Jänner Rallye 2015

Dyskusja o startach Polaków w Mistrzostwach Europy - również tych byłych:)

Moderator: SebaSTI

Re: Jänner Rallye 2015

Postprzez adamlen » wtorek, 6 sty 2015, 15:27

Skąd Kajto nazbierał tych opon? Bo z tego co zrozumiałem Botka Dávid też zmienił dziś opony na Pirelli od Kajetana :D
Jeszcze 2 OS do sukcesu.

Edit:

Jeszcze jeden odcinek.
Lukyanuk pewnie przejdzie Tarabusa na OS18 i skończy na 3 miejscu.

Ciekawostka - Jeśli Kajto wygra OS18 powtórzy wyczyn Sebastiena Loeba, który również wygrał wszystkie odcinki rajdu (12 z 12) a była to Korsyka w 2005r.
Ostatnio edytowano wtorek, 6 sty 2015, 15:47 przez adamlen, łącznie edytowano 3 razy
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez Mariusz » wtorek, 6 sty 2015, 15:31

Może to nie sam Kajto ma tyle opon, ale Lotos wszedł w jakąś współprace z Pirelli? Tak sobie zgaduję ;)
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez Dani » wtorek, 6 sty 2015, 15:32

Mariusz napisał(a):Może to nie sam Kajto ma tyle opon, ale Lotos wszedł w jakąś współprace z Pirelli? Tak sobie zgaduję ;)

Na to wygląda.
Dani
N3

Postprzez DonCorrado » wtorek, 6 sty 2015, 15:48

Nie pierwszy i nie ostatni raz kiedy dobry PR i kasa próbują zrobić dobrego kierowce z rzemieślnika. Czasem lepiej sie nie odzywac ale z przereklamowanymi zawodnikami w kazdej dyscyplinie jest tak samo, ktos w nich wpompowal kase to są na topie i nawet na forum o nich mowia pomimo ze sa slabi, ten rajd to idealna weryfikacja. Inna sprawa ze sytuacja obecnie w rajdach jest taka, ze na bezrybiu i rak ryba :lol:
DonCorrado
A6

Postprzez ryjas » wtorek, 6 sty 2015, 15:57

gregortest napisał(a):Nie twierdzę że są ciency, ale to przerost formy nad treścią...

Pompują w nich kasę. Breen zapowiadał się nieźle jakieś dwa sezony temu, ale progresu żadnego. Zeszły sezon niby usterki, ale jak się przyjrzeć, to było też trochę frajerskich błędów. Tej miary frajerstwa jak z pierwszego oesu to jeszcze nie było, więc można powiedzieć, że to rozwój w złą stronę. Szkoda, bo liczyłem, że będzie to porządny brytyjski driver. Mam do takich sympatię z wiadomych powodów;)
Lefebre faktycznie ma zerowe doświadczenie w R5 ina śniegu, więc można mu conieco wybaczyć.
Ale jakie w takim razie ma doświadczenie Kajto? Tak śnieżny rajd w R5 jedzie po raz pierwszy. Wcześniej jechał w Polsce Subaryną, ale co to za doświadczenie w stosunku do Jannera?
ryjas
N3

Postprzez piotrg » wtorek, 6 sty 2015, 16:09

ryjas napisał(a):
gregortest napisał(a):Nie twierdzę że są ciency, ale to przerost formy nad treścią...

Pompują w nich kasę. Breen zapowiadał się nieźle jakieś dwa sezony temu, ale progresu żadnego. Zeszły sezon niby usterki, ale jak się przyjrzeć, to było też trochę frajerskich błędów. Tej miary frajerstwa jak z pierwszego oesu to jeszcze nie było, więc można powiedzieć, że to rozwój w złą stronę. Szkoda, bo liczyłem, że będzie to porządny brytyjski driver. Mam do takich sympatię z wiadomych powodów;)
Lefebre faktycznie ma zerowe doświadczenie w R5 ina śniegu, więc można mu conieco wybaczyć.
Ale jakie w takim razie ma doświadczenie Kajto? Tak śnieżny rajd w R5 jedzie po raz pierwszy. Wcześniej jechał w Polsce Subaryną, ale co to za doświadczenie w stosunku do Jannera?

Słuszna uwaga, bo Kajto jest tu (w Janner) mam wrażenie odbierany jak zimowiec rajdowy ze szwecji, a jego doświadczenie na śniegu to 2 starty w Polsce (czyli jak np 3/4 rajdu szwecji kilometrowo) na Balticu w innym aucie i to kilka lat temu.
Ostatnio edytowano wtorek, 6 sty 2015, 16:13 przez piotrg, łącznie edytowano 1 raz
Kupić amerykańca w dieslu to jak pójść do prostytutki żeby się całować ...
piotrg
N3

Postprzez starzyna » wtorek, 6 sty 2015, 16:12

Szkoda tego Breena. Miałem nadzieję, że ten sezon będzie już w jego wykonaniu czysty. W zamian dostaliśmy jego komentarze, że trasa Janner jest tragiczna i z każdym metrem musi walczyć o życie. Gdybym ja wsiadł w jego auto pewnie mógłby opowiadać takie bzdury, ale zawodnikowi, który robi zakusy na WRC to już nie wypada ;)

Edit: Piotr, a kto chyba rok temu w zimie tak upalał po nocach, że wydzwonił subarynę o drzewo? :mrgreen:
UPALAJ.PL - blog o rajdach samochodowych, sportowych autach i katowaniu do odcinki.
starzyna
N2

Postprzez Dawidos » wtorek, 6 sty 2015, 16:15

Antonin Tlusťák zostawił za sobą Jonathana Hirschiego. - Chciałbym bardzo podziękować Kajetanowiczowi, który sprzedał nam Pirelki. Te opony są zupełnie inne i świetnie pracują. Kajto chyba zaczął zbierać pieniążki na Rajd Polski w WRC :). Mam nadzieje na komplet zwycięstw zapisałby się w znakomity sposób w historię Rajdu Janner i ME.
Dawidos

Postprzez Dani » wtorek, 6 sty 2015, 16:17

Tarabus również przyznał, że dostał opony od Kajta.
Dani
N3

Postprzez TomMaz » wtorek, 6 sty 2015, 16:27

piotrg napisał(a):
ryjas napisał(a):

Słuszna uwaga, bo Kajto jest tu (w Janner) mam wrażenie odbierany jak zimowiec rajdowy ze szwecji, a jego doświadczenie na śniegu to 2 starty w Polsce (czyli jak np 3/4 rajdu szwecji kilometrowo) na Balticu w innym aucie i to kilka lat temu.

Jak się popatrzy na starty Kubicy w ERC i WRC to idealnie widać jak daleki jest poziom tych serii. Początkowe odcinki Azorów gdzie powinien dostać baty ze swoim szutrowym doswiadczeniem. Z reszta rajd Polski i porownanie Breena do Kajto tez sporo mowi. Albo Lappi który w ERC jest absolutnym topem, a w domowej Finlandii w WRC2 nie był w stanie objechac debiutującego Kubicy. To co Kubica prezentowal w ERC to strcza na rajd typu GB 2014 WRC czyli poza pierwsza 10, a jakby próbował cos pocisnac to pewnie by skończył poza droga jak przez wiekszosc sezonu. Na pewno w jakimś stopniu wynika to z objechania w danych rajdach. Tylko na logikę ERC tez są objechani a gdyby Breen był top driverem to by nie jechał na asfalcie podobnym poziomem do Lappiego który cale rajdowe życie spędził na szutrze. Abbring pokazał inny poziom i odrazu nie widać go w ERC tylko są plotki ze Toyota w niego inwestuje w perspektywach WRC. Niektórzy jak Breen którzy przez x sezonów jezdza w ERC i sie specjalnie nie rozwijają wyżej pewnego poziomu nie podskocza, choć akurat Breen dostał program w WRC2 co jest dość ciekawe w świetle jego ostatnich osiągnięć. Za to kierowcy Skody dostają ERC i raczej nic się nawet nie słyszy żeby ktoś ich planował promować w WRC2 chociaż może z nowa Fabia to się zmieni, fajnie by bylo.
Ostatnio edytowano wtorek, 6 sty 2015, 16:36 przez TomMaz, łącznie edytowano 1 raz
TomMaz
N3

Postprzez ryjas » wtorek, 6 sty 2015, 16:34

Tak patrze na wyniki Rajmunda, który Janer jedzie po raz któryś tam, na Pirelkach szesnastkach. Oczywiście w zupełnie innej kolejności startowej niż Kajto a jednak ze stratą 6 minut (jest w generalce drugi). O ile można zarzucać, że Consani to nie ta liga co Kajto. Lukjaniuk też (choć to bzdura). To jednak Rajmund na Janerze jest klasą samą w sobie.
O kiepskiej jeżdzie Lefebra moze świadczyć fakt, że na szóstej pozycji jest kierowca jadący mazdą 323. A Lefebre ma do niego 3,5 minuty straty
ryjas
N3

Postprzez Domson » wtorek, 6 sty 2015, 16:46

Craig Breen był najszybszy na Michelinach. - Czas jest bardzo dobry. To zupełnie inny odcinek. Nie oglądałem onboardu Kubicy z ubiegłego roku i teraz byłem trochę zaskoczony. Eksperymentujemy z zupełnie innym ustawieniem.

:mrgreen:
Domson
A6

Postprzez viper » wtorek, 6 sty 2015, 16:52

DonCorrado napisał(a):Nie pierwszy i nie ostatni raz kiedy dobry PR i kasa próbują zrobić dobrego kierowce z rzemieślnika. Czasem lepiej sie nie odzywac ale z przereklamowanymi zawodnikami w kazdej dyscyplinie jest tak samo, ktos w nich wpompowal kase to są na topie i nawet na forum o nich mowia pomimo ze sa slabi, ten rajd to idealna weryfikacja. Inna sprawa ze sytuacja obecnie w rajdach jest taka, ze na bezrybiu i rak ryba :lol:

Jeżeli ten rajd jest idealna weryfikacja to zobaczymy na następnym czy kajto wygra wszystkie oesy z kosmiczna przewaga.
viper
S2000

Postprzez DonCorrado » wtorek, 6 sty 2015, 16:56

viper napisał(a):
DonCorrado napisał(a):Nie pierwszy i nie ostatni raz kiedy dobry PR i kasa próbują zrobić dobrego kierowce z rzemieślnika. Czasem lepiej sie nie odzywac ale z przereklamowanymi zawodnikami w kazdej dyscyplinie jest tak samo, ktos w nich wpompowal kase to są na topie i nawet na forum o nich mowia pomimo ze sa slabi, ten rajd to idealna weryfikacja. Inna sprawa ze sytuacja obecnie w rajdach jest taka, ze na bezrybiu i rak ryba :lol:

Jeżeli ten rajd jest idealna weryfikacja to zobaczymy na następnym czy kajto wygra wszystkie oesy z kosmiczna przewaga.

Chodzilo mi o to, ze goscie pokazali jak sa przereklamowani.
Natomiast co Kajto pokaze gdzie indziej to inna kwestia, narazie nie tytułują go ani nie wsadzaja jako juniora do fabryki 8)
DonCorrado
A6

Postprzez Domson » wtorek, 6 sty 2015, 16:58

DonCorrado napisał(a):
viper napisał(a):

Chodzilo mi o to, ze goscie pokazali jak sa przereklamowani.
Natomiast co Kajto pokaze gdzie indziej to inna kwestia, narazie nie tytułują go ani nie wsadzaja jako juniora do fabryki 8)

Tu nie, ale na FB już nawet widziałem koronację na Ogiera :lol:
Domson
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polacy w ME