Jak myslicie !!! Kto, jak, gdzie i w czym ???

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Jak myslicie !!! Kto, jak, gdzie i w czym ???

Postprzez viper » poniedziałek, 24 lis 2014, 21:49

krzysiek_swrt napisał(a):Clio droższe w utrzymaniu od r2 ale o wiele bardziej widowiskowe chyba że nie pamiętasz takich aut z dawnych lat to nie masz o tym pojęcia.

Ja pamietam tylko mówimy o kosztach a nie o funie. Zeby nie było marudzenia, ze drogo, bo z tego co widzę pzm ogranicza koszty startów a zawodnicy juz sie zbroja, wiec o co tu chodzi. Co do widowiskowości stare wrc były jeszcze lepsze.
viper
S2000

Postprzez MSG Racing » poniedziałek, 24 lis 2014, 21:57

Przegląd skrzyni w Fiescie R2, sam przegląd bez części to 30tys zl a trzeba go zrobić co rajd RSMP.
Generalnie sekwencja tez będzie w Clio i teoretycznie przegląd powinien kosztować tyle samo.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Bad-i » poniedziałek, 24 lis 2014, 22:36

Nie wiem o czym Piszecie, ja kupilem nowego sadeva do saxo. Przejechalem z 14 rajdow robiac rewizje co 2-3 rajdy.

Oprocz oleju nie wymienilem nic, a rewizja z wyjeciem kosztowala mnie jednorazowo 1000 pln.
Bad-i
N3

Postprzez viper » poniedziałek, 24 lis 2014, 22:39

MSG Racing napisał(a):Przegląd skrzyni w Fiescie R2, sam przegląd bez części to 30tys zl a trzeba go zrobić co rajd RSMP.
Generalnie sekwencja tez będzie w Clio i teoretycznie przegląd powinien kosztować tyle samo.

No cos ty. kto ci takich głupot naopowiadał. Rewizja silnika co 1000 km oesowych a skrzynia to chyba raz na sezon przeglad i to na bank nie 30 tys. To kwota wyssana z palca. R2 dzisiaj to w sumie auta bardzo drogie w zakupie, ale w eksploatacji nie ma tragedi. Jeżeli wypożyczenie to koszt 35 000 na rajd a majac własne to 20 tys moze 23 ale to max za rajd.
viper
S2000

Postprzez MSG Racing » poniedziałek, 24 lis 2014, 22:50

Od osoby która pomaga jednemu jeżdżącemu Fiesta.
A parę osób mi mówiło ze koszty sezonu w RSMP tez male nie są. A niby się wydawało. Nawet na forum ktoś tu pisał o 200tys na sezon.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez lancerevo1 » poniedziałek, 24 lis 2014, 23:06

Jak przegląd skrzyni może kosztować 30 tys jak za tyle to można taką fiestę na rundę RSMP wynająć:)
lancerevo1

Postprzez viper » poniedziałek, 24 lis 2014, 23:54

MSG Racing napisał(a):Od osoby która pomaga jednemu jeżdżącemu Fiesta.
A parę osób mi mówiło ze koszty sezonu w RSMP tez male nie są. A niby się wydawało. Nawet na forum ktoś tu pisał o 200tys na sezon.

Przy wypożyczeniu owszem w top specyfikacji, ale nie przy własnym. Ja rozmawiałem z chłopakami od fiest i przy własnym aucie 20 tys za rajd bez grubszych niespodzianek oczywiscie spokojnie styknie. Dzisiejsza r2 jest praktycznie bezobsługowa. Pomijając przegląd skrzyni i silnika ewentualnie półosie czy przegub raz w sezonie.
viper
S2000

Postprzez riko12 » wtorek, 25 lis 2014, 00:23

kubadub napisał(a):rzeczywiście najlepiej sie wogóle nie odzywac.pojechac na rajd,zap..lac pare kilosów zeby fajny zakręt znalezc a potem nie komentowac bo sie forumowicze obraza.to po co rsmp organizowac?przeciez to zlot dla hobbystów!

RSMP to nic innego jak rozrywka dla biznesmenów. Nie? To przejrzyj dokładnie listę zgłoszeń, i sprawdź zależności pomiędzy naklejkami na autach a nazwiskami.
riko12

Postprzez gregortest » wtorek, 25 lis 2014, 09:03

Clio maxi bedzie droższe w utrzymaniu niz r2 i z pewnością bardziej awaryjne.

Viper, jak zwykle, wie, no bo jakże inaczej by mogło być....
Jeżeli chodzi o skrzynię w clio max - to jest nie do zaj.... i spokojnie wystarcza na cały sezon.
Nowa kosztuje około 20 tyś eur.
Po rewizji z gwarancją można kupić z półosiami za 12-14.eurasów.
Silnik ( 240 -260 KM ) - 25 -30 tyś eu i firm które robią jest od metra.
Belka tylna- 2.5- 3.0 tyś euro.
Jakieś inne koszty są praktycznie takie same jak przy R2, R3.
Buda- Kit 4.0 - 5.0 tyś eu.
A co do awaryjności, to jest identyczna jak przy R3.
Powiem więcej - opony są tańsze.
Hamulce - to śmiech. (300 eu zacisk przód)
gregortest
A5

Postprzez viper » wtorek, 25 lis 2014, 09:37

gregortest napisał(a):
Clio maxi bedzie droższe w utrzymaniu niz r2 i z pewnością bardziej awaryjne.

Viper, jak zwykle, wie, no bo jakże inaczej by mogło być....
Jeżeli chodzi o skrzynię w clio max - to jest nie do zaj.... i spokojnie wystarcza na cały sezon.
Nowa kosztuje około 20 tyś eur.
Po rewizji z gwarancją można kupić z półosiami za 12-14.eurasów.
Silnik ( 240 -260 KM ) - 25 -30 tyś eu i firm które robią jest od metra.
Belka tylna- 2.5- 3.0 tyś euro.
Powiem więcej - opony są tańsze.
Hamulce - to śmiech. (300 eu zacisk przód)

Jasnej wszystko to śmiech tylko jak przychodzi co do czego to samochód stoi w garażu. Skaczesz z tematu jak ci pasuje. Mówimy o r2 a nie r3. R 3 jest droższe od r2. Łatwo sie siedzi przed kompem i mowi co tanie co drogie. Popatrz sobie jakie była awaryjność samochodów w latach 90-2000 i bedziesz miało odpowiedz, bo przy dzisiejszej technologi 260 km a wtedy to dwa rozne światy. Rzucanie samymi kwotami to jedno a eksploatacja to drugie.
viper
S2000

Postprzez menson » wtorek, 25 lis 2014, 09:39

Jakim cudem przegląd skrzyni w fieście kosztuje bez części 30 tys skoro cała skrzynia kosztuje 20 tys zł. Jestem dobrze w temacie ponieważ w tym sezonie dwóch moich znajomych jeździło fiestami i trzeci kupił kolejną pod koniec roku. W ciągu całego sezonu raz tylko dołożył do skrzyni ponad 10 tys zł ale to było po 4 rajdach RPP i ok 200 km testowych więc nie mów mi że tyle kosztuje skrzynia. Co do półosi to w fieście są one grubsze niż w Lancerze, i nie było jeszcze przypadku żeby się ukręciła. Chyba że ktoś pojedzie dłuższy odcinek na kapciu to zajedzie szpere i nie tylko
https://www.facebook.com/jbmotorsportpoland/
menson
A5

Postprzez gregortest » wtorek, 25 lis 2014, 11:33

Skaczesz z tematu jak ci pasuje. Mówimy o r2 a nie r3. R 3 jest droższe od r2. Łatwo sie siedzi przed kompem i mowi co tanie co drogie. Popatrz sobie jakie była awaryjność samochodów w latach 90-2000 i bedziesz miało odpowiedz, bo przy dzisiejszej technologi 260 km a wtedy to dwa rozne światy. Rzucanie samymi kwotami to jedno a eksploatacja to drugie.

umiesz czytać ?
I przestań pier...lić głupoty i już bardziej się nie kompromituj.
Nie masz żadnego pojęcia o przygotowaniu aut do sportu i dodatkowo , twój argument, o awaryjności z lat 90-2000 (w szczególności - clio maxi) możesz sobie wbić w kiblu gwoździem, na ścianie.
gregortest
A5

Postprzez Wurcuś » wtorek, 25 lis 2014, 12:02

Gregor zauważyłem że z twoją ogładą, obyciem towarzysko-rajdowym chyba jesteś jakimś szefem w VW Motorsport. Dysponujesz wspaniała wiedzą o której inny mogą sobie tylko pomarzyć, dlatego bardzo proszę wytłumacz mi na jakiej podstawie stawiasz tezę że "awaryjności Clio Maxi, to jest identyczna jak przy R3" powiedzieli Ci to Twoi znajomy z Francji czy prowadzisz jakieś badania/statystyki w tej materii? Co oznacza stwierdzenie "Jakieś inne koszty są praktycznie takie same jak przy R2, R3" chodzi Ci o logistykę, czy o co, bo te ogólniki za dużo mi nie mówią. Bardzo proszę podaj mi namiary do firmy, w której mogę sobie kupić nową skrzynie do Clio, na której beztrosko przejadę cały sezon.
Wurcuś
N2

Postprzez Bad-i » wtorek, 25 lis 2014, 12:43

Wurcuś napisał(a):Bardzo proszę podaj mi namiary do firmy, w której mogę sobie kupić nową skrzynie do Clio, na której beztrosko przejadę cały sezon.

Jezeli pytasz o R3 to sprawa jest bardzo prosta. Sadev ST-75 i nic nie dotykasz poza zmiana oleju i kontrola srub i plytek
Bad-i
N3

Postprzez rundi » wtorek, 25 lis 2014, 13:25

Bad-i napisał(a):
Wurcuś napisał(a):Bardzo proszę podaj mi namiary do firmy, w której mogę sobie kupić nową skrzynie do Clio, na której beztrosko przejadę cały sezon.

Jezeli pytasz o R3 to sprawa jest bardzo prosta. Sadev ST-75 i nic nie dotykasz poza zmiana oleju i kontrola srub i plytek

U nas drugi sezon bezawaryjnie i tylko 2 małe przeglądy w tym czasie.
rundi
N2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP