Rajd Portugali

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Portugali

Postprzez Zepter » piątek, 22 maja 2015, 20:32

czarnyolek napisał(a):
Kit_Car napisał(a):Neuville nie tyle nie wstrzelił się z oponami, co po prostu oszczędza dziś miękkie i jedzie na twardych. Jutro jedzie na miękkich i czasy powinny być już top.

Z tego co piszą na WRC.com to las dalej płonie, lipa straszna że od rajdówki sploną hektary lasu.

Ktoś niech przypomni, czy czasem od auta Colina nie zaczął się kiedyś ogromny pożar lasów?
Meksyk to był chyba.

EDIT: Znalazłem, pożar Xsary Colina w 2003 roku w Argentynie przeniósł się poza drogę i spalił całe połacie lasów.

Nie wiem czy pamiętasz bo jestes pewnie młodszy ode mnie jak w 2001 przy podobnej akcji w Argentynie jeden rozpędzony samochodów straży pożarnej przewrócił się na zaparkowane rajdówki? Dwie fabryczne załogi Skody Octavi WRC musiały się wycofać.. rajdówki pomiaźdżone i niewiele brakowało by zgineli ludzie.
TDI - Ten Dym Ignoruj ;-]
Zepter
N3

Postprzez djkubas » piątek, 22 maja 2015, 20:57

chapeau bas !!

Nie jestem pewnie młodszy a nie przypomniałbym sobie takiej akcji.
1982
djkubas

Postprzez Sylwek_GSi » piątek, 22 maja 2015, 21:16

Zepter napisał(a):Nie wiem czy pamiętasz bo jestes pewnie młodszy ode mnie jak w 2001 przy podobnej akcji w Argentynie jeden rozpędzony samochodów straży pożarnej przewrócił się na zaparkowane rajdówki? Dwie fabryczne załogi Skody Octavi WRC musiały się wycofać.. rajdówki pomiaźdżone i niewiele brakowało by zgineli ludzie.

https://www.youtube.com/watch?v=H-3aXkO2vs8

było nie minęło...
Sylwek_GSi
A5

Postprzez czarnyolek » piątek, 22 maja 2015, 22:31

Zepter napisał(a):
czarnyolek napisał(a):
Nie wiem czy pamiętasz bo jestes pewnie młodszy ode mnie jak w 2001 przy podobnej akcji w Argentynie jeden rozpędzony samochodów straży pożarnej przewrócił się na zaparkowane rajdówki? Dwie fabryczne załogi Skody Octavi WRC musiały się wycofać.. rajdówki pomiaźdżone i niewiele brakowało by zgineli ludzie.

W 2001 miałem 22 lata więc mogę pamietać, ale nie kojarzę tej akcji.

A wracając do rajdu, jaka jest jutro kolejność, Ogier odrobi dzisiejsze straty z odkurzania?
czarnyolek
N3

Postprzez maciotacio » piątek, 22 maja 2015, 23:04

Ogier jutro jedzie jako 4, przed nim Evans, Quassimi i Bertelli.
Ciekawe czy Kruuda coś ugra, ponoć złożył protest do organizatora. Na 6 oesie został przyblokowany przez N-kowego Lancera, który nie chciał go przepuścić i jechał w kurzu. Stracił przez to ponad minute i spadł w ostateczności w generalce na 4 miejsce, a przed tą przygodą prowadził w WRC2
maciotacio
N2

Postprzez ZbyszekChaosu » sobota, 23 maja 2015, 09:23

Wygląda na to, że dzisiaj Meek i Latvala będą walczyć o prymat. Ogier i Ostberg będą odrabiać straty, dużo im nie brakuje do czołówki ale jednak. Mam nadzieję że Robert po przerwie już się rozjeździł i dzisiaj podkręci trochę tempo.
Tyle szumu było na temat nowych konstrukcji ale zarówno Fiesta jak i Fabia nie powaliły swoim tempem konkurencji na kolana.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez czarnyolek » sobota, 23 maja 2015, 09:52

ZbyszekChaosu napisał(a):Wygląda na to, że dzisiaj Meek i Latvala będą walczyć o prymat. Ogier i Ostberg będą odrabiać straty, dużo im nie brakuje do czołówki ale jednak. Mam nadzieję że Robert po przerwie już się rozjeździł i dzisiaj podkręci trochę tempo.
Tyle szumu było na temat nowych konstrukcji ale zarówno Fiesta jak i Fabia nie powaliły swoim tempem konkurencji na kolana.

Kubica niech dojedzie do końca bez przygód. Nawet 10. miejsce będzie dobrym wynikiem. Trzy miesiące przerwy, szuter, nowe auto - nie ma co wymagać cudów. Ta załoga ma walczyć o najlepsze miejsca pod koniec tego i w następnym sezonie.

A tempo nowej fiesty? Poza superoesem Tanak był: 2, 8, 4, 3, 3 . Moim zdaniem to świetne tempo. Bertelli i Prokop nie są miarodajni, a Kubica, czy to przez taktykę, czy przez opony, nie jedzie na pełen palnik. Widać w tym aucie potencjał i wreszcie brzmi to jak samochód rajdowy ;)
czarnyolek
N3

Postprzez SOKÓŁ » sobota, 23 maja 2015, 10:22

No to się zaczyna dzień Evans i Neuville aut
SOKÓŁ
A6

Postprzez dominik_r » sobota, 23 maja 2015, 10:24

dominik_r
N2

Postprzez Cendra » sobota, 23 maja 2015, 10:33

Cendra
A6

Postprzez viper » sobota, 23 maja 2015, 10:34

czarnyolek napisał(a):
ZbyszekChaosu napisał(a):Wygląda na to, że dzisiaj Meek i Latvala będą walczyć o prymat. Ogier i Ostberg będą odrabiać straty, dużo im nie brakuje do czołówki ale jednak. Mam nadzieję że Robert po przerwie już się rozjeździł i dzisiaj podkręci trochę tempo.

Kubica niech dojedzie do końca bez przygód. Nawet 10. miejsce będzie dobrym wynikiem. Trzy miesiące przerwy, szuter, nowe auto - nie ma co wymagać cudów. Ta załoga ma walczyć o najlepsze miejsca pod koniec tego i w następnym sezonie.

A tempo nowej fiesty? Poza superoesem Tanak był: 2, 8, 4, 3, 3 . Moim zdaniem to świetne tempo. Bertelli i Prokop nie są miarodajni, a Kubica, czy to przez taktykę, czy przez opony, nie jedzie na pełen palnik. Widać w tym aucie potencjał i wreszcie brzmi to jak samochód rajdowy ;)

fiesta przed liftem w niektórych rajdach zajmowała podobne pozycje. Tanakowi przed liftem udało sie dostać nie raz do trójki. W przypadku Kubicy wogole nie mozna ocenić czy ta fiesta robi lepsza robotę, bo miejsca zajmuje te same co starym modelem. Podsumowując jak ktos myślał ze nowy model nawiąże walkę z vw to chyba sie przeliczył. Zmiany z pewnoscia nie sa kosmiczne i większego wpływu na wyniki chyba nie beda miały znaczenia. Trzeba poczekać na kolejny rajd.
viper
S2000

Postprzez czarnyolek » sobota, 23 maja 2015, 10:54

Ale nowa fiesta w odpowiednich rękach może nawiązać walkę z VW (w ocenie Malcolma Wilsona). A trzeba przyznać, że na dziś załogi jadące tym autem nie należą do czołówki. Kubica na asfalcie natomiast to inna sprawa, on i starym niefabrycznym autem potrafił kręcić mega czasy. Myślę, że jedynym porównaniem będzie, jak do tego auta wsiądzie w nowym sezonie Neuville lub Latvalla.
czarnyolek
N3

Postprzez SOKÓŁ » sobota, 23 maja 2015, 11:03

czarnyolek napisał(a): Myślę, że jedynym porównaniem będzie, jak do tego auta wsiądzie w nowym sezonie Neuville lub Latvalla.

Neuville wczoraj podał że w 2016 będzie dalej jeździł w i20 :wink:
SOKÓŁ
A6

Postprzez viper » sobota, 23 maja 2015, 11:07

czarnyolek napisał(a):Ale nowa fiesta w odpowiednich rękach może nawiązać walkę z VW (w ocenie Malcolma Wilsona). A trzeba przyznać, że na dziś załogi jadące tym autem nie należą do czołówki. Kubica na asfalcie natomiast to inna sprawa, on i starym niefabrycznym autem potrafił kręcić mega czasy. Myślę, że jedynym porównaniem będzie, jak do tego auta wsiądzie w nowym sezonie Neuville lub Latvalla.

No a co mowic. czasy kręcił bo ryzykował a wiadomo jak to sie kończyło. Tym stylem to ogier s 2000 wchodził do 10 wrc tylko nie kończył rajdow. Dzisiaj nawet on zmienił podejście i efekty widac. Chcac systematycznie zajmować czołowe pozycje musisz mieć auto szybkie. Przykład hyundaja jest tutaj dobry. Oni jada albo wóz albo przewóz.
SOKÓŁ napisał(a):
czarnyolek napisał(a): Myślę, że jedynym porównaniem będzie, jak do tego auta wsiądzie w nowym sezonie Neuville lub Latvalla.

Neuville wczoraj podał że w 2016 będzie dalej jeździł w i20 :wink:

Czai sie na toyote i pewnie ma roczny kontrakt w hyundaju.
viper
S2000

Postprzez czarnyolek » sobota, 23 maja 2015, 11:22

Ogierowi się "odkurzacze" wykruszają ;)
czarnyolek
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata