Mistrzostwa Europy!

Dyskusja o startach Polaków w Mistrzostwach Europy - również tych byłych:)

Moderator: SebaSTI

Re: Mistrzostwa Europy!

Postprzez żółtodziób » czwartek, 1 paź 2015, 23:47

jacko napisał(a):
kpawel napisał(a):Tak, Nasser otwierał trasę i chyba w obu dniach rajdu. Kajto jechał 14. i 19.

szkoda, ze panowie Kwiatkowski i Jakubowski o tym fakcie nie wspomnieli, wspomnieli wręcz, że gdyby nie te opony i chwilowe problemy Kajta ze wspomaganiem wygrałby w cuglach, co nie zmienia faktu ze Kajto pojechal swietny rajd!

PS p. Kwiatkowski mam wrazenie jakby mial klapki na oczach, nie rozumiejac aktualnych problemow z organizacja rajdow w RSMP, jakos tak dziwnie sie irytowal gdy ten drugi przypomnial mu, ze pan super delegat od bezp. zmienial trase bez informowania załóg :)

Powiem tak - 2 lata temu przed Rajdem Polski było paru zajadłych krytyków, którzy z góry wiedzieli, że będzie dramat, a nową dyrekcję rajdu postanowili "przecięgnać" tak dla samej zasady. Sprzeciwiłem się temu, przez co niektórzy nawet zarzucali mi że się "sprzedałem". Szkoda,że nie doprecyzowali za co niby rzekomo miałem się sprzedać, bo nawet nie dostałem smyczy za frajer i nawet o to nikogo o żadne bonusy nie prosiłem. Kwiatkowski i Jakubowski trochę usiłują sugerować,ze wszystko jest pięknie i za przykład podają Cypr gdzie był totalny bajzel - takiego argumentu nie przyjmuję. Po pierwsze Cypr nie jest rundą WRC jak Rajd Polski, po drugie prawie zawsze znajdzie się ktoś gorszy, na kogo będzie można wskazać i pokazać siebie jako przykład świetnej organizacji, dynamicznego rozwoju i czego jeszcze tam sobie chcemy. Problem się zaczyna jak trzeba równać do najlepszych, wtedy się okazuje że nie bardzo jest o czym mówić. Niemniej jednak mim zdaniem wyprzedzająca krytyka w momencie kiedy nowa ekipa przejęła organizację RP i zanim jeszcze zdążyła zorganizować pierwszą imprezę (gdzie można było się liczyć z tym,że będą jakieś niedociągnięcia, bo czasu na posprzątanie bałaganu po poprzednikach było niewiele), nie wspominając o drugiej było mocno nie fair i było to dokładnie coś o czym mówili w MKTV. Chyba lubimy czasem się poczuć panami i poucierać komuś nosa, nie oglądając się na merytorykę. Nie mówię, że trzeba się z panami zgadzać w całej rozciągłości, ale mają sporo racji w tym co mówią i przydałoby się, żeby niektórzy wzięli cokolwiek z tego do siebie.

Co do chwalenia Kajta - no nie jest to do końca obiektywne, ale własnie to są takie sytuacje kiedy powinniśmy się chwalić. To jest właśnie druga ciekawa polska cecha. Jak idzie źle to narzekają, ale jak idzie dobrze to też chcą być "obiektywni". Po co? Czy Argentyńce byli obiektywni jak Maradona strzelił gola ręką? Jeśli już mamy bezapelacyjny sukces to nie szukajmy w tym łyżek dziegciu. Wiadomo,że takowe znajdą się zawsze. Loeb jak zdobywał 9 tytułów pod rząd to przegrał całą masę oesów, a także i całkiem sporo rajdów, były też dzwony, ale czy ktoś to analizował? No nie, wszystkim szczęki opadały na glebę co facet wyprawia no i właśnie teraz jest czas na to, żeby popatrzeć na Kajta z opadniętą szczęką, skupić się wyłącznie na tym co było piękne. Mało to może merytoryczne, ale politycznie słuszne, bo chyba nie umiemy jako naród właściwie cieszyć się ze swoich sukcesów.
żółtodziób
A8

Postprzez jacko » piątek, 2 paź 2015, 08:50

żółtodziób napisał(a):(...)Mało to może merytoryczne, ale politycznie słuszne, bo chyba nie umiemy jako naród właściwie cieszyć się ze swoich sukcesów.

gdybys to napisal w watku po MC 2015 to bys sie spotkal z fala krytyki, jak to nie mozemy zaklinac rzeczywistosci :) zreszta sam RK o tym mowi w ostatnim wywiadzie dla CG "niektorzy zakladaja, ze wygrywanie OSów powinno byc naturalne, ludzie tego nie doceniaja tylko krytukuja", mozemy sie spierac, ze to rozne skale ME a wygrywanie OSy w wrc itp itd ale fakt jest taki, ze w przypadku obu panów podejscie na tym forum jest inne, ale ok nie chce znow zaczynac off-topicowej dyskusji.
jacko
A5

Postprzez Anbarra » piątek, 2 paź 2015, 11:08

Polacy to narod ktory swietuje zwyciestwa zanim wyrusza na start (patrz: koncowka 2012, choc wtedy racja byla po stronie hurraoptymistow) oraz czasem oplakuja wielkie fiasko imprezy ktorej data nawet nie zostala podana - ale przeciez wiem ze bedzie fiasko bo tak przeczuwam!

To z czego mozna byc w Polsce zadowolonym, zeby nie narazic sie na glupie pytania typu "czego sie nalykales?" :D

Swoja droga my Polacy powinnismy bardziej dbac o pamiec naszych sukcesow. Juz paru politykow "wyzszej klasy" pytalo sie publicznie dlaczego my swietujemy porazki. Hold dla bohaterow, a tak naprawde swietujemy zwyciestwo innej sily niz nasza. Gdyby tak rocznica bitwy pod Wizna byla glosnym swietem narodowym to bysmy mieli takie morale ze Polska bylaby mistrzem galaktyki wszystkiego, jestem pewien :)
Anbarra
A5

Postprzez żółtodziób » piątek, 2 paź 2015, 15:01

Anbarra - ja tam ludzi generalnie rozumiem. Jak ktoś mi mówi "Polska w budowie" to ja się też pytam czego się nałykał. Generalnie jest lipa, słabo się rozwijamy jako kraj, słabo się rozwija nasz sport. Rajdy też są zorganizowane tak jak są i zauważ, że po RP nie ciąłem już żadnej krytyki. Ale jeśli komuś uda się dokonać czegoś naprawdę fajnego to trzeba sobie dać spokój z szukaniem dziury w całym, a tymczasem jakoś z rozpędu leci doszukiwanie się minusów. A nawet jak nie wszystko wyjdzie jak nalezy to i tak doszukują się ludzie często minusów tam gdzie ich nie ma.

jacko - nie porównywałbym obu sytuacji. RMC to nie był żaden sukces dla Kubicy, nie z jego winy, bo auto było jakie było, ale nie zmienia to faktu, że dobrego wyniku nie udało się dowieźć, a stety czy niestety to wynik jest miarą sukcesu. Co z tego,ze taki Alonso uchodzi za najlepszego kierowcę w F1 skoro to rzemieślnik-Vettel zdobył cztery tytuły pod rząd. Kubica ma oczywiście jeszcze czas, ale póki co ludzie mają tez prawo do konstruktywnej krytyki. Bardziej chwytająca za serce sytuacja miała miejsce jakieś parę tygodni temu, kiedy paru chłopaków, którzy do tego pory wiernie wspierali RK zaczęło przebąkiwać,że jego kariera w WRC jest chyba skończona. A tu proszę - przyszła Korsyka, gdzie inni kierowcy nie mają handicapu w postaci doskonałej znajomości rajdu i Rob jest wśród najlepszych i samochodem który ryje nosem i na trasie celowo zasyfionej przez Ogiera. Dwie sprawy są moim zdaniem fundamentalne. Jedna to truizm - zwycięzców się nie rozlicza, a już w ogóle "swoich" zwycięzców. To nie ma żadnego oparcia w logice, ale ma oparcie w życiu. Tak postępują ludzie na całym świecie i nie stosowanie tej zasady u siebie to robienie krzywdy samemu sobie. Druga sprawa to taka, że jeśli krytykujemy to poprzyjmy to jakimiś obserwacjami, analizami, a nie własnymi interpretacjami. Tylko wtedy krytyka ma sens. Analizy oczywiście mogą być nietrafione, a obserwacje niekompletne, ale jest się przynajmniej do czego odnieść i z czym polemizować.
żółtodziób
A8

Postprzez gregortest » wtorek, 6 paź 2015, 08:35

Czyżby Kajto w nowym sezonie 2016 - WRC2 ?
I podobno wcale nie z Lotosem ....
gregortest
A5

Postprzez ZbyszekChaosu » wtorek, 6 paź 2015, 09:46

Sory Gregor ale siej plotek. Już nie raz wykazałeś się ciekawymi informacjami ale niestety takie niusy jak ten poniżej to w Twoim przypadku sprawdzają się 1/10. Jak masz jakąś konkretną ciekawą informację to pisz a jak tylko chcesz siać zamęt to proszę nie tutaj.
Życzę Kajetanowi jak najlepiej ale mało prawdopodobne aby ktoś w mistrzostwach świata chciał zainwestować w niemłodego już zawodnika który w WRC nigdy nie startował, w ERC oszałamiającego tempa też nie ma (nie licząc Janner), oraz nie ma walizki pieniędzy. Kajetanowicz to mega talent w Polsce ale za granicą to kolejny dobry kierowca. Lotos powinien chuchać i dmuchać żeby był rozwój i sukcesy tak jak teraz w ERC. Oby to dalej szło w ta stronę to będziemy mieli jeszcze więcej zwycięstw i może KK dostanie wtedy taką szansę jak Meek. Za to trzymam kciuki.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez wanderer » wtorek, 6 paź 2015, 10:11

ZbyszekChaosu napisał(a):Sory Gregor ale siej plotek. Już nie raz wykazałeś się ciekawymi informacjami ale niestety takie niusy jak ten poniżej to w Twoim przypadku sprawdzają się 1/10. Jak masz jakąś konkretną ciekawą informację to pisz a jak tylko chcesz siać zamęt to proszę nie tutaj.
Życzę Kajetanowi jak najlepiej ale mało prawdopodobne aby ktoś w mistrzostwach świata chciał zainwestować w niemłodego już zawodnika który w WRC nigdy nie startował, w ERC oszałamiającego tempa też nie ma (nie licząc Janner), oraz nie ma walizki pieniędzy. Kajetanowicz to mega talent w Polsce ale za granicą to kolejny dobry kierowca.

Przecież forum jest też od plotkowania. ;) A Kajetan to poza Kubicą najbardziej perspektywiczny polski kierowca. Ogierem, czy Loebem nigdy nie będzie, ale w rajdach jest miejsce nie tylko dla takich. WRC2 wydaje się właściwym krokiem naprzód i nie bardzo rozumiem dlaczego Kajetan miałby tam nie jeździć? Wstydu w ERC nie przyniósł, to w WRC2 też będzie przyzwoicie. Wystarczy tylko by ewentualny sponsor podszedł do tematu z głową i w perspektywie 2-3 letnią można liczyć nawet na zgarnięcie kolejnego tytułu. W każdym razie powinno być lepiej od takiego Kościuszki, który jakieś małe sukcesy w MŚ przecież miał.
wanderer
A6

Postprzez Aro90 » wtorek, 6 paź 2015, 11:19

wanderer napisał(a):
ZbyszekChaosu napisał(a):Sory Gregor ale siej plotek. Już nie raz wykazałeś się ciekawymi informacjami ale niestety takie niusy jak ten poniżej to w Twoim przypadku sprawdzają się 1/10. Jak masz jakąś konkretną ciekawą informację to pisz a jak tylko chcesz siać zamęt to proszę nie tutaj.
Życzę Kajetanowi jak najlepiej ale mało prawdopodobne aby ktoś w mistrzostwach świata chciał zainwestować w niemłodego już zawodnika który w WRC nigdy nie startował, w ERC oszałamiającego tempa też nie ma (nie licząc Janner), oraz nie ma walizki pieniędzy. Kajetanowicz to mega talent w Polsce ale za granicą to kolejny dobry kierowca.

Przecież forum jest też od plotkowania. ;) A Kajetan to poza Kubicą najbardziej perspektywiczny polski kierowca. Ogierem, czy Loebem nigdy nie będzie, ale w rajdach jest miejsce nie tylko dla takich. WRC2 wydaje się właściwym krokiem naprzód i nie bardzo rozumiem dlaczego Kajetan miałby tam nie jeździć? Wstydu w ERC nie przyniósł, to w WRC2 też będzie przyzwoicie. Wystarczy tylko by ewentualny sponsor podszedł do tematu z głową i w perspektywie 2-3 letnią można liczyć nawet na zgarnięcie kolejnego tytułu. W każdym razie powinno być lepiej od takiego Kościuszki, który jakieś małe sukcesy w MŚ przecież miał.

Moim zdaniem czołówka ERC i WRC 2 to bardzo podobny poziom. Niestety WRC 2 nie jest tak medialne jak ERC i tu może być problem. Niby w relacjach z WRC jest kilka ujęć zawodników(czołówki) z niższej klasy ale to nie porównywalnie mniej niż relacje na eurosporcie gdzie czasem połowa programu jest o Kajtku. Może ERC +wybrane rundy WRC 2 :wink:
Aro90
N3

Postprzez ZbyszekChaosu » wtorek, 6 paź 2015, 11:30

@Wanderer nie zrozumiałeś mnie. Ja bardzo liczę na Kajta w WRC2 ale nie wierzę, że odbędzie się to bez udziału Lotosu.
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez wanderer » wtorek, 6 paź 2015, 12:24

ZbyszekChaosu napisał(a):@Wanderer nie zrozumiałeś mnie. Ja bardzo liczę na Kajta w WRC2 ale nie wierzę, że odbędzie się to bez udziału Lotosu.

Tego akurat nie byłbym taki pewny, szczególnie w przypadku firm z udziałem skarbu państwa gdzie często podejmuje sie różne, niezbyt racjonalne decyzje. Poza tym Lotos od tego roku sponsoruje reprezentację piłkarską. Mam wrazenie, że odbywa się to kosztem obu ekip rajdowych, ktore w tym sezonie trochę narzekały na budżet.

A co będzie w przyszłym roku, kiedy reprezentacja bedzie grała w mistrzostwach?
wanderer
A6

Postprzez Mad Max » wtorek, 6 paź 2015, 12:43

wanderer napisał(a):Poza tym Lotos od tego roku sponsoruje reprezentację piłkarską. Mam wrazenie, że odbywa się to kosztem obu ekip rajdowych, które w tym sezonie trochę narzekały na budżet.
Ja mam również podobne wrażenie, od kiedy Lotos zaczął sponsorować piłkarzy od tego momentu przestały się pojawiać "pseudo rajdowe kroniki" z występów Kubicy i Kajta. Generalnie różnie to może być bo od dawna mówi się że podobne projekty mają okres trzy letni, a niestety zarówno w przypadku RK jak i KK trzeci rok współpracy kończą się po tym sezonie. Jeśli chodzi o przejście Kajta do WRC2 to sądzę że nie było by z tym problemu i można było by liczyć na niezłe wyniki, przypuszczalnie wyglądało by to ja w ERC czyli pierwszy sezon na "rozruch" drugi na "ostro", czy miałby szansę na tytuł ciężko powiedzieć, ale chyba jednak konkurencja trochę mocniejsza.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez gregortest » wtorek, 6 paź 2015, 13:26

Sory Gregor ale siej plotek. Już nie raz wykazałeś się ciekawymi informacjami ale niestety takie niusy jak ten poniżej to w Twoim przypadku sprawdzają się 1/10. Jak masz jakąś konkretną ciekawą informację to pisz a jak tylko chcesz siać zamęt to proszę nie tutaj.

A gdyby nawet ???
Czemu twierdzisz , że to plotka....??? bo nie ma nigdzie info ???
Jeżeli ktoś z was, lub waszych znajomych, będzie w grecji na rajdzie akropolu, to niech obserwuje na os-ach ,a także w parku serwisowym grupę zorganizowaną około 6-8 osób.
Przemieszczających się dwoma " grubymi "terenówkami .
Będą w asyście znanej osoby ze świata rajdowego w polsce....w roli przewodnika :)
I ja osobiście trzymam kciuki, aby im się spodobało...
gregortest
A5

Postprzez woocasch » wtorek, 6 paź 2015, 13:27

Mad Max napisał(a):
wanderer napisał(a):Poza tym Lotos od tego roku sponsoruje reprezentację piłkarską. Mam wrazenie, że odbywa się to kosztem obu ekip rajdowych, które w tym sezonie trochę narzekały na budżet.
Ja mam również podobne wrażenie, od kiedy Lotos zaczął sponsorować piłkarzy od tego momentu przestały się pojawiać "pseudo rajdowe kroniki" z występów Kubicy i Kajta. Generalnie różnie to może być bo od dawna mówi się że podobne projekty mają okres trzy letni, a niestety zarówno w przypadku RK jak i KK trzeci rok współpracy kończą się po tym sezonie. Jeśli chodzi o przejście Kajta do WRC2 to sądzę że nie było by z tym problemu i można było by liczyć na niezłe wyniki, przypuszczalnie wyglądało by to ja w ERC czyli pierwszy sezon na "rozruch" drugi na "ostro", czy miałby szansę na tytuł ciężko powiedzieć, ale chyba jednak konkurencja trochę mocniejsza.

Hmm a ja w TVP widziałem te pseudo kroniki z Cypru, zresztą w TVP Sport też była relacja i widać było, że ktoś z TVP był na Cyprze, bo pojawiły się wywiady do mikrofonu z logiem naszej publicznej tv. Oczywiście też zauważyłem, że LOTOS zaczął bardziej pokazywać, że jest sponsorem piłkarzy, przez co RK i KK spadli na drugi plan, ale całkiem nie olali przecież wydanej na rajdowców kasy :)

A co do plotek gregora to jeżeli Kajto znajdzie (a może już znalazł) innego sponsora na WRC2 i to np. z 2-3 letnią perspektywą startów, to mimo wieloletniej współpracy z Lotosem, byłby głupi, gdyby nie wszedł w taki układ sponsorski. Oby po najbliższym weekendzie tytuł był już zaklepany to potem możemy sobie dywagować i plotkować do woli ;)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez ZbyszekChaosu » wtorek, 6 paź 2015, 14:08

gregortest napisał(a):

A gdyby nawet ???
Czemu twierdzisz , że to plotka....??? bo nie ma nigdzie info ???
Jeżeli ktoś z was, lub waszych znajomych, będzie w grecji na rajdzie akropolu, to niech obserwuje na os-ach ,a także w parku serwisowym grupę zorganizowaną około 6-8 osób.
Przemieszczających się dwoma " grubymi "terenówkami .
Będą w asyście znanej osoby ze świata rajdowego w polsce....w roli przewodnika :)
I ja osobiście trzymam kciuki, aby im się spodobało...

http://rajdy.autoklub.pl/news/corsa-r5-w-riv,63511

Tak jak pisałem kiedyś.
A może i wezmą sie za WRC ?

Opel zdementował tą plotkę

i wcześniej
Są jakieś przecieki, gdzie i czym w 2015r będzie podróżował Kajto?

Ja słyszałem ,że podobno Skoda R5, ale od połowy sezonu.
Ile w tym prawdy ?
CZy zaproszą go na oficjalne testy w lutym - marcu ???

albo
Robert na 100% w cytrynie, ale to było wiadomo już we francji. Co do WTCC - to myślę osobiście, że się zgodzi - w koncu

lub jeszcze takie:
Dzsiejsze plotki.
Lotos od przyszłego roku sponsoruje Kajtka na całe ME.
I jednego z polskich CZYNNYCH kierowców w RSMP. Kierowca podobno jest z czuba - czyli pierwszej 5 :)
Ja obstawiam że Habay :)
RK ma luz, jeżeli nic nie wypali z fabryką.
Ptaszki ćwierkają, że Hultaj.

Nie twierdzę, że się nie znasz. Zazwyczaj masz dużo ciekawych rzeczy do napisania. Chodzi mi raczej o takie huraoptymistyczne plotki wyciągnięte dosłownie z rękawa. Większość z nich się nie sprawdza.

Co do reszty napiszę najprościej jak tylko potrafię. Jeśli Lotos nie rzuci kasy na WRC2 to Kajto tam nie pójdzie bo innego dużego sponsora nie znajdzie.
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez Mad Max » wtorek, 6 paź 2015, 14:24

woocasch napisał(a):Hmm a ja w TVP widziałem te pseudo kroniki z Cypru, zresztą w TVP Sport też była relacja i widać było, że ktoś z TVP był na Cyprze, bo pojawiły się wywiady do mikrofonu z logiem naszej publicznej tv. Oczywiście też zauważyłem, że LOTOS zaczął bardziej pokazywać, że jest sponsorem piłkarzy, przez co RK i KK spadli na drugi plan, ale całkiem nie olali przecież wydanej na rajdowców kasy :)
A czy czasem nie było to pokazywane w sporcie po Wiadomościach oraz w Sportowym Wieczorze ?? bo tam widziałem takie wstawki szczególnie w niedzielę
ZbyszekChaosu napisał(a):Nie twierdzę, że się nie znasz. Zazwyczaj masz dużo ciekawych rzeczy do napisania. Chodzi mi raczej o takie huraoptymistyczne plotki wyciągnięte dosłownie z rękawa. Większość z nich się nie sprawdza.
Ja nie widzę w tym problemu - to forum zawsze działało na zasadzie plotek (sprawdzających się mniej lub bardziej) ale przynajmniej można o czymś podyskutować :wink: a ostatnio to forum mocno w letarg zaczęło zapadać :wink: - poza tym o pewniakach można poczytać tylko na stronach zawodników lub na głównej Autoklubu :wink:
O plotce związanej z RK cytrynie WRC + WTCC też słyszałem - w tym roku może to się powtórzyć bo też czytałem jakąś "plotkę" :wink: że Muller będzie chciał odejść z cytryny po tym roku.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polacy w ME