Rajd Hiszpanii

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Hiszpanii 2014

Postprzez ToMi888 » poniedziałek, 27 paź 2014, 21:49

To ja się trochę odłączę od wątku o Kubicy, oto moje podsumowanie rajdu:

Ogier - co tu dużo mówić, pojechał świetny rajd, piątek w jego wykonaniu był bardzo dobry (choć może trochę pomogła mu dobra widoczność, ale z drugiej strony i tak odkurzał), potem mógł spokojnie kontrolować tempo Latvali. No i ta sytuacja z oponą na 50-km odcinku... dużo szczęścia, ale i szacun, on ten oes wygrał :D
Latvala jak dla mnie w tym roku zrobił ogromny postęp. Szczególnie na asfalcie. Kto by pomyślał jakiś czas temu, że to na szutrze oberwie od Ogiera, a na czarnym będzie w stanie odrabiać? :D Ale asfalt to nie wszystko. Do tego psychika, mniej błędów (tylko jeden rajd poza punktami w tym sezonie), równość - jeśli do przyszłego sezonu nic się w nim nie "popsuje", to walka o tytuł może być jeszcze ciekawsza, niż w tym :) szkoda tego piątku, ale za sobotę i niedzielę JML należą się brawa :)
Mikkelsen ma w tym roku, a przynajmniej od jego połowy, niesamowite tempo. Przyznam się, że trochę nudne było go ciągle widzieć w TOP3/4 :P Teraz na skutek problemów był dopiero 7, ale pokazał szybkość, wygrał 2 oesy... Uważam, że jeśli Ogierowi i Latvali za rok będą się zdarzać błędy (takie jak w Niemczech, czy Francji), to Mikkelsen może nawet powalczyć o mistrza. Nie bardzo go jeszcze w tej roli widzę, ale w walce - jak najbardziej.

Meeke - tym razem bardziej pech, niż błąd. I po raz kolejny widać, że to najszybszy obecnie kierowca nie-VW :) Szkoda, że klasyfikacja sezonowa tego nie odzwierciedla, ale cóż. Może w przyszłym roku będzie równiej. Tempo Krisa mi w każdym razie imponuje. Ten rajd bardzo pechowy, gdyby nie te kapcie, byłby kolejny brąz do kolekcji (bo umówmy się, Ogier i Latvala byli w Hiszpanii poza zasięgiem :))
Ostberg pojechał równy i dobry rajd, taki, jakiego było trzeba. Nie uważam, żeby zachwycił, raczej zrobił to, co powinien. Wreszcie wszystko zagrało (no, może nie wszystko - te sytuacje z przyblokowaniem), Mads zdobył solidne punkty - choć fotela w Cytrynie raczej tym nie uratuje. Nie jestem jego wielkim fanem, ale w sumie miło było go widzieć w TOP3 po piątku po tak długiej przerwie. No i na asfalcie nawet to tempo tragiczne nie było.
W sumie, gdyby nie problemy Meeka, Citroen mógłby zrobić tutaj całkiem ładny wynik.

Hirvonen przejechał jeden z lepszych rajdów w tym roku, w mojej ocenie. Podium to jedno (dopiero drugie w tym roku - ciągle się tym dziwię), ale samo tempo, szczególnie na asfalcie - naprwdę miło było oglądać (a też nie jestem jakimś jego wielkim fanem :P). W sumie fajnie by go było widzieć za rok w stawce, mam nadzieję, że 3 miejsce w Hiszpanii podobnie jak 9 lat temu otworzyło mu drzwi do kariery, tym razem nie będzie jej końcem :P Tak czy inaczej - rajd bardzo na plus dla Hirvonena (no i M-Sport coś tam odrobił do Citroena :P)
Evans zupełnie mi umknął na tym rajdzie. Raczej nie był to szałowy występ, punktów też niestety brak.

Neuville o ile miał świetny początek, o tyle potem trochę rozczarował. Nie pamiętam już, czy to była wina jego błędów, czy problemów z autem. Ogólnie raczej dla Hyundaia był to słaby rajd, choć początek sporo obiecywał. Gdyby nie błąd Mikkelsena, Thierry byłby 7., więc szału ni ma. Ale potencjał jest, za rok może historia będzie zupełnie inna :)
Podobnie Sordo, choć nieco bardziej równo. Przyznam się, że po cichu widziałem go na podium przed rajdem, ale rzeczywistość okazała się brutalniejsza :P Nie był to słaby rajd w jego wykonaniu, ale dobry... hmm, chyba też nie.
Paddon zaskoczył wszystkich, łącznie chyba z samym sobą tym zwycięstwem oesowym. Myślę jednak, że był to jednorazowy błysk. Może w przyszłym roku coś więcej :)
Petter Solberg!
Kris Meeke!
ToMi888
N2

Postprzez Dani » wtorek, 28 paź 2014, 10:00

gregortest napisał(a):
Wiesz, sytuacja jest taka, że jak chcesz wurca, to masz wybór pomiędzy Fiestą a Fiestą ...
OK, możesz ją sobie wynająć u kogoś innego niż M-Sport, ale wtedy nie masz najmniejszych szans na auto porównywalne z M-Sportowym. Więc rozmowa z M-Sportem mogła wyglądać tak:
Lotos: Chcemy Fiestę dla Kubicy na cały sezon
M-Sport: OK, należy się X mln eur z góry
Lotos: Eee... Trochę dużo, no i z góry ???
M-Sport: Zawsze możecie iść do konkurencji ... hehehehehehe.

Mogł wejsć w układ z Citroenem.
Sami się o to prosili.
I mógł tak jak w tamtym roku,oklejoneg oDs-a Lotosem.
Kto kazał robić reklamę Totala ?

Tylko, że RK idąc do M-Sportu nie był chyba świadom co go czeka. W niższych seriach zanim trafił do F1 współpracował z brytyjskimi mechanikami i bardzo sobie to chwalił i pewnie myślał, że mentalność w rajdach będzie podobna, chociaż sam zespół (mechaników) jest tutaj raczej nic nie winny, tak to już jest kiedy kasa od LOTOSU zamiast na samochód RK idzie na fabrykę, z pustego to i Salomon nie naleje. RK już w połowie sezonu mówił, że przychodząc do M-Sportu spodziewał się zupełnie czegoś innego, nie chciał zdradzać szczegółów aby nie siać fermentu, ale nie trudno się domyślić.
Dani
N3

Postprzez kostek45 » czwartek, 22 paź 2015, 08:54

Można zmienić rok w wątku i lecimy.

Na razie testowy podobnie jak we wcześniejszych rajdach w wykonaniu RK. Czasy na poziomie czołówki.

Poz. Zawodnik 1 2 3 Strata
1. Sébastien Ogier 2:15,0 2:08,8
2. Robert Kubica 2:13,0 2:10,4 2:08,9 +0,1
3. Andreas Mikkelsen 2:15,4 2:11,9 2:09,7 +0,9
kostek45
A5

Postprzez speedyzxz » czwartek, 22 paź 2015, 10:21

Wynik cieszy, ale Paddon który wygrał testowy, ma trochę racji "Odcinek nie był reprezentatywny" :)
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez rypley » czwartek, 22 paź 2015, 18:38

Póki co RK 3 na SS1, ale już problemy z autem na końcu odcinka...
Ale w realizacji sporo o Nim mówią, budzi emocje.
rypley
N3

Postprzez viper » czwartek, 22 paź 2015, 19:24

speedyzxz napisał(a):Wynik cieszy, ale Paddon który wygrał testowy, ma trochę racji "Odcinek nie był reprezentatywny" :)

Nigdy taki odcinek nie jest reprezentatywny.
viper
S2000

Postprzez HenriS12B » piątek, 23 paź 2015, 10:31

Zastanawia mnie jaki patent znalazł Ogier na wygrywanie oesów mimo odkurzania. Loeb nie radził sobie z tym tak dobrze jak on, a jakoś trudno mi uwierzyć w to, że przewaga w umiejętnościach Ogiera nad resztą stawki jest większa niż za czasów dominacji Loeba.
Edycja:
O! Tym razem nie wygral :wink:
Ostatnio edytowano piątek, 23 paź 2015, 11:02 przez HenriS12B, łącznie edytowano 1 raz
HenriS12B
N2

Postprzez rypley » piątek, 23 paź 2015, 10:53

No i drugi w rajdzie póki co po 3 czasie na SS2.
Ciasno w top3 było. Fajnie, że tutaj tyle odkurzania trzeba, trochę ogiera powinno zwolnić i dać więcej emocji.
rypley
N3

Postprzez Thomas » piątek, 23 paź 2015, 10:58

Szkoda tylko, że znów są problemy techniczne z autem :( bardzo dobrze pojechał drugą część odcinka, najszybciej, odrobił 3,3sek...

na shakedwon wczystko ok, na ss1 również, a tu jak zwykle nagle przed najdłuższym dniem bez serwisu problemy z ręcznym. To jest niemożliwe... :?
Ostatnio edytowano piątek, 23 paź 2015, 11:12 przez Thomas, łącznie edytowano 1 raz
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez adamlen » piątek, 23 paź 2015, 11:01

Końcówkę pojechał lepiej bo na pierwszym splicie było średnio. Ciekawe jakie ma opony, bo Prokop na twarde narzeka. Serwisu nie ma, ale opony chyba będzie można zmienić?
Na długim odcinku będzie problem z kurzem za Szejkiem.
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez rypley » piątek, 23 paź 2015, 11:16

Bertelli po niecałych 3 km rolował.
Niech Fiesta wytrzyma ten rajd i będzie git. U paddona widać, że kontrakt dał mu nieco skrzydeł i pewności.
rypley
N3

Postprzez Dominik Adamczyk » piątek, 23 paź 2015, 11:19

Kurz szejka będzie problemem ale jest to poniekąd wina Kubicy... punktów zatrważająco mało...
Dominik Adamczyk

Postprzez uxon » piątek, 23 paź 2015, 11:43

Planowane sa jakies transmisje telewizyjne?
uxon
N1

Postprzez adamlen » piątek, 23 paź 2015, 11:52

:shock: 1
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez rypley » piątek, 23 paź 2015, 11:54

Kolejne oesowe zwycięstwo.
Ostberg też jedzie jak natchniony, kolejny SS prowadzi.
rypley
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata