RSMP 2015

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: RSMP 2015

Postprzez Zajcev » środa, 26 lis 2014, 16:02

viper napisał(a):Zaden producent nie wejdzie w interes wiedząc ze bedzie ostatnie w klasyfikacji gen. Bo jak to bedzie w wynikach wyglądać. Dla ludzi nie z tematu liczy klasyfikacja gen. a Dacia na 80 aut dzisia w 60 nie wiem czy sie zmieści.

Puchar 106, 206, CC, SC, Lanos, Micra, itp. itd... o tak, te samochody walczyły o generalkę ..
Zajcev
N4

Postprzez viper » środa, 26 lis 2014, 16:24

Zajcev napisał(a):
viper napisał(a):Zaden producent nie wejdzie w interes wiedząc ze bedzie ostatnie w klasyfikacji gen. Bo jak to bedzie w wynikach wyglądać. Dla ludzi nie z tematu liczy klasyfikacja gen. a Dacia na 80 aut dzisia w 60 nie wiem czy sie zmieści.

Puchar 106, 206, CC, SC, Lanos, Micra, itp. itd... o tak, te samochody walczyły o generalkę ..

Oczywiscie ze nie walczyły. wówczas to były czołowe samochody w swojej klasie pomijając puchar. Tutaj logan znowu jest na straconej pozycji. Po za tym marketingowo wtedy podawało sie pozycje w klasie. Dzisiaj funkcjonuje tylko generalka.
viper
S2000

Postprzez Mad Max » środa, 26 lis 2014, 16:27

MSG Racing napisał(a):Inna rzecz ze producent wie ze tego pucharu nic nie będzie dla niego bo jak ma być jak medialnie rajdy są na poziomie 1 w skali 10?
Podobno wyścigi płaskie w Polsce nie istnieją a puchar KIA od kilku lat dość dobrze przedzie, w pucharze VW też się chętni znaleźli do jeżdżenia.

Zajcev napisał(a):Puchar 106, 206, CC, SC, Lanos, Micra, itp. itd... o tak, te samochody walczyły o generalkę ..
zapomniałeś jeszcze o demonach prędkości z wyścigów płaskich zwanych Picanto

Żeby Tobie dogodzić to ja nie wiem co trzeba było by zrobić, to chcesz żeby było tanio? czy szybko?

viper napisał(a):Oczywiscie ze nie walczyły. wówczas to były czołowe samochody w swojej klasie pomijając puchar. Tutaj logan znowu jest na straconej pozycji. Po za tym marketingowo wtedy podawało sie pozycje w klasie. Dzisiaj funkcjonuje tylko generalka.
Dlaczego na straconej pozycji?? Więc dlaczego marketingowo nie można wrócić do podawania pozycji w klasie?? Osobiście wolałbym się ścigać z kimś równorzędnym autem niż być mistrzem polski w klasie z dwoma samochodami przez cały sezon.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez viper » środa, 26 lis 2014, 17:15

Mad Max napisał(a):
MSG Racing napisał(a):Inna rzecz ze producent wie ze tego pucharu nic nie będzie dla niego bo jak ma być jak medialnie rajdy są na poziomie 1 w skali 10?
Podobno wyścigi płaskie w Polsce nie istnieją a puchar KIA od kilku lat dość dobrze przedzie, w pucharze VW też się chętni znaleźli do jeżdżenia.

Zajcev napisał(a):Puchar 106, 206, CC, SC, Lanos, Micra, itp. itd... o tak, te samochody walczyły o generalkę ..

Żeby Tobie dogodzić to ja nie wiem co trzeba było by zrobić, to chcesz żeby było tanio? czy szybko?

viper napisał(a):Oczywiscie ze nie walczyły. wówczas to były czołowe samochody w swojej klasie pomijając puchar. Tutaj logan znowu jest na straconej pozycji. Po za tym marketingowo wtedy podawało sie pozycje w klasie. Dzisiaj funkkcjonuje tylko generalka.
Dlaczego na straconej pozycji?? Więc dlaczego marketingowo nie można wrócić do podawania pozycji w klasie?? Osobiście wolałbym się ścigać z kimś równorzędnym autem niż być mistrzem polski w klasie z dwoma samochodami przez cały sezon.

Po pierwsze puchar Picanto jest wyścigiem gdzie startują tylko i wyłącznie te samochody i z tego właśnie jest relacja, a w rajdach to tak nie funkcjonuje.
Po drugie nie mnie musisz dogodzić tylko potencjalnym sponsorom, a ich interesuje tylko przekaz medialny.
Po trzecie sprawdza sie moja teoria o której wielokrotnie wspominałem i będę ja powtarzal do upadłego i wyścigi sa na to najlepszym dowodem tzn. Praktycznie wszystkie rundy sa za granica, ale relacje sa w polskiej telewizji indywidualnie z rywalizacji TYLKO Picanto. W rajdach podaje sie tylko klasyfikacje gen. a w telewizji nie ma nic oprócz prywatnych układów sponsorskich czy osobowych. Kajto Kubica biskiniewicz i do nie dawna nowocien, a w jego przypadku najładniej widać co sie stało jak skończył sie układ z "teleexpressem ". Jestem pewien ze biskiniewicz tak samo by skończył. Tak wiec widzisz roznica jest znacząca. Układ w tv dla wszystkich Picanto i wszyscy zawodnicy na tym korzystają. Zupełne przeciwieństwo jest w rajdach. Jestem pewien ze jak by ktos w wyścigach wpadł na pomysł jak na topie były tory Kielce i Poznań czyli jakies 15 lat temu wyścigi dzisiaj były by daleko przed rajdami.
viper
S2000

Postprzez qbus » środa, 26 lis 2014, 17:56

A kiedys chciales jezdzic seryjnym c2...
"Janusz żyje wśród nas. My kibice nigdy o Nim nie zapomnimy."
www.racingshop.pl
qbus
S1600

Postprzez MSG Racing » środa, 26 lis 2014, 18:09

viper napisał(a):
Mad Max napisał(a):

viper napisał(a):Oczywiscie ze nie walczyły. wówczas to były czołowe samochody w swojej klasie pomijając puchar. Tutaj logan znowu jest na straconej pozycji. Po za tym marketingowo wtedy podawało sie pozycje w klasie. Dzisiaj funkkcjonuje tylko generalka.

Po pierwsze puchar Picanto jest wyścigiem gdzie startują tylko i wyłącznie te samochody i z tego właśnie jest relacja, a w rajdach to tak nie funkcjonuje.
Po drugie nie mnie musisz dogodzić tylko potencjalnym sponsorom, a ich interesuje tylko przekaz medialny.
Po trzecie sprawdza sie moja teoria o której wielokrotnie wspominałem i będę ja powtarzal do upadłego i wyścigi sa na to najlepszym dowodem tzn. Praktycznie wszystkie rundy sa za granica, ale relacje sa w polskiej telewizji indywidualnie z rywalizacji TYLKO Picanto. W rajdach podaje sie tylko klasyfikacje gen. a w telewizji nie ma nic oprócz prywatnych układów sponsorskich czy osobowych. Kajto Kubica biskiniewicz i do nie dawna nowocien, a w jego przypadku najładniej widać co sie stało jak skończył sie układ z "teleexpressem ". Jestem pewien ze biskiniewicz tak samo by skończył. Tak wiec widzisz roznica jest znacząca. Układ w tv dla wszystkich Picanto i wszyscy zawodnicy na tym korzystają. Zupełne przeciwieństwo jest w rajdach. Jestem pewien ze jak by ktos w wyścigach wpadł na pomysł jak na topie były tory Kielce i Poznań czyli jakies 15 lat temu wyścigi dzisiaj były by daleko przed rajdami.

A po milion sto trzydziesty osmy czy Ty potrafisz częściej niz od czasu do czasu przeczytać i pomyśleć o tym co przeczytałeś nim zaczniesz pisać swoje uparte myśli?
AD1. Przecież my piszemy o PUCHARZE ewentualnie klasie. Piszemy o pucharze Dacii gdzie tak jak w Picanto miałyby jeździć te same auta.
AD2. Jak sie robi puchar jak Picanto i ma on swój przekaz medialny to wiele więcej się zrobić nie da żeby dogodzić.
AD3. Ja tu nie widzę teorii a tylko stwierdzenie faktu. No może w tym ze gdyby ktoś coś zobaczył to teraz byłoby inaczej.
PZM nic nie widzi i wszystko zasłania ogranicza i utrudnia.
Tak jak ma być z robieniem licencji od nowego roku. Tak by żyło się lepiej.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Zajcev » środa, 26 lis 2014, 18:12

viper napisał(a):Po pierwsze puchar Picanto jest wyścigiem gdzie startują tylko i wyłącznie te samochody i z tego właśnie jest relacja

z czystej ciekawości, bo szczerze nigdy nie interesowałem się tym, gdzie w TV mogę oglądnąć relację z pucharu Picanto?
Zajcev
N4

Postprzez viper » środa, 26 lis 2014, 18:21

qbus napisał(a):A kiedys chciales jezdzic seryjnym c2...

Kiedyś były inne regulaminy a dzisiaj wszystko idzie w min r2. Zobacz r1 wogole nie funkcjonuje a sa to samochody seryjne do 1,4. Zmieniła sie technologia i nadal chętnie bym zrobił seryjny puchar takiej c2, ale jestem realista i wiem co moze mieć sens a co dzisiaj przy obecnych przepisach nie bedzie miało racji bytu, dlatego gadanie o daci logan jest dla mnie abstrakcja ze względu na obecna i przyszła technologie.
viper
S2000

Postprzez viper » środa, 26 lis 2014, 18:25

Zajcev napisał(a):
viper napisał(a):Po pierwsze puchar Picanto jest wyścigiem gdzie startują tylko i wyłącznie te samochody i z tego właśnie jest relacja

z czystej ciekawości, bo szczerze nigdy nie interesowałem się tym, gdzie w TV mogę oglądnąć relację z pucharu Picanto?

Ja sie pare razy natknąłem na TVP sport i wywiady z kazda pierwsza trojka zawodników. Dodatkowo widzialem pół godzinny materiał z podsumowania całego sezonu, a tam to chyba z 8 chłopaków dyskutowało. Niepamiętający czy to było łącznie z cedem,małe było i to obszerne.
viper
S2000

Postprzez MSG Racing » środa, 26 lis 2014, 18:29

viper napisał(a):

Kiedyś były inne regulaminy a dzisiaj wszystko idzie w min r2. Zobacz r1 wogole nie funkcjonuje a sa to samochody seryjne do 1,4. Zmieniła sie technologia i nadal chętnie bym zrobił seryjny puchar takiej c2, ale jestem realista i wiem co moze mieć sens a co dzisiaj przy obecnych przepisach nie bedzie miało racji bytu, dlatego gadanie o daci logan jest dla mnie abstrakcja ze względu na obecna i przyszła technologie.

Czyli co? Ze nie będzie chętnych? Ze nie będzie o tym w mediach (jak ogólnie nie ma nic to jak o pucharze ma być)?
R1 niby seria ale nadal droga bo podstawowe auto to ok 40-50tys zl. A producentom się nie chce bawić w nie medialny sport jakim są rajdy. Szczególnie w PL. Tu mogę twoje myślenie zrozumieć.
Zresztą to dopiero początek ery eRek.
Jednak nikt nie zabrania zrobienia pucharu w kraju i wydania homologacji krajowej pucharowej.
A technologia. Co ona ma przy pucharze do gadania jak wszystko by miało być np seryjne?
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Zajcev » środa, 26 lis 2014, 18:34

viper napisał(a):
Zajcev napisał(a):

Ja sie pare razy natknąłem na TVP sport i wywiady z kazda pierwsza trojka zawodników. Dodatkowo widzialem pół godzinny materiał z podsumowania całego sezonu, a tam to chyba z 8 chłopaków dyskutowało. Niepamiętający czy to było łącznie z cedem,małe było i to obszerne.

Czyli bez rewelacji... TVP Sport.. grono odbiorców dość małe..
Pisałeś, że w rajdach to tak nie funkcjonuję, puchar Fiesty miał relację w TV Trwam i jak dobrze pamiętam były to tylko relację ze zmagań Fiest, kiedyś poza relacją załapałem się na materiał dotyczący chyba tworzenia opisu rajdowego.. czyli ogólnie bardzo fajnie tematycznie temat ogarnięty..

Zapytam więc inaczej. Czy widziałeś w ogólnodostępnej TV gdzieś relacje z pucharu Picanto? Jakąś wzmiankę w wiadomościach sportowych? Jakim więc prawem to w ogóle funkcjonuje?

viper napisał(a):Po trzecie sprawdza sie moja teoria o której wielokrotnie wspominałem i będę ja powtarzal do upadłego i wyścigi sa na to najlepszym dowodem tzn. Praktycznie wszystkie rundy sa za granica, ale relacje sa w polskiej telewizji indywidualnie z rywalizacji TYLKO Picanto. W rajdach podaje sie tylko klasyfikacje gen. a w telewizji nie ma nic oprócz prywatnych układów sponsorskich
Zajcev
N4

Postprzez viper » środa, 26 lis 2014, 18:41

MSG Racing napisał(a):
viper napisał(a):

Czyli co? Ze nie będzie chętnych? Ze nie będzie o tym w mediach (jak ogólnie nie ma nic to jak o pucharze ma być)?
R1 niby seria ale nadal droga bo podstawowe auto to ok 40-50tys zl. A producentom się nie chce bawić w nie medialny sport jakim są rajdy. Szczególnie w PL. Tu mogę twoje myślenie zrozumieć.
Zresztą to dopiero początek ery eRek.
Jednak nikt nie zabrania zrobienia pucharu w kraju i wydania homologacji krajowej pucharowej.
A technologia. Co ona ma przy pucharze do gadania jak wszystko by miało być np seryjne?

Technologia idzie do przodu, a Bez wsparcia oficjalnego dilera nie zrobisz markowego pucharu, a ten nie zgodzi sie na to zeby pucharowe auta woziły ogony w gen., bo dla niego nie bedzie to miało sensu. No chyba ze ktos zagwarantowałby, ze np.
W tv nie bedzie pokazywana klasyfikacja łączna rajdu a tylko klasyfikacja pucharu. Na tej zasadzie działa picano. Kazda klasa ma swoją klasyfikacje. Po za tym mówisz ze lipa :). W rajdach koledzy z generalki mogą pomarzyć o takiej lipie, bo płatne reklamy prywatnego lotosu zabijają cały marketing pozostałym zawodnikom. Ja biorę w ciemno to co ma dzisiaj picanto zeby z pierwsza 3 klasy zrobili wywiad z kazdego rajdu. To jest karta przetargowa do rozmów ze sponsorami przez duże P. Gwarantuje ci ze po 2 , 3 sezonach nie jeden jezdzil by lancerem.

Do Zajcev
Nie porownój trwam do TVP sport :). Ja Ci mowie ja biorę w ciemno to co ma picanto i gwarantuje ci ze wielu tych co szuka sponsorów ma dobra kartę przetargowa i konkretne argumenty.

Do Msgracing
Ja po raz kolejny 158 mowie. Zaden sport motorowy bez wsparcia medialnego nie bedzie funkcjonował. Po za tym puchar starej technologi żadnego producenta nie zaiteresuje. W rajdach auto musi mieć rozmach, bo nie ma bezpośredniej rywalizacji jak w wyścigach. To sa inne sporty i nie można tego porównywać. Natomiast sam system szumu w wyścigach idzie w do rym kierunku.
Ostatnio edytowano środa, 26 lis 2014, 18:55 przez viper, łącznie edytowano 1 raz
viper
S2000

Postprzez Zajcev » środa, 26 lis 2014, 18:51

viper napisał(a):Do Zajcev
Nie porownój trwam do TVP sport :). Ja Ci mowie ja biorę w ciemno to co ma picanto i gwarantuje ci ze wielu tych co szuka sponsorów ma dobra kartę przetargowa i konkretne argumenty.

Wybacz, Trwam jest ogólnodostępne i bezpłatne, za TVP Sport trzeba płacić, mój błąd, Trwam wychodzi zdecydowanie lepiej :)

Nie wiem jak jest teraz, ale dawniej bardziej rajdowa była TV Trwam, TV Silesia (TVS) niż np. TVN Turbo i TVP Sport...

Może ja coś przeoczyłem, ale za czasów gdy były u nas MARKOWE puchary, w każdej relacji z rajdu były przedstawiane wyniki w tych pucharach... a że teraz nie ma pucharów, to mówią tylko o generalce..

Czyli podsumowując, dla Ciebie markowy puchar ma racje bytu tylko wtedy gdy auta walczą o generalkę?

Chyba coś przeoczyłem, zawsze wydawało mi się, że z reguły markowe puchary miały być tanie, a zawodnicy rywalizowali głównie tylko w pucharze... nikt nie wymagał, żeby Lanosy były tak zaawansowane jak WRC...

Obrazek
Ostatnio edytowano środa, 26 lis 2014, 19:00 przez Zajcev, łącznie edytowano 1 raz
Zajcev
N4

Postprzez viper » środa, 26 lis 2014, 18:59

Zajcev napisał(a):
viper napisał(a):Do Zajcev

Wybacz, Trwam jest ogólnodostępne i bezpłatne, za TVP Sport trzeba płacić, mój błąd, Trwam wychodzi zdecydowanie lepiej :)

Nie wiem jak jest teraz, ale dawniej bardziej rajdowa była TV Trwam, TV Silesia (TVS) niż np. TVN Turbo i TVP Sport...

Może ja coś przeoczyłem, ale za czasów gdy były u nas MARKOWE puchary, w każdej relacji z rajdu były przedstawiane wyniki w tych pucharach... a że teraz nie ma pucharów, to mówią tylko o generalce..

EuroSport tez jest płatny i co ?
Założę sie o milion dolarów ze płatny tvp sport ogłada wiecej osób niz otwarty kanał trwam. No chyba ze mówimy o seniorach :). Ja tobie zadam proste pytanie. Masz firmę i masz do wyboru reklamę w trwam czy w TVP sport" co wybierzesz.
viper
S2000

Postprzez Zajcev » środa, 26 lis 2014, 19:03

viper napisał(a):EuroSport tez jest płatny i co ?
Założę sie o milion dolarów ze płatny tvp sport ogłada wiecej osób niz otwarty kanał trwam. No chyba ze mówimy o seniorach :). Ja tobie zadam proste pytanie. Masz firmę i masz do wyboru reklamę w trwam czy w TVP sport" co wybierzesz.

Pewnie zwróciłbym uwagę na raporty oglądalności, aczkolwiek wydaję mi się, że Trwam ma większą oglądalność, zresztą nie w tym rzecz, Trwam podałem, jako przykład, że jednak relacje z pucharu były, które dużo łatwiej było mi oglądnąć, niż te z pucharu Picanto :)
Nie oszukujmy się, ile w tym TVP Sport jest motoryzacji?
Zajcev
N4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP