszosci klas tytuly sa juz rozdane a malo kto ma budzet z gumy zeby mogl sobie pozwolic na kolejny rajd. Akurat wiekszosc zawodnikow uzywajacych samochodow takich jak Twoj jest zadowolonych z polaczenia rsmp z rpp, maja dokladnie to samo wpisowe co do tej pory a wiecej rajdowania. Co raz wiecej ludzi zastanawia sie nad budowa samochodu do klasy HR a tylko to moze w tym momencie podniesc frekwencje na listach startowych, tych co stac na topowe fury juz je maja...

Pan Temple, po rozbiciu ośki, zgłosił się potencjalnie jeszcze szybszym samochodem z napędem na obie osie

Na Wiśle w 207 wybuchło turbo, samochód jest cały...
"Janusz żyje wśród nas. My kibice nigdy o Nim nie zapomnimy."
www.racingshop.pl
qbus
S1600

Postprzez Zajcev » środa, 4 lis 2015, 09:29

Trzeba się zastanowić, po co zawodnik ma się zgłaszać w ostatniej rundzie?
Jeśli nie walczy już o miejsce w klasyfikacji, jaki sens by to miało? Marketingowy? Dla sponsorów? Bez relacji w TV, zainteresowania mediów, takie starty z reguły nie mają sensu, dlatego duża część zawodników odpuszcza je, jadą Ci co o coś jeszcze walczą, lub Ci co po prostu chcą się przejechać bo mało jeździli w tym roku ;) Problemem nie jest połączenie RSMP i RPP, problemem jest to, że PZM od dłuższego czasu nie robi nic by promować rajdy w Polsce...
Zajcev
N4

Postprzez Marcin z Mtl » środa, 4 lis 2015, 10:21

Zajcev napisał(a):Trzeba się zastanowić, po co zawodnik ma się zgłaszać w ostatniej rundzie?

Powtarza się poniekąd sytuacja z zeszłego roku, gdzie na ostatnim rajdzie Mistrz Polski zrezygnował ze startu drugiego dnia. Ale w tym roku rozczarowania - spotęgowanego listem Mistrza Świata WRC2 i zawodnika jednego z najbardziej doświadczonych w tym kraju - u mnie już nie ma. Przybijam sobie tylko mentalną piątkę, że do oglądania i śledzenia wybrałem III ligę i póki co emocje są przednie.
Rajdy na surowo - wpadnij, obejrzyj, powspominaj :)
https://www.youtube.com/playlist?list=PLhhfJHl8yZJdyxOSkcyCBqytamF3PJ2Eg
Marcin z Mtl
N3

Postprzez Kruk » środa, 4 lis 2015, 21:25

qbus napisał(a):

Pan Temple, po rozbiciu ośki, zgłosił się potencjalnie jeszcze szybszym samochodem z napędem na obie osie

Mój błąd, nie sprawdziłem dokładnie. Chodziło mi o to to
http://www.ewrc.cz/ewrc/image_browse.ph ... 798&entry=

Jak widać na zdjęciu to dzwon w pierwszym poważnym starcie na Świdnickim. Potem statystyki podają, że wypadek był w Tatrach. Kolega jest najlepiej poinformowany .... bo siedział na prawym fotelu jak się nie mylę ;-) Później Rzeszowski i ostatnio wybuch turbo na Wiśle. Na cztery starty ukończony tylko Rzeszowski. Nie startuję, nie znam się. Jestem tylko kibicem. Dla mnie to wygląda jak by kierowca jeszcze nie panował nad tym sprzętem. A w takiej sytuacji jaki jest sens wsiadania w coś co może być jeszcze szybsze i trudniejsze do opanowania. Zobaczymy na Cieszynce wprawki przed Arłamowem.
To córka mojego kolegi.
http://www.dlamartynki.com.pl/ Wszystkich ludzi dobrego serca prosimy o pomoc każdy grosz i wszelka inna pomoc to dla nas nadzieja.
KONTO:55 1690 0013 3068 0011 5720 0002 Dominet Bank z dopiskiem , dla Martyny.
Kruk
A6

Postprzez viper » środa, 4 lis 2015, 22:40

Kruk napisał(a):
qbus napisał(a):

Mój błąd, nie sprawdziłem dokładnie. Chodziło mi o to to
http://www.ewrc.cz/ewrc/image_browse.ph ... 798&entry=

Jak widać na zdjęciu to dzwon w pierwszym poważnym starcie na Świdnickim. Potem statystyki podają, że wypadek był w Tatrach. Kolega jest najlepiej poinformowany .... bo siedział na prawym fotelu jak się nie mylę ;-) Później Rzeszowski i ostatnio wybuch turbo na Wiśle. Na cztery starty ukończony tylko Rzeszowski. Nie startuję, nie znam się. Jestem tylko kibicem. Dla mnie to wygląda jak by kierowca jeszcze nie panował nad tym sprzętem. A w takiej sytuacji jaki jest sens wsiadania w coś co może być jeszcze szybsze i trudniejsze do opanowania. Zobaczymy na Cieszynce wprawki przed Arłamowem.

No a kto bogatemu zabroni :). Maja hobby z corka i sie bawia. Przeciez nikt mu nie kaze wykorzystywac auta w 100 %
viper
S2000

Postprzez Zajcev » czwartek, 5 lis 2015, 00:05

W Tatrach nie było wypadku :)
A jeśli awaria samochodu, wybuch turbo itp. świadczy o tym, że ktoś nie ogarnia samochodu :roll:
Zawsze lubię czytać wypowiedzi na temat tego kto czym powinien jeździć :D
Zajcev
N4

Postprzez rito123 » czwartek, 5 lis 2015, 08:38

Tu Colin ledwo na R5 ma budżet a w 2 dni 500km testów robią. Nie zdziwi mnie jak się będzie o 1 miejsce bił :D
rito123
N1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP