LOTOS 72. Rajd Polski

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: LOTOS 72. Rajd Polski

Postprzez Hubertos » środa, 13 maja 2015, 11:48

Wychodzi na to, że będzie 17 aut WRC :) , także nie powinniśmy na to narzekać. Ma ktoś w planach objechanie odcinków i sporządzenie onboardów, tak jak to zrobił rok temu kolega Larc?
Hubertos
A6

Postprzez ToKu » środa, 13 maja 2015, 14:05

Ja niestety nie dysponowałem kamerą. Będę musiał polegać na zapiskach.

P.S. I nie zapomnijcie pobrać i wypełnić formularza rejestracji do zapoznania z trasą :wink:
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez Yrtat » środa, 13 maja 2015, 14:56

Wszystko wskazuje na to, że w 2016 roku także zobaczymy zawody WRC w Polsce! :)
http://rajdy.autoklub.pl/news/rajd-pols ... 2016,61230
Yrtat
A5

Postprzez Mad Max » środa, 13 maja 2015, 14:59

Yrtat napisał(a):Wszystko wskazuje na to, że w 2016 roku także zobaczymy zawody WRC w Polsce! :)
http://rajdy.autoklub.pl/news/rajd-pols ... 2016,61230
Przecież umowa była podpisana na 3 lata - pomimo zeszłoroczne "Litewskiej wtopy" nie wywalili nas z kalendarza było do przewidzenia że w 2016 też się pojawimy... pytanie brzmi jak sytuacja będzie się przedstawiać w 2017
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Yrtat » środa, 13 maja 2015, 15:14

Doskonale wiem o tym, to jest jednak tylko potwierdzenie tego, cieszy to bardzo.
Yrtat
A5

Postprzez iceman150 » środa, 13 maja 2015, 15:50

Mad Max a jakim samochodem jeździsz na rajdach? No w 2013 to nie wiem jak można było przejechać przez niektóre piaszczyste tereny :)
Rok 2004, konferencja prasowa w Nowej Zelandii:
- [reporter]: Znamy już te wszystkie wady waszego samochodu, ale czy możesz powiedzieć o nim coś dobrego?
- [Marcus]: Tak, to kabriolet.
iceman150
N3

Postprzez deyott » środa, 13 maja 2015, 15:57

Jak byłem z Mad Maxem na RP w 2013 to w naszej ekipie był m.in. Opel Signum, Opel Astra, Audi A6, Renault Thalia czy Toyota Corolla i wszystkie bez problemu dały radę :) No może jeden lekko się uszkodził ale to było poza trasą , chcieliśmy na skróty dojechać do odcinka.
deyott
N2

Postprzez Mad Max » środa, 13 maja 2015, 16:03

deyott napisał(a):Jak byłem z Mad Maxem na RP w 2013 to w naszej ekipie był m.in. Opel Signum, Opel Astra, Audi A6, Renault Thalia czy Toyota Corolla i wszystkie bez problemu dały radę :) No może jeden lekko się uszkodził ale to było poza trasą , chcieliśmy na skróty dojechać do odcinka.
A4 dla dokładności :wink: trochę nisko zawieszone zresztą... dodatkowo całe to "towarzystwo" było w stanie wjechać i co ważniejsze wyjechać z zajebiście rozkopanego lasu na Biskupcu. Normalną osobówką spokojnie wjedziesz i wyjedziesz to nie Camel Trophy :wink:

iceman150 Czy ty o to już się czasem nie pytałeś w zeszłym roku ??

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez ToKu » środa, 13 maja 2015, 16:19

Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez iceman150 » środa, 13 maja 2015, 20:28

Kurcze nie wiem :) Być może.
Ja na RP byłem tylko w 2013 i mam niewielkie doświadczenie. Nocowałem ze znajomymi w bliskiej odległości od pierwszego odcinka który chcieliśmy obejrzeć, na dziko gdzieś w lesie często nad jeziorem. Raz był tylko problem z wyjazdem bo ASR nas trzymał przy podjeździe po błocie, no ale 3 chłopa pchnęło to jakoś poszło. Chętnie właśnie skocztowałbym kibicowania w stylu fińskim.

Mam tylko dwa problemy
1. Moja ekipa wyjazdowa totalnie się rozsypała, a mieszkam w regionie gdzie każdy na słowo rajdy przeciera oczy i pyta na czym to polega więc zebrać nową jest ciężko.
2. Sam nie wiem jak będę dysponował czasem wolnym, bo wszystko zależy jak się robota ułoży a o tym będę pewnie wiedział dopiero tydzień przed. :/

Może będę miał szczęście i podepnę się w ostatniej chwilio do kogoś z forum :)
- [reporter]: Znamy już te wszystkie wady waszego samochodu, ale czy możesz powiedzieć o nim coś dobrego?
iceman150
N3

Postprzez amigo » środa, 13 maja 2015, 21:15

[quote="Yrtat"]Wszystko wskazuje na to, że w 2016 roku także zobaczymy zawody WRC w Polsce! :)
http://rajdy.autoklub.pl/news/rajd-pols ... 2016,61230[/quote]

Witam

Dopóki Kubica zostanie w WRC to i WRC zostanie w Polsce. To jest biznes i oni wiedzą ile przynosi Kubica kibiców itp. Troche ci kibice Kubicowi są denerwujący jak po przejechaniu Kubicy schodzą z OS. Troche to dziwne.

Ja jadę w tym roku też na rajd na Sobotnie odcinki i liczę, że coś takiego trafi się w tym roku:

https://youtu.be/MPKjOSoxXEs

Jak na razie mało emocji w wątku Rajdu Polski.

Oby parkingi były bliżej niż 2 km od OS :)
amigo
N1

Postprzez iceman150 » środa, 13 maja 2015, 21:29

Hehe Amigo coś w tym jest.
Pamiętam jak w 2013 stoję na strefie drugiego dnia i jakaś grupka stoi i gada kiedy Kubica będzie jechał, no to ich uświadomiłem że Kubica już nie jedzie w rajdzie, oni na to "ehhhhh...." i poszli sobie z odcinka. Tacy to kibice.
iceman150
N3

Postprzez krzysiek2285 » środa, 13 maja 2015, 21:45

witam wszytskich ;)
wybieram sie na rajd polski pierwszy raz. w dniach czwartek piątek sobota ;)
poleci ktoś jakieś fajne miescówki na wymienione dni < wiadomo czwartek testowy > ale piatek sobota....
napewno chciAłbym jakąś chopke moze jakies partie na który dlugo widac zawodników.
pozdrawiam
krzysiek2285

Postprzez ToKu » czwartek, 14 maja 2015, 10:10

Na piątek coś sobie znajdziesz bez problemu. Babki i Stańczyki praktycznie całe fajne. Stańczyki od Kłajpedy mniej więcej, wybitne. Gorzej z piątkiem - Mazury są bardzo słabe w mojej ocenie, więc odpada. Wieliczki ciekawe od momentu jak wjeżdżają do lasu, do końca, ale... w lesie zakrzaczone, a bardzo fajna partia zakrętów na ścianie lasu, ok. 1 km przed metą może być trudna do oglądania, bo tam pole jest niżej niż droga z tego co pamiętam Chyba, żeby na ścianie lasu stanąć może? Świętajno nudne przez pierwsze parę kilometrów i wzdłuż jeziora też niestety.

Jesteś od czwartku, nie wiem gdzie i jak nocujesz, ale raczej będziesz miał czas, przynajmniej żeby Świętajno i Wieliczki objechać. Babki i Stańczyki ciut daleko od Mikołajek, ale jak będziesz się wbijał "z biegu" to raczej coś znajdziesz. Na Babkach przy wjeździe od Rakówka - Puszkiejm, są w mojej ocenie spoko zakręty w lesie (w połowie jeziora mniej więcej), przy dojeździe od Zawiszyna albo od mety są fragmenty gdzie długo ich widać z zakrętami i jakieś 2 - 3 km przed metą oceniam, że hopa.

Co do Stańczyków od Kłajpedy do końca jest mega. Wszystkie chyba rodzaje miejsc. Nudniejszy tam jest tylko fragment za asfaltem Antosin - Okuliny - do winkla.

Zachęcam do obejrzenia trasy po testowym (jak obejrzysz tylko Babki i Świętajno, to i tak będziesz miał prawdopodobnie lepsze miejsca niż "z marszu"). Rajdy to taki sport, jak to Griswold na Polskim 2013 powiedział, że żeby było ekstra, to wszystko z siebie muszą dać i zawodnicy, i organizator, i KIBICE! ŚWIĘTA PRAWDA! Nie da się kupić biletu na trybunę VIP, wpaść 3 minuty przed gwizdkiem, i mieć oglądarę porównywalną, a nawet lepszą niż cała reszta stadionu.

Pozdrowienia
ToKu
N3

Postprzez Mad Max » czwartek, 14 maja 2015, 10:54

iceman150 napisał(a):Kurcze nie wiem :) Być może.
Ja na RP byłem tylko w 2013 i mam niewielkie doświadczenie. Nocowałem ze znajomymi w bliskiej odległości od pierwszego odcinka który chcieliśmy obejrzeć, na dziko gdzieś w lesie często nad jeziorem. Raz był tylko problem z wyjazdem bo ASR nas trzymał przy podjeździe po błocie, no ale 3 chłopa pchnęło to jakoś poszło. Chętnie właśnie skocztowałbym kibicowania w stylu fińskim.
Jeśli nocowałeś gdzieś niedaleko odcinka to nocowanie przy odcinku praktycznie niczym się nie różni - grunt to dobrze się przygotować, w sensie żeby kupić w sklepie wszystko co jest potrzebne zarówno na wieczór jak i na następny dzień bo nie będziesz miał możliwości wyjazdu... i to tyle.
iceman150 napisał(a):Mam tylko dwa problemy
1. Moja ekipa wyjazdowa totalnie się rozsypała, a mieszkam w regionie gdzie każdy na słowo rajdy przeciera oczy i pyta na czym to polega więc zebrać nową jest ciężko.
2. Sam nie wiem jak będę dysponował czasem wolnym, bo wszystko zależy jak się robota ułoży a o tym będę pewnie wiedział dopiero tydzień przed. :/
Może będę miał szczęście i podepnę się w ostatniej chwilio do kogoś z forum :)
Więc skoro wiesz że bedziesz miał problem ze skompletowaniem ekipy wśród znajomych to masz dwa wyjścia, albo proponować im wyjazd na zasadzie opisanej przez mnie i kolegów w temacie o Rajdzie Świdnickim a druga możliwość to jest temat w dziale RSMP pt. Szukam/Mam wolne miejsce więc można się ogłosić i zebrać ekipę gdzieś w swojej okolicy ew. po drodze.

amigo napisał(a):Witam
Dopóki Kubica zostanie w WRC to i WRC zostanie w Polsce. To jest biznes i oni wiedzą ile przynosi Kubica kibiców itp. Troche ci kibice Kubicowi są denerwujący jak po przejechaniu Kubicy schodzą z OS. Troche to dziwne.
Osobiście się nie zgodzę z tym stwierdzeniem że Kubica jest głównym czynnikiem dal którego mam WRC w Polsce - przypomnę tylko że RP trafił do kalendarza WRC w momencie kiedy Robert nie określił co będzie robił w roku następnym - poza tym czy jak by WRC było na Białorusi albo na Litwie to kibice RK by tam na rajd nie pojechali ?? Oczywiście ze by pojechali. Moim zdaniem najważniejsze czynniki które kierują wyborem rund to $$$$$ od organizatora oraz atrakcyjność (pod kontem zespołów fabrycznych) danej rundy pod względem rynku samochodowego dlatego bardzo dużo mówi się ostatnio o Brazylii oraz o powrocie Chin. To że fani którzy jeżdżą tylko dla Kubicy są specyficzni to już inna sprawa, każdy kibicuje komu lubi i jak lubi.
amigo napisał(a):Ja jadę w tym roku też na rajd na Sobotnie odcinki i liczę, że coś takiego trafi się w tym roku:
https://youtu.be/MPKjOSoxXEs
Nop takiej mistrzyni bym się nie spodziewał że znajdziesz - niestety jakoś hopy "nie lubią Polskiego" - jakieś mniejsze się na pewno trafią
amigo napisał(a):Jak na razie mało emocji w wątku Rajdu Polski.
W zeszłym roku była powiedzmy ze "nowość" to wszycy byliśmy podnieceni jak stonka wykopkami, a teraz już towarzystwo bardziej wyedukowane :wink:

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata