Starty Kubicy w Rajdach

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Re: Starty Kubicy w Rajdach

Postprzez Anbarra » czwartek, 25 cze 2015, 10:15

Sprobujmy robertowi "zresetowac" konto poczawszy od portugalii... wydaje mi sie ze posprzatanie problemow moze wplynac na poprawe formy

A wy chyba o rajdach tutaj pojecia nie macie. Ze RK umie jezdzic autem to wiadomo, ale wy naprawde zapominacie. Krotkie kredyty zaufania rozdajecie.

To ze RK na szutrach pierwszy raz pojechal 2 lata temu to oczywiscie niewazne :D Ma juz umiec sie dostosowac do kazdych warunkow. Pamietajcie ze nowa trasa to cos wiecej niz tylko inny uklad lewo-prawo-lewo. To tez inny know how jaki wziac setup, patenty na rozlozenie kondycji opon czy tez patenty na siebie samego jak przetrwac bez dzwona (bo w finlandii jadac na "90%" chodzi o odpuszczanie przed szczytami, a w Monte Carlo raczej jest to przytulanie sie wewnetrznej strony zakretu, zeby nic nie zahaczyc). To tez to ze RK dopiero od 2 lat tak naprawde porzadnie robi opisy tras, i potem je sprawdza w warunkach na dziko. No prosze bardzo niech pojawi sie ktos, kto stwierdzi ze po moze 10 latach ogladania onboardow hobbystycznie i paru rajdach bez presji bedzie mial juz po 2 latach patenty na wszystkie TYPOWO RAJDOWE zagadnienia, opis trasy i przede wszystkim wyrobiona intuicje - najwazniejszy element ktory zapobiega bledom gdy inne formy przygotowania sie zawioda.

Kubica w pierwszym roku POKAZAL ze potrafi dojezdzac do mety, a po takim roku jak 2014 kazdemu byloby trudniej sie pozbierac bo to zostawia troche sladow w psychice, jesli przez caly rok wypadasz z trasy (selffullfilling prophecy ;) https://cdn.psychologytoday.com/sites/d ... k=COhS8tkA ).

Skoro uwaza ze rajd jest nowy to widac tak jest. Mowi co mysli i ma w tym swoja racje, ale racja forum jest bardziej "mojsza" niz Roberta. Jesli Ogier powiedzialby "No niechze Latvala i Andreas w koncu odkreca troche bardziej bo mi sie nudzi" to na forum wylal by sie pewnie hejt ze bucostwo, natomiast ja w pelni rozumialbym o co mu chodzi :D

A pozatym od kiedy nauka to wymowka? Wymowka moze byc jesli cos sie nie uda, a ty zwalasz wine na co innego chociaz to ewidentnie twoj blad. Wiesz ze w latach 90 nie bylo youtube ani google maps? Holek naprawde mial sie czego uczyc... dzisiaj to jak masz czas mozesz niemalze z google street view zrobic opis, zobaczysz dokladnie kazdy kamyczek etc... Wtedy sie liczylo przejechanie wszystkiego kilka razy, dzisiaj montuje sie po kilka gopro w aucie.

A pozatym jak ktos mowi 2-3 lata.... to JAKIM WAFLEM rozliczamy ta osobe juz po 2 latach? starajac sie dobrze rozumiec roberta to chodzilo mu o to ze w 2016 bedzie w stanie regularnie byc na poziomie Top 5 bez wiekszego ryzyka. Jesli przypadkiem RK czyta te posty (pewien user kiedys wspomnial ze to niewykluczone) to mysle ze moglby nie wypowiadac niczego co moze napompowac balonik :) Np. "obiecany" Warminski nie powinien byc w ogole brany pod uwage w wypowiedziach, mysle ze lepiej zrobi jesli nic nie bedzie mowil a gdy juz sie zglosi to powie ze jedzie. Ta minuta wyjasnien na konfie mogla byc spokojnie zastapiana jakimkolwiek sensowniejszym zdaniem gdyby media nie mialy nic do podchwycenia :) Ale rozumiem tez ze Robert ma swoja wizje na PR, i jak widac nie zawsze PR musi byc tez perfekcyjny zeby w efekcie moc jezdzic WRC
Anbarra
A5

Postprzez DonCorrado » czwartek, 25 cze 2015, 19:15

To wróżenie z fusów, ze trzeba było w Kajtka w 2008 roku zainwestować mnie rozlozylo na lopatki. Sa ludzie na swiecie w roznych dziedzinach sportu i nie tylko co grube pieniadze biora za szukanie talentow a i tak ich wyniki to czesto swoiste "sukcesy w kratke".

Poza tym stwierdzenie "nie wyglada to tak jak sie zapowiadalo trzy lata temu" to tylko osobisty zawód a nie problem Roberta.
DonCorrado
A6

Postprzez czarnyolek » czwartek, 25 cze 2015, 21:59

DonCorrado napisał(a):To wróżenie z fusów, ze trzeba było w Kajtka w 2008 roku zainwestować mnie rozlozylo na lopatki. Sa ludzie na swiecie w roznych dziedzinach sportu i nie tylko co grube pieniadze biora za szukanie talentow a i tak ich wyniki to czesto swoiste "sukcesy w kratke".

Poza tym stwierdzenie "nie wyglada to tak jak sie zapowiadalo trzy lata temu" to tylko osobisty zawód a nie problem Roberta.

Nie jest to dla mnie żaden osobisty zawód. Cieszyłbym się gdyby którykolwiek z polskich kierowców osiągał sukcesy w WRC i sądzę, że RK stac jeszcze na krok do przodu. A swoją drogą jego problemy pokazują jak złożonym zagadnieniem jest odniesienie sukcesu w tym sporcie. Spójrzcie na Neuvilla. Dwa lata temu objawienie, wielu (włączając mnie) widziało w nim przyszłego mistrza. A teraz co? Nie wiadomo co niego dalej będzie. Można winić auto, ale był to jego własny wybór. I tak samo jak trzy lata temu Kubica wyglądał na przyszłąścisłą czołówkę WRC, tak teraz też nie wiadomo, czy cos z tego będzie. Potencjał to w tym sporcie nie wszystko. Taki Colin miał niesamowity talent, a tytuł zdobył raz i to w stosunkowo wczesnym stadium swojej kariery.

Bajki o uczeniu się opisu przez RK mnie nie przkonują. On nie zaczyna od zera, ma przyjaciół w tym sporcie i jeździ z jednym z bardziej doświadczonych pilotów w WRC. On raczej doskonali opis a nie się go nadal uczy. Fakt, że na najwyższym poziomie nawet drobne różnice robią różnicę, ale tutaj stosuje się inne taryfy dla obych i inne dla naszych.
czarnyolek
N3

Postprzez DonCorrado » czwartek, 25 cze 2015, 22:51

DonCorrado
A6

Postprzez Forester » czwartek, 25 cze 2015, 23:25

Biorąc pod uwagę, że Robert w zasadzie prowadzi jedną ręką...dla mnie jest Mistrzem Świata
Forester
N1

Postprzez gregortest » piątek, 26 cze 2015, 07:35

Biorąc pod uwagę, że Robert w zasadzie prowadzi jedną ręką...dla mnie jest Mistrzem Świata

I to tyle w podsumowaniu.
I jest to bardzo MĄDRZE napisane.
Pokonał tyle barier , że wątpię , aby znalazł sie taki drugi RK.
Dajcie sobie na luz.
Cieszyć się trzeba i nie biadolić.
Poza tym ile to razy - właśnie ręka była przyczyną - zaliczenia zielonego, obrotu, nie dohamowania itp.
Ja tam uważam i nie tylko ja, że i tak robi zaj...stą robotę.
Opis może i jest już prawie perfeck, ale jescze jest problem z właściwym odczytaniem go w sytuacji, kiedy jest bardzo szybko.
gregortest
A5

Postprzez Witcher1990 » piątek, 26 cze 2015, 08:31

Forester napisał(a):Biorąc pod uwagę, że Robert w zasadzie prowadzi jedną ręką...dla mnie jest Mistrzem Świata

Nie wiem czy brałby się za taki program gdyby jego ręka stanowiła na prawdę duży problem. Bo nie wierzę, że jeździ tylko po to żeby nie ześwirować, że jest inwalidą. Widocznie liczy na poprawę (lub już nastąpiła/lepiej nie będzie) dlatego startuje. Bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że gość, który celuje tak wysoko zabrał się za program w WRC świadomy tego, że do końca życia będzie miał na tyle niesprawną rękę, że nie będzie w stanie kręcić kółkiem na 100%
Witcher1990
A6

Postprzez Carloz » piątek, 26 cze 2015, 10:35

Witcher1990 napisał(a):
Forester napisał(a):Biorąc pod uwagę, że Robert w zasadzie prowadzi jedną ręką...dla mnie jest Mistrzem Świata

Nie wiem czy brałby się za taki program gdyby jego ręka stanowiła na prawdę duży problem. Bo nie wierzę, że jeździ tylko po to żeby nie ześwirować, że jest inwalidą. Widocznie liczy na poprawę (lub już nastąpiła/lepiej nie będzie) dlatego startuje. Bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że gość, który celuje tak wysoko zabrał się za program w WRC świadomy tego, że do końca życia będzie miał na tyle niesprawną rękę, że nie będzie w stanie kręcić kółkiem na 100%

No więc tak dokładnie jest. Minęły już 4 lata po dzwonie, a nie zapominajmy, że już wcześniej, po dzwonie cywilną 206, gdy siedział na prawym, były problem ze zrastaniem się nerwu. On nie chwyta rzeczy prawą ręką i to, co Alguersuari napisał, że nie utrzymałby szklanki z wodą, jest prawdą. Pomaga sobie lewą ręką, żeby zacisnąć palce wokół rzeczy. Nie jest różowo i niestety dopóki ktoś mu nie poda ręki, to nie zrozumie stopnia tej niepełnosprawności. To, że na to nie narzeka przy każdej okazji wynika z jego charakteru, a nie z tego, że problemu nie ma.
Karol Moździerz

http://www.PowrotRoberta.pl - Wyniki Rajdowe i Powrót Roberta Kubicy do Formuły 1 - Wszystko związane z RK i jego aktywnością sportową
Carloz
N2

Postprzez lukasz64fj » piątek, 26 cze 2015, 10:42

Trochę informacji dla tych co zapomnieli albo nie mają pojęcia!!!!

1995-1997 – starty w Kartingowych Mistrzostwach Polski

sześć tytułów Mistrza Polski

1998 – starty w Międzynarodowych Mistrzostwach Włoch oraz Mistrzostwach Europy (KARTING)

tytuł Międzynarodowego Mistrza Włoch
tytuł Wicemistrza Europy
zwycięzca prestiżowego Monaco Kart Cup

1999 – starty w Międzynarodowych Mistrzostwach Włoch i Niemiec (KARTING)

zwycięzca Margutti Trophy
zwycięzca Monaco Kart Cup
tytuł Międzynarodowego Mistrza Włoch
tytuł Międzynarodowego Mistrza Niemiec
zwycięzca wyścigu ELF MASTERS w hali Bercy – Paryż
piąte miejsce w Mistrzostwach Europy

2000 – starty w Mistrzostwach Europy i Mistrzostwach Świata (KARTING)

czwarte miejsce w Mistrzostwach Europy
czwarte miejsce w Mistrzostwach Świata

2001 – starty w Formule Renault 2000

podpisanie kontraktu z Renault F1 Team oraz Flavio Briatore Ltd.
pierwsze pole position w wyścigach samochodowych

2002 – starty we włoskiej i europejskiej serii Formuły Renault 2000:

tytuł wicemistrza Włoch Formuły Renault 2000 i cztery zwycięstwa(w tym dwa na torach Formuły 1: Imola i Spa Francorchamps)
pole position i zwycięstwo na torze Formuły 1 – Interlagos (Brazylia) – w gościnnym starcie w Mistrzostwach Brazylii Formuły Renault

2003 – starty w F3 Euro Series (FORMUŁA 3) w zespole Prema Powerteam

zwycięstwo podczas debiutu w Formule 3 na torze Norisring
zwycięstwo w wyścigu F3 Sardinia Master

2004 – starty w F3 Euro Series (FORMUŁA 3) w zespole Muecke Mercedes

drugie miejsce w FIA Intercontinental Cup (nieoficjalne mistrzostwa świata Formuły 3) w Macau (pole position i rekord toru)

2005 – Mistrz World Series by Renault (FORMUŁA RENAULT 3.5), 4 zwycięstwa, 11 wizyt na podium

drugie miejsce w FIA Intercontinental Cup (nieoficjalne mistrzostwa świata Formuły 3) w Macau
jednodniowe testy z zespołem Renault F1 na torze Catalunya

2006 – starty w Formule 1 w zespole BMW Sauber F1 podcząwszy od Grand Prix Węgier

trzecie miejsce w Grand Prix Włoch na torze Monza
16 miejsce w mistrzostwach z dorobkiem sześciu punktów

2007 – pierwszy pełny sezon startów w Formule 1 w zespole BMW Sauber F1

czwarte miejsce w Grand Prix Hiszpanii, Francji i Wielkiej Brytanii
szóste miejsce w mistrzostwach z dorobkiem 39 punktów

2008 – Trzeci sezon startów w zespole BMW Sauber F1

zwycięstwo w Grand Prix Kanady
drugie miejsce w Grand Prix Malezji, Monako i Japonii
trzecie miejsce w Grand Prix Bahrajnu, Europy, Włoch
pole position w Grand Prix Bahrajnu
czwarte miejsce w mistrzostwach z dorobkiem 75 punktów

2009 – Czwarty sezon startów w zespole BMW Sauber F1

drugie miejsce w Grand Prix Brazylii
14 miejsce w mistrzostwach z dorobkiem 17 punktów

2010 – Pierwszy sezon startów w zespole Renault F1

drugie miejsce w Grand Prix Australii
trzecie miejsce w Grand Prix Monako
trzecie miejsce w Grand Prix Belgii
ósme miejsce w mistrzostwach z dorobkiem 136 punktów

2011 – Drugi sezon startów w zespole Renault, przemianowanym na Lotus Renault GP

MISTRZ WRC 2
10 wygranych os w WRC
I wiele rajdów we Włoszech ( i tak zaraz pewnie ktoś wyskoczy z hasłem ,że to rajdy 3-ligowe) tylko jakby nasza czołówka tam pojechała to po pierwszym os zeszli by na ziemie!!!!!! Jak czytam durne komentarze ludzi którzy porównują Mistrzostwa polski do WRC to słabi człowieka
Zarno
lukasz64fj

Postprzez Mad Max » piątek, 26 cze 2015, 11:02

lukasz64fj napisał(a):Trochę informacji dla tych co zapomnieli albo nie mają pojęcia!!!!
O znowu się zaczyna... kolejny ekspert się wyłonił... wyścigowe statystyki widzę też w jednym paluszku (szkoda że tylko skopiowane)
lukasz64fj napisał(a):MISTRZ WRC 2
10 wygranych os w WRC
Ta statystyka jakoś tak skromnie rozbudowane
lukasz64fj napisał(a):Jak czytam durne komentarze ludzi którzy porównują Mistrzostwa polski do WRC to słabi człowieka
Na szczęście pojawiłeś się Ty i wszystko nam ładnie wytłumaczysz - najpierw proponuję nauczyć się czytać ze zrozumieniem, czytać cały kontekst zdania bo wyłapujesz jakieś dziwne rzeczy.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Dani » piątek, 26 cze 2015, 11:03

DonCorrado napisał(a):http://sokolimokiem.com/kubica-brakuje-mi-f1-trudno-takie-zycie/

Dlugi wywiad z Robertem

Niech sobie vipery i te inne przeczytają. Jeżdżenie i zbieranie doświadczenia w stylu Prokopa dojeżdżając do mety nic mu nie dadzą w perspektywie w walce z najlepszymi. RObert nie ma już 20, 21 lat żeby się wozić po OSach.
Dani
N3

Postprzez lukasz64fj » piątek, 26 cze 2015, 14:15

Dani ma 100% racji, a mi nie chodzi o statystyki tylko o to co już osiągnął, a dla niektórych to i tak mało,
To, że ktoś ma ponad 2 tyś. postów nie znaczy że się zna na rzeczy, 95% tylko wróży z fusów, ogólnie się nie wypowiadam na żadnych forach bo nie mam czasu ani nerwów, ale jak czasem przeczytam komentarze fachowców, menagerów i innych specjalistów od wszystkiego to aż się prosi o komentarz
Zarno
lukasz64fj

Postprzez viper » piątek, 26 cze 2015, 16:51

Dani napisał(a):
DonCorrado napisał(a):http://sokolimokiem.com/kubica-brakuje-mi-f1-trudno-takie-zycie/

Dlugi wywiad z Robertem

Niech sobie vipery i te inne przeczytają. Jeżdżenie i zbieranie doświadczenia w stylu Prokopa dojeżdżając do mety nic mu nie dadzą w perspektywie w walce z najlepszymi. RObert nie ma już 20, 21 lat żeby się wozić po OSach.

Nie musze czytać żadnych wywiadów bo ja tez jeździłem w rajdach i wiem co robindoswiadczenie i do czego służy. Po za tym nie wiesz czy mu nic by nie dały. faktycznie taktyka 5 wygrane oesy i jakies kilkanaście dzwonow w ciagu dwoch lat teraz mu dają. Na razie Kubica pobił jeden jedyny rekord. Efekt jest taki ze fabryka mu sie oddala nawet na drugiego kierowcę. Zrozum ze poki nie bedzie w fabryce nie bedzie wyniku w skali walki chociazby o pudło w sezonie. Kubica był na grubym piedestale po tytule w wrc2. Jezeli kolejny rok w wrc zajmował by na asfaltach systematycznie w pierwszej 6 a to mogl zrobic nie jednokrotnie a na szutrach w 10 ale dojeżdżając to kazda fabryka by sie o niego po 3 latach zabijała. Kazdemu sie zdarza blad i z nawet jak by pare razy cos wywinął nikt by nie zwrócił uwagi. Powiedziałem kiedyś ze w rajdach doświadczenia nie da sie oszukać, a Kubica chce to zrobic, a kazdy kolejny dzwon pogarsza jego sytuacje w oczach zespołów fabrycznych. Dzisiaj nawet wygranie rajdu nic mu nie da, bo chcac wejść do fabryki musisz najpierw udowodnić skuteczność a potem szybkosc i nie odwrotnie. Fabryka prędzej zatrudni kierowcę, ktory z 5 rajdow 3 ukończy na pudle kolejne dwa na punktowanej pozycji niz zawodnika ktory raz wygra i 4 dzwony zaliczy. Sam podkreśliłeś ze Kubica nie ma czasu. To teraz zobacz ile znowu czasu straci zanim udowodni ze jest skuteczny o ile wogole to zrobi i co najwazniejsze musi to zrobic na szutrach. Nawet jak cos udowodni za kilka lat to na jego miejsce juz sa młode rovanperry i blonqisty z układami a przede wszystkim wiedza od rodziców. To kto zaryzykuje zeby w wieku 35 lat eksperymentowac z Kubica. No chyba ze wejdzie opcja kasy jak zapłaci, ale na punktowanego i tak go nie wezmą.
viper
S2000

Postprzez Dani » piątek, 26 cze 2015, 18:47

Widzę, że Ty nadal nie rozumiesz i powtarzasz swoje.
Dani
N3

Postprzez DonCorrado » piątek, 26 cze 2015, 18:58

Przeciez w BMW tez nie byl juz wieku 16 lat tylko kilka lat ciezkiej pracy sie na to zlozylo. Niektorze tu widze mysla, ze Kubicy sie ot tak fabryka nalezy.
DonCorrado
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum ogólne