ADAC Rallye Deutschland

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: ADAC Rallye Deutschland

Postprzez jarauto » niedziela, 24 sie 2014, 13:10

Teraz zacznie się moda na rolady na SD ;)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/Unusual_sarcasm_notice.jpg
jarauto
N2

Postprzez Kruk » niedziela, 24 sie 2014, 13:22

madman napisał(a):Ale się cieszę z sukcesu Neuville'a! Nie dość, że zwycięstwo Hyundaia, to jeszcze podwójne, ogromny sukces Sordo! Szkoda, że nie do końca w czystej walce, ale wygrana to wygrana, miło widzieć jakąś odmianę na podium! Czy to pierwsze zwycięstwo Belga w WRC od czasów niezapomnianego Dudu, znaczy Francoisa Duvala? 8)

Jeśli masz na myśli Australię 2005 to nie znalazłem żadnego innego Belga, który by później zwyciężył. To pierwsze zwycięstwo w WRC Neuvil'a i Hyundai'a :D .
To córka mojego kolegi.
http://www.dlamartynki.com.pl/ Wszystkich ludzi dobrego serca prosimy o pomoc każdy grosz i wszelka inna pomoc to dla nas nadzieja.
KONTO:55 1690 0013 3068 0011 5720 0002 Dominet Bank z dopiskiem , dla Martyny.
Kruk
A6

Postprzez madman » niedziela, 24 sie 2014, 13:24

Aaltonen napisał(a):
karluum napisał(a): CG to zwykły burak jest, po raz kolejny daje temu przykład.

A ty kim jesteś?
Chyba dotknęły cię osobiście jego słowa, widocznie jesteś jednym z kut..sów i kreatur o których właśnie pisze Gutowski.

O kurde, teraz to chyba serio przegiąłeś. Nie zgadzam się z Tobą w wielu sprawach, ale nigdy bym w taki sposób Ciebie, czy kogokolwiek tutaj nie obraził, zwłaszcza, że szanuję bardziej doświadczonych na tym forum kolegów i ma to być miejsce, gdzie można z ogarniętymi ludźmi pogadać o swojej pasji.

Hyundai wyprzedził M-Sport w klasyfikacji konstruktorów, gwóźdź do trumny Malcolma? :roll:
"To że trzeba hamować poznawałem po tym, że wszyscy kibice zaczynali uciekać." - K. Hołowczyc
madman
N3

Postprzez Anbarra » niedziela, 24 sie 2014, 13:25

Tak, pierwsze :D
No i rewanz na Sordo za 2013 :D

zrobie analize wystepow:
Ogier: rajd mu zdecydowanie nie lezy, najbardziej mnie zaskoczyl bo myslalem ze bedzie kolejny nudny rajd
Latvala: jak widac, nie tylko kubica zapomni dopisac notatki na zapoznaniu...
Mikkelsen: nie startowal tu w 2013, wiec dobrze ze dojechal do temy wysoko, ale bez fajerwerkow
Hirvonen: Zdecydowanie powinien pokazywac cos wiecej, chyba ze juz mu sie nie chce jezdzic w WRC
Evans: Przyklad dla Kubicy jak powinien sie rozwijac mlody kierowca
Kubica: Brak regularnosci, ale gdzie mial sie jej nauczyc ? Wiekszosc gosci wchodzi do WRC majac juz w miare swoj poziom formy + predkosc, Kubica ma predkosc, ale trzeba znalezc balans.
Neuville: Pokazal mocne nerwy, i ze potrafi sie szybko zaadaptowac do nowej sytuacji
Sordo: troche szkoda ze wczoraj odpuscil, ale nie sadze ze bylaby walka bo Hyundai dalby na 100% TO
Bouffier: Nie byl zbyt daleko za Neuvillem i Soordo, dobry rajd, ale gdyby nie probowal sie ratowac na Panzerplatte, to tylko by sie obrocil i pojechal dalej. Co jak co, dla Bouffiera jestjuz troche pozno na wyniki w WRC, mistrzem swiata chyba nie bedzie wiec nie mozna go oceniac zbyt surowo.
Meeke: Zdecydowanie nie radzi sobie z presja. 2013 Fin/Aus mial ja na sobie dwukrotnie, bo czul ze szef sie patrzy, tutaj zwietrzyl zyciowa szanse no i sie podpalil za bardzo. Nie dziwi mnie ze latwiej mu walczyc o 2/3 miejsce niz o zwyciestwo...
Ostberg: jak dla mnie coraz bardziej wyglada jak paydriver... to nie jest to czego oczekuje sie od spadkobiercy Loeba. Zreszta na mecie tez niezbyt chcialo mu sie gadac. Rozumiem ze rajd nie wyszedl, ale od jaiegos czasu nie wychodzi mu kazdy kolejny rajd..

a pozatym...

madman napisał(a):
Aaltonen napisał(a):

A ty kim jesteś?
Chyba dotknęły cię osobiście jego słowa, widocznie jesteś jednym z kut..sów i kreatur o których właśnie pisze Gutowski.

O kurde, teraz to chyba serio przegiąłeś. Nie zgadzam się z Tobą w wielu sprawach, ale nigdy bym w taki sposób Ciebie, czy kogokolwiek tutaj nie obraził, zwłaszcza, że szanuję bardziej doświadczonych na tym forum kolegów i ma to być miejsce, gdzie można z ogarniętymi ludźmi pogadać o swojej pasji.

Hyundai wyprzedził M-Sport w klasyfikacji konstruktorów, gwóźdź do trumny Malcolma? :roll:

widze ze dzisiaj poleca rozstrzygniecia nie tylko na rajdzie :D rajd sie skonczyl, ale na forum trwa ten duzo wazniejszy...

Akurat Hyundai zasluzenie wyprzedza Forda, bo widac jak ida do przodu z biegiem sezonu
Anbarra
A5

Postprzez Dani » niedziela, 24 sie 2014, 13:31

Tak na marginesie, to w ogóle skąd takie info, że Robert miałby nie dokończyć sezonu w M-Sporcie?
Dani
N3

Postprzez Kruk » niedziela, 24 sie 2014, 13:37

Dani napisał(a):Tak na marginesie, to w ogóle skąd takie info, że Robert miałby nie dokończyć sezonu w M-Sporcie?

To "news" jednego z forumowiczów :wink:
To córka mojego kolegi.
http://www.dlamartynki.com.pl/ Wszystkich ludzi dobrego serca prosimy o pomoc każdy grosz i wszelka inna pomoc to dla nas nadzieja.
KONTO:55 1690 0013 3068 0011 5720 0002 Dominet Bank z dopiskiem , dla Martyny.
Kruk
A6

Postprzez ryjas » niedziela, 24 sie 2014, 13:37

żółtodziób napisał(a):
kostek45 napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=v6WMBzbdFsU

Sporo szczęścia Roberta...

No własnie, to jest coś co się pojawia wcale nie przy dużych prędkościach. Na Polaku był ten sam błąd, 90tka, na której było bardziej ślisko niż myślał, to wcale nie był totalny ogień. Dziwne to i trzymam kciuki,żeby w końcu znaleźli receptę..

Neuville w tym samym miejscu musiał cofać.
ryjas
N3

Postprzez Dani » niedziela, 24 sie 2014, 13:39

Aaltonen napisał(a):
jarauto napisał(a):dobra, to powinien być koniec "kariery"!!!

madman napisał(a):

Ja nikogo nie obraziłem w przeciwieństwie to karluum. Widocznie czujecie się dotknięci słowami Gutowskiego. Co ja na to poradzę?

Gutowski to jest paranoik, zero obiektywizmu. On jest jeszcze gorszy niż najbardziej napalony Kubicomaniak. Jak już ktoś wspomniał u niego na profilu jest kółko wzajemnej adoracji, napisz coś negatywnego na temat Roberta, to odrazu lincz, usuwanie postów, albo blok.
Dani
N3

Postprzez Aaltonen » niedziela, 24 sie 2014, 13:42

ryjas napisał(a):
żółtodziób napisał(a):

No własnie, to jest coś co się pojawia wcale nie przy dużych prędkościach. Na Polaku był ten sam błąd, 90tka, na której było bardziej ślisko niż myślał, to wcale nie był totalny ogień. Dziwne to i trzymam kciuki,żeby w końcu znaleźli receptę..

Wystarczy obejrzeć onboard i będzie wiadoma przyczyna. Przed tą 90tką był szczyt, na którym droga lekko się zwężała z prawej strony. Kubica nie dość, że zaczął hamować za późno - dopiero jak zobaczył zakręt to jeszcze prawymi kołami po trawie.
Takie rzeczy wychodzą jak się ma nieprecyzyjny opis. Zresztą przygodna na os 6 i parę innych to wg mnie wina głównie słabego opisu. Widocznie Baran dużo w tej kwestii w przeciwieństwie do Szczepaniaka wnosił.
Ostatnio edytowano niedziela, 24 sie 2014, 13:43 przez Aaltonen, łącznie edytowano 1 raz
Aaltonen
N3

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 24 sie 2014, 13:42

jarauto - mam nadzieje, ze to bedzie koniec 'kariery' tego trolla, bo przegina pale po raz kolejny. Rozumiem byc wielkim fanem RK, ale byc takim jak Aaltonen to juz jest gleboka przesada. Mam nadzieje, ze żółtodziób zrobi z nim co nalezy, bo gosc mial juz zbyt wiele szans.

Thierry Neuville jest faktycznie pierwszym Belgiem wygrywajacym rajd od czasow Duvala i chyba drugim w historii. Strasznie ciesze sie z jego zwyciestwa. Wprawdzie bylo w tym nieco szczescia, ale po niemrawym poczatku, potem Thierry jechal naprawde dobrze, a trzeba dodac tez, ze i20 jeszcze nie jest na poziomie DS3 czy Polo. Dlatego sukces jest sukcesem i uwazam, ze po swietnym sezonie 2013 i tym roku, trudnym, to zwyciestwo mu sie nalezy. Osobiscie Thierry przypomina mi nieco Richarda Burnsa - on tez nieraz zaczynal rajdy niemrawo, a ostatecznie stawal na podium, badz rajd nawet i wygrywal. Swietny rajd dla Hyundaia, mam nadzieje, ze zarowno Hyundai jak i Neuville beda wygrywac jeszcze nie raz.
Sordo tez bardzo dobrze, ale w tym roku musial uznac wyzszosc Neuville. Ciekawe, ze pierwsza dwojka rajdu Niemiec jest znowu taka sama jak w zeszlym roku ;)
Mikkelsen nie zrobil nic szczegolnego, ale w sumie to kolejny dobry wynik, w tym dobrym dla niego sezonie.
Drugim bohaterem rajdu jest dla mnie Elfyn Evans. Wygrana PS, dobre tempo, przescigniecie Hirvonena... naprawde duzy szacunek, nie myslalem, ze na asfalcie zaprezentuje sie tak dobrze. Po cichu liczylem nawet na dogonienie Mikkelsena, ale 4 miejsce i tak jest super.Hirvo i Ostberg to wybitni nie-asfaltowi kierowcy. I tak uratowali wyniki dzieki Ogierowi, Latvali i Meeke.
Robert Kubica uwazam, ze pojechal naprawde solidny rajd i mysle, ze to jeden z najlepszych jego rajdow w tym roku. Blad wpadl, ale zdolal sie z tego jakos wyratowac, dwa oesy wygrane. Tempo nie bylo takie, jak to wiescili niektorzy, ale uwazam, ze byl to pozytywny rajd. Szkoda, ze wpadla awaria...
Najwieksi przegrani to Latvala i Meeke. Ten pierwszy raczej ma juz po tytule, choc zycze sobie, zeby nie poddawal sie i staral sie z kazdego rajdu wycisnac maksimum, bez patrzenia na generalke, a Kris... no coz. Tempo jest, skutecznosci w ogole. Sadze jednak, ze zostanie w Cytrynie.
Ostatnio edytowano niedziela, 24 sie 2014, 13:45 przez Matthias Schmidt, łącznie edytowano 1 raz
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Aaltonen » niedziela, 24 sie 2014, 13:49

ryjas napisał(a):
żółtodziób napisał(a):

Wystarczy obejrzeć onboard i będzie wiadoma przyczyna. Przed tą 90tką był szczyt, na którym droga lekko się zwężała z prawej strony. Kubica nie dość, że zaczął hamować za późno - dopiero jak zobaczył zakręt to jeszcze prawymi kołami po trawie.
Takie rzeczy wychodzą jak się ma nieprecyzyjny opis. Zresztą przygodna na os 6 i parę innych to wg mnie wina głównie słabego opisu. Widocznie Baran dużo w tej kwestii w przeciwieństwie do Szczepaniaka wnosił.
Aaltonen
N3

Postprzez ryjas » niedziela, 24 sie 2014, 13:59

Pozwolę sobie na kilka słów odnośnie podsumowania Anbarry

[quote="Anbarra"][/quote]:
"Ogier: rajd mu zdecydowanie nie lezy, najbardziej mnie zaskoczyl bo myslalem ze bedzie kolejny nudny rajd" Mistrzowi świata każdy rajd powinien leżeć na tyle żeby go dokończyć i zgarnąć punkty. Drugi błąd Ogiera był fatalny. Takie coś nie powinno się zdarzyć takiemu kierowcy w takim samochodzie
"Latvala: jak widac, nie tylko kubica zapomni dopisac notatki na zapoznaniu..."Daruj sobie takie żarciki. Że niby Kubica to taki typowy dzwonnik, co to nie dopisuje notatek?
"Mikkelsen: nie startowal tu w 2013, wiec dobrze ze dojechal do temy wysoko, ale bez fajerwerkow" Wg mnie dobry rajd, bo facet nie miał w ogóle doświadczenia
"Hirvonen: Zdecydowanie powinien pokazywac cos wiecej, chyba ze juz mu sie nie chce jezdzic w WRC"Pewnie mu się chce, ale wiek i forma już nie ta co kiedyś
"Evans: Przyklad dla Kubicy jak powinien sie rozwijac mlody kierowca"Żaden przykład. Evans przyjął typową drogę kariery. Zaczynał o aut FWD, przejechał sezon w WRC2 i teraz zdobywa doświadczenie w WRC. Kubica z wiadomych względów ma kurs przyspieszony i pod względem doświadczenia i tak jest dużo dalej od Evansa. Aczkolwiek trzeba oddać Elfynowi, że pięknie rajd przejechał
"Kubica: Brak regularnosci, ale gdzie mial sie jej nauczyc ? Wiekszosc gosci wchodzi do WRC majac juz w miare swoj poziom formy + predkosc, Kubica ma predkosc, ale trzeba znalezc balans." W tym rajdzie od początku było widać, że auto nie domaga. Brak regularności wynikał z braku pewności. Jeśli nie wiesz czy Ci działa ręczny lub nie masz pewności, że na dohamowaniu zdarzyć zbić biegi przed zakrętem to nie ma co się dziwić, że pojawiają się błędy większe lub mniejsze. Na tym etapie Kubicy nie jest potrzebny najszybszy samochód. Jest mu potrzebny samochód przewidywalny, ale i niezawodny. A tak to możńa przewidzieć jedynie, że mu ręczny nie zadziała
"Neuville: Pokazal mocne nerwy, i ze potrafi sie szybko zaadaptowac do nowej sytuacji" wynik w sumie eszczesliwy, ale trzeba oddać, że TN umiał nieszczęście innych świetnie wykorzystać. Wywierał presję na Meeku i skończyło się jak się skończyło. Wielkie gratulacje
"Sordo: troche szkoda ze wczoraj odpuscil, ale nie sadze ze bylaby walka bo Hyundai dalby na 100% TO"Sordo popełnił kilka kosztownych błędów i to wystarczyło by przestał się liczyć w walce o zwycięstwo. Myślę, że nie odpuszczał w tym rajdzie
"Bouffier: Nie byl zbyt daleko za Neuvillem i Soordo, dobry rajd, ale gdyby nie probowal sie ratowac na Panzerplatte, to tylko by sie obrocil i pojechal dalej. Co jak co, dla Bouffiera jestjuz troche pozno na wyniki w WRC, mistrzem swiata chyba nie bedzie wiec nie mozna go oceniac zbyt surowo."Miał dwa dzwony. Nie był to dobry rajd:/ RK byłby zlinczowany za taki występ
"Meeke: Zdecydowanie nie radzi sobie z presja. 2013 Fin/Aus mial ja na sobie dwukrotnie, bo czul ze szef sie patrzy, tutaj zwietrzyl zyciowa szanse no i sie podpalil za bardzo. Nie dziwi mnie ze latwiej mu walczyc o 2/3 miejsce niz o zwyciestwo..."Wg mnie świetny rajd. Dużo lepszy niż ten w wykonaniu Latvali. Wypadli w końcówce, więc możńa ich porównywać. Pokazał świetne tempo. Popełnił w zasadzie jeden błąd. Skończyło się to żle
"Ostberg: jak dla mnie coraz bardziej wyglada jak paydriver... to nie jest to czego oczekuje sie od spadkobiercy Loeba. Zreszta na mecie tez niezbyt chcialo mu sie gadac. Rozumiem ze rajd nie wyszedl, ale od jaiegos czasu nie wychodzi mu kazdy kolejny rajd.."Dużo lepiej w Citroenie wygląda Meeke. Ostberg nie dojeżdza, a z takim doświadczeniem powinien. Wynik w tym rajdzie bardzo słaby. Fordy powinen wyprzedzić, bo auta gorsze a i kierowcy niezbyt asfaltowi jak on

viewtopic.php?f=1&t=3468 pkt. 1.3 regulaminu. Następne tak napisane posty będękasował. żółtodziób
ryjas
N3

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 24 sie 2014, 14:02

ryjas - Evans jakby nie bylo tez bardzo szybko przeskoczyl do MS i samochodow WRC. Przeciez on 2 czy 3 lata temu jeszcze smigal oska w BRC. Evans idealnie balansuje predkosc z regularnoscia.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Anbarra » niedziela, 24 sie 2014, 14:14

ryjas napisał(a):Pozwolę sobie na kilka słów odnośnie podsumowania Anbarry

Anbarra napisał(a):
:
"Latvala: jak widac, nie tylko kubica zapomni dopisac notatki na zapoznaniu..."Daruj sobie takie żarciki. Że niby Kubica to taki typowy dzwonnik, co to nie dopisuje notatek?

"Evans: Przyklad dla Kubicy jak powinien sie rozwijac mlody kierowca"Żaden przykład. Evans przyjął typową drogę kariery. Zaczynał o aut FWD, przejechał sezon w WRC2 i teraz zdobywa doświadczenie w WRC. Kubica z wiadomych względów ma kurs przyspieszony i pod względem doświadczenia i tak jest dużo dalej od Evansa. Aczkolwiek trzeba oddać Elfynowi, że pięknie rajd przejechał

"Bouffier: Nie byl zbyt daleko za Neuvillem i Soordo, dobry rajd, ale gdyby nie probowal sie ratowac na Panzerplatte, to tylko by sie obrocil i pojechal dalej. Co jak co, dla Bouffiera jestjuz troche pozno na wyniki w WRC, mistrzem swiata chyba nie bedzie wiec nie mozna go oceniac zbyt surowo."Miał dwa dzwony. Nie był to dobry rajd:/ RK byłby zlinczowany za taki występ

Latvala nie dopisal komendy "zacisk" i dlatego wypadl. Kubica w finlandii nie dopisal "odkleja" i tez wypadl
Evans mocno przypomina mi Burnsa. Nie napala sie ale systematycznie robi sie coraz lepszy
BB: Jak widac dzwon nazajutrz po uzyciu R2 jest dosc powszechny. Mysle ze przyczyna tego jest brak motywacji na wynik i frustracja, takie "jade bo jade, nic z tego nie bedzie" i nie da rady sie wtedy tak dobrze skupic niz jakbys byl w TOP5
Anbarra
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata