23 Rajd Rzeszowski

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: 23 Rajd Rzeszowski

Postprzez SebaSTI » piątek, 25 lip 2014, 22:31

cała prawda o rajdach....jaka popularność taka kasa...
SebaSTI
A6

Postprzez viper » sobota, 26 lip 2014, 00:49

No i stało sie to co przewidywalem. Podczas gdy wszyscy cieszyli sie jak kajto miał wypłynąć na szerokie wody dzięki lotosowi ja mówiłem ze dla polskich rajdów to gwóźdź medialny do trumny bo korzysta na tym tylko jeden zawodnik , a nie świat polskich rajdow. Dzisiaj Odbijaja sie czkawka monopolowe płatne relację Orlenu a teraz lotosu. Pożytek z tego mieli tylko i wyłącznie pojedynczy zawodnicy i niestety tak to sie musiało skończyć. W historii ostatnich powiedzmy 5-7 lat skorzystało tylko 4. To byli bębenek kajto kosciuszko i Kubica ( z tym ze przy Kubicy to nawet nie wiadomo kiedy w Polsce rajd :) ). Dla polskich rajdów to droga donikąd. Lotos sie na golfa przerzucił ostanio :).
viper
S2000

Postprzez żółtodziób » sobota, 26 lip 2014, 01:45

Ktoś napisał, że cieżkie czasy mamy - kurde, odkąd pamiętam mamy ciężkie czasy i ciężko o sponsora. I wcale nie pierwszy raz doszło do takiej kichy, że lider nie ma za co jechać. Przypomnijscie sobie jak Tomek Czopik zdobywał tytuł mistrzowski. Nie chcę tutaj zaczynać dyskusji na ile była to niedyspozycja Kuzaja, faktem jest,że mimo iż wypożyczył relatywnie tanie WRC sezon musiał dokończyć Lancerem z A-grupową zwężką. I to pomimo, że konsekwentnie pilnował punktówwe wszystkich rajdach po kolei. To był ostatni sezon wurców w RSMP, PZMłoty postanowiły je skasować, bo były za drogie. Już wtedy trąbiłem, że to pójscie na łatwiznę, nie chce się pracować nad atrakcyjnością RSMP był cyklem popularnym i atrakcyjnym dla potencjalnych sponsorów to wywalenie wurców będzie zjadaniem własnego ogona. Co prawda wtedy mi się wydawało, że sytuacja powtórzy się jeszcze z N4 i raptem po kilku latach, a tymczasem rozkład postępował znacznie wolniej, ale w końcu wyszło na moje. Teraz nawet auta niższych klas okazują się za drogie. I wcale się z tego nie cieszę. Nie cieszę się tym bardziej, że już przestałem się łudzić, że ktokolwiek kiedykolwiek się za to weźmie na poważnie i w rozsądny sposób, a nie tylko na takiej zasadzie jak Rysio Ochódzki budował słomianego misia. Dla mnie jest jasne do czego to zmierza - zostanie jedno R5 czy jakieś przechodzone S2000 to się skasuje kateogorię R5. Tak właśnie nasz kochany PZM rozwiązuje problemy. Teraz to już tylko mam nadzieję,że kiedyś dożyję momentu, jak PZM polikwiduje kompletnie wszystko i zostanie tylko on sam do zlikwidowania. Chyba tylko w ten sposób można będzie cokolwiek poprawić, jeśli ta instytucja dojdzie do wniosku, że motorsportu już właściwie nie ma i że dla własnego dobra, aby nie ponosić zbędnych kosztów lepiej będzie przekazać ten temat komuś, kto jeszcze ma ochotę się tym zająć.

@ viper - ja bym tutaj nie mieszał tematu Orlenu, Lotosu, płatnych relacji i kariery Kajetanowicza. Każdy sponsor będzie usiłował z tego interesu wyciągnąć przede wszystkim coś dla siebie, to nie są organizacje charytatywne. Jeśli kładą na coś forsę, to nie dlatego, żeby się pięknie rozwijał sport, tylko,żeby coś na tym ugrać. Zamiast dać te pieniądze kilku zawodnikom, których nikt nigdzie nie pokaże wolą wystawić jednego i wrzepić płatną migawkę do TV. Proste, do bólu logiczne i trudno mieć do kogokolwiek o to pretensje. Nie byłoby problemu, gdyby o relacje w TV zadbał PZM, bo tak właściwie to od tego jest. Ale nie dość, że oferuje kompletną padakę, to jeszcze jak ktoś chce zrobić relację ma im za to zapłacić. To własnie jest największy dramat, praprzyczyna wszystkich pozostałych wypaczeń jakie mają u nas miejsce. Cała reszta zwyczajnie orze jak może.
żółtodziób
A8

Postprzez gregortest » sobota, 26 lip 2014, 10:18

@ viper - ja bym tutaj nie mieszał tematu Orlenu, Lotosu, płatnych relacji i kariery Kajetanowicza. Każdy sponsor będzie usiłował z tego interesu wyciągnąć przede wszystkim coś dla siebie, to nie są organizacje charytatywne. Jeśli kładą na coś forsę, to nie dlatego, żeby się pięknie rozwijał sport, tylko,żeby coś na tym ugrać. Zamiast dać te pieniądze kilku zawodnikom, których nikt nigdzie nie pokaże wolą wystawić jednego i wrzepić płatną migawkę do TV. Proste

To nie jest wina ani Orlenu, ani Lotosu.
Wina i to jest niestety prawda, leży po połowie w TVP i PZM.
Obie instytucje siebie warte, czyli obie do du--y.
Szmal jakie zgarneło TVP, za 3 min gwizdania na badylu po wiadomościach sportowych, to po prostu szkoda gadać.
To że wogóle to trafiło do TVP, to już zakrawa na wałek. PZM powinien ogłosić przetarg na cały sezon z 10 min relacjami i po każdym dniu min 20 minut.
Gwarantuję że polsat zrobiłby lepszą i tańszą robotę.
A tak...jedna wielka kpina.
gregortest
A5

Postprzez viper » sobota, 26 lip 2014, 11:00

@ żóltodziob
No ale właśnie na tym cały szkopoł polega zeby wykupić relacje. TVP po to wykupuje relacje zeby zablokować możliwość reklamy w innych telewizjach. Rachunek jest prosty. Teoretycznie np. TVP Wykupuje relacje na rok w pzm za 1000 zł, a lotosowi sprzedają za 2000 reklamy po dzienniku, bo trzeba byc na plus. Czysty zysk dla TVP.. Bezmuzgowe dziady z pzm cieszą sie ze pzm ma kasę z TVP , ale barany nie widza ze leży przez to dyscyplina, gdyż korzysta na tym jeden team czy zawodnik .
No moze zle sie wyraziłem z ta wina rafinerii, bo jasne ze tomarketing , ale chodziło mi ogólnie o jednego strategicznego sponsora, który zgarnia cała pulę tzn. Ma kasę na zablokowanie innych tv i jednocześnie jeszcze opłacenie reklam. Mało kogo na to stać , dlatego napisałem ze to " wina rafinerii". Krótko mówiąc wykupili wszystko. Nawet możliwość reklamowania sie innym firma nie związanym z branża .
gregortest napisał(a):Gwarantuję że polsat zrobiłby lepszą i tańszą robotę.
A tak...jedna wielka kpina.

No widzisz to nie jest kwestia umiejętności zrobienia relacji tylko polityki. Po co tv ma robić relacje jak jak taki kajetanowicz wygrywając wszystko i tak bylby w tv tak samo 3 min :). Polsat mógł by dokładnie funkcjonować w ten sposób tylko w Polsce nadal najwieksza oglądalność jest po dzienniku. Zobacz w innych dyscyplinach tv płaci za relacje np. Żużel . Sa to grosze ale zobacz jaki ma pożytek z tego dyscyplina i jak szybko sponsorzy sie napędzają, a sport niszowy bo jest tylko kilka ośrodków żużlowych w Polsce na najwyższym oziomie. Póki nie znajdzie sie jakiś inteligent , który dogada sie z tv na zasadzie relacji live z rajdu, ( a wystarczyl by tylko mądry i widowiskowy prolog) puki w rajdy bedą bawić sie tylko bogaci biznesmeni. To był zawsze drogi sport, kiedyś bogaci sie bawili a reszta dzięki relacja w tv z klas pozyskiwali sobie sponsorów. Dzisiaj tej drugiej opcji nie ma.
viper
S2000

Postprzez Witcher1990 » sobota, 26 lip 2014, 13:14

Nie chce psioczyć ale jak dla mnie relacje w tv znajdują się tam również dlatego, że ludzie chcą je oglądać i to się stacji opłaca. Jednym z powodów dlaczego tych 10min po rajdzie nie pokazuje się na tvp może być znikome zainteresowanie Polaków RSMP...
Witcher1990
A6

Postprzez Wujeek » sobota, 26 lip 2014, 13:35

Witcher1990 napisał(a):Nie chce psioczyć ale jak dla mnie relacje w tv znajdują się tam również dlatego, że ludzie chcą je oglądać i to się stacji opłaca. Jednym z powodów dlaczego tych 10min po rajdzie nie pokazuje się na tvp może być znikome zainteresowanie Polaków RSMP...

Powinni zrobic w taki sposob ze nagłasniac rajdowe emocje w tv i to nie 10 minutowe tylko minimum calodniowe a dlatego calodniowe bo rajdy nie sa tak czesto jak pilka nozna ze co tydzien graja a pozatym u nas pilka wogole nie istnieje bo za granica to poziom jest a nie tak jak u nas ze po weekendowym kacu graja i kopia tego balona jakby mieli sobie nogi polamac zaraz i przychodza pseudokibice poogladac buraczany system gry hahahaha i ponapinac sie troche do siebie z powodu bulu dupska :mrgreen:
Citroen Total Abu Dhabi World Rally Team
Wujeek
N2

Postprzez ndpopk » sobota, 26 lip 2014, 13:39

pamiętam jak w wieku 13lat czekało się do pierwszej w nocy na relację z RMŚ 8)
ndpopk

Postprzez MopMan » sobota, 26 lip 2014, 13:59

"Uspokajamy, Wojtek Chuchała wystartuje w 23. Rajdzie Rzeszowskim, podobnie jak 115 innych zawodników, którzy wysłali zgłoszenie do rajdu. Łącznie 62 załogi pojadą w RSMP i MSR, a 54 załogi liczy lista RPP. Szczegółową listę zawodników zgłoszonych do rajdu poznamy podczas wtorkowej konferencji prasowej"

info z Facebookowego profilu Rajdu Rzeszowskiego

Nie wiem jak to rozumieć, uspakajają bo się zgłosił do rajdu czy faktycznie startuje?
https://www.facebook.com/MopManVideoRally/
Obrazek
MopMan
N2

Postprzez viper » sobota, 26 lip 2014, 14:20

Witcher1990 napisał(a):Nie chce psioczyć ale jak dla mnie relacje w tv znajdują się tam również dlatego, że ludzie chcą je oglądać i to się stacji opłaca. Jednym z powodów dlaczego tych 10min po rajdzie nie pokazuje się na tvp może być znikome zainteresowanie Polaków RSMP...

Nie zgadzam sie z tobą. Zainteresowanie czym kolwiek wynika z emocji jakie tv powinna przedstawić w relacji wspólnie z organizatorami rajdu. Sorry ale jak bym miał oceniać widowiskowość rajdow według relacji po dzienniku to nuda i nie ważne czy tam jest Kubica czy kosciuszko bo to kwestia zmontowania materiału.
viper
S2000

Postprzez Hubertos » sobota, 26 lip 2014, 14:53

Liczba zgłoszeń wygląda całkiem nieźle, mam nadzieję, że Chuchała jednak wystartuję. Liczę też, że taki Beres, czy Valousek nie oleją Rzeszowa.
Hubertos
A6

Postprzez Yrtat » sobota, 26 lip 2014, 17:32

Hubert tak jak napisales w innym miejscu; pokazac sie na liście startowej a na odcinkach to dwie odmienne sprawy. Dobrze byloby gdyby pojawil sie Beres w mini rrc. Jednak jak na razie lista slowacka nie jest jakas mega super, oby sie to zmienilo. Pamietacie liste w 2011r? ładnie to wygladalo:)
Yrtat
A5

Postprzez Glitol » sobota, 26 lip 2014, 17:55

Ponieważ na Rzeszów jadę dopiero 2 raz (mimo, że mam ten rajd najbliżej) proszę o podpowiedź: oesy w piątek czy w sobotę są ciekawsze?
Ozdoba polskich dróg - pijany chłop w rowie przykryty rowerem
Glitol
A5

Postprzez corados » sobota, 26 lip 2014, 18:06

Popatrzcie jak wyglądają rajdy na Słowacji w tym sezonie, ile startuje załóg. Generalnie w tym roku jest tam naprawdę biednie, również jeśli chodzi o ilośc odcinków i km oesowych. Sporo polskich kierowców narzekało na rundę wyjazdową w Koszycach i tak samo pewnie sprawa wygląda u Słowaków. Poczekajmy na listę, jeśli pojawią się Dodinio i Valda, co wcale nie jest takie oczywiste, to będzie w porządku.
corados
A6

Postprzez bercik » sobota, 26 lip 2014, 18:33

Glitol napisał(a):Ponieważ na Rzeszów jadę dopiero 2 raz (mimo, że mam ten rajd najbliżej) proszę o podpowiedź: oesy w piątek czy w sobotę są ciekawsze?

Co do ciekawości to trudno stwierdzić. Na każdym odcinku znajdziesz coś ciekawego. Natomiast trzeba pamiętać, że w sobotę jedzie jeszcze puchar i jeżeli masz możliwość (transport i chęci) to przy sześciu odcinkach w ciągu dnia, można się pokusić o lekką gonitwę i zobaczenie większej ilości przejazdów i to niekoniecznie samej czołówki.
bercik
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP