Rajd Polski A.D. 2014

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Polski A.D. 2014

Postprzez Mateos » wtorek, 1 lip 2014, 15:00

ToKu napisał(a):Patrz co wyskakuje na drugim miejscu, jak w wyszukiwarkę You Tube'a wpiszesz "hopa goldap":

https://www.youtube.com/watch?v=8TfJWjIX-yM

:shock:

Zajebisty filmik :lol:

A tak na poważnie, widziałem go, ale praktycznie na nim nic nie widać :wink:
Mateos
N2

Postprzez Mad Max » wtorek, 1 lip 2014, 15:18

Ogólnie rajd uznaje za jeden z lepszych na których byłem - w kilku myślnikach słówko od mnie (choć mocno chaotycznie)
- po raz kolejny utwierdziłem się w przekonaniu że Polski pod namiotami to jedyne słuszne rozwiązanie bo u nas rajd przebiegł z bananami na ustach, bez zbędnej nerwówki i chamówki na pełnym luzie i relaksie do tego miejscówki przekozackie i po raz kolejny utwierdziłem się w przekonaniu dlaczego tak bardzo kocham szutry :D :D :D
- większość rzeczy na minus traktuję jako niedopracowanie związane z krótkim okresem na przygotowanie oraz pogorzeliskiem pozostawionym przez poprzednią ekipę - nie mniej jednak zabezpieczenie wymaga bardzo dużej poprawy, tam gdzie my oglądaliśmy prawie go nie było, na szczęście byli kibice "kumający czaczę" więc się sami dyscyplinowali
- przydało by się w końcu pogonić ekipę UFA bo to co oni odprawiają to amatorka w najczystszej postaci (mega hopa na Gołdapi ?? :lol: :lol: :lol: - na Chmielewie to ja rozumiem) - po przeczytaniu kilku wypowiedzi stwierdzam że dobrze zrobiłem że nie pchałem się na punkty (marnej jakości zresztą - mówię tu o wizualnej części) - karnetu nie kupiłem (i nie chwalę się tu broń boże) ale dalej kasa nie idzie w parze z jakością - zapłaciliśmy za to za noclegi u gospodarzy u których spaliśmy - kwestia nie wpuszczania z butelkami na imprezy masowe to standard w Polsce: na skokach w Zakopanem i na AIR Show Radom jest identyczni - nie ma znaczenia że woda jest fabrycznie zakręcona do kosza, a za bramą po 4pln...
- nowe trasy w Polsce przepiękne - Wieliczki to istna szutrowa bajka (może średnia ciut za duża ale jedna bajka), Babki nie gorsze, trasy na Litwie mały nie wypał więc jest nad czym myśleć.
- stwierdzam że kibiców bardzo mało - na Wieliczkach spodziewałem się tłumów jak podczas bitew Napoleońskich a tłumy były tylko niedaleko stref które też mocno świeciły pustkami (z wyjątkiem tej na Gołdapi)
- w kwestii wizualnej wyróżniam (kolejność przypadkowa): Hirvo, Kubice, JLM, Mikelsena, Ogiera, Neuvilla, Ketome, Krude, Kangura, Stanik co on z tym Pugiem wyprawiał :shock: , Gorban w Mini też kosmita (szczególnie na testowym),młody Ptaszek też dawał rade w tym S2000 - w miejscach w których staliśmy Fiestami chłopaki "robili robotę" a na Lancery (z wyjątkiem Butruka) i Imprezy się patrzeć nie dało, trochę więcej spodziewałem się po Hołku ale lata już nie te i tak jak sam powiedział te nowe WRC wymagają innej techniki jazdy - ale szacun że mu się chciało, podobnie z Sołkiem - stwierdzam też że cała reszta odstaje strasznie (po względem technicznym) od VW i tego powoli już się nie da odrobić umiejętnościami - Hirvo wyciska z tej Fieściny już wszystko - Kubica podobnie strasznym piecem ale jednak dalej twierdzę że powinien trochę to tempo "zbastować" bo uważam że jest ciut za wysokie dla niego.
- stwierdzam też że powinniśmy uczyć się kibicowania od "zagranicznikaów" bo na ich tle wyglądamy marnie - np od dwóch ekip Czechów i Łotyszy z filmu od Motulskiego
- radio rajdowe też trochę jakby słabiej w tym roku

- pozdr dla wszystkich forumowiczy spotkanych na rajdzie.
- jak by się komuś nudziło to na moim kanale kilka szybkich (dosłownie i w przenośni tego słowa) ujęć z miejsc w których oglądaliśmy rajd w tym roku - https://www.youtube.com/user/madmaxwrc/videos
- i na koniec doszedłem do wniosku że powróciłem do korzeni mojego rajdowego kibicowania i przypomniałem sobie to co było najważniejsze na poczatku - nie ważne "KTO" byle by tylko zapier******
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez G.R.E.G » wtorek, 1 lip 2014, 16:52

Oki, teraz ja.Po przejechaniu 2500 km, 5 dniach małej ilości snu i braku czasu na normalne jedzenie doszedłem już do siebie.Odespałem już ten długi weekend rajdowy więc moje takie małe podsumowanie.Zaliczone: Shakedown + sesja autografów +10 OeSów +tor mikołajki + serwis x2 + wertepy dojazdówki na granicy PL-LT
Na plus:
OeS Wieliczka - MEGA odcinek.Byłem na dwóch miejscówkach wypatrzonych z on-boardu Larca.Więc jak mi ktoś w przyszłym roku powie że z filmiku z objazdu nie da sie nić godnego wypatrzeć to go wyśmieję.Wystarczy mieć trochę wyobraźni jak rajdówka może przejechać daną partię.
Auta WRC i kierowcy - trochę zapominalem już jak jechały rajdówki w 2009.Ale po testowym wróciło to niedowierzanie jak oni mogą tak szybko przejść zakręt i to auto dalej trzyma sie drogi.SZOK !!
Mikkelsen - od tego rajdu jestem jego fanem i bede mu kibicował.Bardzo mi sie spodobał jego styl jazdy.Agresywny, mega boki, najdłuższe skoki, najmocniej sie łamał na eSkowych szybkich partiach.Ogólnie szedł jak dziki.
Neuville - tez bardzo ładnie wizualnie i szybko.
Roberto - na zywo jego jazda nie odstaje od kierowców z miejsc 4-7 więc jest dobrze.Teraz tylko niech nabija kilometry i bedzie swietnie.

Na minus:
- brak oznaczeń przy drogach głownych dojazdów do odcinków i oznaczeń które to PW.Dla starych wyjadaczy rajdowych to nie trudne dostać sie na odcinek nawet z mapek organizatora ale znajomi z innej ekipy trochę błądzili.
- Rajd nie dla kibica.Blokady dróg w zupełnie innym miejscu niż na mapkach co przy lataniu za czołówka utrudniało dość sporo logistycznie i czasowo ale daliśmy rade.Za rok przesuncie sobie te znaczki zakazu wjazdu na mapkach o dobre 1,5 -2,5 km dalej od odcinka.Bo taka była rzeczywistość.Na mapce parking 300m a tu wychodzi pona 2,5 km z parkingu do miejscówki.Np dojazd do OeSu Gołpap miejscówka PW16.Droga 650.Czemu nie można było zrobić po jednej stronie tej drogi na poboczu miejsc parkingowych.Droga jest na tyle szeroka ze dwa samochodu i tak bez problemu mineły by sie.Ale nie,bo po co coś uławiać kibicom. Jebnąc zakaz na rozwidleniu dróg a kibic niech zapierdziela pod gorke 2,5km.
- brak pakietów rally pass plus o 8 rano w czwartek.Bo nie dowieźli.
- niepotrzebne te Vouchery skoro i tak trzeba sie udać do budki w celu wymiany na plakietke i cały pakiet.W 2009 zamawiałem pakiet i przychodziło ładne pudełeczko z wszystkimi potrzebnymi rzeczami w srodku.Stoi u mnie to pudełko na półce do dzisiaj.
- brak możliwości kupna osobno naklejki pamiatkowej z rajdu.Dowalili to do drogiego pakietu jakby ta naklejka to jakis rarytas był.Brakuje mi jej na tylnej szybie więc jesli nie odkupię od kogoś tej naklejki to możę ktoś ogarnął by projekt-kopie tegorocznej nalepki na lepszym kleju wywalajac z dołu napis Polski Związek Motorowy a dac tam w zamian logo WRC rally championship.Pewnie nie ja jednen chciałby taką nalepke na pamiątke.Może jakis zakup grupowy.
- odcinki na Litwie.Nie wiem na co liczył organizator ale to pewne ze droga w lesie nie bedzie tak twarda jak na wieliczkach czy kruklanach i po przejechaniu 15stu WRC bedzie rzeź.W Polsce w 2009 r na odcinkach w lasach tez były koleiny ale napewno nie takie jak na Litwie.Jak znajdą twardsze odcinki to cześć litewska może jak dla mnie zostać.
- brak zakazu wjazdu dla kibiców na dojeździe do startu skróconego odcinka Kapcia.Póznej rajdówki miały problem z wyjazdem z odwołanego OeSu bo kibice poparkowali auta po dwóch stronach drogi i zrobiło sie zamieszanie.
- Dojazdówka na Litwę.W życiu nie przypuszczałem że tak moze wyglądac przejazd przez granice.Wyryp niesamowity.Jazda 10-15km/h a i tak złapałem kapcia i rozwaliłem pewnie parę rzeczy w zawieszeniu bo stuka i puka.Wstyd puścić rajdówki tamtą dojazdówka.
Ogolnie rajd udany z paroma minusami do poprawienia.Szczegolnie zyczyłbym sobie aby organizator ulatwil życie kibicom i skrócił dojescia na odcinek.Wiem ze czasami nie ma takiej możliwości bo teren i zabudowania nie pozwalają ale przykład z Gołdapu pokazuje ze można by było.

Ogólnie rajd udany organizacyjnie z małą wtopą z rozkopanymi OeSami na Litwie i dojazdówka przez granice.
Moje Produkcje http://rallymovies.xt.pl
To nie był five minus - Lechu K. :D
G.R.E.G
N2

Postprzez Mad Max » wtorek, 1 lip 2014, 17:53

"Ap ropo" zgubionego/skradzionego podczas/po wypadku telefonu pilota Kruudy... urządzenie znalezione/odzyskane :wink:
https://www.youtube.com/watch?v=iYKa1-FBurg
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Texaco » wtorek, 1 lip 2014, 18:39

Mateos napisał(a):
ToKu napisał(a):Patrz co wyskakuje na drugim miejscu, jak w wyszukiwarkę You Tube'a wpiszesz "hopa goldap":

https://www.youtube.com/watch?v=8TfJWjIX-yM

:shock:

Zajebisty filmik :lol:

A tak na poważnie, widziałem go, ale praktycznie na nim nic nie widać :wink:

10000000 razy lepsze niz hopa był dojazd do niej :)
Ford Sierra Cosworth by Texaco Marian Bublewicz
Texaco
N1

Postprzez ToKu » wtorek, 1 lip 2014, 20:23

Odnośnie dojazdówki na Litwę przez przejście graniczne Berżniki. To ja byłem zdziwiony że ten szuter był w ogóle dostępny dla wszystkich "cywili". Już przed rajdem o tym pisałem, że będę zdziwiony,, ale był znacznie szerszy niż przed rajdem sądziłem. Faktycznie duże wertepy, ale dla mnie najlepsza część rajdu i niezapomniane wrażenia przy czym my jednak mieliśmy tam tempo. Była dłuższa droga asfaltem, przez Ogrodniki chyba.

Jak ktoś jest ciekaw jak to wyglądało to proszę:

https://www.youtube.com/watch?v=a9kZ9n5Qrl0

stan drogi dobrze widać pod koniec filmu, przy czym na filmie wygląda to nieco lepiej niż było w rzeczywistości. Współczułem osobówkom jak je mijaliśmy.
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez Zepter » wtorek, 1 lip 2014, 21:10

Wie ktoś jaka była zanotowana najwyższa średnia prędkość na rajdzie?
TDI - Ten Dym Ignoruj ;-]
Zepter
N3

Postprzez daryush » wtorek, 1 lip 2014, 21:13

Zepter napisał(a):Wie ktoś jaka była zanotowana najwyższa średnia prędkość na rajdzie?

Weź czas zwycięzcy, podziel przez niego ilość kilometrów oesowych rajdu i Ci wyjdzie :-D Albo doprecyzuj pytanie :P
daryush
N2

Postprzez maestro » wtorek, 1 lip 2014, 21:31

http://www.youtube.com/watch?v=ZhG4V4yrPfs

nie wszyscy wytrzymywali emocje ...
maestro
N1

Postprzez ujtik » wtorek, 1 lip 2014, 22:59

Zepter napisał(a):Wie ktoś jaka była zanotowana najwyższa średnia prędkość na rajdzie?

Całego rajdu Ogier 118.8 km/h
A najszybszy odcinek Wieliczki 2 Mikkelsen 136.9 km/h Swoją drogą nie byl to najszybszy os w historii Wrc ?
ujtik
N1

Postprzez Yrtat » środa, 2 lip 2014, 07:07

Proszę zauwazyc takze iz 4 odcinki sss obnizyly srednia rajdu
Yrtat
A5

Postprzez The Prisoner » środa, 2 lip 2014, 09:06

Kilka słów krytyki dla Rajdu Polski na rallye-magazin.de.
- napięty harmonogram,
- wypad na Litwę,
- problemy z zabezpieczeniem.

Ale mimo wszystko rajd odbierany jest pozytywnie.

http://www.rallye-magazin.de/rallyes/wm ... 7Osh5R_t8E
The Prisoner
N2

Postprzez Shaitan » środa, 2 lip 2014, 09:07

ujtik napisał(a):

Całego rajdu Ogier 118.8 km/h
A najszybszy odcinek Wieliczki 2 Mikkelsen 136.9 km/h Swoją drogą nie byl to najszybszy os w historii Wrc ?

Najszybsze były chyba odcinki w rajdzie Safari. Tak dla przykładu te które udało mi się znaleźć:
-147km/h - Corner Baridi - Rajd Safari 1997 r.
-142,9km/h - Orien - Rajd Safari 2000 r. (odcinek miał też długość 112km)

Z fińskich odcinków najszybszy jaki znalazłem był Myhinpaa - 133,1km/h z 2010 r.

Co do największej średniej prędkości całego rajdu, to na szczycie jest Rajd Finlandii z 2012 r. ze średnią prędkością 122,9km/h.
Shaitan
N3

Postprzez G.R.E.G » środa, 2 lip 2014, 09:24

http://allegro.pl/oficjalna-czapka-loto ... 83529.html
to jest jakaś podróbka oficjalnej czapeczki czy wyprzedaż porajdowa?
Moje Produkcje http://rallymovies.xt.pl
To nie był five minus - Lechu K. :D
G.R.E.G
N2

Postprzez maestro » środa, 2 lip 2014, 10:10

The Prisoner napisał(a):Kilka słów krytyki dla Rajdu Polski na rallye-magazin.de.
- napięty harmonogram,
- wypad na Litwę,
- problemy z zabezpieczeniem.

Ale mimo wszystko rajd odbierany jest pozytywnie.

http://www.rallye-magazin.de/rallyes/wm ... 7Osh5R_t8E

Wszystko albo prawie wszystko przedstawione w tym artykule opisaliśmy na forum i za rok zobaczymy jak poprawią swoje działanie odnośnie kibiców i zespołów. Tak przy okazji to umowa podpisana na 3 lata na tyle samo co Robert Kubica Podpisał (zadeklarował) udział w WRC. Dlatego uważam, że jak Robert odejdzie to i WRC nam zabiorą.
maestro
N1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata