Rallye de France-Alsace

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rallye de France-Alsace

Postprzez DonCorrado » niedziela, 5 paź 2014, 19:28

Faster napisał(a):
Zepter napisał(a):
Wujeek napisał(a):No to roberto w lesie zbiera grzyby , hmm może by tak roberta cofnąc do ERC a Kajtka Do WRC delikatna korekta

Na pewno będziemy się pasjonować jak Kajto będzie otwierał drugą dziesiątkę...

Błędne porównanie,tempo na pojedynczych odcinkach to nie wszystko,i zapewniam Cie,że lepiej by się oglądało wspomnianego Kajta nawet na 15 pozycjii i na mecie z równym tempem,niż to co oglądamy w przypadku RK,oczywiscie nikomu tutaj nie umniejszam,ale takie porównania są bez sensu,może przyjdzie czas jak bedziemy oglądać Kajetanowicza choćby w TOP 15 WRC ale na mecie,na razie to skutecznosći niemamy co porównywać,inne serie i każdy z osobna ma inne priorytety......

O Boże, tym wpisem idealnie wpisujesz się w ton wypowiedzi z serii "Za komuny było lepiej".
DonCorrado
A6

Postprzez Domson » niedziela, 5 paź 2014, 19:38

https://www.facebook.com/video.php?v=77 ... =2&theater

video z wypadnięcia, przy stosunkowo niskiej-średniej prędkości, odkleiło tył na zahaczeniu zakrętu
Domson
A6

Postprzez Thomas » niedziela, 5 paź 2014, 19:43

ryjas napisał(a):Za Cezarym Gutowskim Maciek Szczepianiak:
"Niecałe dwa kilometry za startem był bardzo szybki, zamykający się prawy zakręt. Droga była mokra, bo warunki się pogorszyły. W momencie, gdy kończyliśmy tę szybszą sekcję zakrętu i Robert próbował zbić prędkość, błyskawicznie uciekł tył auta (...) Obaj byliśmy zaskoczeni. Mieliśmy duży zapas nad Sordo, nie nastawialiśmy się więc w żaden sposób na walkę na powerstage'u. Chcieliśmy jechać dalej swoim tempem i przejechać czysty rajd. Niestety nie udało się..."

Coś mi się wydaje, że opóźnienie skrzyni przy redukcji mogło się trochę przyczynić do wypadnięcia. Kto redukował maluchem na zakręcie wie o czym mowa;)

Generalnie dziwna przygoda. Na pewno winę ponosi kierowca, ale jakby nie patrzeć, to stało się podczas normalnej jazdy

zwykły błąd, może skrzynia "pomogła", ale wątpię, zresztą znamy oficjalną wersję Roberta i tego się trzymajmy ;) W zeszłym roku jak pamiętasz na szybzym łuku swój rajd i karierę zakończył Loeb
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez d-z rallyfans » niedziela, 5 paź 2014, 19:46

d-z rallyfans napisał(a):
Na ostatnim odcinku popełniłem błąd. Źle oceniłem stan przyczepności na wilgotnej partii oesu - przyznał polski kierowca za pośrednictwem facebooka. - Przy poprzednim przejeździe pojechałem tam dość ostrożnie. Niestety za drugim razem na asfalcie leżało sporo naniesionego brudu i już nie zdołałem się z tego wybronić. Bardzo mi żal straconej szansy. Zdobywanie doświadczenia w nowej dyscyplinie bywa frustrujące

Czyli za szybko :?

A jednak na filmie widać że wcale z prędkością nie było przesady.
d-z rallyfans
A5

Postprzez Faster » niedziela, 5 paź 2014, 19:48

Pierwszy wpis Tomka Czopika ,powinien ostudzić trochę wasze tłumaczenia,pozdrawiam :wink:

https://www.facebook.com/tomasz.czopik.1?fref=ts
Faster
N3

Postprzez gregortest » niedziela, 5 paź 2014, 19:56

Nikt, tego się nie spodziewał.
Prędkośc była ok.
Może to nie tylko Roberta wina....
Ja po prostu zaczynam uważać, że Maciuś Szczepaniak , pecha przynosi....
Zobaczcie jego statystyki... z innymi kierowcami.
On jest po prostu pechowy.
gregortest
A5

Postprzez ryjas » niedziela, 5 paź 2014, 20:11

Tu jeszcze onboard na youtubie: https://www.youtube.com/watch?v=qBDb79Fzs8g

Rzucało tym autem strasznie. Myśle, że było trochę za szybko. Czy mi się dobrze wydaje, że uślizg był po redukcji? Czy redukcji tam nie było?
ryjas
N3

Postprzez DonCorrado » niedziela, 5 paź 2014, 20:12

Faster napisał(a):Pierwszy wpis Tomka Czopika ,powinien ostudzić trochę wasze tłumaczenia,pozdrawiam :wink:

Jedni tłumaczą bo lubią, inni bo kibicują, a jeszcze inni bo ...
Natomiast kim w tym całym zamieszaniu jest Tomasz Czopik?
Sympatyczny gość, ale On nawet nie siedział z nim na prawym fotelu.

Z mojej strony, to Robert może mówić różne rzeczy, ale w Polsce, na tym forum też, są ludzie, co trzymają kciuki i dla nich się nie liczy, że to rok na nauke, choćby im to każdemu z osobna powiedział w cztery oczy, trzymamy kciuki, i nie widze w tym nic zlego, Robert też klną ... zapewniam.
DonCorrado
A6

Postprzez rallyspeed » niedziela, 5 paź 2014, 20:16

Z wrc+ widać że na drugim przejeździe miał o jakieś 10 km więcej (sam mówił że chciał pojechaćs szybciej), poza tym teraz ciął po wilgotnej trawie i na wilgotnej drodze, bardzo łatwo o błąd i bylo widać że jest ślisko pod tym jak zareagował samochód. Musi nauczyć się dojeźdzać , ( niebezpieczny moment na 6 to samo - cięcie gdzie trzeba odpuścić) a wtedy lepsze tempo też przyjdzie i trzymać ciśnienie mim że np Evans będzie szybszy. Dopiero potem (mając doświadczenie ) ryzykować na trasie. Tego życzę.
Obrazek
rallyspeed
A5

Postprzez scooby14444 » niedziela, 5 paź 2014, 20:18

Było zdecydowanie za szybko na wejściu w ten zakręt.

Inni zaczynali hamować przynajmniej z 20-30 metrów wcześniej.
Może to chwila dekoncentracji... Sam nie wiem.

Do samego zakrętu też był szybszy o pół sekundy od Latvali i Evansa. Także szedł ogniem.
Ostatnio edytowano niedziela, 5 paź 2014, 20:21 przez scooby14444, łącznie edytowano 1 raz
scooby14444
N3

Postprzez Domson » niedziela, 5 paź 2014, 20:21

scooby14444 napisał(a):Było zdecydowanie za szybko na wejściu w ten zakręt.

Inni zaczynali hamować przynajmniej z 20-30 metrów wcześniej.
Może to chwila dekoncentracji... Sam nie wiem.

Hamowania ciężko porównywać z tego względu, że Kubica hamuje najpóźniej ze wszystkich ogólnie, nic dziwnego takie nawyki w F1. I może to powoduje problemy w takich sytuacjach ;)
Domson
A6

Postprzez karluum » niedziela, 5 paź 2014, 20:38

Na ostatnim oesie jeszcze nie wypadł, więc i tą lekcję trzeba było odrobić. W tym roku Evans też poleciał w Szwecji, Makkinen też wypadł (Szwecja 2001), nie wspominamy tu o Latvali uszkadzającego Focusa na ostatnim zakręcie RP2009. Przypomnę tegoroczne Niemcy, gdzie trójka znacznie bardziej doświadczonych zawodników poleciała w końcówce rajdu. Kopecky wypadł na Azorach na 2 km przed końcem. Piszę to z głowy i nie chce mi się szukać dalej w statystykach innych przypadków. Cóż, takie wypadki miały miejsce i będą mieć.
Szkoda tego wyniku jak cholera, boli to podwójnie bo jechał znakomicie.
karluum
A5

Postprzez wanderer » niedziela, 5 paź 2014, 20:46

DonCorrado napisał(a):
Faster napisał(a):Pierwszy wpis Tomka Czopika ,powinien ostudzić trochę wasze tłumaczenia,pozdrawiam :wink:

Jedni tłumaczą bo lubią, inni bo kibicują, a jeszcze inni bo ...
Natomiast kim w tym całym zamieszaniu jest Tomasz Czopik?.

Jak dla mnie tekst Czopika, to jednak trochę takie, sorry za wyrażenie, pierdu pierdu. Żaden z naszych jeszcze tak szybko nie jeździł w MŚ i żaden kierowca nie przechodził tak szybko lekcji rajdowej jazdy, więc teksty w stylu, że pora przestać gadać od zbieraniu doświadczeń są trochę śmieszne.
wanderer
A6

Postprzez ryjas » niedziela, 5 paź 2014, 20:54

Przed zakrętem Robert wbił bieg, po czym zaczął hamowanie i zbił bieg. W tym momencie auto zerwało przyczepność i własciwie nie dało sie nic zrobić. Błąd w opisie lub chwila dekoncentracji. Mówi się trudno.
ryjas
N3

Postprzez Sebekrally » niedziela, 5 paź 2014, 21:11

Szkoda wyniku dla nas kibiców bo myślę że RK by się szczególnie nie jarał 4-tym miejscem. Był jego błąd ale obrał taką a nie inną strategię jego sprawa. Sam jeszcze w zeszłym roku mówiłem o JML że to dzwonnik i nic z niego nie będzie bo nie trzyma ciśnienia dziś to mogę publicznie odszczekać. Nas kibiców i obserwatorów zmanierował Seba Loeb który potrafił prze 2,5 roku ukończyć wszystkie rajdy po drodze zdobywając MŚ, ale on był jeden i jak na razie nawet Super Seb II nie ma do niego podejścia. Popełnia frajerskie błędy które kończą sie tak jak w Niemczech czy we Francji.
Proszę tylko by kibice jednego z czołowych polskich kierowców się nie ośmieszali bo bo ich faworyt nie ma te udowodnił jeszcze że potrafi wygrywać całe rajdy w ERC poza polska. Nie chcę hejtować ani wywoływać na nowo wojenki ale zachowajmy resztki obiektywizmu.
Sebekrally
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata