Nie mam talentu do pisania długich wstępniaków więc pokrótce.
Od dłuższego czasu chodziło mi po głowie że to trochę wstyd będąc modelarzem i kibicem rajdowym nie mieć na półce niczego co jest związane z 9 krotnymi mistrzami świata Sebastienem Loebem oraz jego pilotem Danielem Elena. Pierwszy model z serii poświęconej tej załodze będzie dotyczył Rajdu Monte Carlo 2008 - rajdu który w swojej karierze wygrali 7 razy (co jest rekordem).
Docelowo model ma przypominać tą rajdówkę
W zdobywaniu gratów bardzo pomógł kolega VVitek - dzięki kolego

oraz moja żona Aneta której to był pomysł na model oraz ona była fundatorem gratów do niego - dzięki kochanie

Model będzie budowany na bazie Hellera
jako że nikt jeszcze dokładnie nie przedstawiał tego modelu mały inbox - tak jak kiedyś już napisałem 100pln za tak małą ilość części to trochę dużo, cieszy natomiast że w porównaniu np z Xsarą WRC jakość wykonania tych elementów bardzo się poprawiła
co ciekawe kalki oznakowane są logiem Renaissance Models więc przypuszczam że są ich produkcji (oglądając kilka wątków warsztatowych modelu bazowego widać ze kładą się raczej bez problemowo.)
kalkomania do wersji 2008 pochodzi ze Studio27
dodatkowo postanowiłem wzbogacić model o żywiczny zestaw boczków pochodzących od Renaissance Models
kolejnym wzbogaceniem będą blaszki z Hobby Design
Dodatkowo na pewno w modelu pojawią się pasy, oraz spora ilość elementów będzie oklejona kalkami carbonu i kevlaru
No to do roboty.