RSMP 2015

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: RSMP 2015

Postprzez kuba.es » środa, 29 paź 2014, 11:00

A może właśnie to jest złoty środek? Wyobraźmy sobie rajd krótszy o jeden dzień, za to rozpoczynający się wcześnie rano a kończący się późnym wieczorem. Jak dla mnie bardzo fajny i całkiem widowiskowy pomysł. Gdyby było więcej oesów niż 2-3 w pętli w ciągu dnia to i z mieszkańcami nie byłoby takiego problemu, zaś kilometrów oesowych mogłoby być w takim układzie niewiele mniej. Zastanawiam się tylko, czy wdrożenia takiego pomysłu bardziej nie storpeduje PZM czy sami zawodnicy.
MSG Racing napisał(a):A nie licze juz podejscia u nas, na zasadzie ze rano na spokojnie sie wyspac, zjesc itp itd....albo popoludniu juz luz i spokoj. Wycieczka z lansem bo jestem rajdowcem.

Ci ostatni właśnie z takich powodów mogą być przeciw. Bo oszczędność kasy i czasu jest oczywista.
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Postprzez krzysiek_swrt » środa, 29 paź 2014, 11:45

mi się wydaje że największa oszczędność będzie przy skróceniu km oesowych szczególnie dla tych co wynajmują samochody niestety żeby było lepiej czasami trzeba wprowadzić drastyczne zmiany przynajmniej na początku.
krzysiek_swrt
N3

Postprzez corados » środa, 29 paź 2014, 13:34

http://www.youtube.com/watch?v=9y6N3_Xf8ok&index=1&list=UUHqRROu9-p8Cln90jKAV4GQ
(od 15;54 na temat skracania ilości km oesowych w rajdach i kosztów)

Odnośnie mniejszej ilości km oesowych to wypowiedział się P.Mazur, ktoś z was wypożyczał choc raz rajdówkę,że może się wypowiadac? Czy jest to na zasadzie mnie wydaje się,że będzie dużo taniej...
corados
A6

Postprzez kuba.es » środa, 29 paź 2014, 14:02

corados napisał(a):ktoś z was wypożyczał choc raz rajdówkę,że może się wypowiadac? Czy jest to na zasadzie mnie wydaje się,że będzie dużo taniej...

Myślę, że na tym forum jest więcej niż "kilka" takich osób. O ile koszty transportu pozostają bez zmian o tyle takie rzeczy jak paliwo, opony, zużycie auta są mniejsze. Jeżeli posiadasz tą tajemną wiedzę, której nikt z forumowiczów nie posiadł, to wyjaśnij nam dlaczego tańszy jest wynajem auta na rallysprint niż rsmp?
Oczywiście nie twierdzę, że skracanie oesów jest lekarstwem i wolałbym gdyby były dłuższe ale różnica w kosztach jest i nie można temu zaprzeczyć.
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Postprzez corados » środa, 29 paź 2014, 14:40

Posłuchaj wywiadu z Przemkiem Mazurem, do którego link podałem powyżej to znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania :roll: Szczególnie na to dotyczące skracania liczby kilometrów oesowych w RSMP i jak się to ma do mniejszych kosztów. I tu nasuwa się pytanie co to skrócenie tak naprawdę da? Bo na pewno nie to,że będzie taniej o 20% o czym mówi Przemek.
Ostatnio edytowano środa, 29 paź 2014, 14:50 przez corados, łącznie edytowano 1 raz
corados
A6

Postprzez kuba.es » środa, 29 paź 2014, 14:50

Słyszałem ten wywiad zanim go tu wkleiłeś. Nikt nie mówi, że koszty spadną o 50% ale jednak spadną, co pośrednio przyznał i PM. Więc nie imputuj tu komukolwiek, że nie ma żadnej różnicy w kosztach. Szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że na tym forum przebywają także byli i aktywni zawodnicy.
kuba.es
N3

Postprzez corados » środa, 29 paź 2014, 15:02

kuba.es napisał(a):co pośrednio przyznał i PM. .

Przyznał,że spadną koszty wynajmu najwyżej o 5%, przy skróceniu odcinków o 20%. Żebyśmy nie mylili faktów i jego słów :!: To nie uzdrowi rajdów i chyba zdajesz sobie z tego sprawę,że to czy rajd będzie miał 160 czy 120km oesowych nie sprawi,że nagle listy zgłoszeń będą pękąc w szwach. Nie tutaj jest problem...
corados
A6

Postprzez kuba.es » środa, 29 paź 2014, 15:08

Żeby nie było niedomówień, ja się zgadzam w 100% z twierdzeniem, że skracanie oesów nie uzdrowi naszych rajdów i jestem temu raczej przeciwny. Nie zgodzę się jednak gdy ktoś powie, że to nie przynosi zupełnie żadnych oszczędności. I po prostu rozumiem zawodników, którzy z trudem zapinają budżet i nawet tak niewielka oszczędność w skali ogólnych kosztów robi im różnicę.
kuba.es
N3

Postprzez corados » środa, 29 paź 2014, 15:23

Rozumiem Twój tok myślenia, dlatego właśnie trzeba zapytac się czy warto skracac, czy stosunek mniejszej liczby kilometrów oesowych do oszczędności jest tego warty? I ilu będzie takich zawodników w skali kraju, którym rzeczywiście zrobi to różnicę...
corados
A6

Postprzez dany » środa, 29 paź 2014, 15:54

wystarczy policzyć :
40km mniej X 7 eliminacji = 280 km

280 km X 200 euro/km (plus/minus) = 56 000 euro ...

dla nas kolosalna różnica .

oczywiście mówimy o aucie R5/S2000
dany
N1

Postprzez Kit_Car » środa, 29 paź 2014, 17:22

Ale ja myślę że koszty nie rosną liniowo w stosunku do km oesowych i oszczędność wyjdzie mniejsza...
Kit_Car
N2

Postprzez Aaltonen » środa, 29 paź 2014, 18:21

corados napisał(a):
kuba.es napisał(a):co pośrednio przyznał i PM. .

Przyznał,że spadną koszty wynajmu najwyżej o 5%, przy skróceniu odcinków o 20%.

Ciekawe co to za stajnia rajdowa co ma 75% kosztów logistycznych... :lol:
P.M pomylił się troszeczkę...a niektórzy łykają jak pelikany.
Aaltonen
N3

Postprzez ZbyszekChaosu » środa, 29 paź 2014, 18:38

dany napisał(a):wystarczy policzyć :

Niestety ekonomia tak nie działa. Skrócenie OS-owych kilometrów nie spowoduje zmniejszenia liczby mechaników, kosztów zakupu auta do wypożyczalni, transportu na rajd, serwisu międzyrajdowego itp. Może obniży koszty wymiany części eksploatacyjnych ale tylko pod warunkiem, że kierowcy będą tak samo szanować i oszczędzać auto na krótszym rajdzie jak to robią teraz. 40km x 200 euro= 8000 euro. Tyle zaoszczędzi wypożyczający na każdym rajdzie? Nie sądzę. Aby wyrównać straty po prostu podniesie koszt 1km oesowego i koszt wynajmu pozostanie niemal taki sam jak dziś.
Nie tędy droga.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez bimber » środa, 29 paź 2014, 18:47

ja rozumie, że więcej km oesowych, to i większy koszt dla zawodników jak i także organizatora który musi obstawić te kiloetry ludźmi. Ja widze jakieś rozwiązanie, wzięte jakby skąd inąd od naszych południowych sąsiadów, z którym miałem do czynienia podczas bodajże valasski.
Chodzi o ułożenie pętli w dniu.
podam na przykładzie nazw odcinków rajdu wisły.
odcinki w dniu powiedzmy
Os1 Zamarski
os2 Ochaby
os3 Lipowiec

i teraz
os1 Zamarski
os2 Ochaby
serwis
os3 Zamarski
os4 Ochaby
serwis
os5 Lipowiec
os6 Lipowiec

i teraz dlaczego uważam to za dobry pomysł?
KIbic zadowolony, bo na spokojnie może oglądnąć4 przejazdy bez spinania pośladów,
Organizator nie potrzebuje klejnych ludzi na jeden odcinek(lipowiec),karetek i straży bo obstawi go sobie ludźmi z Zamarsk, tu już koszty organizatora (przynajmniej teoretycznie jak w praktyce nie wiem) powinny się zmniejszyć
no i myśle że mieszkańcy też bedą zadowoleni, bo jedni bedą mieli pozamykane drogi tylko dopołudnia, drudzy tylko popołudniu, a nie całowdniowo. Takie tam moje przemyślenia, a Wy co o tym sądzicie?
bimber
N3

Postprzez dany » środa, 29 paź 2014, 22:40

ZbyszekChaosu napisał(a):
dany napisał(a):wystarczy policzyć :

Niestety ekonomia tak nie działa. Skrócenie OS-owych kilometrów nie spowoduje zmniejszenia liczby mechaników, kosztów zakupu auta do wypożyczalni, transportu na rajd, serwisu międzyrajdowego itp. Może obniży koszty wymiany części eksploatacyjnych ale tylko pod warunkiem, że kierowcy będą tak samo szanować i oszczędzać auto na krótszym rajdzie jak to robią teraz. 40km x 200 euro= 8000 euro. Tyle zaoszczędzi wypożyczający na każdym rajdzie? Nie sądzę. Aby wyrównać straty po prostu podniesie koszt 1km oesowego i koszt wynajmu pozostanie niemal taki sam jak dziś.
Nie tędy droga.

pożyczamy auto od 4 lat także uwierz że poniekąd tak właśnie działa ...
dany
N1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP