RSMP 2015

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: RSMP 2015

Postprzez karluum » piątek, 28 lis 2014, 12:49

A ta Fabia Proto to nie była budowana na normalnej budzie? Opisywali ją w WRC ale nie pamiętam tego artykułu. Jeżeli tak to nie dziwię się, że kosztuje tyle kosztuje, bo to jest masa roboty dostosować nadwozie do samochodu 4x4.
Maxi to są konstrukcje rurowe, prostsze w budowie, z resztą Dytko Sport wybudowało tylko pierwsze Polo na budzie seryjnego auta, a wszystkie pozostałe to konstrukcja rurowa.
karluum
A5

Postprzez MSG Racing » piątek, 28 lis 2014, 15:13

Stec na początku miał problemy z Fabia i to spore ale Dytko nie miał ich za wiele.
Czy wszystkie auta Dytki są rurowe to nie wiem ale to by tłumaczyło czemu szybko potrafią zrobić kolejne.
No i tez nie powiem ale na rally24 Lancery są w podobnych cenach, ale te auta chyba nie miały być porównywalne/alternatywa dla Evo czy STi tylko dla R5/S2000.
Tutaj już różnica cenowa jest nie mała.
Problem w tym kto będzie jeździł Proto jeśli trzeba się mocno spinać i umieć się spinać żeby walczyć z R5/S2000.
Gdyby, zaznaczam gdyby nie było R5/S2000 to Proto byłoby fajna alternatywa.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Mad Max » piątek, 28 lis 2014, 15:26

Proto nie miało być żadną alternatywą dla S2000/R5 tylko alternatywą na tanie 4x4 - z tego co pamiętam to Paweł Dytko wypowiadał się o tej klasie właśnie w takim tonie, że mają to być dopracowane konstrukcje do nauki jazdy 4x4 a nie do wygrywania generalki i tak jak wspomniałem wcześniej Wiesław Stec w artykule który był tu przypomniany mówił że kupno budy z klatką Lancera (N4/R4) jest kilku krotnie droższe niż kupno budy do Fabii /tudzież budowa własnej budy.

EDIT: Znalazłem wypowiedź Pawła Dytko odnośnie Proto
http://rallyonline.pl/co-to-jest-klasa-proto_41286.html
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez viper » piątek, 28 lis 2014, 16:45

Mad Max napisał(a):EDIT: Znalazłem wypowiedź Pawła Dytko odnośnie Proto
http://rallyonline.pl/co-to-jest-klasa-proto_41286.html

No to ciekawe gdzie tu przystępna cena. Przecież to dzisiaj droższe niz topowy lancer, a na pewno nie tańsze, wiec po co sie boksować. Założeniem miało byc tanie.
viper
S2000

Postprzez MSG Racing » piątek, 28 lis 2014, 16:55

Dlatego wspomniałem o S2000/R5. Wiem ze była mowa o tym by to było tanie 4x4 no ale nie jest tak całkiem do końca.
Inaczej. TO jest klasa na przyszłość. Bo przecież eNki się kończą i zostanie R5.
Znalazlem wczoraj parę Lancerów eNkowych na sprzedaż i cena w sumie ok 150-200tys zl. Podobnie jak Dytko chciał z 208 Proto.

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

MSG Racing
S2000

Postprzez viper » piątek, 28 lis 2014, 17:04

MSG Racing napisał(a):Dlatego wspomniałem o S2000/R5. Wiem ze była mowa o tym by to było tanie 4x4 no ale nie jest tak całkiem do końca.
Inaczej. TO jest klasa na przyszłość. Bo przecież eNki się kończą i zostanie R5.
Znalazlem wczoraj parę Lancerów eNkowych na sprzedaż i cena w sumie ok 150-200tys zl. Podobnie jak Dytko chciał z 208 Proto.

Spokojnie lancery spadną. Za 2 lata kończy homologacja evo 9 a po za tym nie ma juz klasy dla lancera. Myśle ze proto dlatego nie bedzie miało przyszłości. Tym bardzie za ta cenę. Zeby proto było sensem i miało sile przebicia musialo by byc co najmniej 30% tańsze od lancera, dlatego ja bym obstawiał ze zaiteresowanie proto bedzie spadać. Jasne zawsze ktos moze to kupić, ale na fajerwerki bym nie liczył.
viper
S2000

Postprzez krzysiek_swrt » piątek, 28 lis 2014, 17:33

A z czego wy tu wysnuwacie wnioski że proto są niebezpieczne przecież nikt nie składa tych aut na trytytki a przecież przed rajdami są badania techniczne i gdyby było coś niebezpiecznego to by tego niedopuszczali.
krzysiek_swrt
N3

Postprzez viper » piątek, 28 lis 2014, 18:08

krzysiek_swrt napisał(a):A z czego wy tu wysnuwacie wnioski że proto są niebezpieczne przecież nikt nie składa tych aut na trytytki a przecież przed rajdami są badania techniczne i gdyby było coś niebezpiecznego to by tego niedopuszczali.

Wiele rzeczy jest specjalnie dorabianych, wiec jak np zbadać twardość materiału z czego dany element jest zrobiony. Po drugie byc moze sie mylę, ale z tego co wiem pożar plachytki proto był z powodu winy kolektora, ktory był zle zamontowany tzn. Był za blisko ściany grodziowej czy jakiegoś elementu i z tego powstał pożar. Podejrzewam ze to właśnie wystraszyło plachytkie i dał sobie spokoj z proto, ale to takie moje prywatne domysły zeby nie było ze kogos oskarżam.
Jeżeli faktycznie tak jest i sędziowie o tym wiedza to teraz nie ma co sie dziwić ze podejmują taka decyzje a nie inna. Sa pewne rzeczy o których my nie wiemy a mogą byc.
viper
S2000

Postprzez krzysiek_swrt » piątek, 28 lis 2014, 20:52

to ciekawe czemu proto od Dytki są w stanie wygrywać rajdy a nawet mistrzostwa w innych krajach jak Hiszpania nie robiąc nikomu przy tym krzywdy ale Viper oczywiście jest na forum najmądrzejszy i wszystko wie najlepiej.
krzysiek_swrt
N3

Postprzez gregortest » piątek, 28 lis 2014, 21:04

Wiele rzeczy jest specjalnie dorabianych, wiec jak np zbadać twardość materiału z czego dany element jest zrobiony. Po drugie byc moze sie mylę, ale z tego co wiem pożar plachytki proto był z powodu winy kolektora, ktory był zle zamontowany tzn. Był za blisko ściany grodziowej czy jakiegoś elementu i z tego powstał pożar. Podejrzewam ze to właśnie wystraszyło plachytkie i dał sobie spokoj z proto, ale to takie moje prywatne domysły zeby nie było ze kogos oskarżam.

hahhahahahahahahahaha
JAk masz pisać głupoty, bo nie wiesz, to przestań się dalej ośmieszać.
Wymień te specjalnie dorabiane...............jak możesz kilka, nie musisz wiele...
U Płachytki wina kolektora .....????? bardzo ciekawe rzeczy piszesz .... muszę zadzwonić do Pawła i go uświadomić, co on tam zepsuł z tym kolektorem.
https://www.youtube.com/watch?v=jp-7XJYWKbA
te ślady na asfalcie to pewnie płyn od spryskiwacza ? no nie...
gregortest
A5

Postprzez viper » piątek, 28 lis 2014, 21:06

krzysiek_swrt napisał(a):to ciekawe czemu proto od Dytki są w stanie wygrywać rajdy a nawet mistrzostwa w innych krajach jak Hiszpania nie robiąc nikomu przy tym krzywdy ale Viper oczywiście jest na forum najmądrzejszy i wszystko wie najlepiej.

Tak wiem mówisz o tym jednym jedynym przypadku co go tak nagłaśniali. Wiem wiem o tym nic sie nie martw, ale wiem tez o wielu defektach proto, wiec jedna jaskółka wiosny nie czyni spokojnie. Dla mnie po prostu jest śmiechem wchodzić w cos co nie jest sprawdzone a tylko ładnie sie prezentuje. W dodatku wcale nie jest tańsze od tego sprawdzonego. Plachytka wiedział co robi nic sie nie martw ty sobie możesz tu pisać kto mądry. Ja jestem pewien ze to nie przypadek ze dał sobie spokoj z proto.
gregortest napisał(a):

hahhahahahahahahahaha
JAk masz pisać głupoty, bo nie wiesz, to przestań się dalej ośmieszać.
Wymień te specjalnie dorabiane...............jak możesz kilka, nie musisz wiele...
U Płachytki wina kolektora .....????? bardzo ciekawe rzeczy piszesz .... muszę zadzwonić do Pawła i go uświadomić, co on tam zepsuł z tym kolektorem.
https://www.youtube.com/watch?v=jp-7XJYWKbA
te ślady na asfalcie to pewnie płyn od spryskiwacza ? no nie...

Tak i samo sie wylało :D . Daj spokoj zobacz sobie statystykę proto na mecie pogadamy. W Polsce z tego co wiem startowało kilka razy za równo steca jak i dytki. Do mety nie wiem czy chociaż raz dotarło.
viper
S2000

Postprzez MSG Racing » piątek, 28 lis 2014, 21:44

NO ale jak się wylało to raczej nie z winy jak to powiedziałeś kolektora. A ze się wylało i zapaliło to na kolektor.
A ze się wylało z silnika lancera to tak samo jakby się w Lancerze wiec ze tak powiem argument z tzw dupy.
W Hiszpanii wygrało chyba nawet dwa razy a i w Nowej Zelandii tez tam coś powygrywali i mieszali w stawce. U nas jak mnie pamieć nie myli to było na mecie i nie raz.
Generalnie z takim podejściem to daleko nie zajdzie się.
Taki news.
Klasyfikacja sponsorska 2wd ma być objęta w regulaminie i zdobywaniem licencji na to przy określeniu ilości rund i jakichś jeszcze obostrzeniach.
Jak ktoś będzie chciał zostać pilotem to tez będzie musiał jeździć w KJS za kierownica (jak 20lat temu). Ceny licencji maja być wyższe.
Oby nie przeszło.

MSG Racing
S2000

Postprzez viper » piątek, 28 lis 2014, 22:17

MSG Racing napisał(a):NO ale jak się wylało to raczej nie z winy jak to powiedziałeś kolektora. A ze się wylało i zapaliło to na kolektor.
A ze się wylało z silnika lancera to tak samo jakby się w Lancerze wiec ze tak powiem argument z tzw dupy.
W Hiszpanii wygrało chyba nawet dwa razy a i w Nowej Zelandii tez tam coś powygrywali i mieszali w stawce. U nas jak mnie pamieć nie myli to było na mecie i nie raz.
Taki news.
Klasyfikacja sponsorska 2wd ma być objęta w regulaminie i zdobywaniem licencji na to przy określeniu ilości rund i jakichś jeszcze obostrzeniach.
Jak ktoś będzie chciał zostać pilotem to tez będzie musiał jeździć w KJS za kierownica (jak 20lat temu). Ceny licencji maja być wyższe.
Oby nie przeszło.

Ja ci mowie co wiem, a tym mi mówisz ze sie wylało, ale wcale nie musiało sie samo wylać, bo pod wpływem temp. rowniez mogl waż szczelic. Ja wiem ze ten sam gosciu wygrał dwa razy nie wiem co prawda gdzie. Natomiast wiem o wielu defektach, a to ze wygrało to jeszcze o niczym nie świadczy. Peugeot 307 wrc tez wygrał rajd wrc, a okazał sie w historii największym francuskim badziewiem ostatnich lat. Natomiast setki lancerów i subaru to sprawdzony sprzęt, wiec nie wiem co wam tak zależy na tym proto skoro i tak to " lancer" tyle ze taki co nie wiadomo czego sie po nim spodziewać i to jeszcze za gruba kase.
viper
S2000

Postprzez MSG Racing » sobota, 29 lis 2014, 09:40

viper napisał(a):
MSG Racing napisał(a):NO ale jak się wylało to raczej nie z winy jak to powiedziałeś kolektora. A ze się wylało i zapaliło to na kolektor.
Taki news.
Oby nie przeszło.

Ja ci mowie co wiem, a tym mi mówisz ze sie wylało, ale wcale nie musiało sie samo wylać, bo pod wpływem temp. rowniez mogl waż szczelic. Ja wiem ze ten sam gosciu wygrał dwa razy nie wiem co prawda gdzie. Natomiast wiem o wielu defektach, a to ze wygrało to jeszcze o niczym nie świadczy. Peugeot 307 wrc tez wygrał rajd wrc, a okazał sie w historii największym francuskim badziewiem ostatnich lat. Natomiast setki lancerów i subaru to sprawdzony sprzęt, wiec nie wiem co wam tak zależy na tym proto skoro i tak to " lancer" tyle ze taki co nie wiadomo czego sie po nim spodziewać i to jeszcze za gruba kase.

Tylko ten sam waz może strzelić w Lancerze czy subaru. Ot o to kaman. No ale.....
Subaru i Lancer w obecnej odmianie zaraz się skończy i nie będzie nic 4x4 po za R5

MSG Racing
S2000

Postprzez viper » sobota, 29 lis 2014, 09:51

MSG Racing napisał(a):Tylko ten sam waz może strzelić w Lancerze czy subaru. Ot o to kaman. No ale.....
Subaru i Lancer w obecnej odmianie zaraz się skończy i nie będzie nic 4x4 po za R5

Jak zaraz :D. 25 letnie astry jeżdżą a ty mówisz zaraz. Masz jeszcze evo 10. Przez najbliższe 15 lat nie ma tematu i problemu 4x4 w evo i subaru. Po za tym proto ma silnik i napędy lancera, a to jest największym problemem pod względem awaryjności wiec spokojnie. Rdza je nie zeżre :D
viper
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP