Starty Kubicy w Rajdach

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Re: Starty Kubicy w Rajdach

Postprzez Mariusz » wtorek, 5 maja 2015, 14:47

woocasch napisał(a):Nie znam RK, aby robić jakieś analizy jego postępowania i może narażę się komuś, ale wydaje mi się, że jeżeli Robert chce zagościć na dłużej w WRC to mimo wszystko musi minimalnie zluzować wymagania.

Ale o jakie wymagania wg Ciebie chodzi? Nie żebym Cię atakował, tylko tak pytam czy chodzi o coś konretnego z tymi wygórwanymi wymaganiami o których niektóre gazety zaczęły pisać ostatnio. Z tego co pamiętam to jedyne co poszło w internet z czego Robert nie był zadowolony to testy przed Meksykiem, z których było bardzo mało filmów tak jakby po prostu nie jeździł dużo. W samym Meksyku przed rajdem też mechanicy z Robertem siedzieli do późna w nocy i robili coś przy samochodzie. Nastrój wśród fanów był wtedy, że jacy to wszyscy są pracowici i siedzą po nocach i że Robert taki dokładny, bo wszystko dogląda, ale być może sytuacja była taka, że samochód był zwyczajnie nieprzygotowany do rajdu i wszystko na ostatnią chwilę robili i ustawiali.
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez woocasch » wtorek, 5 maja 2015, 15:11

Nie chodzi mi o jeden punkt czy jedną rzecz, bo wiadomo, że auto musi być przygotowane na 100% i tu nie ma miejsca na fuszerkę, ale może właśnie po części chodzi o to siedzenie po nocach w serwisie (przed rajdem to jedna sprawa, ale w trakcie rajdu jak nie bierze się Rally2 to przy aucie i tak pracuje się tylko 1h, a potem mechanicy powinni przygotować się szybko na drugi dzień i jeść i spać), analizowanie onboardów po X razy i ogólne dążenie do perfekcji we wszystkim co się tylko da. Może trzeba czasem obejrzeć o jeden przejazd mniej na komputerze, a bardziej się zrelaksować, odpocząć. Ja wiem, że Robert jest perfekcjonistą i tego wymaga od całego swojego otoczenia, ale nie może być tak jak wyszło w jednym z wywiadów w WRC, że Robert sam dogląda w jakiej knajpie zespół je kolację. No ludzie, jeżeli on chce wbić się na stałe do czołówki WRC to musi mieć od takich spraw ludzi. Niech bierze żonkę i szwagra - bo chyba im ufa - i niech oni o tym myślą, trzeba umieć delegować zadania. I głównie o to mi chodziło :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Mariusz » wtorek, 5 maja 2015, 17:53

Tak próbuję sobie wyobrazić czy podczas rajdu w ogóle możliwe jest żeby onboardy analizować kilka razy i wychodzi mi, że jeśli uda im się z Maćkiem chociaż raz przejrzeć nagrania i sprawdzić notatki to jest dobrze i nie wiem czy jest czas żeby zrobić to dwa razy. Piątek i sobota to mniej więcej po 140 km, czyli dzienna pętla ma jakieś 70 km. Te 70 km jadąc wolnym tempem na zapoznaniu to wyjdzie na oko ze dwie godziny materiału. W czwartki jest często późne rozpoczęcie rajdu i powrót do hotelu na późny wieczór, w piątek też pewnie nie wracają do hotelu za widoku, więc nie wiem czy można w ogóle mówić o jakiejś analizie onboardów po X razy. To tak oczywiście na moje oko :)
No i wygląda, że Robert szuka właśnie takich ludzi którym mógłby zaufać, zaczął już w tamtym roku.
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez gregortest » środa, 6 maja 2015, 09:04

Przecież tak było do tej pory. Auto którym w tym roku jeździł RK należy do A-Style, gdyby należało do Roberta to by nie wracało w trybie natychmiastowym, samolotem do Europy

O której Fieście piszesz ? - PX64 AWR ? czy PX60AVK ?
Bo RK miał jedną swoją, a drugą miał z A-style.
gregortest
A5

Postprzez Carloz » środa, 6 maja 2015, 09:39

Auto zostało zamówione przez A-Style z przeznaczeniem dla Kubicy. Zespoły udostępniają samochody i żaden Włoch nie będzie się kurczowo trzymał tego, że się obraził, jeśli na stole pojawi się odpowiednia ilość pieniędzy. Auto ma jeździć, bo tak na siebie zarabia, więc nie wyobrażam sobie sytuacji, żeby Kubica jechał starym samochodem, kiedy nowy stoi gotowy i czeka.
Karol Moździerz

http://www.PowrotRoberta.pl - Wyniki Rajdowe i Powrót Roberta Kubicy do Formuły 1 - Wszystko związane z RK i jego aktywnością sportową
Carloz
N2

Postprzez karluum » środa, 6 maja 2015, 09:44

Carlos: a obraził się? :)
karluum
A5

Postprzez woocasch » środa, 6 maja 2015, 10:07

gregortest napisał(a):
Przecież tak było do tej pory. Auto którym w tym roku jeździł RK należy do A-Style, gdyby należało do Roberta to by nie wracało w trybie natychmiastowym, samolotem do Europy

Jeżeli już to chyba PX61 AWR, a nie PX64 AWR, to tak aby uściślić numery rejestracyjne.
Patrząc na dostępne dane to wychodzi na to, że oby dwa auta należą do A-Style, ale osobiście w rękach dokumentów potwierdzających właściciela nie miałem, więc jeżeli RK kupił którąś z Fiest od A-Style to chyba nie tą, co była w Argentynie. Bo wtedy dlaczego tak szybko by wracała do Europy? gregortest jak zwykle coś niby wiesz, ale piszesz półsłówkami :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez mwieczor » środa, 6 maja 2015, 11:43

woocasch napisał(a):[więc jeżeli RK kupił którąś z Fiest od A-Style to chyba nie tą, co była w Argentynie.

Nie bardzo widzę sensu kupowania fiesty w starym specu, wiedząc że jest zapowiedziany nowy i to nie mała modernizacja. Zdecydowanie taniej i rozsądniej było wynająć fiestę w starym specu, a jeśli kupić, to nową. Stąd trochę zdziwiły mnie informacje, że zaliczkę do M-Sportu wpłaciło A-Style a nie RK.
mwieczor
N2

Postprzez woocasch » środa, 6 maja 2015, 12:34

mwieczor napisał(a):
woocasch napisał(a):więc jeżeli RK kupił którąś z Fiest od A-Style to chyba nie tą, co była w Argentynie.

Nie bardzo widzę sensu kupowania fiesty w starym specu, wiedząc że jest zapowiedziany nowy i to nie mała modernizacja. Zdecydowanie taniej i rozsądniej było wynająć fiestę w starym specu, a jeśli kupić, to nową. Stąd trochę zdziwiły mnie informacje, że zaliczkę do M-Sportu wpłaciło A-Style a nie RK.

Dlatego właśnie napisałem aby gregortest napisał wprost co wie. Bo raczej sprawa wygląda tak, że to A-Style jest właścicielem aut, których używał w tym roku RK (jedno w rajdach, drugie w czasie testów). Ale auto w starej specyfikacji zawsze może się przydać właśnie do testów, więc opcja, że jedno z auto RK jednak kupił na własność nie jest nierealna. Ale to wszystko jest tylko takie sobie gdybanie. Oficjalnie wiadomo tylko tyle, że przelew na nowi Fiestę poszedł z A-Style a nie od Robert osobiście, ale jak to wszystko było ustalone to zapewne wie tylko Robert i kilka mu najbliższych osób :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez gregortest » środa, 6 maja 2015, 14:58

Jeżeli już to chyba PX61 AWR, a nie PX64 AWR

literówka- nie czepiaj się :wink:
FIESTA o nr rej PX60AVK -" treningowa' - jest własnością RK.
Być może jest to już czas przeszły....
gregortest
A5

Postprzez woocasch » środa, 6 maja 2015, 16:01

No nie czepiam się :wink:
Czyli auto, którym RK startował nie było jego, więc dlatego szybko do Europy wracało, ale skoro piszesz, że PX60 AVK należy do RK, to by wynikało z tego, że Robert to auto wynajmuje, bo w tym roku było używane w rajdach :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Witcher1990 » czwartek, 7 maja 2015, 15:57

woocasch napisał(a):
gregortest napisał(a):

Jeżeli już to chyba PX61 AWR, a nie PX64 AWR, to tak aby uściślić numery rejestracyjne.
Patrząc na dostępne dane to wychodzi na to, że oby dwa auta należą do A-Style, ale osobiście w rękach dokumentów potwierdzających właściciela nie miałem, więc jeżeli RK kupił którąś z Fiest od A-Style to chyba nie tą, co była w Argentynie. Bo wtedy dlaczego tak szybko by wracała do Europy? gregortest jak zwykle coś niby wiesz, ale piszesz półsłówkami :)

podkreśliłbym tutaj słowo "niby". Różne rzeczy mogę pisać i ja sam z miną proroka i niedopowiedzeniami mającymi wywołać u użytkowników forum reakcję "skąd on to wie? Coś wie ale pewnie nie może wszystkiego powiedzieć". Nie twierdzę, że Greg gdzieś tam się nie kręci wokół szeroko rozumianego światka MŚ, natomiast moje zdanie jest takie, że większość z tych postów to strzelanie na ślepo na podstawie własnych domysłów albo ledwo zasłyszanych plotek. A, że czasami te info się sprawdzają, a Greg potrafi nadać im otoczkę tajemniczości i stanowczości "ja to wiem" to wielu z was łyka wszystko co powie.
Przytoczę tylko jeden przykład po którym w moich oczach stracił już całkowitą wiarygoodność. viewtopic.php?f=7&t=2774&p=319746&hilit=%C5%9Bwiat+wrc#p319746 pomylić dwa kompletnie różne rajdy, dwóch zupełnie innych kierowców i różne lata... No cóż dobrze, że niektórzy jeszcze myślą i zwracają uwagę.
Witcher1990
A6

Postprzez Motulski » czwartek, 7 maja 2015, 16:31

M-Sport :
Five of these new evolution Ford Fiesta RS WRCs are currently in build - reserved for Elfyn Evans, Ott Tänak, Martin Prokop, Lorenzo Bertelli and Robert Kubica at Rally de Portugal ‪
http://oesrecords.pl/rajdy/
Motulski
A5

Postprzez Zepter » czwartek, 7 maja 2015, 19:47

Alleluja! Chwalmy Pana...i pana Roberta też! :D
TDI - Ten Dym Ignoruj ;-]
Zepter
N3

Postprzez gregortest » piątek, 8 maja 2015, 07:32

Przytoczę tylko jeden przykład po którym w moich oczach stracił już całkowitą wiarygoodność. viewtopic.php?f=7&t=2774&p=319746&hilit=%C5%9Bwiat+wrc#p319746 pomylić dwa kompletnie różne rajdy, dwóch zupełnie innych kierowców i różne lata... No cóż dobrze, że niektórzy jeszcze myślą i zwracają uwagę.

:lol:
Niesamowite.
Nie jestem alfą i omegą. Mogę już nie pamiętać tego co było 10 lat temu.
Wiarygodność, no cóż, nie zależy mi na Twojej opinii. Piszę to co wiem, a nie się domyślam.
Gdybym chciał przelewać na papier wszystkie zasłyszane ploty na MŚ, to bym codziennie pisał , z 10 postów.
W wracając do tematu RK, to zaraz po MC, fiesta RK została sprzedana. Tuż przed Meksykiem. I to właśnie do A-style.
gregortest
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum ogólne