LOTOS 72. Rajd Polski

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: LOTOS 72. Rajd Polski

Postprzez adusRKfan » piątek, 5 cze 2015, 10:09

Witajcie :)

Ja w zeszłym roku kupiłem karnet i w tym roku także. Zawsze pamiątka i wsparcie imprezy, ale kto jak uważa. Może zbyt mało wymagam i dlatego dziwi mnie sytuacja, w której są jakieś "walki" kibiców z organizatorami i po prostu cieszę się, że ten rajd w ogóle jest.

Parę osób pisało, że przy zamawianiu przez internet nie wysyłają karnetów tylko bilety papierowe do wymiany. Sprawa w tym jak i w zeszłym roku wygląda tak samo czyli jak się zamówi na ebilet to wysyłają papierowe, a jak przez stronę rajdu to gotowe karnety :)

Jeszcze odnośne Warmińskiego, to jest już jakiś harmonogram?
adusRKfan

Postprzez Gąsior » piątek, 5 cze 2015, 10:20

gregortest napisał(a):A ja mam w d...ie karnety.
I jak co roku, oglądam sobie ciekawe i mało dostępne miejsca, za darmochę.
Kupiłem karnety raz i dziękuję bardzo.
Safeciarzy praktycznie nie ma, tylko ich widać z około 150 -200 metrów. Nikt się nie wcina.
Spokój.

I to jest twoje prawo - czym innym jest natomiast apel o dostarczenie skanu w celu uzyskania, nazwijmy to, alternatywnej wersji RallyPass-a. Ja osobiście nazywam to złodziejstwem, ale coraz częściej jest to traktowane jako zaradność.
Gąsior
N3

Postprzez Hubertos » piątek, 5 cze 2015, 12:31

adusRKfan napisał(a):Witajcie :)

Ja w zeszłym roku kupiłem karnet i w tym roku także. Zawsze pamiątka i wsparcie imprezy, ale kto jak uważa. Może zbyt mało wymagam i dlatego dziwi mnie sytuacja, w której są jakieś "walki" kibiców z organizatorami i po prostu cieszę się, że ten rajd w ogóle jest.

Parę osób pisało, że przy zamawianiu przez internet nie wysyłają karnetów tylko bilety papierowe do wymiany. Sprawa w tym jak i w zeszłym roku wygląda tak samo czyli jak się zamówi na ebilet to wysyłają papierowe, a jak przez stronę rajdu to gotowe karnety :)

Jeszcze odnośne Warmińskiego, to jest już jakiś harmonogram?

Generalnie nikt tu nie chce prowadzić wojny z organizatorem, bardziej jest to pewnego rodzaju sprzeciw wobec odgórnych decyzji. Niewiele jest rajdów, gdzie blokuje się większość dojazdów na kilka kim do odcinka. Organizator tłumaczy, że jest to spowodowane koniecznością przejezdności tychże dróg... Tak naprawdę chodzi o umieszczenie większości publiki w PW, bo jest to zwyczajnie tańsze dla organizującego. Skupia większość safeciarzy właśnie w PW, reszta partii jest mniej obsadzona. Kosztem naszej przyjemności i wolności, ułatwia sobie pracę. Do tego PW to nie są najciekawsze miejsca, zwykle to jakieś 90 łatwodostępne, często stoi się też bardzo daleko od drogi. Do tego oglądanie odcinka specjalnego zza 3 rzędu osób już chyba mija się z celem. A za to trzeba płacić minimum 150 zł, nie jest to mała cena, a produkt jaki dostajemy jest mizerny.
Hubertos
A6

Postprzez Krecik » piątek, 5 cze 2015, 12:34

A ja na to mówię zwykłe frajerstwo !
Mamy imprezę rangi mistrzostw świata w naszym kraju to wspierajmy to póki nam jeszcze tego nie zabrali !
Krecik
A5

Postprzez gregortest » piątek, 5 cze 2015, 12:51

A ja na to mówię zwykłe frajerstwo !
Mamy imprezę rangi mistrzostw świata w naszym kraju to wspierajmy to póki nam jeszcze tego nie zabrali !

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
gregortest
A5

Postprzez adusRKfan » piątek, 5 cze 2015, 12:56

Ma być kolekcja ubrań na Rajd Polski https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hp ... 3744_o.jpg
Kolory jakieś takie Kubicowe ;)

player_wrx napisał(a):Kupując Rally Pass w sprzedaży stacjonarnej dostaniesz t-shirta wrc w promocyjnej cenie - dwie dyszki chyba

Szkoda, że tylko dla kupujących stacjonarnie...
Chodzi o ten? http://www.wrcclothing.com/tops/world-r ... te-t-shirt
adusRKfan

Postprzez Hubertos » piątek, 5 cze 2015, 13:28

Krecik napisał(a):A ja na to mówię zwykłe frajerstwo !

Też nie jestem za skanowaniem karnetów, to już przesada. Problem w tym, co organizator robi, by kibice miło wspominali rajd. Bo jak patrzę na fora zagraniczne, to widzę tylko narzekania i idiotyczną praktykę blokowania dojazdów do odcinków. Może to właśnie przez takie złe opinie płynące zza granicy może zostać nam odegrana ranga WRC?
Hubertos
A6

Postprzez driver.pl » piątek, 5 cze 2015, 13:59

Ja mam pytanko o park serwisowy. Czy wejście będzie biletowane, jak za wejście na pojedynczy oes?
driver.pl
N3

Postprzez Mad Max » piątek, 5 cze 2015, 14:28

Larc napisał(a):Oraz wisienka na torcie Stańczyki:
https://www.youtube.com/watch?v=l1yC3fnaT0A&list=PLoB0TtNkaLAiGUJGdVaVNoQ2pX_tamKxz&index=5
W mojej opinii najlepszy OES w historii Rajdu Polski... Droga bardzo dobrej jakości kręta, co chwila albo się wspina albo opada nie jest tak płasko jak na mazurach. Praktycznie cały czas na otwartym terenie gdzie się nie stanie będzie ciekawie.
Czy jest to najpiękniejszy os w historii ?? Moim zdaniem kwestia gustu (mi bardziej podobały się np Wydminy 2009) ale na pewno os bardzo urokliwy i bardzo nietypowy jak na mazurskie standardy.
Larc genialna robota :wink:

amigo masz trzy błędy w mapce Świętajna (zaznaczyłem na czerwono)
Obrazek

Hubertos napisał(a):Obczajcie lepiej profil "testy u delegata" na FB, wszystko tam ujawnia :D . Ale mam beke z organizatora teraz, zahasłowali wszystko, a tu bach. Ktoś ich ładnie zrobił w bambuko. Nawet mi ich nie żal.
Przejrzałem te "super tajne" materiały i śmiech mnie ogarnia - poza drogami ewakuacyjnymi i rozstawieniem punktów SOS to nic specjalnego tam nie ma.

posejdon napisał(a):
gregortest napisał(a):Kupiłem karnety raz i dziękuję bardzo.

Dokładnie. To co dostajemy zupełnie nie jest współmierne do ceny.
I to kolejny rok z rzędu zapomniałeś dodać... I do puki organizator nie zacznie traktować kibiców jak partnerów a nie dojne krowy ja karnetu nigdy nie kupie...

Hubertos napisał(a):
adusRKfan napisał(a):Ja w zeszłym roku kupiłem karnet i w tym roku także. Zawsze pamiątka i wsparcie imprezy, ale kto jak uważa. Może zbyt mało wymagam i dlatego dziwi mnie sytuacja, w której są jakieś "walki" kibiców z organizatorami i po prostu cieszę się, że ten rajd w ogóle jest.
Generalnie nikt tu nie chce prowadzić wojny z organizatorem, bardziej jest to pewnego rodzaju sprzeciw wobec odgórnych decyzji. Niewiele jest rajdów, gdzie blokuje się większość dojazdów na kilka kim do odcinka. Organizator tłumaczy, że jest to spowodowane koniecznością przejezdności tychże dróg... Tak naprawdę chodzi o umieszczenie większości publiki w PW, bo jest to zwyczajnie tańsze dla organizującego. Skupia większość safeciarzy właśnie w PW, reszta partii jest mniej obsadzona. Kosztem naszej przyjemności i wolności, ułatwia sobie pracę. Do tego PW to nie są najciekawsze miejsca, zwykle to jakieś 90 łatwodostępne, często stoi się też bardzo daleko od drogi. Do tego oglądanie odcinka specjalnego zza 3 rzędu osób już chyba mija się z celem. A za to trzeba płacić minimum 150 zł, nie jest to mała cena, a produkt jaki dostajemy jest mizerny.
Jest dokładnie tak jak pisze Hubertos i ja mam takie same zdanie na ten temat.
adusRKfan Wsparciem dla imprezy to było kiedyś kiedy ten rajd wyglądał normalnie - nie wiem od kiedy się interesujesz i jeździsz na rajdy le kiedyś karnet na szyi kibica to był standard - od kiedy UFO fiu**** dorwały się do obsługi kibiców (jak to dumnie brzmi) oglądanie tego rajdu to dramat i tak jak wcześnie to powiedziano cena nie adekwatna do produktu - to nie jest walka tylko sprzeciw przeciwko chorym praktykom. Hasłowanie jakiś ultra tajnych dokumentów to też pokłosie tego, miesiąc do rajdu a mapek dla kibiców jak nie było tak nie ma - uważasz to za normalne ?? , strefy kibica, blokady, zewsząd tylko ograniczenia, chcesz za to płacić OK twoja sprawa...
Ja nie lubię jak mi ktoś pluje w twarz i mówi że deszcz pada (chętnie bym to napisał ostrzej)

Krecik napisał(a):A ja na to mówię zwykłe frajerstwo !
Uwielbiam takie podejście... nawet jak gówno mamy to się z tego cieszmy, bo nawet tego gówna nie będziemy mieli... przecież naród Polski ma w genach przyzwyczajanie się do "ucisku" jak nie wroga to swoich...

Kiedyś marzyło mi się żeby Polski stał się legendą i stałą pozycją w kalendarzu WRC bo mamy do tego bardzo dobre warunki, ale dzięki działaniom organizatora i sitwy z nimi powiązanej moje nastawienie zmieniło się o 180 stopi i wcale nie będę płakał jak ich wywalą z kalendarza.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Hubertos » piątek, 5 cze 2015, 14:37

Takie samo podejście mają organizatorzy we Francji i Portugalii, blokowanie dojazdów, 3-4 strefy na odcinek. W Portugalii można nawet dostać mandat jak się z takiej strefy wyjdzie... I co? Każdy na to narzeka, kibice i media zza granicy nie mają ochoty wracać na te rundy, wolą wybrać np. Sardynię, gdzie podejście do oglądających rajd jest dużo bardziej liberalne. Robienie kilku oficjalnych dojazdów jest też trudne do zrealizowania w praktyce, nawet na tym forum czytałem, że niektórzy musieli iść z parkingów nawet koło 2 km. Marzenia organizatora nijak się mają do realiów podczas rajdu. Niestety, ale rajd musi być zrobiony dla kibiców, bo bez nich to całe widowisko nie ma sensu. Ciekawe, czy zeszłoroczna edycja odstraszyła nawet niektórych forumowiczów Autoklubu, bo tegoroczny wątek jest dużo mniej popularny.
Hubertos
A6

Postprzez stachniak14 » piątek, 5 cze 2015, 15:08

Hubertos napisał(a):Takie samo podejście mają organizatorzy we Francji i Portugalii, blokowanie dojazdów, 3-4 strefy na odcinek. W Portugalii można nawet dostać mandat jak się z takiej strefy wyjdzie... I co? Każdy na to narzeka, kibice i media zza granicy nie mają ochoty wracać na te rundy, wolą wybrać np. Sardynię, gdzie podejście do oglądających rajd jest dużo bardziej liberalne. Robienie kilku oficjalnych dojazdów jest też trudne do zrealizowania w praktyce, nawet na tym forum czytałem, że niektórzy musieli iść z parkingów nawet koło 2 km. Marzenia organizatora nijak się mają do realiów podczas rajdu. Niestety, ale rajd musi być zrobiony dla kibiców, bo bez nich to całe widowisko nie ma sensu. Ciekawe, czy zeszłoroczna edycja odstraszyła nawet niektórych forumowiczów Autoklubu, bo tegoroczny wątek jest dużo mniej popularny.

Rok temu byłem - grzecznie zapłaciłem 300zł za dwie osoby.Jestem nadgorliwym kibicem więc w wybranych miejscach pojawiam się 1,5 - 2h przed startem.
Rajdy są dla mnie pasją i oderwaniem od rzeczywistości więc zależy mi na wrażeniach z oglądanego widowiska a nie z imprezy i bycia najebanym cały dzień.

Co dostałem w zamian?

SPW na Miłkach w niedzielę, SPW na Wieliczkach i SPW na shakedownie - milion osób pilnowanych przez ochronę lepiej niż na stadionie ( Kto widział hopę przez tory, albo Miłki ten wie o czym mówie), do tego tłumy pijanych osób + pozostali w wielkim ścisku kiliadziesiąt metrów od drogi...w przeciętnych miejscach.

Do tego mega miejsca na Chmielewie i Kruklankach po dalekich wojażach moim tapczanem przez lasy.....
Przy małej ilości osób i w fantastycznej scenerii...

Dwa zupełnie inne światy, dwie inne bajki - rajd jest piękny i ma bardzo atrakcyjne odcinki, ale jeśli znowu zablokują wszystkie zjazdy w strony odcinków z głównych dróg to większość zobaczy to co nam wielmożny dyrektor rajdu pozwoli...

P.S - Z Chmielewa gdzie były hopy zwoziłem do samochodu kobietę w ciąży 5 km....
Paweł Stachniuk
stachniak14
A6

Postprzez gregortest » piątek, 5 cze 2015, 15:29

Uwielbiam takie podejście... nawet jak gówno mamy to się z tego cieszmy, bo nawet tego gówna nie będziemy mieli... przecież naród Polski ma w genach przyzwyczajanie się do "ucisku" jak nie wroga to swoich...

I za to i za cały post - gratuuluję - szczerze.
Bardzo słusznie napisane.
gregortest
A5

Postprzez tomek30 » piątek, 5 cze 2015, 15:34

Ktoś już kupował bilety w sprzedaży stacjonarnej? Wiadomo dokładnie co oprócz karnetów oferują w tych punktach?
tomek30

Postprzez Hubertos » piątek, 5 cze 2015, 15:46

@stachniak14
Do tego ta ochrona nie ma za dużego pojęcia o sporcie samochodowym. Załóżmy, że ktoś wypadłby z drogi i potrzebował pomocy, nie sądzę, żeby dopuścili ludzi do wypychania auta, z przechodzeniem przez drogę w przerwach pewnie też byłby problem.
Hubertos
A6

Postprzez nahram1 » piątek, 5 cze 2015, 22:41

adusRKfan napisał(a):Ma być kolekcja ubrań na Rajd Polski https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hp ... 3744_o.jpg
Kolory jakieś takie Kubicowe ;)

player_wrx napisał(a):Kupując Rally Pass w sprzedaży stacjonarnej dostaniesz t-shirta wrc w promocyjnej cenie - dwie dyszki chyba

Szkoda, że tylko dla kupujących stacjonarnie...
Chodzi o ten? http://www.wrcclothing.com/tops/world-r ... te-t-shirt

To by było zbyt piękne. To jest zwykły t-shirt powiedziałbym nawet badziewiasty z nadrukami rajdu polski. :D
nahram1
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata