Jak myslicie !!! Kto, jak, gdzie i w czym ???

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Jak myslicie !!! Kto, jak, gdzie i w czym ???

Postprzez krzysiek_swrt » piątek, 2 maja 2014, 16:06

wydaje mi się że gdyby do tych proto ładowali silniki od evo 9 to było by to mniej awaryjne bo 10tki jakoś bardziej się psują od 9-tek.
krzysiek_swrt
N3

Postprzez kremer » piątek, 2 maja 2014, 17:19

Hiszpanie sporo przerobili w tym aucie, teraz po dwóch latach tam od Dytki to z połowa jest.
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez krzysiek_swrt » piątek, 2 maja 2014, 17:55

ale jakoś lancery od Dytki nie miały tyle awarii.
krzysiek_swrt
N3

Postprzez kubadub » piątek, 2 maja 2014, 18:05

Fajne auto jest dla ciebie, a dla niego samochód ma jeździć. Po za tym wszystkie proto to lipa pod względem awaryjnyjsci, bo sam silnik to nie wszystko. Wolałbym jeździć lancerem niż proto. Tym bardziej ze koszty są podobne[/quote]

Fajne auto dla mnie to focus 1.6 tdci bo na takie mnie stac jak cie to interesuje.A dalej w temacie to kto rezygnuje ze stajni i co więcej z zupełnie nowej konstrukcji po jednym rajdzie?Ok-mało kto wie wiecej w Polsce o Lancerach od Dytki wiec wymagało by sie wiecej solidnosci w budowie motoru ale na pewno były rozmowy,ustalenia i nie sadze ze Dytko Płachytce podium obiecywał :D
kubadub

Postprzez viper » piątek, 2 maja 2014, 18:49

Jarek55511 napisał(a):Ale zakupione Polo przez hiszpanów też było awaryjne na początku i też pewnie je potem poprawili sami.
Viper to już od przyszłego roku Nki znikną? A nie R4? Bo SPRT coś mówiło że w przyszłym roku wchodzą z nowym Subaru WRX STI ale w gr.N

oficjalnie bedą takie klasy jak dzisiaj w mistrzostwach europy tzn rc1, rc2 itd.
Ogólnie będziesz mógł jechać takim samochodem oczywiście, ale będziesz w klasie z R 5 , a to bez sensu bo N nie ma szans z R, dlatego moim zdaniem powinna sie rozwijać gruba Open 4x4 właśnie z lancerami i subarakami, bo te auta nie bedą miały szans w rywalizacji z R5. moim zdaniem oficjalnie bedą tylko realnie dwie klasy sie scgac tzn r2 i R5 , bo Open bedzie miało swoją generalke.

Co do polo to wygrało , bo kiedyś ktos nim musiał dojechać do mety, ale tych auta już dużo sie sprzedało i wiecznie problemy.
viper
S2000

Postprzez okun911 » piątek, 2 maja 2014, 20:56

viper napisał(a):oficjalnie bedą takie klasy jak dzisiaj w mistrzostwach europy tzn rc1, rc2 itd.

A będzie Production Cup jak w ERC i WRC?
okun911
N2

Postprzez viper » piątek, 2 maja 2014, 21:15

okun911 napisał(a):
viper napisał(a):oficjalnie bedą takie klasy jak dzisiaj w mistrzostwach europy tzn rc1, rc2 itd.

A będzie Production Cup jak w ERC i WRC?

Tego nie wiem ale według moich informacji każda nowo powołana klasa ma byc w Open.
viper
S2000

Postprzez andrew88 » piątek, 2 maja 2014, 21:24

Tak czytając Wasze wypowiedzi bardzo niepokoi to co może się dziać w przyszłym sezonie. Może zabraknąć Lancerów i Imprez na naszych oesach? Listy zgłoszeń będą jeszcze krótsze niż obecnie? To, że zniknie R4 to wiedziałem, ale reszta rewolucji mi umknęła. Mógłby ktoś opisać jak hipotetycznie może wyglądać w przyszłym sezonie sytuacja w RSMP? (jeśli tu jest miejsce nieodpowiednie, to proszę o przeniesienie mojego pytania do innego tematu)
Szukam wolnego miejsca na europejskie rundy WRC. Oprócz Szwecji i Walii.
andrew88
A6

Postprzez kremer » piątek, 2 maja 2014, 23:12

W regionalnych chyba zostają enki i erki, to głownie chodzi o MS tak mi się wydaje.
kremer
S2000

Postprzez tomass_85 » piątek, 2 maja 2014, 23:16

Nasze listy startowe będą wyglądać jak w tym roku np. na Rally jordan-czyli 23 zawodników na starcie.
Taka nas czeka przyszłość ale obym się mylił.
tomass_85
N1

Postprzez gregortest » sobota, 3 maja 2014, 08:45

A ja cały czas powtarzam i będę się upierał.
Wywalić wszystkie 4x4 z RSMP i z RPP. Zostawić ośkę - TYLKO.
Grupa A - 1600. Grupa N - 2000.
A zrobić osobną Generalkę z klasą OPEN - 4x4, 4x2. 2x4 czy li wszystko do jednego wora.
BEZ WRC, R5, S 2000 - powyżej 2006 roku . Zostawić 8 letni, albo łatwiej 10 okres kadencji dla aut WRC i 4x4.
OBNIŻYĆ KOSZTY !!!
Wyobrażacie sobie jaka była by rywalizacja ?
Do tego z RPP wywalić z generalki i z klas wszystkie auta na sekwecyjnych skrzyniach biegów.
Masz sekwencję, ok, ale ścigasz sie w klasie gość.
Wszędzie zaciskają pasa, to i tutaj można.
Ilu kierowców nie ma budżetu na Top R5, czy S2000, a ma kasę na ośkę.
I do tego zrobić więcej np 10 rajdów, po 5 asfaltowych i 5 szutrowych.
gregortest
A5

Postprzez kremer » sobota, 3 maja 2014, 11:13

Nadal znalazłby się jakiś Kuchar czy inny, który będzie dysponował DS3 R3 MAX spec 2018 i będzie testował 4 razy więcej niż inni = będzie szybszy. Kto niby ma gonić obecną czołówkę Chmielewski ? Kornicki ? Sorry, ale ci goście to.... Reszta nie zebrałaby budżetów jak nie mogą na 208 zebrać. Widowiskowość zerowa osiek praktycznie żadna. Równie dobrze zróbmy rsmp z R1 i R2, albo wrócić do seicento. Poza tym przy tych władzach i GKSS, którzy nie potrafią nawet ogarnąć relacji tv :) to nic nie pomoże. Skrócić rajdy do 2-3 dni maks. Mniej oesów i mniejsze wpisowe. Liberalne przepisy jak w innych krajach.
Ostatnio edytowano sobota, 3 maja 2014, 11:40 przez kremer, łącznie edytowano 2 razy
kremer
S2000

Postprzez Witcher1990 » sobota, 3 maja 2014, 11:22

R4 ma zniknąć z WRC, nie wiem czy u nas się zdecydują na taki krok.
Dokładnie, widowiskowość ośki jest zerowa, a w takim przypadku rajdy w pl zeszłyby już w ogóle w straszną niszę.
https://www.rallies.info/webentry/2014/ ... php?type=s
Tutaj jest link do BRC. Startuje tam ok 20 jako takich osiek z czego topowych fur naliczyłem 7 (5dsów, fiesta i c2 max)
Greg odnośnie RPP to masz rację, tam jest niepotrzebny wyścig zbrojeń, a powinny być właśnie tanie rajdówki najlepiej jakieś pucharowe r1, praktycznie seryjne.
Witcher1990
A6

Postprzez krzysiek_swrt » sobota, 3 maja 2014, 12:18

widowiskowość osiek może nie jest całkowicie zerowa ale przy poziomie naszych kierowców to może z 8,10 by szło bombą a reszta to była by tragedia.
krzysiek_swrt
N3

Postprzez Glitol » sobota, 3 maja 2014, 20:23

A wg mnie gregortest ma rację.
Wyrzucenie "kasochłonnych" aut spowoduje, że wielu kozaków, którzy obecnie nie jeżdżą bo ich nie stać pojawi się w RSMP/RPP.
A wtedy każdy z nas będzie czekał na oesach do ostatniego zawodnika (jak za czasów Pucharu SCS), bo warto.
Bo teraz mamy tak, że JEDZIE w różnych autach może z 10 kierowników.
Ozdoba polskich dróg - pijany chłop w rowie przykryty rowerem
Glitol
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP