Jak myslicie !!! Kto, jak, gdzie i w czym ???

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Jak myslicie !!! Kto, jak, gdzie i w czym ???

Postprzez Bad-i » wtorek, 25 lis 2014, 13:27

Rundi Wy macie ST-75 czy to samo co C2r2?
Bad-i
N3

Postprzez MSG Racing » wtorek, 25 lis 2014, 18:23

menson napisał(a):Jakim cudem przegląd skrzyni w fieście kosztuje bez części 30 tys skoro cała skrzynia kosztuje 20 tys zł. Jestem dobrze w temacie ponieważ w tym sezonie dwóch moich znajomych jeździło fiestami i trzeci kupił kolejną pod koniec roku. W ciągu całego sezonu raz tylko dołożył do skrzyni ponad 10 tys zł ale to było po 4 rajdach RPP i ok 200 km testowych więc nie mów mi że tyle kosztuje skrzynia. Co do półosi to w fieście są one grubsze niż w Lancerze, i nie było jeszcze przypadku żeby się ukręciła. Chyba że ktoś pojedzie dłuższy odcinek na kapciu to zajedzie szpere i nie tylko

Domyślam się ze o mnie chodzi.
20tys chyba Euro? Ja Ci nic nie mowie, sam takie info dostałem od osoby pomagającej w startach jednemu w Fieście. Wtedy jeszcze w pożal się Boże pucharze Fiesty, jednak tez kiedyś twoje informacje rozminęły się prawda jak Wisła z Missipi. W Euro się zgodzę. To ze dołożył to i tez tyle możliwe. No i zależy gdzie kto robi przegląd.
Za 15tys zł to się kupuje używana klowke Sadeva do Clio PH2. Trochę taniej jest do starej Astry. A sekwencja to inna bajka i inna kasa. 20tys E to się zgadzam.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez viper » wtorek, 25 lis 2014, 19:10

Bad-i napisał(a):
Wurcuś napisał(a):Bardzo proszę podaj mi namiary do firmy, w której mogę sobie kupić nową skrzynie do Clio, na której beztrosko przejadę cały sezon.

Jezeli pytasz o R3 to sprawa jest bardzo prosta. Sadev ST-75 i nic nie dotykasz poza zmiana oleju i kontrola srub i plytek

Kolego mowa jest o clio maxi' bo Gregorest myśli ze 20 letnie skrzynie do maxi na drzewach rosną. Nie problem jest ze współczesnymi autam.
viper
S2000

Postprzez rundi » wtorek, 25 lis 2014, 19:18

viper napisał(a):
Bad-i napisał(a):
Wurcuś napisał(a):Bardzo proszę podaj mi namiary do firmy, w której mogę sobie kupić nową skrzynie do Clio, na której beztrosko przejadę cały sezon.

Jezeli pytasz o R3 to sprawa jest bardzo prosta. Sadev ST-75 i nic nie dotykasz poza zmiana oleju i kontrola srub i plytek

Kolego mowa jest o clio maxi' bo Gregorest myśli ze 20 letnie skrzynie do maxi na drzewach rosną. Nie problem jest ze współczesnymi autam.
Ostatnio edytowano czwartek, 5 lut 2015, 21:57 przez rundi, łącznie edytowano 1 raz
rundi
N2

Postprzez viper » wtorek, 25 lis 2014, 19:26

Ja nie podważam opini Badi tylko gregoresta. Dobrze ze buduje, ale zbudować auto to jedno , a jeździć nim bezawaryjnie to drugie. Na razie je buduje, ale zobaczymy czy nim wystartuje :), choc życzę mu jak najlepiej, ale pogadamy po sezonie :).
viper
S2000

Postprzez MSG Racing » wtorek, 25 lis 2014, 19:31

Nie wiem jak sadev zmienia swoje produkty i jak wygląda ich produkcja ale model skrzyni z Clio Maxi po małych zmianach lub większych albo bez zmian (choć wątpię) może być teraz używany w R3.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez lancerevo1 » wtorek, 25 lis 2014, 20:43

20 tys Euro za skrzynię do fiesty? ludzie czy wy myslicie że tam jest technologia z promu kosmicznego? Za 20 tys euro to można bez większych problemów całe auto kupić, no ale niektórzy i tak wiedzą lepiej:)
lancerevo1

Postprzez slivex » wtorek, 25 lis 2014, 21:24

lancerevo1 napisał(a):20 tys Euro za skrzynię do fiesty? ludzie czy wy myslicie że tam jest technologia z promu kosmicznego? Za 20 tys euro to można bez większych problemów całe auto kupić, no ale niektórzy i tak wiedzą lepiej:)

trolujesz czy jesteś idiotą? mowa o fieście r2

Proszę nie używać takich słów w odniesieniu do innych forumowiczów, tudzież zapoznanie się z regulaminem i przestrzeganie go. żółtodziób
slivex
N2

Postprzez menson » wtorek, 25 lis 2014, 22:38

Cena skrzyni to 4 tys funtów czyli ponad 20 tys zł. o jakich 20 tys euro Ty mówisz skoro samochód kupujesz od 30 tys euro. Proszę zarientuj się co i jak i potem pisz niektóre rzeczy,
https://www.facebook.com/jbmotorsportpoland/
menson
A5

Postprzez lancerevo1 » wtorek, 25 lis 2014, 23:01

slivex napisał(a):
lancerevo1 napisał(a):20 tys Euro za skrzynię do fiesty? ludzie czy wy myslicie że tam jest technologia z promu kosmicznego? Za 20 tys euro to można bez większych problemów całe auto kupić, no ale niektórzy i tak wiedzą lepiej:)

trolujesz czy jesteś idiotą? mowa o fieście r2

tak jestem idiotą, bo wiem ile ta skrzynia kosztuje, jak myślisz co tam w niej takiego jest? bo magiczne słowo "sekwencja" i od razu kosztuje 90 000 zł? ludzie puknijcie się w puste łby

Takie teksty również nie będą tolerowane na dłuższą metę. Nie Ty zacząłeś, ale na przyszłość - nie odpowiadaj na pyskówki tylko zgłaszaj je do moderacji. żółtodziób.
lancerevo1

Postprzez slivex » wtorek, 25 lis 2014, 23:54

bardziej chodziło mi o fakt fiesty r2 za te 90tyś zł.
slivex
N2

Postprzez qbus » środa, 26 lis 2014, 01:29

No ale uzywane Fiesty chodza juz ponizej 100k zl. Sprawdzajcie prosze zanim cos napiszecie bo poziom tego forum to aktualnie dno i metr mulu.
"Janusz żyje wśród nas. My kibice nigdy o Nim nie zapomnimy."
www.racingshop.pl
qbus
S1600

Postprzez munster » środa, 26 lis 2014, 06:26

menson ma racje dokladna cena skrzyni do fiesty r 2 to 4095 funtow
http://whm14.louhi.net/~fiestar2/wp-con ... cument.pdf
mysle ze rozwazania na ten temat sa zamkniete poza tym piszcie na temat !!!
munster
N1

Postprzez gregortest » środa, 26 lis 2014, 10:02

Gregor zauważyłem że z twoją ogładą, obyciem towarzysko-rajdowym chyba jesteś jakimś szefem w VW Motorsport. Dysponujesz wspaniała wiedzą o której inny mogą sobie tylko pomarzyć, dlatego bardzo proszę wytłumacz mi na jakiej podstawie stawiasz tezę że "awaryjności Clio Maxi, to jest identyczna jak przy R3"

Ogłada, no cóż, nie mam tak wszechstronnej wiedzy jak Viper, gdzie praktycznie w każdym temacie jest wiadomo, że on wie na 100 %.., może jemu powinieneś zadać takie pytanie?
Do tego czytać nie umie i strzela na ślepo/
co do VW, masz rację...Taka mała fucha, na boku...
Obecnie budowane i przebudowywane Clio maxi, których sporo startuje jeszcze na zachodzie, mają skrzynie biegów sadeva ST-90 - 14,16,18. Czyli takie same jak wystepowały w Megane Maxi. Akurat ta część ( zespół napendowy) była pancerna.
Kolego mowa jest o clio maxi' bo Gregorest myśli ze 20 letnie skrzynie do maxi na drzewach rosną

I tutaj jest pies pogrzebany.
Gdyby Viper troszkę znał temat, wiedziałby że do czynnie startujących aut w tym MAxi czy nawet A gr wersji Clio, nikt nie będzie wkładał 20 letniej skrzyni, bo to się nie opłaca. Tylko albo kupi nową z półki, albo używaną po resursie.

Oczywiście fabryka montowała Hewlanda, ale kosztuje "trochę wiecej", a i awaryjność po tych kilku nastu latach jest nie teges...
No chyba że ktoś miał w piwnicy, ale cena będzie ponad 25 eurasów.

[url][url=http://naforum.zapodaj.net/a12effd34ce4.jpg.html]Obrazek[/url] [/url]

[url][url=http://naforum.zapodaj.net/124aaafb8a1a.jpg.html]Obrazek[/url] [/url]

[url][url=http://naforum.zapodaj.net/1d39945c23f0.jpg.html]Obrazek[/url] [/url]

to tylko jeden z przykładów, szerokiej dostępności tych skrzyń.
"GEARBOX FFD6 MEGANE MAXI
€17,000.00
GEARBOX RICARDO FFD6 MEGANE MAXI Final drive 13x54 visco mechanical differential factory All revised (invoices) "
http://www.sadev-tm.com/en/gearboxes-an ... t/?pid=118
Po drugie - co psuło się w Maxi w Clio A-grupie ?
Przede wszystkim obcinało pompe wspomagania kierownicy, oraz pękały obudowy (na skutek nie "pełnego" odlewu, lub rozsypania się łożyska) w skrzyni, pomiędzy wałkami 1 i 2, wywalało łożysko podparcia wałka nr 2 i 3 i wtedy zacierała się skrzynia.
Oraz przy nie umiejętnej zmianie biegów.
Silniki były już w tamtych latach niezawodne.
Postęp techniczny i technologiczny posunął sie bardzo do przodu. Są inne materiały i inna jakość.
W Maxi wiazka elektryczna miała 120 kabli, a teraz kładzie się 40 i wystarcza..
Oczywiście trzeba taką skrzynie, profilaktycznie co 2-3 rajdy rozebrać, olej co rajd.
Ale te auta, z okrojoną mocą do 250 KM, się po prostu już nie psują.
Nawet piasty - które oryginalne są masakrycznie drogie, wytrzymują teraz cały sezon, a kiedyś wymieniali je praktycznie co rajd.
gregortest
A5

Postprzez Aaltonen » środa, 26 lis 2014, 10:11

Przegląd sekwencji w Fieście R2, bez części 30 tyś pln? Buahahahaha. :lol:
No chyba, że ten przegląd będzie osobiście robił Malcolm Wilson. :lol:

Cała skrzynia nówka, do fiesty r2 to około 22 tyś pln, do c2r2 podobnie.

viper napisał(a):Ja nie podważam opini Badi tylko gregoresta. Dobrze ze buduje, ale zbudować auto to jedno , a jeździć nim bezawaryjnie to drugie. Na razie je buduje, ale zobaczymy czy nim wystartuje.

Święte słowa. Zbudować auto, a zbudować bezawaryjne auto, to dwa rożne światy, rownież kosztowe.
Aaltonen
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP