Rajd Polski A.D. 2014

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Polski A.D. 2014

Postprzez żółtodziób » poniedziałek, 7 lip 2014, 16:25

Śmiechol napisał(a):
Ja z domu (25km od Mikołajek) zaliczyłem:
Czwartek - Testowy, Miłki, Arena
Piątek - Arena (tutaj nie miałem z kim jechać na Wieliczki)
Sobota - Chmielewo, Baranowo, (miało być Chmielewo 2 ale korek się zrobił straszliwy), Arena
Niedziela - Miłki, Baranowo

I też moją Cytrynką ZX natłukłem 700km :mrgreen:

Ja 1300 z Bydgoszczy z noclegami w Giżycku. 5 lat temu zrobiliżmy 1000 z małym hakiem, a obejrzeliśmy w sumie chyba tyle samo odcinków. A tak poza wszystkim to miło wiedzieć, że oprócz mnie istnieją jeszcze ludzie którzy używają cytryn z gatunku okołopełnoletnich :wink: Litwa out, wykorzystać okazję, że nie dali rady oesów przygotować jak należy i wymóc na FIA rezygnację z transgraniczności a całą resztę "ukompaktowić" jak się da. Mają niestety rację ludzie,że rajd jest zbyt rozwlekły i zbyt męczący.
żółtodziób
A8

Postprzez Yrtat » poniedziałek, 7 lip 2014, 16:35

Ja zaliczająć 2x Wieliczki, 2x Chmielowo, Miłki i Baranowo "nabiłem" 1505km,sądze iż licznik dobrze mi pokazuje :D Mieszkam w okolicach Żywca
Yrtat
A5

Postprzez ToKu » poniedziałek, 7 lip 2014, 16:41

Żeby tylko przy okazji wyoutowywania Litwy, całego rajdu nam z wrc nie wyoutowali...

Wolę WRC z całym dniem tylko i wyłącznie na Litwie, tysiąc razy, niż wylecieć z wrc na kolejne kilka lat.
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez żółtodziób » poniedziałek, 7 lip 2014, 17:59

ToKu napisał(a):Żeby tylko przy okazji wyoutowywania Litwy, całego rajdu nam z wrc nie wyoutowali...

Wolę WRC z całym dniem tylko i wyłącznie na Litwie, tysiąc razy, niż wylecieć z wrc na kolejne kilka lat.

Niestety nie jest to nierealne. FIA jeśli potraktuje wtopę literwką jako część całego rajdu to moze odstrzelić cały rajd.
żółtodziób
A8

Postprzez tomy halik » poniedziałek, 7 lip 2014, 20:10

A ja tym razem " postawiłem na WRCe" :) zaliczyłem w czwartek miłki i Kruklanki, piątek 2 x wieliczki plus objazdówkę babek, Gołdapi i Juch, sobote- chmielewo, babki, Gołdap, baranowo, chmielewo, obiad i Gołdap a w niedziele miłki i Kruklanki ( baranowo po odwiedzinach piątkowych odpuściłem). Wszędzie wurce ( jak czas pozwalał to jeszcze ekipy z dalszymi numerami) nigdzie nie chodziłem 3km i wszędzie udało się trafić. Po prostu trochę czasu trzeba poświęcić , pooglądać przed rajdem googlemaps, trochę onbordów czy filmików od ludzi takich jak Larc ( wielkie dzięki) i objechać przed rajdem odcinki ( teraz doszły praktycznie tylko trzy nowe) i da się zobaczyć na prawdę dużo i to w miejscach gdzie nie ma praktycznie nikogo ( pozdrowienia dla Pana Safeciarza z Wieliczki ze środka lasu z odcinka Gołdap).
uwagi -
Wieliczki jak dla mnie trochę odcinek robiony na siłe w drodze na Litwę - dużo prostych ( widać po średniej prędkości) i mało ciekawych miejsc
Super odcinek Gołdap - ktoś kto go wymyślił ma "duże piwo" - było tu po prostu wszystko - wąsko po polach - wąsko po lesie ( kawałek za tą niby mega hopą) gdzie na prawdę było widać gdzie taki Latvala czy Ogier łapią te sekundy i komu ile razy i kiedy w lekkim przejściu przez siodło z łukami na pełnej ..... zapalają się tyle świata hamulców.
Mega partia 4 hop na końcówce Chmielewa - to a nie hopa na Gołdapi powinno być wizytówką rajdu.
Odcinek Baranowo - byłem tam w sobotę i nasuwa mi się jedno przemyślenie - robienie tego odcinka tak blisko Mikołajek powoduje że pojawia się na nim dużo przypadkowych ludzi , często całymi rodzinami i to w większości takich " warszawiaków" którzy pozjadali wszystkie rozumu i kłócąc się z safety popisują się przed kolegami i rodzinami. OK- niby fajnie bo krzewienie sportu samochodowego , organizator pewnie dzięki temu sprzeda kilka tysięcy więcej karnetów i wejściówek ale kiedyś może się to skończyć na prawdę odwołaniem odcinka a w najgorszym przypadku tragedią. Jest super Oes na torze niech tacy ludzie tam siedzą na trybunach.
No i Litwa - nie pojechaliśmy na nią przez informację o mocnym skróceniu tego najdłuższego odcinka przeczuwając, że jest tam pewnie nieciekawie z warunkami. Jak się okazało był to strzał w dychę. A co do samego pomysłu rozgrywania tam rajdu i jak widać konieczności dalszego ciągnięcia tematu trzeba znaleźć jakies rozwiązanie. Jak się okazało największym problemem jest wyjazd na Litwę, rozegranie tam rajdu i powrót do Mikołajek. Jak da mnie najlepszym rozwiązaniem było by po prostu zorganizowanie oficjalnego startu i pierwszego dnia rajdu gdzieś na Litwie. Teraz czwartek i piątek jako rajd w Polsce praktycznie nie istniał co było widać po liczbie widzów na odcinkach. można by to zrobić tak- Na Litwie cały pierwszy dzień w czwartek( testowy, plus dwie pętle po dwa/trzy odcinki na konkretnych szutrach) z noclegiem i lotnym serwisem i w piątek rano powrót do Polski z trzema odcinkami po drodze ( np. wieliczki, babki, Gołdap) serwisem i drugą pętlą. Sobota i niedziela z odcinkami blisko Mikołajek ( Chmielewo, Miłki, Juchy, Kruklanki, Baranowo lub cos koło Mrągowa) co pozwolił by ograniczyć liczbę dojazdówek ( dojazd na Litwę nie był by wliczany) a i JT byłby w siódmym niebie gdyby oficjalny start znalazł by się w jednym kraju a meta w drugim - to jest dopiero rajd w dwóch krajach.
Na koniec - nie ma co narzekać było całkiem nieźle i pod względem organizacyjnym i wspaniale pod względem emocji i przeżyć. A jak ktoś nie potrafi docenić " nowych wurców" zapraszam go w tą miejscówkę na Gołdapi o której pisałem - tam poczuje " o co w tym chodzi"
Pozdro dla Wszystkich maniaków - kop w dupe dla pijaków ( oczywiście na rajdzie :) )
tomy halik
N3

Postprzez maestro » poniedziałek, 7 lip 2014, 21:33

Nie wiem kiedy decyzja co do przyszłego roku z WRC u nas ale jak organizator chce zrobić mega hopę to niech zabierze się już na jesieni za prace i przygotuje tak teren, żeby przed hopą nie było zakrętów i pagórków oraz za hopą była długa prosta. Oglądałem filmiki z tej HOPY GOŁDAP faktycznie ludzie tam było sporo ale skoki to cienkie. Ja byłem na HOPA Chmielewo i tam też były 2 Hopy obok siebie ale nie wpłynęło to na jakość skoków, które wynosiły około 30 m.
Poprawić dystrybucje biletów dla mnie to mogą sprzedawać takie bilety powiedzmy na stojaku w Biedronce z przewodnikiem mapami i jakimś gadżetami smycz, kubek czy coś takiego. Wtedy zasięg będzie ogromny i więcej ludzi dokona zakupu, a przynajmniej będzie wiedziało, że jest taka świetna impreza.
Poprawić sprawy oznaczenia i dojazdu do OS na przykład:
Wprowadzić dojazd nie tak jak teraz 1 droga ale 2-3 alternatywnie zrobić wyjazd inną niż dojazd wtedy młynu nie będzie.
Zrobić parkingi zaraz przy OS do 300 m alternatywnie parkowanie na jednej stronie drogi.
Przygotować piknik z gastronomią, żeby ludzi zatrzymać w jednym miejscu na 2 przejazdy.
Zrobić nagłośnienie z Rajdowym Radiem na PW, żeby ludzie wiedzieli co się dzieje bo to nie wyścigi na torze, że widać co i jak.
Zmniejszyć ceny biletów.
maestro
N1

Postprzez corados » poniedziałek, 7 lip 2014, 22:10

Skoro większość dzieli się swoimi opiniami na temat rajdu to i ja dorzucę od siebie kilka zdań. Zaliczyliśmy testowy, Kruklanki, Wieliczki 2x, Stare Juchy 2x i Kruklanki. Staliśmy poza strefami kibica i w tych miejscach w których byliśmy, kibiców było jak na lekarstwo, odniosłem wrażenie, że w 2009r. frekwencja była lepsza. Rajd generalnie pod względem miejscówek dla nas bardzo udany; miejsca na pełnej faji i blisko rajdówkek, czyli to co tygrysy lubią najbardziej :wink: Miło było zobaczyć całe towarzystwo na asfaltowym łączniku na Starych Juchach, widać było kto gdzie hamuje i jak ufa szutrowej oponie i zawieszeniu. W miejscach w których byliśmy trzeba pochwalić pracę służb zabezpieczenia, radzili sobie nie najgorzej. Rzuciło się w oczy,że sporo ekipy od zabezpieczenia zostało zmienionej, pewnie w związku ze zmianą władz rajdu. Generalnie tragedii pod względem organizacyjnym nie było, harmonogram do poprawienia,a z Litwą jak będzie to zobaczymy. Od strony sportowej oprócz czołówki należy pochwalić kierowców Fiest R2 bo szli jak wściekli, szczególnie Parn, Sirmacis i Cave. Zbyszek Staniszewski też bardzo efektownie, szkoda,że jechał z tak dalekim numerem startowym.

PS
Skoro komuś obecne auta WRC na szutrze wydają się nudne, to chyba powinien skończyć przygodę z rajdami. Chyba,że żyje jeszcze B-grupą i innymi klasykami typu 22B i itp. Wcześniejsze WRC było dużo mniej efektowne, takie Playstation i do tego dźwięk silnika dużo mniej przyjemny od obecnego. Cieszmy się z tego co jest bo jak wejdą hybrydy i inne wynalazki to jeszcze zatęsknimy za tym co jest obecnie.
corados
A6

Postprzez Śmiechol » poniedziałek, 7 lip 2014, 22:55

żółtodziób napisał(a):A tak poza wszystkim to miło wiedzieć, że oprócz mnie istnieją jeszcze ludzie którzy używają cytryn z gatunku okołopełnoletnich :wink: Litwa out, wykorzystać okazję, że nie dali rady oesów przygotować jak należy i wymóc na FIA rezygnację z transgraniczności a całą resztę "ukompaktowić" jak się da. Mają niestety rację ludzie,że rajd jest zbyt rozwlekły i zbyt męczący.

Mojej rok temu dwudziestka pyknęła :lol: Brak bajerów = brak niespodziewanych awarii.

A nawiązując do postu żółtodzioba - tak jak pisałem w poprzednim moim poście, próbowaliśmy dojechać na Chmielewo - korek, więc szybko na Stare Juchy, może zdążymy. Niestety nie zdążyliśmy. Jadąc na Rajd Polski za rok (o ile znowu będzie tak rozległy) trzeba upatrzyć mniej odcinków, ale za to oglądać przynajmniej 70% przejazdów. Dopiero w tym roku uświadomiłem sobie, że naprawdę warto.
Śmiechol
N2

Postprzez Witcher1990 » poniedziałek, 7 lip 2014, 23:00

Pewnie, że warto tym bardziej że te małe samochodziki często idą bombą i dzwonią :) Poza tym kto czekał na przejazdy Stankia i słyszał jak katuje tego biednego 7letniego pezocika ten wie o czym mówię. jechał po dsach R3 więc odkurzał trasę a mimo to objeżdżał Oleksowicza i jednocześnie był najbardziej efektownym dla oka zawodnikiem. Będę miał więcej czasu to napiszę co mi się nasuwa o jeździe kierowców
Witcher1990
A6

Postprzez Śmiechol » poniedziałek, 7 lip 2014, 23:06

Mi przez Stanika pierwszy raz trzęsły się ręce podczas kibicowania na rajdzie :lol:

Aha, ktoś mówił wcześniej że kiedyś jak bieg wrzucali to podrywało nos. Widzieliście Polówki na torze? :shock:
Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 lip 2014, 23:25 przez Śmiechol, łącznie edytowano 1 raz
Śmiechol
N2

Postprzez Yrtat » poniedziałek, 7 lip 2014, 23:07

corados napisał(a):
PS
Skoro komuś obecne auta WRC na szutrze wydają się nudne, to chyba powinien skończyć przygodę z rajdami. Chyba,że żyje jeszcze B-grupą i innymi klasykami typu 22B i itp. Wcześniejsze WRC było dużo mniej efektowne, takie Playstation i do tego dźwięk silnika dużo mniej przyjemny od obecnego. Cieszmy się z tego co jest bo jak wejdą hybrydy i inne wynalazki to jeszcze zatęsknimy za tym co jest obecnie.

Bardzo podoba sie mi to stwierdzenie. Cieszmy sie ze nie stało sie to co w tym sezonie w f1.

PS w tym rajdzie idealnie pasowalo biwakowanie "pod oesami" :)
Yrtat
A5

Postprzez TITISE » poniedziałek, 7 lip 2014, 23:19

No Staniszewski pięknie jechał, widać było że to bardzo szybki i techniczny kierowca :) jako jedyny po Tanaku i Ketomie przechodził szczyty i zakręty pełną bombą :D
TITISE
N3

Postprzez Gąsior » wtorek, 8 lip 2014, 07:26

Ja na drugie Chmielewo zdążyłem na styk (doszedłem na odcinek po "0"), ale z Baranowa zmyłem się po Wurcach - wiem, że R5 były warte obejrzenia, ale coś za coś. Aha - i olałem oficjalny parking na Baranowie (zaparkowałem, zorientowałem dojście na odcinek, uciekłem i zaparkowałem na wylotówce na Mikołajki).

Co do dystansu - Panowie z czym do ludzi :) 2350 z Jeleniej Góry, w tym Testowy - Miłki - Tor - Wieliczki - Litwa - Wieliczki - Tor - Chmielewo - Baranowo - Chmielewo - Miłki - Baranowo.

Na Litwie niestety tylko Margionys, staliśmy przy mecie Kapciamiestis, kiedy odwołali i tam stan drogi był jak najbardziej OK. Przy rozmowie z Panem Piotrem Burdalskim wyszło, że to szwędający się ludzie na OS, a nie koleiny były głównym problemem. Ale tu też wtopa organizacyjna - nie wiem kto liczył harmonogram, ale 0,5 godz. przed startem odcinka z trasy zjechała dopiero szachownica po 1 pętli (tuż po ostatniej Fieście R2). Coś tu nie wyszło.

Hopy koło mety Chmielewa - kultowe miejsce (miało być raz, ale wróciłem na drugi przejazd), ale organizator powinien dogadać się z samorządem i zrobić lepszą dojazdówkę - i tak muszą przecież naprawić drogi po rajdzie to w pakiecie można poprawić to miejsce. Głównym problemem Baranowa jest koncepcja dojazdu - jeden od południa, jeden od północy - nic dziwnego, że były problemy logistyczne.
Gąsior
N3

Postprzez iceman150 » wtorek, 8 lip 2014, 08:34

corados a wołali od was bilety?

Był ktoś na klasycznej fince?
Rok 2004, konferencja prasowa w Nowej Zelandii:
- [reporter]: Znamy już te wszystkie wady waszego samochodu, ale czy możesz powiedzieć o nim coś dobrego?
- [Marcus]: Tak, to kabriolet.
iceman150
N3

Postprzez kuba.es » wtorek, 8 lip 2014, 10:37

żółtodziób napisał(a):A tak poza wszystkim to miło wiedzieć, że oprócz mnie istnieją jeszcze ludzie którzy używają cytryn z gatunku okołopełnoletnich :wink:

Ja mam AXa gti, wprawdzie tylko do kjsów ale jednak :)

Nowe wurce są jakie są, jak dla mnie nadal dają radę a w połączeniu z kilkoma najszybszymi na świecie kierowcami idą naprawdę niezłym piecem. Zgadzam się z Corados. Mnie też bardzo żal starych dobrych czasów z Subaru, Mitsubishi, McRae, Burnsem, Gronholmem czy Loebem w tle. Mimo wszystko lepiej cieszyć się tym widowiskiem którego jesteśmy świadkami niż spoglądać w mroczną przyszłość przesyconą elektroniką i napędami elektrycznymi.
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata